The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

Η γιορτ των τριν Ιεραρχν και η Ημρα των Γραμμτων


Ι.Σ. Σαραδρης

Την Παρασκευ 27 Ιανουαρου, στο Πολυμενκειο Πολιτιστικ κντρο, γιορτστηκε και πλι με επισημτητα η γιορτ των γραμμτων στην μνμη των τριν επιφανν Ιεραρχν απ το τμμα Παιδεας της Ελληνικς Κοιντητας του Τορντο.
Οι τρεις Ιερρχες εναι οι Βασλειος ο Μγας, Ιωννης ο Χρυσστομος και Γρηγριος ο  Ναζιανζηνς, που για τη σοφα τους και τη χριστιανικ τους ζω, η Ορθδοξη Εκκλησα τους ονμασε αγους και γιορτζουν ο καθνας ξεχωριστ. Αλλ επειδ δημιουργθηκε μια διαφωνα μεταξ των χριστιανν για το ποιος απ τους τρεις πρσφερε τα περισστερα, αποφασστηκε και καθιερθηκε απ τα τλη του 4ου αινα να υπρχει και για τους τρεις μια κοιν γιορτ στις 30 Ιανουαρου κθε τους.
Βασλειος ο Μγας
Ο γιος Βασλειος Βασλειος Καισαρεας, υπρξε επσκοπος Καισαρεας και θεωρεται Πατρας της Εκκλησας και νας εκ των μεγαλτερων θεολγων της Ορθδοξης Εκκλησας. Η συμβολ του στην χριστιανικ θεολογα θεωρεται κεφαλαιδης εν σαυτν αποδδεται και η «θεα λειτουργα του Μεγλου Βασιλεου». Ο Μγας Βασλειος σποδασε στην Αθνα και θεωροσε πολ σημαντικ τη μελτη των κλασσικν συγγραφων και της ελληνικς φιλοσοφας, φυσικ υπ το χριστιανικ πρσμα. Η συμβολ του στην ανπτυξη των γραμμτων και της φιλανθρωπας τον κατστησαν μια απ τις μεγαλτερες μορφς της Χριστιανικς παρδοσης.
Ιωννης ο Χρυσστομος
Θεωρεται πως η γλσσα του «σταζε μλι» καθς υπρξε ο πιο χαρισματικς ρτορας της εποχς του. Διετλεσε Πατριρχης Κωνσταντινουπλεως και αφιρωσε τη ζω του στην ανπτυξη της φιλανθρωπας. Μλιστα τα ημερσια συσστεια που οργνωσε τρεφαν 7.000 ανθρπους!
Στον τομα της φιλοσοφας, μπορε να απρριπτε τις θεωρες των αρχαων Ελλνων περ Θεο ωστσο δεν δστασε να χρησιμοποισει τις εργαλειακς μεθδους της φιλοσοφας τους προκειμνου να αναπτξει μια συστηματικ θεολογα.
Στη ζω του υπρξε υπδειγμα ασκητ εν δεν παρλειπε να καταδικζει εκενους τους ιερες που πλοτιζαν απ την ιδιτητ τους. ταν ττοια η σκληρ κριτικ που ασκοσε στους Αυτοκρτορες, που τελικ η αυλ τον κυνγησε και τον εξρισε. μως η φμη του τον ξεπρασε αφο θεωρεται γιος απ λες σχεδν τις χριστιανικς ομολογες.
Γρηγριος ο Ναζιανζηνς
Γνωστς και με το προσωνμιο «θεολγος», ο Γρηγριος υπρξε Πατριρχης Κωνσταντινοπολης τον 4ο αινα. Η επιρρο του στην Τριαδικ θεολογα θεωρεται τσο σημαντικ που γινε γνωστς ως «Τριαδικς Θεολγος». Τα περισστερα απ τα ργα του επηρεζουν τους σγχρονους θεολγους, ειδικ σον αφορ τα τρα Πρσωπα της Αγας Τριδας. Υπρξε φλος του Μεγλου Βασιλεου καθς και του αδελφο του Αγου Γρηγορου Νσσης.
ταν σφοδρς οπαδς των γραμμτων και επιθυμοσε να γεφυρσει το χσμα μεταξ ελληνφωνων και λατινφωνων θεολγων της εποχς του. Εκτς απ εξαιρετικς θεολγος μως, υπρξε και πολ καλς ποιητς, αφο γραψε αρκετ ποηματα με θεολογικ και ηθικ θματα.
Το τμμα Παιδεας της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο, επλεξε αυτν την συγκεκριμνη ημρα μνμης στε να επιβραβεσει τους σπουδαστς που την προηγομενη σχολικ περοδο αρστευσαν στις επιδσεις της μαθητεας τους. «Αυτ η εκδλωση εναι πολ σημαντικ», τνισε ο συντονιστς της εκδλωσης καθηγητς Φλγγας, «μπορε να μην χουμε πολλος χορος και πολλ τραγοδια, μως χουμε τους αριστοχους μαθητς της περυσινς χρονις στα Ελληνικ σχολεα του Τορντο. Εναι το μλλον δηλαδ της παροικας μας….»
Ο υπεθυνος της εκπαδευσης αναφερμενος στην απλ ερτηση των γονων «γιατ θα πρπει να στελουμε τα παιδι μας στο ελληνικ σχολεο» κανε την ανλυση της ννοιας της ελληνικς γλσσας  τονζοντας τι η γλσσα δεν εναι να απλ εργαλεο. Εναι ο πολιτισμς, εναι οι αξες, η νοοτροπα, εναι η ιστορα, εναι οι θρησκευτικς παραδσεις.
Ακολοθως οι επσημοι προσκεκλημνοι απηθυναν τους χαιρετισμος τους.  Ο Θεοφιλστατος επσκοπος Χριστοφρος κανε τον διαχωρισμ των εννοιν εκπαδευσης και παιδεας στον χαιρετισμ που απηθυνε. Εκπαδευση εναι τα σχολεα εναι η τεχνικ κατρτιση. Η παιδεα τνισε εναι οι παραδσεις οι αρχς του ανθρωπισμο εναι το συμπλρωμα της εκπαδευσης που θα βοηθσει στο ορθ κτσιμο και τελειοποηση του χαρακτρα του αυριανο υπεθυνου πολτη. Τις ευχς του για μια επιτυχ συνχιση του εκπαιδευτικο προγρμματος μεταββασε ο Δημοτικς Σμβουλος Δημτρης Καργιαννης. Με την σειρ της η δημοτικ Σμβουλος κυρα Φραγγεδκη αναφρθηκε στον συμβολισμ της γιορτς των τριν Ιεραρχν και την επδρασ της στην εκπαδευση. Η συντονστρια εκπαδευσης του Ελληνικο προξενεου αναφρθηκε κυρως στην βασικ ελληνικ ννοια της μιλλας. Οι τρεις Ιερρχες κατρθωσαν να φθσουν στο σημεο να τους θαυμζει λος ο κσμος απ σκληρ εργασα τνισε.  Η μιλλα για την αριστεα συνδυασμνη με τις ορθς διδαχς της παιδεας κτζουν σωστος χαρακτρες και εναι επισφργιση της ορθς συνχειας της κοινωνας του αριο.
Τελευταος απηθυνε τον χαιρετισμ του ο πρεδρος της κοιντητας κριος Αρτεμκης που αναφρθηκε στο υποστηριζμενο απ το γραφεο εκπαδευσης της Ελληνικς  Κοιντητας Τορντο πργραμμα ελληνομθειας Παιδεα το οποο πλον θα ολοκληρωθε τον ερχμενο χρνο και θα καλπτει τις διδακτικς ανγκες των σπουδαστν λων των επιπδων.
γινε αναφορ στον ρλο της πρνοιας και στην προσφερμενη βοθεια στους οικονομικ αδνατους μαθητς στε να μπορσουν να συμμετσχουν στον κκλο μθησης.
Ακολοθησε η απονομ πιστοποιητικν αριστεας σε μαθητς που πρτευσαν καθς και οι απονομς υποτροφιν απ τους χορηγος φορες της ελληνικς παροικας.
Η κυρα Αναστασα Κρανι παρουσασε μια υποτροφα στην μνμη του συζγου της.
Οι δσκαλοι των Καναδικν σχολεων ταν χορηγο της επομνης υποτροφας.
Ακολοθησε η υποτροφα της οικογνειας Γεωργαρα.

Η εκδλωση ολοκληρθηκε με την παραδοσιακ κοπ της βασιλπιτας.