The strong voice of a great community
2018

Την Ελλδα δεν την πονς, οτε τη ρχνεις στα σκουπδια: Τι εδα στο συλλαλητριο για τη Μακεδονα

Μια τερστια Ελληνικ σημαα ανεμζει απ γεραν, στην πλατεα Συντγματος, εν διαδηλωτς παρνουν μρος στο συλλαλητριο ενντια στην χρση του ονματος "Μακεδονα" απ το κρτος της Πρην Γιουγκοσλαβικς Δημοκρατας της Μακεδονας (ΠΓΔΜ), στην πλατεα Συντγματος, Αθνα Κυριακ 4 Φεβρουαρου 2018.

Του Δημτρη Γ. Απκη*

Στη ζω μου δεν χω πει ποτ σε συλλαλητριο. Χθες μως, ως λληνας, αισθνθηκα, τι εν δεν βρισκμουν στο Σνταγμα θα εχα πρβλημα με τη συνεδησ μου και αυτ που, πνω απ πολιτικς ιδεολογες, κμματα, και απψεις, πιστεω.

Βρθηκα λοιπν να περπατ με κατεθυνση την πλατεα Συνγματος, απ τις 12 το μεσημρι, παρατηρντας με προσοχ αυτ που συνβαινε γρω μου.Πραγματικ η λη εμπειρα επιβεβαωσε αυτ που βλπω εδ και καιρ. Η κοινωνα και ο λας, η Ελλδα, χει αφσει πσω της τους κυβερνντες και το πολιτικ σστημα, και παρ αυτ που υφσταται, παραμνει ζωνταν.

Κατεβανοντας τη Βασιλσσης Σοφας στις 12 το μεσημρι, ο απλς κσμος σιωπηρ και χωρς φανφρες, κρατντας Ελληνικς σημαες κατευθνονταν στο Σνταγμα. νδρες και γυνακες, λων των ηλικιν, και το ευχριστο πολλ να παιδι. σο περνοσε η ρα, ο κσμος γνονταν λο και περισστερος και στα πρσωπα λων βλεπες μια σιωπηρ αποφασιστικτητα που δεν εχε να κνει με το ψετικο δλλημα δεξι, αριστερ. Δεν χει να κνει τποτα με ταμπλες, ακροδεξιος, φασστες, πατριδοκπηλους και λο αυτ το εθνομηδενιστικ παραλρημα.

 

Το μνο που δειχνε φβο και απομονωτισμ, ταν οι τρεις κλοβες των ΜΑΤ στην εσοδο της Ηρδου Αττικο, στη Βασιλσσης Σοφας. Απομνωση των κυβερνντων σε να κσμο που καμα σχση και επαφ δεν χει με αυτ που συμβανει στην κοινωνα. Με αυτ που αισθνεται η Ελλδα και η συντριπτικ πλειοψηφα των Ελλνων.

 Πουθεν μχρι τις 4 το απγευμα που βρισκμουν ανμεσα στον κσμο στο συλλαλητριο δεν κουσα να πολιτικ σχλιο, δεν εδα μια κομματικ αντιπαρθεση. Απλ κσμο που φναζε Ελλδα και μσα απ το θμα της ονομασας των Σκοπων ανδυε μια οργ και μια απογοτευση για την κατσταση στην οποα χει βρεθε η Ελλδα και οι λληνες.

Παρν ανμεσα στον  κσμο, λγο πριν την ναρξη των ομιλιν και ο πρην Πρωθυπουργς, Αντνης Σαμαρς, ο οποος ταν πρωτοεμφανστηκε δκρυσε απ την ανταπκριση που εχε η παρουσα του. ταν οι δημοσιογρφοι και οι κμερες βρθηκαν μπροστ του, δεν μλησε πολιτικ, μλησε ως λληνας. Και πριν βιαστον κποιοι να λοιδορσουν ας αναρωτηθον  κτι πολ απλ. Ποιος πρην Πρωθυπουργς, αλλ ειδικ ο νυν Πρωθυπουργς, θα μποροσε να βρεθε χθες ανμεσα στις εκατοντδες χιλιδες Ελλνων και να  μπορσει να σταθε ταπειν χωρς τυμπανοκρουσες, συνομιλντας με ποιον απλ πολτη του δινε το χρι; Η απντηση εναι δεδομνη. Κανες.

 

 Αυτ ταν η εικνα στη χθεσιν εκπληκτικ παρουσα του Ελληνικο λαο, της Ελλδας, στο Σνταγμα. Μια Ελλδα ζωνταν, μια Ελλδα βαθι οργισμνη απ την ταπενωση. Μια κοινωνα στη συντριπτικ πλειοψηφα απογοητευμνη απ την ελλιπ και προκλητικ απναντ της, ηγεσα της χρας.

Η λογικ λει τι μετ απ αυτ που γινε χθες, μια ηγεσα μη ποτισμνη απ το δλεαρ της εξουσας, θα παιρνε το μνυμα. Δεν θα επιδδονταν σε να αγνα απαξωσης της Ελλδας και των Ελλνων. Σε να εθνομηδενισμ, βγζοντας, στην καλτερη περπτωση γελοες, ανακοινσεις για τον αριθμ των συμμετεχντων και σε επιθσεις με υπονοομενα εναντον του βασικο ομιλητ της χθεσινς εκδλωσης, του Μκη Θεοδωρκη.

 Σε πολλ μπορε να διαφωνε κανες με το Μκη Θεοδωρκη, στη διρκεια της πολχρονης πορεας του στα δρμενα της χρας. Η χθεσιν ομιλα του μως ταν εθνικ. Επε αλθειες που λη η ελληνικ κοινωνα, συζητ κθε μρα στο τραπζι και στο καθιστικ του σπιτιο της. Περπατντας ανμεσα στις εκατοντδες χιλιδες των Ελλνων χθες, φανονταν στα μτια τους, συμφωνοσαν και γνεφαν καταφατικ χωρς εξαλλοσνες.

 

ταν στη διρκεια του συλλαλητηρου παιζαν τα τραγοδια του με την εμβληματικ φων του Γρηγρη Μπιθικτση, βλεπες την συγκνηση και τα χελια λων να τα σιγοτραγουδον. σως να εναι η πρτη φορ μετ την επτχρονη χοντα που η μουσικ και οι στχοι αυτν των τραγουδιν, εχαν εθνικ χαρακτρα. Και εδ κυβερνντες, σστημα και γραφικο χθηκαν στη μετφραση.

 Το να ασχολεσε με τα νομερα και να παριστνεις τι δεν καταλαβανεις τι γινε χθες στους δρμους της Αθνας, δεν δεχνει απλ τι βρσκεσαι σε πανικ, δεχνει απρπεια ναντι στη χρα και το λα της. Δεχνει πσο φτνεις το θνος και την ιστορα του. Πσο καβλα στο λογο νομζεις τι εσαι. Πσο σε χει διαφθερει το νκταρ της εξουσας και το σπιο και βαθι διεφθαρμνο σστημα της παγκοσμιοποησης που χει ως μοναδικ στχο την εξαφνιση της ιστορας και την ισοπδωση των εθνν.

Μπορε κποιοι να παριστνουν τι δεν συμβανει τποτα. Μπορε να κρβονται πσω απ το θεσμικ και νομικ πλασιο για να φτσουν την Ελλδα και τους λληνες. Αλλ να εναι σγουρο. Δεν μπορον να κρυφτον απ την ιστορα, της οποας η ετυμηγορα εναι πντα αμελικτη.

Κριοι και κυρες της κυβρνησης, χθες στη πλατεα του Συντγματος και στους δρμους της πρωτεουσας ταν η Ελλδα, ταν το Ελληνικ θνος. Αυτ υπηρετετε και δεν επιτρπετε να το φτνετε κατμουτρα.

Ο Δημτρης Γ. Απκης εναι Διεθνολγος – Δημοσιογρφος, Απφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και Μλος του The International Institute of Strategic Studies.