The strong voice of a great community
2018

Ευγγελος Κωφς: Δεν θα λσει το πρβλημα αλλ με εξπληξε το συλλαλητριο της Θεσσαλονκης

Ο ιστορικς και πρην ειδικς σμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ευγγελος Κωφς μιλει στο Liberal για την ιστορικ εξλιξη του Μακεδονικο και τα συλλαλητρια σε Θεσσαλονκη και Αθνα. Θυμται την εμπλοκ που προκυψε στην επλυση του ζητματος, ταν εκενος εχε θητεσει, μχρι το 1995, στο Υπουργεο Εξωτερικν.

Επισημανει επσης, τους κινδνους για τα Βαλκνια, τις διμερες σχσεις μας με τα Σκπια και προβλπει τι οι δο λαο θα ξεχσουν λα τους τα προβλματα με μα πιθαν νταξη των γειτνων μας στην Ευρωπακ νωση.

Συνντευξη στον Ανδρα Ζαμποκα

- Κριε Κωφ, υπρξατε νας απ τους πιο σημαντικος ειδικος συμβολους στο Υπουργεο Εξωτερικν, ταν ξσπασε, στη δεκαετα του 90, το σγχρονο "Μακεδονικ". Με την ιδιτητα του Ιστορικο, μπορετε να μας κνετε μια μικρ αναδρομ του ζητματος;

Το Μακεδονικ δεν ξεπδησε ξαφνικ στη διρκεια του Εμφυλου, πως νομζουν πολλο. Οι καταβολς του εναι γνωστς: Μακεδονικς Αγνας, Βαλκανικο Πλεμοι, συνθκες ειρνης, αλυτρωτικ βουλγαρικ πολιτικ, διακηρξεις της Κομιντρν για ενιαα Μακεδονα και τατιση με αυτς του ΚΚΕ, μεταξικ καταπιεστικ πολιτικ σε βρος του σλαβφωνου στοιχεου, βουλγαρικ κατοχ στον Β' Παγκσμιο Πλεμο.

Το 1943 μως, εναι η εποχ που οι γιουγκοσλβοι παρτιζνοι πιζουν την ηγεσα του ΚΚΕ να προσαρτσουν την ελληνικ Μακεδονα ­ παρλληλα με τη βουλγαρικ ­ σε μια ομσπονδη μακεδονικ δημοκρατα. Οι δικο μας αρνονται αλλ προβανουν σε παραχωρσεις προς τους σλαβομακεδνες εθνικιστς και προς το τλος της Κατοχς δχονται τη σσταση νοπλων σχηματισμν Σλαβομακεδνων εν επιδεικνουν παρλληλα ανοχ στη διεξαγωγ εθνικιστικς και αποσχιστικς προπαγνδας.

 

Στη μετπειτα διαμχη, μεταξ Ττο και ΚΚΕ, η Κεντρικ Επιτροπ του ΚΚΕ, στην 5η Ολομλει της (30/31 Ιανουαρου 1949), λαβε μια μοιραα απφαση. Αντρεψε την ως ττε πολιτικ του Κμματος περ ισοτιμας των Σλαβομακεδνων εντς της Ελλδας, αντικαθιστντας τη με την προπολεμικ της Κομιντρν για ανεξρτητη και ενιαα Μακεδονα στο πλασιο μιας Βαλκανικς Κομμουνιστικς Ομοσπονδας. Με τον τρπο αυτ ο Ζαχαριδης λπιζε τι θα συγκρατσει γρω του τους Σλαβομακεδνες.

Απ εκε και πρα, μεσολβησαν τα χρνια του "Ψυχρο Πολμου" και της προσπθειας του Ττο να ελγξει τον χρο των Βαλκανων, με μα ομσπονδη "μακεδονικ δημοκρατα" στον ντο μεταξ Ελλδας και Βουλγαρας. Φτσαμε επομνως, στη διλυση της Γιουγκοσλαβας με ενισχυμνη την "μακεδονικ ταυττητα" των Σκοπιανν η οποα ββαια δεν σχετζεται με κποια ιστορικ εθνικ ρζα αλλ με κοιν γεωγραφικ προσδιορισμ.

- Η κυβρνηση Μητσοτκη μποροσε ττε να λσει το ζτημα και να μην μας ταλαιπωρε για 25 χρνια;

Κοιτξτε, οι συνθκες ταν καλς, δεδομνου, πως ο Γκλιγκροφ και ο Μητσοτκης γνωρζονταν απ παλι και ταν δο υπεθυνοι ηγτες. Δυστυχς, λοι εγκλωβστηκαν γρω απ το νομα και χθηκαν λλα πιο σημαντικ θματα επλυσης των διαφορν. Οι δο κυβερνσεις δεν μποροσαν με απφασ τους να επιβλλουν μια ταυττητα στους πολτες, γιατ αυτ εναι μια προσωπικ επιλογ του καθενς. πρεπε απλ να βρεθε νας διαφορετικς ρος στε να ξεχωρζουν οι «Μακεδνες» των Σκοπων απ τους Μακεδνες της ελληνικς Μακεδονας και αυτ η διαφορ να εναι εμφανς παγκοσμως. Εναι σαφς τι απ τον 19ο αινα μνο γεωγραφικς προσδιορισμς συνοδεει τις αναφορς στους κατοκους της Μακεδονας (λληνες, Τορκους, Σλβους, Αλβανος, Εβραους, Βολγαρους κλπ).

Μχρι τον Μιο του 1993, φνηκε τι υπρχε μια λση. να σχδιο συνθκης που εκπνησαν οι διαμεσολαβητς μετ απ εξαντλητικς διαβουλεσεις με τις δο κυβερνητικς αντιπροσωπεες στη Να Υρκη, επιδωξε να συνθσει τις κυριτερες εκτιμσεις και των δο πλευρν. Οι μεσολαβητς εξφρασαν την ελπδα τι ακμη και το προτεινμενο νομα τους "Nova Makedonija" (η παλαι πρταση Pineiro στη σλαβικ εκδοχ του) θα εναι μια σημαντικ κλυψη.

ταν αυτ τη στιγμ που οι πιεστικς πισεις στην Ελλδα - και προφανς στην ΠΓΔΜ - θαψαν κθε πιθαντητα για μια συμβιβαστικ λση του προβλματος. Αντ 'αυτο, ο δρμος ανοχθηκε για μια περαιτρω κλιμκωση της κρσης με σημαντικ κστος και στις δο πλευρς. Χθηκε ττε μια μεγλη ευκαιρα και για αυτ, το πρβλημα διαιωνζεται μχρι σμερα.

- Υπρχουν σμερα κκκινες γραμμς για ναν δκαιο συμβιβασμ;

Η Ελλδα χει οπισθοχωρσει πρα πολ, μχρι που φτασε σε να σημεο που υπρχει μια κκκινη γραμμ χωρς λλο περιθριο οπισθοχρησης. Ξεκινσαμε λγοντας χι στα βρεια σνορ μας για μια "Μακεδονα" με "Μακεδνες" και φθνουμε στο σημεο σμερα να ζητμε νομα με γεωγραφικ προσδιορισμ.

Σγουρα κποιοι στην Ελλδα δεν συμφωνον με την ποψη αυτ. Η Ελλδα οπισθοχρησε πολ και ασφαλς δεν ζητ την μονοπληση του ονματος "Μακεδονα". Αν αυτ γνει αποδεκτ και απ την πλευρ των Σκοπιανν, νομζω τι θα δοθε διξοδος για συμβιβασμ.

- Ποια εναι η ποψ σας για τα συλλαλητρια; Βοηθον επιβαρνουν τις πολιτικς προσπθειες για συμφωνα;

Zηττε τρα απ ναν ιστορικ και πρην ειδικ σμβουλο του Υπουργεου Εξωτερικν να σας απαντσει σαυτ... Κθε λακ κφραση με τη μορφ μαζικς εκδλωσης αποτελε στοιχεο καταγραφς για λους. Για κοινωνιολγους, ιστορικος και πολιτικος. Ττοιου εδους ζητματα δεν τα λνει μως, στους δρμους ο λας. Τα λνουν οι υπεθυνες και καλ προετοιμασμνες κυβερνσεις.

Απ την λλη, με εξπληξε η τερστια λακ συμμετοχ στο συλλαλητριο της Θεσσαλονκης το οποο αποτελε νδειξη για το πως βινουν οι λληνες τα εθνικ τους ζητματα. Τσος πολς κσμος αποδεικνει τι θλουν κπου να διαμαρτυρηθον, να δεξουν τι ενδιαφρονται για τη δικ τους ταυττητα. Δεν εμαι σε θση να το ερμηνεσω περισστερο αλλ εναι εναι μλλον θετικ τι οι λληνες θυμονται δυναμικ την ταυττητ τους...

- Πτε θεωρετε τι θα λξει δια παντς το ζτημα με τους γετονες;

Πιθαντατα, ταν ενταχθον στην Ευρωπακ νωση. ταν κανες πια δεν θα αισθνεται απειλ απ κανναν και καμα επιθυμα για επκταση και αλυτρωτισμ...

 

Το Who is who

Ο Ευγγελος Κωφς υπρξε Ειδικς Σμβουλος και μλος του Τιμητικο Συμβουλου του ΕΛΙΑΜΕΠ. Υπρξε Πρεσβευτς Εμπειρογνμων για βαλκανικ θματα στο Υπουργεο Εξωτερικν. Μετ την αφυπηρτησ του το 1995, προσκλθηκε ως Επισκπτης Καθηγητς στο Brasenose College του Πανεπιστημου της Οξφρδης. Εναι Διδκτορας Ιστορας του Πανεπιστημου του Λονδνου και χει δπλωμα Master Διεθνν Σχσεων του Πανεπιστημου Georgetown (Washington, D.C.), και πτυχο Bachelor Δημοσιογραφας του Πανεπιστημου Ohio. Εναι μλος των Δ.Σ. του ΙΜΧΑ και του Ιδρματος Μουσεου του Μακεδονικο Αγνα (ΙΜΜΑ). Εναι επσης μλος της Επιστημονικς Επιτροπς του Κντρου ‘Ερευνας Μακεδονικς Ιστορας και Τεκμηρωσης,. ‘Εχει στο ενεργητικ του σημαντικ αριθμ βιβλων και πραγματειν για την ιστορα και τις σγχρονες εξελξεις των Βαλκανων, ιδιατερα της Μακεδονας και δο βιβλα του βραβετηκαν απ την Ακαδημα Αθηνν.

 

liberal.gr