The strong voice of a great community
2018

Πρτα η πατρδα, μην στοχοποιετε το θνος: Η Ελλδα κατεβανει στους δρμους!

 

να τερστιο αερστατο που γρφει "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σηκθηκε το απγευμα, της Παρασκευς 2 Φεβρουαρου 2018, απ την πλατεα λακς αγορς στο ργος. Το αερστατο φερε και μια μεγλη Ελληνικ σημαα. Την λη ιδα εχε και υλοποησε ο Δμαρχος ργους Μυκηνν Δημτρης Καμπσος ο οποος και θα εναι νας εκ των ομιλητν στο συλλαλητριο της Κυριακς 4 Φεβρουαρου στην Αθνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Του Δημτρη Γ. Απκη*

Απ την πρτη στιγμ που η κυβρνηση, νοιξε τη συζτηση για την ονομασα των Σκοπων και ειδικτερα απ την ημρα που πραγματοποιθηκε το επιτυχημνο συλλαλητριο της Θεσσαλονκης, παρατηρεται μια εκστρατεα σπλωσης του ελληνικο θνους, η οποα εν θα περμενε κανες να προρχεται απ το εξωτερικ, πηγζει απ την δια την ηγεσα και τους κκλους που την υποστηρζουν στο εσωτερικ.

Κποιοι, για να υψστης σημασας εθνικ θμα αντ να στηρζουν το ελληνικ θνος, ναντι των εξωτερικν απειλν, το πυροβολον οι διοι στο νομα του πολιτικο κρδους και της προσπθειας τους να κρψουν την απλυτη ανικαντητ τους να διαπραγματευτον να κρσιμο θμα εξωτερικς πολιτικς στο οποο η χρα βρσκεται σε θση ισχος, τσο απναντι στον αντπαλο, σο και απναντι στους ισχυρος διεθνες παργοντες.

Το προγραμματισμνο για την Κυριακ συλλαλητριο, με αφορμ το θμα της ονομασας των Σκοπων, στην Αθνα, χει προκαλσει ανησυχα και αποδιοργανσει την κυβρνηση με αποτλεσμα να διατυπνονται επιχειρματα τα οποα, χι μνο υποσκπτουν την σε εξλιξη διαπραγμτευση για το εθνικ θμα, αλλ πλττουν το εθνικ συμφρον ευρτερα. Πρα μως απ την κυβρνηση, παρατηρομε και κτι πολιτικ απολιθματα απ το παρελθν, πρην Πρωθυπουργος και Υπουργος Εξωτερικν, που ευθνονται για εθνικς σφαλιρες και την βθιση της χρας στο χλι που βρσκεται σμερα, να βγανουν απ τη ναφθαλνη και να μας κνουν μαθματα περ εθνικο συμφροντος. Εν την δια στιγμ, πρην Πρωθυπουργς που βρθηκε, διτι αρνθηκε να συνηγορσει σε ξεπολημα εθνικο θματος, σε πολιτικ απομνωση απ το σστημα για πνω απ μια δεκαετα, γνεται στχος λου αυτο του συρφετο πολιτικς ανικαντητας και ανευθυντητας.

Σε μια στιγμ που η χρα, στο συγκεκριμνο θμα της ονομασας των Σκοπων, υποστηρζεται απ την ιστορα και διεθνς απ επιστμονες εγνωσμνου κρους, χοντας το πνω χρι λγω της πρεμορας ισχυρν κντρων της διεθνος πολιτικς, για τους δικος τους στρατηγικος σχεδιασμος στα Βαλκνια, να δουν το κρατδιο των Σκοπων να εντσσεται στο ΝΑΤΟ, και να παρνει το δρμο για νταξη στην Ευρωπακ νωση, η επιλογ που γνεται στην Αθνα, εναι να γνει μια διαπραγμτευση που η Ελλδα εναι ο απολογομενος, και εισρχεται σε αυτ χοντας δσει το τελευταο, πρτο.

 Ακμα και οι πιο θερμο υποστηρικτς των Σκοπων διεθνς, αποδχονται τι το γειτονικ κρατδιο χει σοβαρ θματα αλυτρωτισμο, στο Σνταγμα του, στις εξαγγελες και την προπαγνδα του. Παρλα αυτ, απ ελληνικς πλευρς και εν μσω της διαπραγμτευσης, ακοσαμε απ τα χελη του Υπουργο Εξωτερικν, τι λγω των αντιδρσεων του ελληνικο λαο και της αντιπολτευσης, στην επερχμενη εθνικ σφαλιρα, η Ελλδα εκπμπει διεθνς αλυτρωτισμ. Εν ο δαιμνιος, που τον χουμε συναντσει διπλωματικ χουμε χσει, Υπουργς Εξωτερικν των Σκοπων, Δημητρφ, δεν κνει βμα πσω στον αλυτρωτισμ, και μλιστα παρουσα του ανεκδιγητου, δθεν διαπραγματευτ, του ΟΗΕ, Μθιου Νμιτς, η Αθνα δηλνει αισιδοξη για λση μχρι τον Ιονιο.

Και θα αναρωτηθε κανες γιατ τση φασαρα απ αυτος που αντιδρον στη λογικ και διαπραγματευτικ τακτικ της κυβρνησης; Τσο μεγλη θα εναι η καταστροφ για τη χρα εν υπρξει λση στην κατεθυνση, που τουλχιστον μχρι αυτ τη στιγμ, κινεται η διαπραγματευτικ γραμμ της κυβρνησης; Η απλουστευτικ απντηση μπορε να εναι χι. Η απντηση μως για αυτος που αντιλαμβνονται τι σημανει εθνικ συμφρον και χουν εικνα των εξελξεων που διαμορφνονται διεθνς και ειδικ στη γειτονι μας, εναι τι η πορεα που χει επιλεγε στο Σκοπιαν, δεν αφορ στεν μνο το θμα αυτ. Αφορ γενικτερα την πορεα και την εθνικ ασφλεια της χρας στο νο υπ διαμρφωση, και μλιστα υπ επικνδυνες συνθκες, σκηνικ.

ταν μια χρα, εξαντλημνη οικονομικ και κοινωνικ, απ τα ληστρικ μνημνια, παρουσιζει μια εικνα παθητικς, επιεικς, διπλωματας σε να θμα που απ κθε ποψη θα πρεπε και πρπει να χει, το πνω χρι, μπορε νετα να φανταστε κανες την τχη που θα χει, σο αφορ την αντιμετπιση, σε πολ πιο κρσιμα και σημαντικ θματα για την εθνικ της ασφλεια, απ πολ πιο ισχυρος πακτες και γετονες στην περιοχ.

Για να μην ξεχνιμαστε εναι ακμη φρσκος ο προσβλητικς τρπος αντιμετπισης της προσπθειας του Υπουργο μυνας να επισκεφτε τα μια, στην επτειο της νχτας της ντροπς, και τη ζημι που προκλεσε, στο κρος και το ηθικ, χωρς καμα δικ τους ευθνη, των Ενπλων Δυνμεων, απ το καθεστς του δικττορα της Τουρκας, Ταγπ Ερντογν. Και ας προσπαθον μταια κποιοι να σσουν, αυτ που δεν σζονται. Ακμη πιο φρσκιες εναι οι απειλς για σπσιμο των ποδιν και των χεριν του λληνα Πρωθυπουργο και οποιουδποτε λληνα Υπουργο, τολμσει να πατσει στο Ελληνικ δαφος των Ιμων, απ σμβουλο του Τορκου Προδρου. Και δεν το σζουν αυτ, οι δθεν αυστηρς απαντσεις και η προσπθεια του συστματος υποστριξης, περ δθεν γραφικο ατμου που δεν του δνει κανες σημασα. Δεν ακοσαμε επσημη καταδκη απ το καθεστς του Σουλτνου στην γκυρα. Και στη διπλωματα ταν εκτοξεονται ττοιου εδους απειλς και δεν υπρχει καταδκη, σημανει τι υπρχει αποδοχ.

Πτε λοιπν θα σταματσει ο κατφορος και η παθητικτητα; Πτε θα σταματσει, για να μιλμε σταρτα, ο κατευνασμς; ταν, ο Θες να βλλει το χρι του, ξημερσει η αποφρδα ημρα, που ο απρβλεπτος δικττορας της Τουρκας, θα χει αρπξει καννα νησ και θα ακομε λη τη διεθν κοιντητα, ναντι δθεν της ειρνης, να ζητ να καθσει η Ελλδα στο τραπζι της διαπραγμτευσης για την αναμρφωση της Συνθκης της Λωζννης και τη συνεκμετλλευση του Αιγαου; Να υποθσουμε μλιστα τι θα την ευλογσει και ο Οικουμενικς Πατριρχης με επιστολ προς το Σουλτνο για επιτυχα στη διαπραγμτευση.

 Τα χουν καταλβει λα αυτ που ρχονται, οι ανιστρητοι θιαστες της στρογγυλοποησης των πντων. Της ισοπδωσης, στο βωμ της παγκοσμιοποησης, της ιστορας και του εθνικο συμφροντος. Δεν εμαστε λοι εθνικιστς, πατριδοκπηλοι και ακροδεξιο. Σγουρα υπρχουν και ττοιοι, αλλ αποτελον αισχρ και ισχν μειοψηφα που εσκεμμνα την καπηλεονται κποιοι για να επιβισουν πολιτικ και να πλξουν την αναβωση, μετ απ χρνια απαξωσης, του εθνικο φρονματος των Ελλνων, που ξεπερν κμματα, πολιτικς ιδεολογες και το σστημα ευρτερα.

Τποτα λα αυτ δεν εναι η πλειοψηφα των εκατοντδων χιλιδων Ελλνων που κατβηκαν και θα κατεβον στους δρμους αριο Κυριακ. Εναι απλ λληνες που θλουν να φωνξουν προς τους κυβερνντες και το σστημα: Σταματστε να πυροβολετε το θνος, την Ελλδα και τους λληνες.

 Η ΕΛΛΑΔΑ, εναι που κατεβανει στους δρμους.

Κλενοντας μια επισμανση. Ο Μγας Αλξανδρος κοβε τον γρδιο δεσμ για να διαδσει τον ελληνικ πολιτισμ και τις αξες του ελληνικο θνους σε λη την οικουμνη. Δεν τον κοβε για να υποσκψει το εθνικ φρνημα και να βλει σε κνδυνο το εθνικ συμφρον και την ασφλεια της χρας.

 Ο Δημτρης Απκης, εναι Διεθνολγος και Δημοσιογρφος, Απφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μλος του The International Institute of Strategic Studies.