The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

Προσφυγ εναντον του δικαστ απ το υπουργεο Δικαιοσνης: «Θα κερδσουμε” δλωσε ο Τραμπ

Η Μελνια Τραμπ με τον σζυγ της, τον Πρεδρο Ντναλντ Τραμπ. Φωτογραφα via YouTube

«Θα κερδσουμε. Για το καλ της χρας θα κερδσουμε», δλωσε ο πρεδρος των ΗΠΑ Ντναλντ Τραμπ σε δημοσιογρφους στην πολυτελ παυλ του στο Μαρ-α-Λγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλριντα, λγο μετ την κατθεση προσφυγς απ το υπουργεο Δικαιοσνης για ακρωση της απφασης του ομοσπονδιακο δικαστ του Σιτλ που μπλκαρε προσωριν το αντιμεταναστευτικ διταγμα του Τραμπ.
 πειτα απ την προσωριν δικαστικ εντολ του δικαστ Τζιμς Ρμπαρτ η οποα ισχει για ολκληρη την αμερικανικ επικρτεια, η κυβρνηση ρε την απαγρευση εισδου για υπηκους του Ιρν, του Ιρκ, της Λιβης, της Σομαλας, του Σουδν, της Υεμνης και της Συρας, που περιλαμβνονται στο επμαχο διταγμα, προκειμνου να συμμορφωθε με την απφαση του ομοσπονδιακο δικαστ.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ: Το αμερικανικ υπουργεο Δικαιοσνης κατθεσε αργ το βρδυ του Σαββτου (ρα Ουσινγκτον) προσφυγ για να επανλθει σε ισχ το αντιμεταναστευτικ διταγμα του προδρου Ντναλντ Τραμπ που απαγορεει την εσοδο στις ΗΠΑ σε πολτες απ επτ χρες με κυρως μουσουλμανικ πληθυσμ και απαγορεει προσωριν την εσοδο προσφγων, παρλο που ταξιδιτες κνουν αγνα δρμου για να προλβουν να μπουν στη χρα σο εξακολουθε να ισχει η ρση των απαγορεσεων αυτν.
 Η κυβρνηση προχρησε σε ενργειες για να ανατρψει την απφαση, που λαβε την Παρασκευ ομοσπονδιακς δικαστς ο οποος ρε την ταξιδιωτικ απαγρευση, και προειδοποησε πως η απφαση αυτ προκαλε μεση βλβη στο δημσιο, εμποδζει την εφαρμογ μιας εκτελεστικς διαταγς και αμφισβητε την κρση του προδρου σον αφορ την εθνικ ασφλεια. Η απφαση της Παρασκευς κανε τον Τραμπ να καταγγελει χθες, Σββατο, τον «αποκαλομενο» δικαστ σε μια σειρ μηνυμτων του στο Twitter.
Η προσφυγ κατ της απφασης θα εξεταστε τρα απ επιτροπ τριν δικαστν, η οποα μπορε αν πσα στιγμ να θσει και πλι σε ισχ το προεδρικ διταγμα να το αναστελει εν αναμον μιας πλρους εξτασης της προσφυγς. Εκπρσωπος του υπουργεου Δικαιοσνης αρνθηκε να προβε σε σχλια πρα απ την ανακονωση της κατθεσης της προσφυγς.

O Τζιμς Ρμπαρτ, ο «αποκαλομενος δικαστς» σμφωνα με τον πρεδρο Τραμπ, εναι γνωστς για το θος του, την αμεροληψα του και το ργο του για την προσπιση νεαρν παιδιν

σοι γνωρζουν τον 69χρονο Τζιμς Ρμπαρτ, τον «αποκαλομενο δικαστ», πως τον χαρακτρισε ο Αμερικανς πρεδρος Ντναλντ Τραμπ για την «γελοα απφαση του» να εμποδσει προσωριν απ την Παρασκευ την εφαρμογ του αντιμεταναστευτικο διατγματος, τονζουν τι η διαμχη που διαφανεται με τον Αμερικαν πρεδρο απχει παρασγγας απ το θος του δικαστ.
 Ο δικαστς Τζιμς Ρμπαρτ κατχει την δρα του ομοσπονδιακο δικαστ του Σιτλ για περισστερο απ μια δεκαετα, διορισμνος απ τον Ρεπουμπλικνο πρεδρο Τζορτζ Ουκερ Μπους.
«Δεν ασχολεται ιδιατερα με την πολιτικ», τνισε ο Ντγκλας ντκινς, επενδυτς ιδιωτικν κεφαλαων και πρην στλεχος επενδυτικς τρπεζας που γνωρζει τον Ρμπαρτ απ παιδικ ηλικα. «Δεν εναι συντηρητικς, οτε φιλελεθερος. Εναι νας νθρωπος που ενδιαφρεται για τον νμο και την απδοση δικαιοσνης», πρσθεσε.
 Αργ το βρδυ της Παρασκευς ο Ρμπαρτ εξδωσε προσωριν δικαστικ εντολ με ισχ σε ολκληρη την αμερικανικ επικρτεια, εμποδζοντας προσωριν το αντιμεταναστευτικ διταγμα του Αμερικανο προδρου που απαγρευε την εσοδο στην χρα σε υπηκους επτ χωρν με κυρως μουσουλμανικ πληθυσμ.
Αντιδρντας ο πρεδρος Τραμπ γραψε χθες στον λογαριασμ του στο Twitter: «Η ποψη αυτο του αποκαλομενου δικαστ, η οποα ουσιαστικ αφαιρε την επιβολ του νμου απ τη χρα μας, εναι γελοα και θα ανατραπε».
 Η εντολ του Ρμπαρτ αποτελε να πρτο βμα στην εξταση της ουσας της υπθεσης που εμποδζει την εφαρμογ του διατγματος, καθς ο Λευκς Οκος χει δη προσφγει ενντια στην εντολ.

Η αγωγ εναντον του Τρμπ…

Ως υποψφιος πρεδρος ο Τραμπ εχε επικρνει τον ομοσπονδιακ δικαστ Γκονζλο Κουριλ που εξταζε την δικαστικ υπθεση για το πανεπιστμιο Τραμπ, υποστηρζοντας τι ο Κουριλ δεν μπορε να εναι αμερληπτος εξαιτας της μεξικανικς του καταγωγς και της δσμευσης του ττε Ρεπουμπλικνου υποψηφου προδρου να λβει μτρα εναντον των μεξικανν μεταναστν.
Αλλ τρα, η φραστικ επθεση που εξαπλυσε εναντον του Ρμπαρτ απ το αξωμα του προδρου των Ηνωμνων Πολιτειν της Αμερικς, η στση του Τραμπ ενντια στο δικαστικ σμα αποκτ να σημασα. Στρφεται ενντια στον πυρνα του συστματος ελγχου και ισορροπιν που προορζεται να προστατεει την χρα απ την κατχρηση της εξουσας απ την εκστοτε κυβρνηση.
 Συμπτωματικ, στην ανακονωση της απφασης του ο Ρμπαρτ τνισε πως τα τρα στοιχεα που συνθτουν τη δικριση των εξουσιν –η εκτελεστικ εξουσα, το Κογκρσο και η Δικαιοσνη– θα πρπει να λειτουργον με ιστιμους ρους.
 «Το ργο της δικαστικς εξουσας και αυτο του δικαστηρου περιορζεται στο να διασφαλζει τι οι αποφσεις που λαμβνουν τα λλα σματα εξουσιν συμμορφνονται με τους νμους της χρας και ιδως με το Σνταγμα μας», υπογρμμισε ο Ρμπαρτ.

Σε επικοινωνα του πρακτορεου ειδσεων Ριτερς με τον δικαστ, ο Ρμπαρτ αρνθηκε να σχολισει τα tweets του Τραμπ.
Απφοιτος του κολλεγου Ουιμαν στην Ουλλα Ουλλα της Ουσινγκτον και της Νομικς Σχολς του Πανεπιστημου Τζρτζταουν, ο Ρμπαρτ εργστηκε επ 30 χρνια σε μια νομικ εταιρεα, πριν διοριστε στην δικαστικ δρα απ τον πρεδρο Μπους το 2004. Σμφωνα με τον ντκινς, ο Ρμπαρτ και η σζυγος του δεν χουν παιδι και χουν γνει κατ την διρκεια ετν ανδοχοι γονες σε αρκετ παιδι μετανστες, που προρχονται κυρως απ χρες της νοτιοανατολικς Ασας.
Ο δικαστς διετλεσε στο παρελθν πρεδρος στο Οικοτροφεο Παιδιν του Σιτλ, εν εναι πρην μλος του διοικητικο συμβουλου του Συλλγου Οικοτροφεων στην Ουσινγκτον, σμφωνα με το επσημο βιογραφικ του που εναι αναρτημνο στον ισττοπο του ομοσπονδιακο δικαστηρου. Ττοιοι οργανισμο παρχουν υπηρεσες ψυχικς υγεας σε νεαρ παιδι που διατρχουν κνδυνο και βοηθον οικογνειες που αντιμετωπζουν προβλματα.

Κατ την διρκεια της ακροαματικς διαδικασας για την γκριση του διορισμο του, ο Ρμπαρτ εχε αναφερθε στις δωρεν νομικς υπηρεσες που παρεχε στην αρχ της καριρας του σε «ανθρπους που πολλς φορς νοιωθαν τι το νομικ σστημα στρεφταν εναντον τους». πως τνισε, μαθε τι ο νμος «μπορε να εναι, αν χρησιμοποιηθε σωστ, μια ευκαιρα για αυτος τους ανθρπους για να αναζητσουν επανρθωση αν χουν αδικηθε», σμφωνα με το κεμενο της απομαγνητοφνησης της ακρασης του.
Φορντας συχν παπιγιν και την δικαστικ του τβεννο, ο Ρμπαρτ εναι επσης γνωστς ταν το 2016 δλωσε απ δρας τι «Οι Ζως των Μαρων Μετρνε (Black Lives Matter)», του γνωστο κινματος που δημιουργθηκε σε νδειξη διαμαρτυρας για την αστυνομικ βα εναντον των μαρων.
Εχε επσης επικαλεστε την ανακονωση που εχε καταστε δημοφιλς απ διαδηλωτς κατ την διρκεια μιας ακροαματικς διαδικασας το 2012 για την κδοση συναινετικς απφασης με την ομοσπονδιακ κυβρνηση που απαιτοσε απ το αστυνομικ τμμα του Σιτλ να διερευνσει κατηγορες για περιστατικ μεροληπτικς αντιμετπισης πολιτν και σκηση υπρμετρης βας.
Το 2011 ο Ρμπαρτ εξδωσε δικαστικ εντολ για την προσωριν αναστολ απφασης της Πολιτεας για την περικοπ κυβερνητικν κονδυλων για παιδι με ειδικς ανγκες και οικογνειες στην Ουσινγκτον.

«ταν βρσκομαι αντιμτωπος με μια σγκρουση μεταξ οικονομικν και δημοσιονομικν ζητημτων…και του ανθρπινου πνου ο οποος μπορε να προληφθε» εχε τονσει ο Ρμπαρτ στην αιτιολγηση της απφασης του, «η ισορροπα κλνει προς την μερι της αποτροπς του ανθρπινου πνου».

05/02/2017 05:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP Φλριντα,
United States, Σιτλ, United States