The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

«Θα ανοξουμε τις καρδις μας»: Ο  Τρουντ προτρπει αγπη και  εντητα στο πρασμ των θανατηφρων πυροβολισμν στο τζαμ.

 

Ο Donald Trump εναι μεταξ των διεθνν ηγετν που πρσφερε υποστριξη μετ την επθεση που φησε 6 νεκρος


Ο πρωθυπουργς Τζστιν Τρουντ και οι Φιλελεθεροι βουλευτς απνειμαν φρο τιμς  με μια στιγμ σιωπς για τα θματα των πυροβολισμν στο τζαμ του Κεμπκ στη Βουλ των Κοινοττων τη Δευτρα.


Ο Καναδς θα ανταποκριθε σε μια «ποταπ τρομοκρατικ πρξη» με ανοιχτ καρδι και με μια επδειξη εντητας, επε ο Πρωθυπουργς Τζστιν Τρουντ συναισθηματικ φορτισμνος  τη Δευτρα στον απηχο των θανατηφρων πυροβολισμν σε να τζαμ του Κεμπκ.
Στην ανακονωση μιας επσημης δλωσης στη Βουλ των Κοινοττων, ο Τρουντ, δλωσε  τι ο πυροβολισμς που φησε ξι προσευχμενους νεκρος εναι μια πρξη τρομοκρατας που διαπρχθηκε εναντον του Καναδ και σε λους τους Καναδος. Μιλντας απευθεας στο να εκατομμριο μουσουλμνους της χρας, αυτς τους διαβεβαωσε για την πολτιμη θση τους στην καναδικ κοινωνα.
«Εμαστε μαζ σας. Τριντα-ξι εκατομμρια καρδις χουν σπσει με τις δικς σας», επε. "Να ξρετε τι εμες σας εκτιμομε, εσες  χετε εμπλουτσει την ανοικτ χρα μας με ανυπολγιστους τρπους. Εστε στο σπτι σας."
Ο Τρουντ προτρεψε τους Καναδος να μην παρασρονται απ την επθεση της Κυριακς, απ εκενους που χρησιμοποιον τη βα για να ενσταλξουν το φβο και την διαρεση.
"Στχος τους εναι να μας διχσουν, να σπερουν τη διχνοια και να φυτψουν το μσος», επε. "Εμες δεν θα κλεσουμε τα μυαλ μας. Εμες θα ανοξουμε τις καρδις μας."
Οι Τσσερις ηγτες των κομμτων καναν ανακοινσεις δηλσεων ενπιον της Βουλς πριν απ την απδοση τιμς στα θματα με την ενς λεπτο σιγ του Σματος.
Η Ενδιμεση Συντηρητικ ηγτης Rona Ambrose κλεσε την επθεση μια "θλιβερ υπενθμιση» τι ο Καναδς δεν χει ανοσα στην τρομοκρατα και πρπει να παραμενει σε εγργορση. Επε ο πυροβολισμς χτπησε την καρδι μιας θεμελιδους ελευθερας στον Καναδ: Την σκηση απ κποιον της πστης του με ασφλεια και  προστασα.
"Μια επθεση εναντον ενς τπου λατρεας, εις βρος των ατμων που προσεχονται σε να τζαμ εναι μια επθεση σε αυτς τις απλυτες ελευθερες», επε. «Στερον τις αρχς πνω στις οποες ιδρθηκε ο Καναδς."
Ο ηγτης του NDP  Tom Mulcair επε τι οι πυροβολισμο χουν κλονσει τον Καναδ μχρι και απλυτο πυρνα του και κλεσε λους τους Καναδος να ενωθον ενντια στον εξαναγκασμ του μσους, της μισαλλοδοξας και της ισλαμοφοβας.
"Αυτς δεν εναι ο Καναδς που πιστεουμε, δεν εναι το εδος της κοινωνας που θλουμε να ζομε», επε. "Ο Καναδς εναι μια χρα της διαφορετικτητας, της ειρνης και της κοινωνικς νταξης. Δεν μπορομε, και δεν θα ανεχθομε το μσος και τη βα."
Ο Τρουντ θα μεταβε στο Κεμπκ Αργτερα τη Δευτρα για να παραστε σε αγρυπνα για τα θματα. Αυτς θα συνοδεεται απ την  Ambrose, τον Mulcair και τον υπουργ Δημσιας Ασφλειας Ralph Goodale.
Απ το γραφεο της ηγτηδος του  Πρσινου Κμματος Ελζαμπεθ Μι επαν τι επσης σχεδαζε να παραστε στην αγρυπνα.
Ο Trump προσφρει βοθεια
Μηνματα συγκλονισμο, υποστριξης και αλληλεγγης πλημμυρζουν απ λη τη χρα και απ λο τον κσμο σε απκριση για την επθεση.
Ο Πρεδρος  των ΗΠΑ Donald Trump κλεσε τον Τρουντ για να εκφρσει τα συλλυπητρι του προς τον πρωθυπουργ και τους Καναδος. Επσης, προσφρθηκε να παρσχει κθε βοθεια, πως απαιτεται, σμφωνα με το γραφεο του Πρωθυπουργο.


Η καναδικ σημαα στην κορυφ του Peace Tower εναι μεσστια προς τιμν των θυμτων.
Κατ τη διρκεια συνντευξης Τπου τη Δευτρα, το RCMP επε τα κνητρα πσω απ τους μαζικος πυροβολισμος δεν εναι καθαρ.
Ο Τρουντ σπευσε να καταδικσει την επθεση ως "τρομοκρατικ επθεση" κατ των μουσουλμνων.
"Εν οι αρχς εξακολουθον να διερευνον και λεπτομρειες εξακολουθον να χρειζονται επιβεβαωση, σου πιζεται η καρδι να βλπεις ττοια παρλογη βα. Η διαφορετικτητα εναι η δναμ μας, και τη θρησκευτικ ανοχ εναι μια αξα που σε εμς, ως Καναδος, εναι προσφιλες," επε ο  Trudeau σε μια δλωση που κυκλοφρησε το βρδυ της Κυριακς.
Ο Ππας προσφρει προσευχς
Ο Ππας Francis προσφερε τις προσευχς του, και η πλης του Παρισιο σχεδιζει να χαμηλσει τα φτα στον  Πργο του ιφελ τα μεσνυχτα στη μνμη των θυμτων.
Ο Ρσος πρεδρος Βλαντιμρ Ποτιν εξφρασε τα συλλυπητρι στον Τρουντ στο Twitter.
"Αποδξου τα βαθι μου συλλυπητρια σε σχση με την τραγωδα στο Κεμπκ. ... Η δολοφονα των ανθρπων που συγκεντρθηκαν για μια προσευχ στο τζαμ εναι συγκλονιστικ ως προς τον βαθμ της βας και του κυνισμο."
Ο Bruce Heyman, ο πρην πρεσβευτς των ΗΠΑ στον Καναδ, δλωσε ο διος και η σζυγς του ταν λυπημνοι απ την παρλογη επθεση.
Ο Δμαρχος της Νας Υρκης Μπιλ de Blasio δλωσε τι η «φοβερ επθεση" δεν εναι να μεμονωμνο γεγονς, σημεινοντας να τζαμ στο Τξας που κηκε στο δαφος.
Ο δμαρχος του Λονδνου, στην  Αγγλα, Sadiq Khan, εξδωσε να μνυμα αψφησης. "Το Λονδνο στκεται με τους ανθρπους του Κεμπκ. Το μσος και η βα δεν θα μας νικσουν. σοι προσπαθον να μας διαιρσουν θα αποτχουν."
Η Elizabeth Moore Aubin, επιτετραμμνη των Η.Π.Α., εξδωσε μια δλωση εκ μρους λων των Αμερικανν προσφροντας «τα πιο βαθι και ειλικριν συλλυπητρια."
«Οι Ηνωμνες Πολιτεες εναι αποφασισμνες να καταπολεμσουν την τρομοκρατα και να εναι τοιμη να βοηθσει την καναδικ κυβρνηση, καθς ασχολεται με τα επακλουθα αυτο του τραγικο γεγοντος.»
Η σημαα  στον Peace Tower στον λφο του κοινοβουλου, ανεμζει μεσστια την Δευτρα προς τιμν των θυμτων του πυροβολισμο στο τζαμ στην πλη του Κεμπκ. (Adrian Wyld / καναδικς Τπος)
Κατ τη διρκεια συνντευξης Τπου τη Δευτρα το απγευμα, Goodale δλωσε τι η ρευνα ταν σε πριμο στδιο και δεν θα προβαινε σε εικασες σχετικ με πιθαν κνητρα για την επθεση.
Ο υπουργς δημσιας ασφλειας ανακονωσε επσης τι η προθεσμα για την υποβολ αιτσεων για χρηματοδτηση απ το Πργραμμα Υποδομν Ασφαλεας θα πρπει να παραταθε πραν του 31 Ιανουαρου για να καταστε δυνατ η κατθεση πρσθετων αιτσεων. Δεν χει ορισθε να προθεσμα ακμη.
According to Public Safety Canada, the Quebec City mosque at the centre of Sunday's events had not applied for funding under the program.
Το πργραμμα παρχει χρηματοδοτικ στριξη σε χρους λατρεας, σε εππεδο επαρχας αναγνωρισμνων σχολεων και κοινοτικ κντρα στε να μπορον να βελτισουν την ασφλεια γρω απ τα κτρια τους. Η χρηματοδτηση στηρζει το κστος των αντικειμνων πως πρτες, κμερες, αξιολογσεις για την ασφλεια και κποια ξοδα κατασκευς.

Σμφωνα με την Καναδικ Υπηρεσα Δημσιας Ασφλειας, το τζαμ του Κεμπκ που βρσκεται στο κντρο των γεγοντων της Κυριακς δεν εχε υποβλει ατηση για χρηματοδτηση στο πλασιο του προγρμματος.