The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

Με τι απειλε η Ρωσα την Τουρκα; νας σοκαριστικς ισχυρισμς

internethaber.com.

Η Μσχα θλει να συμπεριλβει και το PYD στις συζητσεις για την εκεχειρα στη Συρα, που γνονται στην Αστνα και η Τουρκα αντιτθεται σε αυτ.

Η Ρωσα εναι τοιμη να επαναλβει το λθος που κνει καθ’ λη τη διρκεια της ιστορας: προσπαθε να κρατσει την Τουρκα δπλα της, με απειλς.

Οι σχσεις της Τουρκας με της Ρωσα χουν σκαμπανεβσματα. Τα τελευταα χρνια αυτ τα σκαμπανεβσματα χουν γνει ακμη πιο ντονα.

   Η στιγμ που πφτει το ρωσικ αεροσκφος (φωτ.: @beijinghour)

Οι σχσεις που εξελχθηκαν σιγ-σιγ μετ τον ψυχρ πλεμο, βελτινονταν χωρς πρβλημα μχρι τον εμφλιο στη Συρα. Παρλο που ο εμφλιος στη Συρα λλαξε τον τρπο με τον οποο βλεπαν οι δυο χρες η μα την λλη, και οι δυο πλευρς προσπθησαν να συνεχσουν το εδος των σχσεων που εχαν. Η κατρριψη του ρωσικο μαχητικο αεροσκφους στις 24/11/2015 γινε η αιτα για μια σοβαρ κρση. Οι σχσεις που μετ την κατρριψη ταν σε νταση για ναν περπου χρνο, ρχισαν να βελτινονται μετ την επσκεψη του Ερντογν στη Ρωσα, μετ την αππειρα πραξικοπματος στις 15 Ιουλου. Μετ απ την επσκεψη εκενη, οι δυο χρες εχαν μια επιτυχημνη συνεργασα στη Συρα. Αλλ στο σημεο που φτσαμε, η Ρωσα ετοιμζεται να κνει να λθος που κνει καθ’ λη τη διρκεια της ιστορας της: δεν βλπει τι πρπει να παροτρνει την Τουρκα θετικ, αλλ προσπαθε να την κρατσει στο πλι της με απειλς.

Ο Ομπμα κανε ,τι περνοσε απ το χρι του, για να περιπσει σε τλμα η κατσταση στη Συρα
Απ την πρτη μρα της κρσης η Τουρκα στριξε την εδαφικ ακεραιτητα και την δημοκρατικ μεταμρφωση της Συρας.

Αλλ η κυβρνηση Ομπμα δεν δωσε σημασα οτε στην εδαφικ ακεραιτητα, οτε και στη δημοκρατα. Αντιθτως, επλεξε μια ενεργητικ στρατηγικ για τη μη ερεση λσης.

Επλεξε μια δομ που βασιζταν σε μχη για την εξουσα. κανε τι περνοσε απ το χρι του, για να δημιουργσει να τλμα, που οι τρομοκρατικς οργανσεις μχονται η μα την λλη και οι χρες της περιοχς εναι αντιμτωπες η μια με την λλη.

Πεσαν για περισστερη στριξη

Οι ΗΠΑ στην αρχ αποφσισαν να στηρξουν τους αντιφρονοντες. Και μλιστα πεσαν την Τουρκα για να τους στηρξει περισστερο. σο η Τουρκα δολευε με το πσο της, αξησαν τις πισεις προς την Τουρκα. ταν ρχισε η Τουρκα να στηρζει τους αντιφρονοντες, βρθηκε απναντι τους. Η Ουσιγκτον απολμβανε πολ την μχη των αντιφρονοντων με τη Χεζμπολχ. Παρακολοθησε τη διαφωνα της Τουρκας με το Ιρν. Μλιστα επτρεψε την μεση επμβαση της Ρωσας, ταν το καθεστς σαντ που στριζε το Ιρν ρχισε να χνει. θελε λες αυτς οι χρες και οι οργανσεις να καταστρψουν η μια την λλη. Σε ανακονωσ του ο Ομπμα, δεν επε χωρς λγο τι η Ρωσα θα χει μεγλες απλειες στη Συρα. Αυτ ακριβς εχε στο μυαλ του. Αυτ που θελε, ταν να δημιουργσει μια κατσταση η επλυση της οποας θα ταν αδνατη.

Μας εκβιζουν με το PYD

ταν η τουρκικ κυβρνηση αρνθηκε να συμμετχει ευθως στον πλεμο, οι ΗΠΑ και οι δυτικς χρες ρχισαν να απειλον την Τουρκα. Την κατηγρησαν τι στηρζει το ISIS. ταν η Τουρκα αντιστθηκε σε λα αυτ, ρχισαν να την απειλον με το PYD.

Μαχητς των PYD/YPG (φωτ.: radioalkul.com)

«Αν δεν πολεμσεις ανλογα με τα δικ μας συμφροντα, θα ανοξουμε το δρμο για το PYD.» Αλλ οι ΗΠΑ αξησαν τσο πολ την πεση, που η Τουρκα δεν εχε περιθρια να κνει να βμα πσω. Πεσε τσο πολ, που τελικ απτυχε. Η Τουρκα χραξε μια να πορεα για τον εαυτ της: επλεξε τη συμφιλωση με τη Ρωσα. Οι απειλς και ο εκβιασμς των ΗΠΑ, δεν εχαν το επιθυμητ αποτλεσμα. Απεναντας η Τουρκα διλεξε το καλτερο απ τα δυο κακ.

Η «Ασπδα του Ευφρτη» και η Επιχερηση Κατληψης της Αλ Μπαμπ
Απ’ σο γινε κατανοητ, η Τουρκα ξεκνησε την επιχερηση ασπδα του Ευφρτη μετ τη συμφιλωση με τη Ρωσα. Βσει αυτς της συμφωνας, ο Ελεθερος Συριακς Στρατς που εχε τη στριξη της Τουρκας θα προχωροσε μχρι το αλ Μπαμπ. Ο αυτοκινητδρομος Μ-4 θα ταν το σνορο ανμεσα στο καθεστς σαντ και τον Ελεθερο Συριακ Στρατ. Με τον τρπο αυτ, το PYD δεν θα μποροσε να δημιουργσει τον Κουρδικ Διδρομο.

Ο Ελεθερος Συριακς Στρατς που θα μπαινε ανμεσα στο Αφρν και τον Ευφρτη, θα δημιουργοσε μια ασπδα. Θα φευγε ο ISIS απ τα σνορα με την Τουρκα.

Η επιχερηση αυτ ταν μια επθεση κατ του ISIS και μια κνηση μυνας για το PYD και ο τελευταος κρκος ταν το αλ Μπαμπ, πως και γινε. Αν συνχιζε η κυβρνηση Ομπμα, η Τουρκα μετ το αλ Μπαμπ, θα περνοσε σε μυνα με τον ISIS και στην επθεση εναντον του PYD. Αυτ το διστημα μως λλαξε η κυβρνηση στις ΗΠΑ.

Η Τουρκα δεν χει πλον ανγκη τη Ρωσα

Τελεωσε η πολιτικ της μη λσης. ρθε ο Τραμπ που κανε εχθρος τον ISIS, το Ιρν και την Κνα. Ββαια δεν στλνει σχημα μηνματα στη Ρωσα, αλλ ο Τραμπ, ο οποος θα χει μια συμπλοκ με το Ιρν και την Κνα, δεν εναι και πολ πιθαν να τα πει καλ με τη Ρωσα. Αυτ το γνωρζει και η Μσχα. Επσης ξρει και τα εξς: ταν η αλ Μπαμπ τεθε υπ τον λεγχο της Τουρκας, η Τουρκα δεν θα χει πια ανγκη τη Ρωσα. Ο Τραμπ εχε μια πολ καλ συζτηση στο τηλφωνο με τον Ερντογν. Υπονοε τι θα εμφανιστε στο πεδο κατ του Ιρν και του ISIS. Η Τουρκα δωσε παρμοια απντηση σε αυτ τα σματα: παρουσασε να πλνο για την εκκαθριση της Ρκα με τη συμμετοχ του τουρκικο στρατο.

Ο Συριακς Στρατς στην αλ Μπαμπ (φωτ.: sputniknews.com)

Η Ρωσα αντιμετωπζει λλειψη εμπιστοσνης
Σε απντηση λων αυτν ο αρχηγς της CIA ρθε αμσως στην γκυρα. Ανακονωσε πως απ το Λευκ Οκο θα δοθε μαζ με την Τουρκα κοιν μχη προς λες τις τρομοκρατικς οργανσεις. ταν λα αυτ συνβησαν το να μετ το λλο, η Ρωσα βρθηκε αντιμτωπη με λλειψη εμπιστοσνης. Ανησυχε απ την πιθαντητα η Τουρκα να πλησισει τις ΗΠΑ. Αλλ ταν ανησυχετε, δεν πρπει να στνετε καβγ. Αντιθτως, αν η Ρωσα δεν θλει να χσει την Τουρκα, πρπει να την ενθαρρνει να μενει μαζ της. Αυτ εναι μια λογικ συμπεριφορ.

Η απειλ της Μσχας προς την Τουρκα μσω PYD, μπορε να φρει το αντθετο αποτλεσμα
Αλλ τι κνει η Ρωσα; Το εντελς αντθετο. Αντ να ενθαρρνει, απειλε. Διαδδει φμες τι τα βρκαν με το PYD. Βομβαρδζει «κατ λθος» τη βση των Τορκων στρατιωτν. Προσπαθε να εντξει το PYD στις συνομιλες στην Αστνα.

Με τον τρπο αυτ ροκανζει τις βσεις στις οποες στηρζεται η διαδικασα και οι συνομιλες της Αστνα.

Δεν βλπει τι σο χρησιμοποιε αυτ τη γλσσα, η Τουρκα δεν μπορε να συμβαδσει μαζ της. Εν συντομα, κνει ,τι χρειζεται για να χσει την Τουρκα.

Οι προσδοκες της Τουρκας εναι ξεκθαρες

ταν το βλπουμε απ αυτ την οπτικ, φανεται τι η Ρωσα κρατει μια παρλογη στση. Αλλ το μνο που χει να κνει, εναι να πεσει την Τουρκα τι οι ΗΠΑ εναι αναξιπιστες. Να παρουσισει στην Τουρκα να πλνο για την αντιμετπιση του PYD. Οι προσδοκες της Τουρκας εναι ξεκθαρες. Υπ αυτ την ννοια, ακμη και μερικ βματα θα ταν αρκετ, για να γνει η προσγγιση προς την Τουρκα. Για παρδειγμα, η Ρωσα δεν χει κλεσει ακμη τα γραφεα του PYD στη Μσχα. Αντ να διαβεβαισει την Τουρκα για το PYD, εξακολουθε να χρησιμοποιε το PYD ως μσο εκβιασμο. Δεν  βλπει τι ο εκβιασμς της γκυρας με το PYD θα χει τα αντθετα αποτελσματα.

Αν η Ρωσα δεν ρθει με καλτερη πρταση απ αυτν των ΗΠΑ

Να  τα πομε λα: αν η Ρωσα δεν προσφρει κτι καλτερο απ τις ΗΠΑ, η Τουρκα θα εναι κοντ στη συμμαχα του ΝΑΤΟ. Δηλαδ η Ρωσα θα χει την ανγκη να εναι να βμα πιο μπροστ.

Αν χσει την Τουρκα, θα βρεθε μνη και μνο μαζ με το Ιρν απναντι στη συμμαχα της δσης. Αλλ αν καταφρει να κρατσει την Τουρκα δπλα της, θα δημιουργσει μια ρωγμ στη συμμαχα της Δσης, θα χαλσει την ομοφωνα στο ΝΑΤΟ, με τον τρπο αυτ δεν θα απομονωθε τη Συρα. Η Τουρκα δεν εναι μνο η Τουρκα, εναι η Τουρκα που εναι μλος του ΝΑΤΟ.

Οι επενδσεις της Ρωσας στη Συρα μπορε να αποβον καρπες

Αν οι ΗΠΑ παρουσισουν να ολοκληρωτικ σχδιο και ο ΟΗΕ στραφε κατ της Ρωσας, μπορε να δημιουργηθε νας διεθνς συνασπισμς που θα απομονσει τη Ρωσα. Αν συμβε αυτ, πσο καιρ θα μπορσει να αντισταθε η Ρωσα σε αυτ την αντιμαχα; Μπορε να αποβον καρπες οι επενδσεις που κανε λα αυτ τα χρνια στη Συρα. Επσης, μια πλωση που θα δημιουργηθε στη Συρα, θα δυσκολψει τη Ρωσα και στο θμα της Ουκρανας. Η Συρα, δεν εναι μνο η Συρα.

Τα πργματα δεν εναι πως ταν επ Ομπμα

πως η κατσταση στην Ουκρανα ενεργοποησε την κατσταση στη Συρα, τσι και η Συρα μπορε να ενεργοποισει την Ουκρανα. Αυτ που δωσε τη δυναττητα στη Ρωσα να κνει τα βματα που κανε στη Συρα και την Ουκρανα, ταν η αδυναμα και η ευθραυσττητα στη γραμμ Ατλαντικο. Αλλ στην εποχ του Τραμπ, τα πργματα δεν θα εναι πως ταν επ Ομπμα. Απεναντας, θα σφξουν. Κατ βθος το ξρει και η Ρωσα, για τον λγο αυτν ανησυχε, και σο φοβται, τσο χνει τον λεγχο.

Αλλ αν η Ρωσα πσει σε αυτ τη λομπα των απειλν, θα απομακρνει την Τουρκα απ κοντ της.

Η Ρωσα εχε δοκιμσει και στο παρελθν να απειλσει την Τουρκα
Αυτ η στση να μην ξαφνιζει κανναν. Σμφωνα με τον Κσινγκερ, η ρωσικ διπλωματα στηρζεται στο φβο. Παραδεγματα τοτου υπρχουν σε λη τη Ρωσικ ιστορα. Λγω των φβων της κατ τη διρκεια του Ψυχρο Πολμου συμπεριφρθηκε στους συνεταρους της χι ως συμμχους αλλ ως δορυφρους. Αξησε την πεση σε κομουνιστικς χρες που φοβθηκε τι θα τις χσει. σο αξανε την πεση, τσο αυξανταν και ο φβος της. Η Επανσταση της Ουγγαρας το 1956 και η νοιξη της Πργας το 1968, εναι αποτελσματα του διου λθους. Η Ρωσα εχε δοκιμσει και στο παρελθν παρμοια απειλ και εχε πρει και ττε σχημα αποτελσματα. Μετ τον Β Παγκσμιο Πλεμο θελε να στριμξει την Τουρκα με τα Στεν και με εδαφικς διεκδικσεις. Το αποτλεσμα ταν να πλησισει η Τουρκα τις ΗΠΑ. Μλιστα με αυτ τον τρπο πυροδτησε την πρωρη διαρεση του Ψυχρο Πολμου.

Το ΡYD εναι κεντρικ απειλ για την Τουρκα

Ο Κνεθ Βαλτζ εχε πει «οι πρεδροι των κρατν εναι ελεθεροι να κνουν βλακεες, αλλ δεν μπορον να επαναλαμβνουν την δια βλακεα. σοι επαναλαμβνουν την δια βλακεα, θα χσουν μπροστ στην ιστορα.»

Αλλ κατ βθος διαφορετικς γενις μπορον να κνουν την δια βλακεα πολλς φορς. Εν πρπει να ενθαρρνει, απειλε.

Ο Ποτιν μπορε να επαναλβει το λθος του Στλιν. Μπορε να απομακρνει απ κοντ της την Τουρκα χωρς λγο. Και θα χρειαστον τουλχιστον 50 χρνια για να της δοθε μια ττοια ευκαιρα.

Τρα η Τουρκα ανησυχε λιγτερο

Αν η Ρωσα δεν χει καταλβει τι σημανει το ζτημα PYD για την Τουρκα, αρκε να ρξει μια πρχειρη ματι στο χρονικ της περιδου απομκρυνσης της Τουρκας απ τις ΗΠΑ. Η απειλς και οι εκβιασμο των ΗΠΑ δεν πεισαν την Τουρκα. Απεναντας, την θησαν στη Ρωσα. Το PYD εναι τσο σημαντικ απειλ για την Τουρκα, που μπορε να λβει υπψη τα πντα, και θα εναι αποφασιστικ στο να χρησιμοποισει τα προνμια που της παρχει το γεγονς τι εναι μλος του ΝΑΤΟ. Το PYD εναι δη φυλακισμνο σε συγκεκριμνη γραμμ. Η Τουρκα ανησυχε λιγτερο τρα. Θα περιμνει να προχωρσει με αυτν που την ενθαρρνει και χι με αυτν που την απειλε. Θα δομε πως θα το ερμηνεσει αυτ η Ρωσα και τι θα επιλξει. Αν κινηθε με το μυαλ της και χι με τους φβους της, θα αφσει σε μια κρη τις απειλς και τους εκβιασμος και θα συνεχσει με το πρε-δσε με την Τουρκα. Αλλ για την ρα εναι δσκολο να πομε τι χει αυτ την οξυδρκεια. Φανεται τι θα της συμβε αυτ που φοβται.

Μετφραση: Σοφα Αγγελδου
Επιμλεια: Σββας Καλεντερδης

 

pontos news.gr