The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

νας κσμος Χωρς πυξδα…

Οι πρσφατες πολιτικς εξελξεις, απαρχς γενομνης με την ανληψη της εξουσας των ΗΠΑ απ τον νο πρεδρο Ντναλντ Τραμπ, ξεσκωσαν στη διεθν κοιντητα πραγματικ ργη αβεβαιτητας και σκεπτικισμο.
Το οικοδμημα αναμρφωσης της Νας Τξης πραγμτων, που με τση φροντδα και πολπονες προσπθειες, θλησαν να οικοδομσουν οι μεταπολεμικς γενις της Ευρωπακς πολιτικς σκηνς, ξαφνικ ρχισε να καταρρει σε ερεπια, παρασροντας μαζ του και τις ελπδες και πθους ολκληρων γενεν ανθρπων για μια ειρηνικ ζω, χωρς τον εφιλτη του πολμου.
Μια απ τις κριες αιτες αυτς της αλλαγς υπρξε και η  φιλοσοφα της ανθρωπιστικς πολιτικς συμπαρστασης προς τους πρσφυγες και τους κατατρεγμνους των πολμων, την οποα ασπσθηκε και προσπθησε να εφαρμσει η παροσα γενι των πολιτικν της γηραις Ηπερου, σε σχση με την, υπ τις φλγες του εμφυλου, πσχουσα Μση Ανατολ. Εναι μια να εξλιξη, η οποα στην πραγματικτητα χι μνον προβληματζει, μα ακμα περισστερο και τρομζει τον παρατηρητ, με το γνωστο που, εξ αιτας τους, δημιουργεται στην διεθν πολιτικ πραγματικτητα. Αρχικ, η εκλογ του κ. Τραμπ, σο και εν υπρξε απρσμενη, γινε μσα στα συνταγματικ πλασια των Ηνωμνων Πολιτειν και επομνως φειλε να εναι σεβαστ, χι μνον απ τους ψηφοφρους μα και απ το πολιτικ κατεστημνο της χρας, το οποο, στην πραγματικτητα,  αιφνιδιστηκε. Η εκλογ, εξ λλου του νου προδρου, αυτ καθ’ αυτν, στειλε να αρνητικ μνυμα σε κθε γωνι του πλαντη.
Εναι δε χαρακτηριστικ αυτς της πραγματικτητας τι για πρτη φορ στην πολιτικ ιστορα των ΗΠΑ, η Democracy Index 2016, υποββασε τον πολτευμα της χρας απ “πλρη δημοκρατα” σε «μεταβαλλμεν”. Ο νος χαρακτηρισμς υποδηλνει την μεωση εμπιστοσνης στη διοκηση. Η κθεση αυτ αποτελε την εντη ετσια ρευνα της ειδικς μονδας του Economist Intelligence Unit’s, Democracy Index, η οποα αναφρεται στην κατσταση των διοικσεων της παγκσμιας κοιντητας.
Τον προηγομενο χρνο, 2015, η κθεση κανε αναφορ σε εκοσι πλρεις δημοκρατες σε ολκληρη τη γη, στην προκειμνη ο αριθμς αυτς μειθηκε στις δκα εννα διοικσεις, στερα απ την καθαρεση των Ηνωμνων Πολιτειν της Αμερικς.
Η υποβθμιση αυτ των ΗΠΑ τις κατατσσει στην 21 θση, ποιο κτω απ την Ιαπωνα η οποα παρουσιζεται ισβαθμη με την Ιταλα. Σμφωνα με την γνμη των συγγραφων της κθεσης η πιθαντητα υποβθμισης της Αμερικανικς Δημοκρατας εχε αρχσει να διαφανεται απ τα χρνια του πολμου στο Βιετ Ναμ την δεκαετα του 1960 και το κνημα των ανθρωπνων δικαιωμτων  που δημιουργθηκε στη χρα. Εξασθνησε ακμα περισστερο με τις δολοφονες του Μρτην Λοθερ Κινγκ και του Ρμπερτ Κννεντη, αδελφο του δολοφονηθντος προδρου των ΗΠΑ Τζων Κννεντη, και το σκνδαλο υποκλοπς Γουτερ-Γκιτ επ Νξον. Σμφωνα με την  κθεση, ο νος πρεδρος Τραμπ στην πραγματικτητα εναι ο κερδισμνος απ την αγανκτηση που χει επισωρευτε πνω στο εκλογικ σμα των Αμερικανν πολιτν, απ την διακυβρνηση της χρας, τους πολιτικος και τα πολιτικ κμματα.
Σμφωνα με την κθεση απ τις 167 χρες που βρθηκαν στο επκεντρο της ρευνας, μνο 19 λαβαν τον χαρακτηρισμ της πλρους δημοκρατας, λλες 57 χαρακτηρζονται ως αμφιλεγμενη δημοκρατα και 51 λλες χαρακτηρζονται ως δεσποτικ καθεσττα και τλος τα υπλοιπα 40 βρσκονται κπου μεταξ δημοκρατας και δεσποτισμο. Το μεγαλτερο βαθμ δημοκρατικς σκησης κερδζει η Νορβηγα η οποα παρνει 9.93 μονδες και βρσκεται κοντ στο απλυτο δκα. λλες δημοκρατικς χρες εναι η Iceland, New Zealand, Denmark και ο Καναδς. Η Βρεια Κορα ρχεται τελευταα στην κατσταση των μελν με μια βαθμολογικ κλμακα 1.08 μονδων ελευθερας και δημοκρατας. Μαζ της συμπεριλαμβνονται επσης οι δεσποτικς κυβερνσεις της Συρας, του Τσαντ, της Κεντρικς Αφρικανικς Δημοκρατας, της Γουινας, και τλος του Τουρκμενιστν. Τλος και σμφωνα με τις τελευταες ειδσεις ο νος πρεδρος υπγραψε προεδρικ διατγματα μ€ τα οποα απαγορεει την  εσοδο στις ΗΠΑ  πολιτν και προσφγων απ επτ χρες της Μσης Ανατολς, εν παρλληλα υπγραψε διταγμα για την ανγερση διαχωριστικο τοχου μεταξ των ΗΠΑ και του Μεξικ, σε μια προσπθεια να σταματσει την εισρο προσφγων και πολιτικν φυγδων απ τις χρες της Ντιας Αμερικς και τις υπλοιπες χρες της γης, μσω του Μεξικο. Το ερτημα λοιπν που δημιουργεται εναι που αλθεια οδηγεται η παγκσμια κοιντητα;
“Πατρδες”