The strong voice of a great community
ΦεβρουÜριος 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Η γιορτÞ των τριþν Ιεραρχþν και η ΗμÝρα των ΓραμμÜτων


Ι.Σ. ΣαραúδÜρης

Την ΠαρασκευÞ 27 Ιανουαρßου, στο ΠολυμενÜκειο Πολιτιστικü κÝντρο, γιορτÜστηκε και πÜλι με επισημüτητα η γιορτÞ των γραμμÜτων στην μνÞμη των τριþν επιφανþν Ιεραρχþν απü το τμÞμα Παιδεßας της ΕλληνικÞς Κοινüτητας του Τορüντο.
Οι τρεις ΙερÜρχες εßναι οι Βασßλειος ο ΜÝγας, ΙωÜννης ο Χρυσüστομος και Γρηγüριος ο  Ναζιανζηνüς, που για τη σοφßα τους και τη χριστιανικÞ τους ζωÞ, η Ορθüδοξη Εκκλησßα τους ονüμασε αγßους και γιορτÜζουν ο καθÝνας ξεχωριστÜ. ΑλλÜ επειδÞ δημιουργÞθηκε μια διαφωνßα μεταξý των χριστιανþν για το ποιος απü τους τρεις πρüσφερε τα περισσüτερα, αποφασßστηκε και καθιερþθηκε απü τα τÝλη του 4ου αιþνα να υπÜρχει και για τους τρεις μια κοινÞ γιορτÞ στις 30 Ιανουαρßου κÜθε Ýτους.
Βασßλειος ο ΜÝγας
Ο ¢γιος Βασßλειος Þ Βασßλειος Καισαρεßας, υπÞρξε επßσκοπος Καισαρεßας και θεωρεßται ΠατÝρας της Εκκλησßας και Ýνας εκ των μεγαλýτερων θεολüγων της Ορθüδοξης Εκκλησßας. Η συμβολÞ του στην χριστιανικÞ θεολογßα θεωρεßται κεφαλαιþδης ενþ σ´αυτüν αποδßδεται και η «θεßα λειτουργßα του ΜεγÜλου Βασιλεßου». Ο ΜÝγας Βασßλειος σποýδασε στην ΑθÞνα και θεωροýσε πολý σημαντικÞ τη μελÝτη των κλασσικþν συγγραφÝων και της ελληνικÞς φιλοσοφßας, φυσικÜ υπü το χριστιανικü πρßσμα. Η συμβολÞ του στην ανÜπτυξη των γραμμÜτων και της φιλανθρωπßας τον κατÝστησαν μια απü τις μεγαλýτερες μορφÝς της ΧριστιανικÞς παρÜδοσης.
ΙωÜννης ο Χρυσüστομος
Θεωρεßται πως η γλþσσα του «Ýσταζε μÝλι» καθþς υπÞρξε ο πιο χαρισματικüς ρÞτορας της εποχÞς του. ΔιετÝλεσε ΠατριÜρχης Κωνσταντινουπüλεως και αφιÝρωσε τη ζωÞ του στην ανÜπτυξη της φιλανθρωπßας. ΜÜλιστα τα ημερÞσια συσσßτεια που οργÜνωσε Ýτρεφαν 7.000 ανθρþπους!
Στον τομÝα της φιλοσοφßας, μπορεß να απÝρριπτε τις θεωρßες των αρχαßων ΕλλÞνων περß Θεοý ωστüσο δεν δßστασε να χρησιμοποιÞσει τις εργαλειακÝς μεθüδους της φιλοσοφßας τους προκειμÝνου να αναπτýξει μια συστηματικÞ θεολογßα.
Στη ζωÞ του υπÞρξε υπüδειγμα ασκητÞ ενþ δεν παρÝλειπε να καταδικÜζει εκεßνους τους ιερεßς που πλοýτιζαν απü την ιδιüτητÜ τους. ¹ταν τÝτοια η σκληρÞ κριτικÞ που ασκοýσε στους ΑυτοκρÜτορες, που τελικÜ η αυλÞ τον κυνÞγησε και τον εξüρισε. ¼μως η φÞμη του τον ξεπÝρασε αφοý θεωρεßται ¢γιος απü üλες σχεδüν τις χριστιανικÝς ομολογßες.
Γρηγüριος ο Ναζιανζηνüς
Γνωστüς και με το προσωνýμιο «θεολüγος», ο Γρηγüριος υπÞρξε ΠατριÜρχης Κωνσταντινοýπολης τον 4ο αιþνα. Η επιρροÞ του στην ΤριαδικÞ θεολογßα θεωρεßται τüσο σημαντικÞ που Ýγινε γνωστüς ως «Τριαδικüς Θεολüγος». Τα περισσüτερα απü τα Ýργα του επηρεÜζουν τους σýγχρονους θεολüγους, ειδικÜ üσον αφορÜ τα τρßα Πρüσωπα της Αγßας ΤριÜδας. ΥπÞρξε φßλος του ΜεγÜλου Βασιλεßου καθþς και του αδελφοý του Αγßου Γρηγορßου Νýσσης.
¹ταν σφοδρüς οπαδüς των γραμμÜτων και επιθυμοýσε να γεφυρþσει το χÜσμα μεταξý ελληνüφωνων και λατινüφωνων θεολüγων της εποχÞς του. Εκτüς απü εξαιρετικüς θεολüγος üμως, υπÞρξε και πολý καλüς ποιητÞς, αφοý Ýγραψε αρκετÜ ποßηματα με θεολογικÜ και ηθικÜ θÝματα.
Το τμÞμα Παιδεßας της ΕλληνικÞς Κοινüτητας Τορüντο, επÝλεξε αυτÞν την συγκεκριμÝνη ημÝρα μνÞμης þστε να επιβραβεýσει τους σπουδαστÝς που την προηγοýμενη σχολικÞ περßοδο αρßστευσαν στις επιδüσεις της μαθητεßας τους. «ΑυτÞ η εκδÞλωση εßναι πολý σημαντικÞ», τüνισε ο συντονιστÞς της εκδÞλωσης καθηγητÞς ΦλÝγγας, «μπορεß να μην Ýχουμε πολλοýς χοροýς και πολλÜ τραγοýδια, üμως Ýχουμε τους αριστοýχους μαθητÝς της περυσινÞς χρονιÜς στα ΕλληνικÜ σχολεßα του Τορüντο. Εßναι το μÝλλον δηλαδÞ της παροικßας μας….»
Ο υπεýθυνος της εκπαßδευσης αναφερüμενος στην απλÞ ερþτηση των γονÝων «γιατß θα πρÝπει να στεßλουμε τα παιδιÜ μας στο ελληνικü σχολεßο» Ýκανε την ανÜλυση της Ýννοιας της ελληνικÞς γλþσσας  τονßζοντας üτι η γλþσσα δεν εßναι Ýνα απλü εργαλεßο. Εßναι ο πολιτισμüς, εßναι οι αξßες, η νοοτροπßα, εßναι η ιστορßα, εßναι οι θρησκευτικÝς παραδüσεις.
Ακολοýθως οι επßσημοι προσκεκλημÝνοι απηýθυναν τους χαιρετισμοýς τους.  Ο ΘεοφιλÝστατος επßσκοπος Χριστοφüρος Ýκανε τον διαχωρισμü των εννοιþν εκπαßδευσης και παιδεßας στον χαιρετισμü που απηýθυνε. Εκπαßδευση εßναι τα σχολεßα εßναι η τεχνικÞ κατÜρτιση. Η παιδεßα τüνισε εßναι οι παραδüσεις οι αρχÝς του ανθρωπισμοý εßναι το συμπλÞρωμα της εκπαßδευσης που θα βοηθÞσει στο ορθü κτßσιμο και τελειοποßηση του χαρακτÞρα του αυριανοý υπεýθυνου πολßτη. Τις ευχÝς του για μια επιτυχÞ συνÝχιση του εκπαιδευτικοý προγρÜμματος μεταβßβασε ο Δημοτικüς Σýμβουλος ΔημÞτρης Καρýγιαννης. Με την σειρÜ της η δημοτικÞ Σýμβουλος κυρßα ΦραγγεδÜκη αναφÝρθηκε στον συμβολισμü της γιορτÞς των τριþν Ιεραρχþν και την επßδρασÞ της στην εκπαßδευση. Η συντονßστρια εκπαßδευσης του Ελληνικοý προξενεßου αναφÝρθηκε κυρßως στην βασικÞ ελληνικÞ Ýννοια της Üμιλλας. Οι τρεις ΙερÜρχες κατüρθωσαν να φθÜσουν στο σημεßο να τους θαυμÜζει üλος ο κüσμος απü σκληρÞ εργασßα τüνισε.  Η Üμιλλα για την αριστεßα συνδυασμÝνη με τις ορθÝς διδαχÝς της παιδεßας κτßζουν σωστοýς χαρακτÞρες και εßναι επισφρÜγιση της ορθÞς συνÝχειας της κοινωνßας του αýριο.
Τελευταßος απηýθυνε τον χαιρετισμü του ο πρüεδρος της κοινüτητας κýριος ΑρτεμÜκης που αναφÝρθηκε στο υποστηριζüμενο απü το γραφεßο εκπαßδευσης της ΕλληνικÞς  Κοινüτητας Τορüντο πρüγραμμα ελληνομÜθειας Παιδεßα το οποßο πλÝον θα ολοκληρωθεß τον ερχüμενο χρüνο και θα καλýπτει τις διδακτικÝς ανÜγκες των σπουδαστþν üλων των επιπÝδων.
¸γινε αναφορÜ στον ρüλο της πρüνοιας και στην προσφερüμενη βοÞθεια στους οικονομικÜ αδýνατους μαθητÝς þστε να μπορÝσουν να συμμετÜσχουν στον κýκλο μÜθησης.
Ακολοýθησε η απονομÞ πιστοποιητικþν αριστεßας σε μαθητÝς που πρþτευσαν καθþς και οι απονομÝς υποτροφιþν απü τους χορηγοýς φορεßς της ελληνικÞς παροικßας.
Η κυρßα Αναστασßα ΚρανιÜ παρουσßασε μια υποτροφßα στην μνÞμη του συζýγου της.
Οι δÜσκαλοι των Καναδικþν σχολεßων Þταν χορηγοß της επομÝνης υποτροφßας.
Ακολοýθησε η υποτροφßα της οικογÝνειας ΓεωργαρÝα.

Η εκδÞλωση ολοκληρþθηκε με την παραδοσιακÞ κοπÞ της βασιλüπιτας.