The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

Τουρκικς Προκλσεις

Του Κστα Ρπτη

Οι λεονταρισμο περισσεουν – αλλ και τα ερωτματα επσης. Πο σταματ το επικοινωνιακ παιχνδι της γκυρας και πο αρχζει η πραγματικ ανησυχητικ κλιμκωση της ντασης στις σχσεις με την Αθνα; Τι απ σα ζομε την τελευταα εβδομδα καθορζεται απ τρχουσες επιδιξεις και τι υπακοει σε μακροχρνιους σχεδιασμος; Πσο αρραγς εναι το τουρκικ εσωτερικ μτωπο και πσο οι εσωτερικς διασπσεις ευνοον τυχοδιωκτισμος εκτς συνρων; Πσο η συνολικ επιδενωση της οικονομικς, πολιτικς και διπλωματικς θσης της Τουρκας ωθε τη γετονα να αναζητε "εκολους πντους" εις βρος της Ελλδας;
Απ τον επικεφαλς των ενπλων δυνμεων μχρι τον πρωθυπουργ, λοι οι Τορκοι ιθνοντες βαλαν την εβδομδα αυτ απ μα ψηφδα ο καθνας στη δημιουργα ενς μωσακο προκλσεων – μως αυτς που πραγματικ λαμβνει τις αποφσεις στη γετονα, τοι ο Ταγπ Ερντογν, ταν και ο πιο συγκρατημνος.
Η συγκυρα των τριβν σχετικ με τη μη κδοση των 8 Τορκων φυγδων στρατιωτικν συναντται με τη μακρπνοη προσπθεια της γκυρας να ανατρψει τα δεδομνα στο Αιγαο, πως δεχνει ο συνολικς πολλαπλασιασμς των τουρκικν υπερπτσεων και αντιστρφως η μεωση των αερομαχιν τα τελευταα χρνια.
Οι καθιερωμνοι "καννες του παιχνιδιο" στις ελληνοτουρκικς σχσεις συναντνται με την κατργηση κθε καθιερωμνου καννα στην πολιτικ ζω της Τουρκας μετ το αποτυχημνο πραξικπημα της 15ης Ιουλου, τις εκκαθαρσεις στις νοπλες δυνμεις και τον λο κρατικ μηχανισμ, τις καρπες στρατιωτικς περιπτειες εκτς συνρων (βρεια Συρα, βρειο Ιρκ), την εμμον τι η χρα απειλεται με εδαφικ συρρκνωση και ρα θα πρπει να προβλει τις δικς της αναθεωρητικς βλψεις, την περιθωριοποηση της κεμαλιστικς αντιπολτευσης η οποα αντιδρ κατηγορντας την κυβρνηση των ισλαμιστν για "μειοδοτικ στση" στο θμα των νησιν του Αιγαου.

Πταγμα του γαντιο στον Αλξη Τσπρα

Η επετειακ επσκεψη στα μια στις 29 Ιανουαρου του αρχηγο του Γενικο Επιτελεου, στρατηγο Χουλουσ Ακρ, συνοδευμενου απ τους επικεφαλς λων των κλδων (στρατο, ναυτικο, αεροπορας) ταν μνο η αρχ. Ο "πλεμος των λξεων" και των συμβολικν χειρονομιν κορυφθηκε το βρδυ της Πμπτης με τον Τορκο πρωθυπουργ να ανεβζει σε 130 τον αριθμ των διαφιλονικομενων βραχονησδων στο Αιγαο και να καλε τον Αλξη Τσπρα σε ανοκειους τνους να "συμπεριφερθε ως γετονας".
"Δεν μπορομε να επιλξουμε τους γετονς μας, η γεωγραφα εναι το πεπρωμνο μας", τνισε, μιλντας σε δημοσιογρφους, ο Μπιναλ Γιλντιρμ για να προσθσει: "αντιμετωπζουμε τις προκλσεις της λλης πλευρς με χαμγελο, αλλ δεν πρπει να το παρερμηνεσουν αυτ". Κατ τον Τορκο πρωθυπουργ "τα προβλματα στο Αιγαο δεν εναι κτι καινοργιο, χουν μακρ ιστορα", ωστσο, "στην εχθρτητα χουμε τη δναμη να απαντμε πντα με εχθρτητα απ που κι αν αυτ προρχεται". Παρλληλα, ο Μπιναλ Γιλντιρμ επανφερε το ζτημα των 8 Τορκων αξιωματικν, εκφρζοντας την απογοτευσ του για την απφαση του Αρεου Πγου και γνωστοποιντας τι χει στελει σχετικ επιστολ στον λληνα ομλογ του, χωρς ως τρα να λβει απντηση.
Εχε προηγηθε ο Τορκος υπουργς Εξωτερικν, Μεβλοτ Τσαβοσογλου, ο οποος προειδοποησε ανοιχτ για "κνδυνο ατυχματος" στο Αιγαο απ το οποο "δεν θα υπρξει επιστροφ". Κλεσε, δε, τον λληνα υπουργ μυνας, Πνο Καμμνο (ο οποος τμησε την επτειο των Ιμων με τη ρψη στεφνου απ ελικπτερο) να... "ρθει στα συγκαλ του". Μλιστα παρεμβαλλμενος στις εσωτερικς πολιτικς διεργασες της Ελλδας, ο Τσαβοσογλου ανφερε τι χαρακτηριστικ τι ο λληνας υπουργς "κνει του κεφαλιο του" και συμπλρωσε: "Εμες αυτ τα χουμε πει στον Τσπρα και τα λμε".

Απ τις υπερπτσεις στη Μρκελ

Η τουρκικ πλευρ δεν αρκστηκε στα λγια, καθς η πρωτοβουλα Καμμνου απαντθηκε με παροξυσμ αεροπορικς δραστηριτητας που μεταφρστηκε σε 162 παραβισεις ελληνικο εθνικο εναριου χρου και 12 υπερπτσεις.
Την πινακοθκη συμπληρνουν ο Τορκος υπουργς μυνας, ο οποος τνισε τι η Τουρκα δεν θα υποκψει σε τετελεσμνα, ο αντιπρεδρος της κυβρνησης, Βεσ Κανκ, που επμεινε τι "δεν θα επιτραπε στην Ελλδα να αποκτσει νες περιοχς" (χοντας προφανς κατ νου το πργραμμα κατοκησης 28 νησδων που εξγγειλε τον Ιανουριο ο υφυπουργς Ναυτιλας, Νεκτριος Σαντορινις), φθνοντας μχρι τον βουλευτ Σμρνης του κυβερνντος κμματος Χουσεν Κοτζαμπιγκ, ο οποος υποστριξε τι ο ελληνικς στλος σθηκε το 1996 εξαιτας ενς "δειλο ναυρχου" που παρκουσε τις πολιτικς εντολς της κυβρνησης Τσιλρ, αλλ η σημεριν Τουρκα εναι μια διαφορετικ χρα και δεν θα διστσει να "πυροβολσει”...
Απ την πλευρ του ο Ταγπ Ερντογν κανε γνωστ τι κατ τη συνντησ του με τη Γερμανδα καγκελριο, νγκελα Μρκελ, συζητθηκαν (γνωστο με ποιας πλευρς την πρωτοβουλα) και τα θματα του Αιγαου – τα οποα προφανς προορζονται να αποτελσουν αντικεμενο διεθνος ενδιαφροντος, σο και αν η συγκυρα της αλλαγς φρουρς στην Ουσινγκτον, και δη των σαρωτικν αλλαγν στον μηχανισμ του Στιτ Ντιπρτμεντ, συνεπγεται τι ο υπερατλαντικς παργοντας θα μενει προς το παρν σιωπηλς.

Διλου αρραγς το εσωτερικ μτωπο

Πντως, η εσωτερικ δισταση του θματος εμφανζεται κυραρχη, καθς εναι κυρως τα μσα ενημρωσης του κλματος της κεμαλιστικς αντιπολτευσης που δνουν το βμα στις περισστερο προκλητικς τοποθετσεις, εν το Λακ Ρεπουμπλικανικ Κμμα φθασε να καταγγλλει την επσκεψη της στρατιωτικς ηγεσας στα μια ως προεκλογικ κνηση εν ψει του δημοψηφσματος του Απριλου για την αναθερηση του τουρκικο συντγματος. "Οι τουρκικς νοπλες δυνμεις δεν κερδζουν κρος ταν παρελανουν στρατηγο με "πλκα τα γαλνια” εκε που το 1996 εχαμε αποβιβσει δκα καταδρομες μνιμους υπαξιωματικος", ανφερε χαρακτηριστικ ο αντιπρεδρος της κοινοβουλευτικς ομδας της αξιωματικς αντιπολτευσης, Ενγκν Αλτι, κνοντας λγο για "τουριστικ βλτα" στο Αιγαο και διερωτμενος αν ο αρχηγς του γενικο επιτελεου θλει να συμμετχει ως πολιτικ πρσωπο στην καμπνια για το δημοψφισμα, κατ το παρδειγμα των τοπικν επρχων.
Την ειρωνεα του πργματος υπογραμμζει η σλληψη της αντισμηνρχου, Μπιλγκεχν Μπουλμπολ, ευθς μετ την επιστροφ της στη βση της απ τα μια που συνδευε τον αρχηγ του Γενικο Επιτελεου. Η κατηγορα αφορ και στην περπτωσ της καταγγελλμενες σχσεις με το δκτυο του εξριστου στις ΗΠΑ ιεροκρυκα, Φετουλχ Γκιουλν, πρην συμμχου του Ερντογν και νυν φερμενου ως εγκεφλου του αποτυχημνου πραξικοπματος της 15ης Ιουλου.

Πραγματικς αποδκτης των πισεων εναι η Ε.Ε.

"Οι Τορκοι πολτες κτω των 20 και 30 ετν οτε πο γνωρζουν τι εναι οι βραχονησδες Καρντκ (μια)" σημεινει, σε ανλυσ του στο al-monitor.com, ο Τορκος αρθρογρφος Τζενγκζ Τσαντρ. Το επιχερημ του εναι τι οι εντσεις στο Αιγαο δεν αφορον πλον να διακβευμα που κρνεται διμερς, αλλ συνολικ τις σχσεις της Τουρκας με τη Δση. Κατ τον Τσαντρ, η Ελλδα κρνεται ως ο αδναμος κρκος για την σκηση πισεων προς την Ε.Ε., η οποα δεχνει να παρνει λο και μεγαλτερες αποστσεις απ την γκυρα μετ το αποτυχημνο πραξικπημα. Σμφωνα, λλωστε, με τους "Times" του Λονδνου, οι εκκαθαρσεις στους κλπους του στρατεματος εκτιμται τι χουν πει πολ πρα απ τους κκλους των πιστν στον ιεροκρυκα Φετουλχ Γκιουλν, με αποτλεσμα φιλοδυτικο κοσμικο Τορκοι αξιωματικο να αντικαθστανται πλον σε θσεις ΝΑΤΟ απ συναδλφους τους με αντιδυτικς απψεις και φιλορωσικς-ευρασιατικς συμπθειες. Απ αυτ την ποψη, το ζτημα των 8 φυγδων Τορκων στρατιωτικν στην Ελλδα δεν εναι για την γκυρα απλς θμα γοτρου, αλλ και δημιουργε προηγομενο για τους περπου 40 Τορκους αξιωματικος που χουν ζητσει συλο απ τη Γερμανα, που υπηρετοσαν σε συμμαχικς βσεις.

Ο αγγλοσαξονικς παργοντας

Σμφωνα με τον Τσαντρ, τα σα γνονται στα μια χουν σημασα περισστερο πολιτικ παρ στρατιωτικ και αφορον περισστερο την Ε.Ε. στο σνολ της παρ στεν την Ελλδα. λλωστε, η αδυναμα των τουρκικν ενπλων δυνμεων να καταλβουν απ τους τζιχαντιστς την πλη αλ-Μπαμπ της βρειας Συρας, στα πρθυρα της οποας βρσκονται απ τον Αγουστο, λει πολλ.
Η επδειξη αγρωχου πνεματος προς την Ε.Ε., με το βλμμα πντοτε στραμμνο στη δυναττητα πολιτικο-οικονομικς εκμετλλευσης των φβων της για τυχν αναζωπρωση των προσφυγικν ρον, χει γνει ευκολτερη για το καθεστς Ερντογν λγω του απαξιωτικο τνου των Αγγλοσαξνων προς το ευρωπακ εγχερημα, μετ την επικρτηση του Brexit στο βρετανικ δημοψφισμα και την εκλογ Τραμπ στις ΗΠΑ. Διλου τυχαα, η Βρετανδα πρωθυπουργς, Τερζα Μι, προηγθηκε της Μρκελ κατ μα εβδομδα στην γκυρα και συμφνησε με τους Τορκους οικοδεσπτες της εξοπλιστικς συμφωνες ψους 126 εκατ. δολαρων.

Δυσρεστες εκπλξεις απ τον Τραμπ

Απ την λλη πλευρ, ωστσο, η Τουρκα χει κθε λγο να ανησυχε τι οι υπ διαμρφωση νες ισορροπες στο διεθνς σστημα την προσπερνον. Μπορε ο Ντναλντ Τραμπ να αντιμετωπζεται απ τους κυβερνντες στην γκυρα με κρυφ θαυμασμ και με διλου υποκρυπτμενη ανακοφιση, στον βαθμ που δνει τλος στην "εποχ Ομπμα", μως η δικ του θητεα ξεκνησε δη με μια δυσρεστη κπληξη για την Τουρκα: την ανακονωση των Συριακν Δημοκρατικν Δυνμεων (τοι του αραβο-κουρδικο μετπου του οποου ηγεται η αδελφ οργνωση του ΡΚΚ στη Συρα) τι η αποστολ αμερικανικς βοθειας πρασε, επ της νας κυβερνσεως, απ τον ελαφρ οπλισμ και τα πυρομαχικ στα τεθωρακισμνα οχματα. Παρλληλα, ο νοικος του Λευκο Οκου δεν χει περιλβει τον Ταγπ Ερντογν στις ως τρα τηλεφωνικς επαφς του με ξνους ηγτες. Παρ' λα αυτ, συζτησε δη με τον Σαουδραβα βασιλι Σαλμν, αγνοντας την γκυρα, την τουρκικς πατρτητας ιδα της δημιουργας "ασφαλν ζωνν" για τους πρσφυγες στη Συρα. Μλιστα, η υλοποηση της ιδας (που δεν εναι ακμη σαφς πς γνεται αντιληπτ απ τον Τραμπ) ενδεχομνως να κρβει μια πολ δυσρεστη κπληξη για την γκυρα, εν ο λγος γνεται για "ασφαλες ζνες" προσφγων στις κουρδοκρατομενες περιοχς, με αποτλεσμα να ενισχεται ντε φκτο η αυτονμησ τους, κατ το ιρακιν προηγομενο.

Η αχλλειος πτρνα της τουρκικς οικονομας

Η ελληνικ πλευρ, ως χουσα πικρν περαν, μπορε να μειδι. μως η Τουρκα μλις τρα μπανει στον φαλο κκλο των υποβαθμσεων της πιστοληπτικς της ικαντητας, που θα μποροσε να πλξει τις τουρκικς αξισεις ισχος στο πιο ευλωτο σημεο τους: την οικονομα.
Η προηγομενη εβδομδα σημαδετηκε απ το διπλ πλγμα της υποβθμισης του τουρκικο κρατικο αξιχρεου απ τους οκους Standard & Poor's (σε αρνητικ outlook) και Fitch (σε κατηγορα junk) με την επκληση των επιπτσεων που χουν για τις οικονομικς επιδσεις και την ανεξαρτησα των θεσμν οι εξελξεις στην πολιτικ και την ασφλεια. δη η κεντρικ τρπεζα δοκιμζει (με μια πρτη δειλ, ελω Ερντογν, αξηση των επιτοκων) παρεμβσεις για τη στριξη της λρας η οποα χει υποχωρσει περπου 8% δη φτος.Γιατ η Τουρκα επιλγει το παιχνδι της καλλιργειας ντασης στο Αιγαο.