The strong voice of a great community
2018

Ποια εναι επιτλους η Nνα Γκατζολη που καλε σε συλλαλητρια για το Σκοπιαν; Της ζητσαμε να μας διευκρινσει κποια πργματα

 

Δημοσθνης Γκαβας

Λγες ημρες απμειναν ως το συλλαλητριο για το Μακεδονικ που χει προγραμματιστε για την Κυριακ 4 Φεβρουαρου στην πλατεα Συντγματος και η HuffPost Greece μλησε με τη διοργαντρια των συλλαλητηρων, της Θεσσαλονκης και της Αθνας, την κυρα Ννα Γκατζολη.

Η κ. Γκατζολη, επικεφαλς της Επιτροπς Παμμακεδονικν Ενσεων Υφηλου, χει γνει το πρσωπο των ημερν, εν εις βρος της χει ασκηθε δριμεα κριτικ απ διφορους κκλους που χαρακτηρζουν τη δρση της εθνικιστικ.

Η δια, αρνεται τους χαρακτηρισμος και αντιδρ στις προσπθειες σων επιχειρον να στιγματσουν τους συμμετχοντες στα συλλαλητρια ως «εθνικολακιστς» κνοντας λγο για επιχερηση ιδεολογικς τρομοκρτησης και αντιδημοκρατικς συμπεριφορς, καθς, πως τονζει, οι αππειρες περιορισμο της ελευθερας της κφρασης απ ομδες που θλουν να επιβλλουν μια ιδεολογικ καθαρτητα με αθμιτους τρπους, δεν συνδουν σε μια κοινωνα που  θλει να ονομζεται δημοκρατικ.

Η κ. Ννα Γκατζολη, κατγεται απ το Πεντλοφο Κοζνης, ζει απ το 1968 στις ΗΠΑ που σποδασε και δδαξε Νεοελληνικ Γλσσα και Ιστορα στο πανεπιστμιο New Hampshire αππου και συνταξιοδοτθηκε και μας μιλ για τις θσεις των Παμμακεδονικν οργανσεων στο ζτημα της ονομασας, αλλ και για λα τα θματα που προκυψαν απ την μαζικ συμμετοχ του κσμου, η οποα ξφνιασε το ελληνικ πολιτικ σστημα.

Ωστσο η κλιμκωση των κινητοποισεων και η μαζικτητα αυτν, ενχει τον κνδυνο να ξεπερσει τους διοργανωτς τους δνοντας την ευκαιρα σε σους χουν πολιτικς λλες φιλοδοξες να οικειοποιηθον τη συγκυρα για δικ τους φελος.

Στο ερτημα προς την κ. Γκατζολη τι ζητνε οι Παμμακεδονικς και ποια η θση τους για την ονομασα, απαντ με την διατπωση των θσεων τους πως αυτς χουν τυπωθε και διανεμηθε δημσια.

«Η ονομασα Μακεδονα εναι αναμφβολα ιστορικ και πολιτιστικ κληρονομι της Ελλδας. Η ιστορα της Μακεδονας και η ιστορα της δεν αποδεχμαστε να εναι θμα διαπραγμτευσης και ως πατρικ κληρονομι δεν την παραχωρομε σε τρτους. μως λμε και το εξς: Υποστηρζουμε την παρξη του κρτους βορεως των συνρων της Ελλδας που προσωριν ονομζεται ΦΥΡΟΜ. Θα υποστηρξουμε τις προσπθεις του να γνει μλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μνο εφσον το επσημο νομ του δεν θα περιχει το νομα Μακεδονα παργωγο του ονματος αυτο. Περαιτρω δεν τρφουμε κακα για τους πολτες του κρτους αυτο της διασπορς του. Επιπλον θεωρομε πως οι σχσεις καλς γειτονας θα αποτελσουν να περαιτρω κριτριο για την ευρωαντλατικ νταξη του κρτους αυτο».

Εσες προτενετε κποιο λλο νομα;

Εμες δεν προτενουμε τποτα, αρκε να μην χει τη λξη Μακεδονα, υπρχουν τσα ονματα, δεν θα γνουμε εμες νονο, θα μποροσε για παρδειγμα να ονομζεται Κεντρικ Βαλκανικ Δημοκρατα, να νομα που συνδεται με την αρχαιτητα θα μποροσε να εναι η «Βαρδανα» η οποα ποτ δεν ταν μρος της ιστορικς Μακεδονας.

Εν η ονομασα εναι στα σλβικα;

Εν περιχει τον ρο Μακεντσκι, ττε χι δεν γνεται αποδεκτ.

Να σας ρωτσω για τις Παμμακεδονικς Ενσεις. Μχρι πρτινος σχεδν κανες δεν σας γνριζε και ξαφνικ λοι μαθαν τις Παμμακεδονικς και την Ννα Γκατζολη. Πς εμφανιστκατε στο προσκνιο τσο δυναμικ και ποια εναι η δρση σας;

Κοιτξτε, η νταση για το νομα τρα προκυψε. Τρα επιχειρεται να δοθε η τελικ μχη για την ονομασα. Οι δικς μας δραστηριτητες αφοροσαν δρσεις και κινητοποισεις σε λλο εππεδο, για παρδειγμα σον αφορ τη σνθετη ονομασα και εργαζμασταν συλλογικ, εννο τις Παμμακεδονικς Ενσεις σε λο τον κσμο, στις ΗΠΑ, στον Καναδ, στην Αυστραλα, στην Αφρικ, στην ΕΕ. Επσης, εδ  στην Ελλδα εναι και  η Πανελλνια Ομοσπονδα Πολιτιστικν Συλλγων Μακεδνικων Ενσεων (με περπου 100 συλλγους). Κθε τσσερα χρνια κνουμε το συνδριο εδ στην Ελλδα και παρναμε τις αποφσεις μας, κναμε τα ψηφσματ μας και οι θσεις παραμνουν οι διες και ταν χρειαζταν να αντιδρσουμε κπου αντιδροσαμε λοι μαζ, για παρδειγμα με αποστολς επιστολν σε διεθν  φρα και λλους κυβερνητικος οργανισμος αν τον κσμο.

Αν και εστε δραστριοι πως λτε, υπρχει να ιστορικ κεν σε μεγλη μερδα του πληθυσμο αναφορικ με την ιστορα της Μακεδονας. Οι περισστεροι πολτες που συμμετχουν στα συλλαλητρια λειτουργον θυμικ. Εσες κνετε κποιες δρσεις επιμρφωσης;

Αυτ που χει μπερδψει τον κσμο εναι αυτς ο ρος της σνθετης ονομασας που υιοθετθηκε το 2008 επ κυβρνησης Καραμανλ και αυτ μπρδεψε πρα πολ κσμο. Κανες δεν το ξεκαθρισε στον λα. Αυτ εναι που χουν μπερδψει τον κσμο. μως ο λας πρε το μνυμα και αυτ αποδεικνεται απ τη συμμετοχ του στα συλλαλητρια.

Για την επιμρφωση που λτε, εδ στην Ελλδα οι σλλογοι,  μεταξ λλων αντιμχονται τη Σκοπιαν προπαγνδα. Να σας φρω να παρδειγμα, συγκροτματα, υποκινομενα απ την Ενωμνη Παμμακεδονικ Διασπορ, σκοπιαν οργνωση του εξωτερικο, εμφανζουν λληνες να χορεουν παραδοσιακος χορος, η μουσικ μοιζει με τη δικ μας, μως οι στχοι εναι ανθελληνικο, οι λληνες συμμετχοντες σε αυτ, κυρως νοι, δεν χουν επγνωση του τι συμβανει φυσικ. Στη συνχεια προωθον αυτ τα βντεο σε διεθν φρα, ακμη και στο State Department λγοντας «δετε τους καταπιεσμνους Μακεδνες» κνοντας λγο για μακεδονικ μειοντητα στην Ελλδα.

Τρα οι σλλογοι οι δικο μας χουν αναλβει να ενημερσουν και να αποτρψουν παρμοια περιστατικ αλλ και να προστατψουν την κουλτορα του τπου. Εναι μια μορφ επιμρφωσης. Επσης γνονται διφορες επιμορφωτικς συγκεντρσεις, ιδιατερα τρα τελευταα σε τοπικ εππεδο και στις πιο μεγλες επαρχιακς πλεις. Επσης μσω διαδικτου κυρως στο εξωτερικ προβλουμε τις θσεις μας και αντιμαχμαστε την ποια προπαγνδα.

Πρπει να καταλβετε ο αλυτρωτισμς τους εναι απστευτος, εργζονται πυρετωδς πνω σε αυτ το ζτημα. Μας λεγε ο Αρχιεπσκοπος Αμερικς Δημτριος τι σε μια επσκεψ του στο Χρβαρντ κανε μια ρευνα για το πσα βιβλα σχετικ με την Μακεδονα υπρχουν. Βρκε περπου 1000 τμους απ αυτος τους 1000 οι 800 ταν απ την πλευρ των Σκοπων. Και αυτ εναι διτι οι σκοπιανο εργστηκαν πνω σε αυτ τον τομα εν εμες επαναπαυτκαμε. Αυτ γνονται απ την εποχ του Ττο και στοχεουν σε πανεπιστμια του εξωτερικο. Εναι θλιβερ οι λληνες ακαδημακο να μην βγανουν μπροστ. Εμες πιστψαμε στο αυτονητο, δηλαδ ποιος θα μας αμφισβητσει την Ιστορα μας. Ποιος το περμενε...

Να επανλθουμε στα συλλαλητρια χετε πει πως αυτ μπορον να συνδρμουν την κυβρνηση στη διαπραγμτευση, ταν οι κυβερνντες αντιτσσονται σε αυτς τις κινητοποισεις...

χω πει τι μπορον να αξιοποιηθον ως εργαλεο, διαπραγματευτικ εργαλεο. Να σας πω, εμες θλουμε να προστατεσουμε το νομ μας, δεν μας ενδιαφρει τι λνε οι πολιτικο. Το συλλαλητριο στη Θεσσαλονκη ταν κτι παραπνω απ πετυχημνο και προσμνουμε και το αντστοιχο στην Αθνα να χει τον διπλσιο κσμο. Διατραννουμε τις αντιρρσεις μας στην ευρτερη κοινωνα και δεν εννο μνο στην Ελλδα. λλωστε οι κινητοποισεις θα καλυφθον και απ διεθν μσα ενημρωσης. τσι γινε και στη Θεσσαλονκη, μας απκλεισαν τα εγχρια ειδησεογραφικ ΜΜΕ αλλ μας προβαλε το Euronews. ρα ναι, προσφρουμε στην κυβρνηση να διαπραγματευτικ εργαλεο, γιατ τελικ ποιος εναι ο εντολοδτης της κυβρνησης; Ο λας δεν εναι; ρα πρπει η φων μας να ακουστε.

Που βρκατε τα λεφτ για τις κινητοποισεις;

ρθαν απ την ομογνεια και απ τις Ενσεις Ασφαλιστν Βορεου Ελλδος

Το κστος του συλλαλητηρου στη Θεσσαλονκη ποιο ταν;

6.500 ευρ

Λγα..

Πργματι, αλλ στην Αθνα θα χρειαστομε πιο πολλ.

Δεν μπορ να μην ρωτσω, εν δεν υπρχε τηλεοπτικ κλυψη και πως λτε το κστος ταν τσο μικρ, η τηλεοπτικ σκηνοθεσα με τα πλνα του κσμου, που θμιζαν εποχς Τσσου Μπιρσμ, ταν ιδιατερα επαγγελματικ, ποιος το κανε;

ταν το Βεργνα ΤV και το κανλι Ε, αλλ και ιδιτες που τραβοσαν φωτογραφες εχαν drones.

Αναφερθκατε πριν στον εντολοδτη λα. Στο συλλαλητριο στη Θεσσαλονκη υπρχε να ετερκλητο πλθος και μλιστα υπρχε μια μερδα ανθρπων που ανκει στην ακροδεξι και μλιστα προβη και σε πρξεις βας. Δεν σας χω ακοσει να καταδικζετε χι μνο τις πρξεις βας αλλ και τις συγκεκριμνες ομδες και αναφρομαι στην Χρυσ Αυγ.

Η παρουσα της Χρυσς Αυγς καταδικστηκε απ τον διο τον κσμο που ταν εκε, κουσα για μια γιαγι που βρθηκε μπροστ σε νδρες της ΧΑ και ρχισε να τους κυνηγει Τι δουλει χετε εσες εδ τους φναξε...

Ωστσο ταν μια προσπθεια εμπλοκς της ΧΑ και δεν εναι λγοι εκενοι που χαρακτηρζουν το συλλαλητριο ως να εθνικιστικ παραλρημα.

Για το συλλαλητριο της Αθνας πραμε τα μτρα μας, στο βαθμ που μπορομε, πγαμε στη ΓΑΔΑ και οι επικεφαλς της Αστυνομας μας διαβεβαωσαν που θα διαφυλξουν σο μπορον το συλλαλητριο τσο απ ακροδεξιος, σο και απ ακροαριστερος.

Σκοπεετε να προβετε σε κποιου εδους ανακονωση που να καταδικζει τη συμμετοχ της Χρυσς Αυγς στο συλλαλητριο;

Τις καταδικζουμε και θα το κνουμε και σε πιο επσημο εππεδο.

Αυτς τις ημρες διαπιστνω πως υπρχει μια διαμχη σον αφορ στην πατρτητα του συλλαλητηρου. Τελικ ποιος το οργαννει;

Εναι οι Παμμακεδονικς Ενσεις Υφηλου, εντς και εκτς Ελλδας, εναι οι Κρτες, οι Πντιοι, λοι οι λληνες. Πργματι υπρξε να τομο που προσπθησε να καπηλευθε το συλλαλητριο,  ωστσο δεν χρειζεται να μπομε σε λεπτομρειες, σημασα χει τι ο Δμος Αθηναων δωσε την δεια σε εμς.

Απ πο ως που ο Φραγκολης Φργκος ταν νας απ τους ομιλητς;

Τον κ. Φραγκολη τον θαυμζω για τις ιστορικς του γνσεις.  Μιλντας μαζ του μου αρνθηκε τι σκοπεει να ασχοληθε με την πολιτικ, σημεινοντας τι υπερχει η Μακεδονα. Επιπλον μου υπογρμμισε πως χει κνει τον κκλο της ζως του και πως αυτ που θελε να δημιουργσει τα πτυχε. Τλος μου ξεκαθρισε πως δεν χει καμα βλψη για να δημιουργσει πολιτικ κμμα.

σον αφορ στους ομιλητς που θα εναι στο συλλαλητριο στο Σνταγμα, θα σας το πω και ας ακογεται κλισ. Ο βασικς ομιλητς θα εναι ο διος ο λας. Απ εκε και πρα, θα εναι ο κ.  Μκης Θεοδωρκης, ο οποος πως μας  χει διαβεβαισει ακμη και εν δεν μπορε να  παραβρεθε θα αναγνωσθε κεμεν του.

χετε συναντηθε με πολιτικος με αρχηγος κομμτων;

Ναι προσπαθσαμε. Τον κ. Κοτζι τον εχε δει η Παμμακεδονικ Αμερικς ταν εχε επισκεφθε τις ΗΠΑ. Εμες συναντηθκαμε με τον κ. Κστα Καραμανλ, προσπαθσαμε να δομε τον κ. Κυρικο Μητσοτκη, δεν μας δχθηκε, προσπαθσαμε να δομε την κ. Φφη Γεννηματ, δεν μας απντησε ποτ, εδαμε τον κ. Λεβντη και τον κ. Καμμνο, εδαμε και τον κ. Αντνη Σαμαρ.

Τι συζητσατε με τους αρχηγος που εδατε, στον Καραμανλ τι επατε;

Του επαμε, “σας φορτνουν εσς την σνθετη ονομασα” και απντησε πως “δεν υπρχει Μακεδονικ θνος”. Ο κ. Σαμαρς επε πως “οι θσεις μου δεν αλλζουν” και τι δεν αποδχεται τη σνθετη ονομασα. Απ την πλευρ του ο κ. Καμμνος μας δλωσε τι βσει το καταστατικο του κμματς του δεν μπορε να αποδεχθε σνθετη ονομασα και  παραμνει στις θσεις των πολιτικν αρχηγν πως αυτς εκφρστηκαν το 1992. Επσης, αυτ τη φορ εδαμε και τον Αρχιεπσκοπο ο οποος μας εξφρασε τη στριξ του.

Ωστσο ο αρχηγς της αξιωματικς αντιπολτευσης δεν σας δχθηκε. Μπως εκτμησε τι ανκετε στο φσμα της ακροδεξις και δεν θελε να σχετιστε μαζ σας; Σας ρωτ ευθως, εστε εθνικιστς;

«Εμες αγαπμε την πατρδα μας, αγαπμε την Μακεδονα, δεν χουμε τποτα το εθνικιστικ που να μας χαρακτηρζει, απλ χουμε καταλβει το πρβλημα, τη σκοπιαν προπαγνδα πιο καλ απ λους. Αγαπ την πατρδα μου και χω επγνωση του κινδνου που αντιμετωπζει η χρα μας.

Επιμνω στην ερτησ μου. Υπρχει μια μερδα αριστερν, διανοουμνων, πολιτικν, δημοσιογρφων που σας ταυτζει με την ακροδεξι.

Τo ΚΚΕ δεν ταν αυτ που υπγραψε για την ανεξρτητη Μακεδονα με τα συνδρια της Κμιντερν, ας μην κρυβμαστε πσω απ το δκτυλ μας. σο για τις ομδες των δημοσιογρφων που λτε, λοι ξρουμε ποιοι εναι και πως κθε τσο πρωτοστατον στις εκδηλσεις του κμματος Ουρνιο Τξο στην Φλρινα, να κμμα που πιζει με κθε τρπο την ελληνικ κυβρνηση να αναγνωρσει πως υπρχει μακεδονικ μειοντητα στην Ελλδα. Για να το κλεσουμε αυτ το θμα. Εμαι δημοκρτης πατριτης και ο τρπος που προσπαθον να μας λογοκρνουν, να μας απαξισουν να μας βλουν ταμπλα,  μου μοιζει σαν να πρκειται για μια αστυνομα ιδεολογικς καθαρτητας, η δε δρση τους εμπεριχει στοιχεα καθαρο φασισμο και η στοχοποηση, με τσο μνος μιας τσο μεγλης μερδας του Ελληνικο λαο που αυθορμτως διαδηλνει, αποδεικνει του λγου αληθς.

Για να ανακεφαλαισουμε, θλετε λοιπν η ποια συμφωνα να μην περιχει τη λξη Μακεδονα. μως, αν δεν κνω λθος περπου 133 χρες χουν αναγνωρσει τη ΦΥΡΟΜ ως Μακεδονα και εν δεν υπρξει λση τρα σως να χσουμε μια μοναδικ ευκαιρα και να βρεθομε οι μεγλοι χαμνοι.

Νομζω πως ο αριθμς εναι μικρτερος, αλλ εναι διαφορετικ η σναψη διπλωματικν σχσεων με τα Σκπια και λλο αναγνριση της χρας με τη συνταγματικ της ονομασα. Το θμα εναι πως ποιο  νομα συμφωνσει η Ελλδα με τα Σκπια αυτ το νομα θα αποδεχτον και τα υπλοιπα κρτη και να σας πω την αλθεια καλτερα να διαιωνζεται το ζτημα παρ να καταλξουμε σε μια κακ λση για την Ελλδα. Το αλβανικ στοιχεο μεγαλνει, εναι δη 35% με 40%, δεν εναι τυχαο τι ο Γκρουφσκι δεν κανε ποτ απογραφ και οι Αλβανο στα Σκπια επιμνουν στη δικ τους ταυττητα, δεδομνου τι υπρχει το ραμα για μια μεγλη Αλβανα, και αντιλαμβνεστε τι δεν εναι εκολο να υπρξει συνεννηση εκε πνω.

Και εν δεν υπρξει λση δεν φοβστε τι το γειτονικ κρατδιο μπορε να αντιμετωπσει προβλματα με ,τι επιπτσεις μπορον να υπρξουν στην ευρτερη περιοχ;

Μα εμες δεν θλουμε να διαλυθε, αντθετα επιθυμομε τη διατρησ του και την καλ γειτονα. μως εν γνονται οι διαπραγματεσεις για το νομα αυτο εξακολουθον να λνε διφορα, πως για παρδειγμα τι «τον Μγα Αλξανδρο εκτς απ εμς μπορον να το μοιραστον και οι λληνες, οι Βολγαροι» εναι γαλαντμοι στο συγκεκριμνο ζτημα. Και ο Ζεφ κανε κποιες δηλσεις τι η Μακεδονα δεν εναι μνο στην Ελλδα. Η Βουλγαρα χει να μικρ κομμτι της Μακεδονας αλλ η χρα ονομζεται Βουλγαρα. Η Ελλδα χει το 85% της αρχαας Μακεδονας και δεν λγεται Μακεδονα λγεται Ελλδα. Εν τα Σκπια αποκτσουν κρατικ ονττητα με το νομα Μακεδονα ττε ποιος μπορε να αποκλεσει λλα ενδεχμενα διεκδικσεις.

 

huffingtonpost.gr