The strong voice of a great community
ΦεβρουÜριος 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Οι μαθητÝς αποξενþνονται απü την αξßα της δημοκρατßας

Εταιρεßα ΕλλÞνων Φιλüλογων: Υπü διωγμüν τα τελευταßα δýο χρüνια Αρχαßα και Ιστορßα

Καλεß τον υπ. Παιδεßας να Üρει üλα τα μÝτρα που εßχε αποφασßσει ο Νßκος Φßλης - ΜιλÜ για πλÞρη υποβÜθμιση του μορφωτικοý επιπÝδου της ελληνικÞς νεολαßας

¸κκληση προς τον υπουργü παιδεßας Κþστα Γαβρüγλου «να Üρει üλα τα μÝτρα που εßχε αποφασßσει και εφαρμüσει η προηγοýμενη ηγεσßα του υπουργεßου, τα οποßα βÜναυσα πλÞττουν την κλασσικÞ γραμματεßα, την ελληνικÞ γλþσσα στη διαχρονßα της, την πολιτισμικÞ παρÜδοση του λαοý μας και τον ανθρωπιστικü χαρακτÞρα της παιδεßας, και «να δþσει Ýνα τÝλος στην καταλυτικÞ υποβÜθμιση του μορφωτικοý επιπÝδου της ελληνικÞς νεολαßας, αναλογιζüμενος την ευθýνη του απÝναντι στο ¸θνος και την Ιστορßα» απευθýνει η Εταιρεßα ΕλλÞνων Φιλολüγων.

Οι φιλüλογοι επισημαßνουν üτι τα τελευταßα δýο χρüνια (2015 - 2016) στα μαθÞματα της Αρχαßας ΕλληνικÞς Γλþσσας και Γραμματεßας στο ΓυμνÜσιο και στο Λýκειο καθþς και στο μÜθημα της Ιστορßας στην Α´Λυκεßου καταφÝρθηκαν καßρια πλÞγματα με τη λÞψη και εφαρμογÞ μÝτρων χωρßς διÜλογο με τους αρμüδιους φορεßς (ΠανεπιστÞμια, ΦιλολογικÝς Εταιρεßες κ.τ.λ.).

Στη χþρα που γÝννησε τον Ελληνοκεντρικü Ανθρωπισμü η ανθρωπιστικÞ παιδεßα βρßσκεται υπü διωγμüν, παρÜ τις αντßθετες αρχικÝς εξαγγελßες του νÝου υπουργοý Παιδεßας, υπογραμμßζει σε ομüφωνο ανακοινωθÝν η ΣυνÝλευση των μελþν της Εταιρεßας ΕλλÞνων Φιλολüγων, ενþ διατυπþνει την Ýντονη ανησυχßα της «για την συντελοýμενη συστηματικÞ υποβÜθμιση της ανθρωπιστικÞς παιδεßας στην ΔευτεροβÜθμια Εκπαßδευση».

«ΣυγκεκριμÝνα ως προς τα Αρχαßα ΕλληνικÜ:

1) ΚαταργÞθηκε η διδασκαλßα του Επιταφßου απü την Γ´ Λυκεßου, ενüς κειμÝνου που διδÜσκεται αδιαλεßπτως στην Εκπαßδευση. ΣυνÝπεια της απüφασης αυτÞς εßναι η πλÞρης αποξÝνωση των μαθητþν απü τις αξßες της δημοκρατßας και του ορθοý πολιτικοý βßου που εκφρÜζονται στο μοναδικü αυτü κεßμενο.

2) Ελαττþθηκε κατÜ μßα þρα την εβδομÜδα η διδασκαλßα της Αρχαßας ΕλληνικÞς Γλþσσας και στις τρεις τÜξεις του Γυμνασßου.

3) ΑφαιρÝθηκε το μÜθημα της Αρχαßας ΕλληνικÞς Γλþσσας και Γραμματεßας απü τις προαγωγικÝς και απολυτÞριες εξετÜσεις του Γυμνασßου, απüφαση που επιφÝρει την χαριστικÞ βολÞ στα Αρχαßα ΕλληνικÜ, αφοý εßναι πανθομολογοýμενο üτι η κατÜργηση της εξÝτασης ενüς μαθÞματος εξαφανßζει το ενδιαφÝρον του μαθητÞ προς αυτü.
Τελειþνουν Ýτσι οι μαθητÝς το ΓυμνÜσιο χωρßς ουσιαστικÞ γνþση της διαχρονßας της ελληνικÞς γλþσσας και των σταθερþν αξιþν που εκφρÜζουν τα κλασσικÜ κεßμενα.

4) Στην Α´Λυκεßου ανατρÜπηκε πλÞρως η αντιστοιχßα των διδασκομÝνων κειμÝνων απü το πρωτüτυπο και απü μετÜφραση, που ßσχυε μÝχρι πρü τινος: μειþθηκε δραματικÜ η διδασκαλßα κειμÝνων απü το πρωτüτυπο με αντßστοιχη αýξηση κειμÝνων απü μετÜφραση.
Για παρÜδειγμα, στον Ξενοφþντα οι 48 παρÜγραφοι του πρωτοτýπου μειþθηκαν σε 24 και οι 23παρÜγραφοι που διδÜσκονταν απü μετÜφραση αυξÞθηκαν σε 47.

ΠροετοιμÜζεται Ýτσι συστηματικÜ η ολοσχερÞς κατÜργηση του πρωτοτýπου και, πιθανüν, εν συνεχεßα και των Αρχαßων Ελληνικþν στην ΓενικÞ Παιδεßα του Λυκεßου, σýμφωνα με τις προτÜσεις της ΕπιτροπÞς Παιδεßας επß της προηγουμÝνης ηγεσßας του Υπουργεßου.

5) ΠροτÜθηκε πριν απü λßγες ημÝρες απü το Ινστιτοýτο ΕκπαιδευτικÞς ΠολιτικÞς η κατÜργηση της διδασκαλßας της Αντιγüνης του ΣοφοκλÞ απü την Β´ τÜξη Γενικοý Λυκεßου.

Το Υπουργεßο Παιδεßας με ανακοßνωσÞ του διÝψευσε την κατÜργηση του κορυφαßου για το αξιακü του περιεχüμενο δημιουργÞματος της Αρχαßας μας Γραμματεßας.

Τα Üλλα üμως ολÝθρια για την παιδεßα και τον πολιτισμü μÝτρα συνεχßζουν απρüσκοπτα να εφαρμüζονται.

Οι φιλüλογοι τονßζουν: «Ως προς το μÜθημα της Ιστορßας: ΑφαιρÝθηκαν απü την εξεταστÝα ýλη της Α´ Λυκεßου και διδÜσκονται απλþς συνοπτικÜ και επιφανειακÜ σημαντικüτατα κεφÜλαια της αρχαßας Ιστορßας, üπως ο Κυκλαδικüς, ο Μινωικüς και ο Μυκηναúκüς πολιτισμüς, ο Α´ και Β´ Αποικισμüς, η σημασßα των Περσικþν πολÝμων, ο Πελοποννησιακüς Πüλεμος, ο Φßλιππος Β' και το Οικουμενικü κρÜτος του Μ. ΑλεξÜνδρου.

Το Υπουργεßο αιτιολüγησε το πλÞγμα αυτü στη γνþση του πολιτισμοý μας με το σκεπτικü üτι τα κεφÜλαια αυτÜ διδÜσκονται στην Δ´ τÜξη του Δημοτικοý και στην Α´ τÜξη του Γυμνασßου! Αγνοεß üμως - Þ μÜλλον θÝλει να αγνοεß - το Υπουργεßο üτι Üλλη εßναι η κατανüηση των γεγονüτων αυτþν απü ωριμüτερους μαθητÝς, που θα αντλÞσουν απü την γνþση των κεφαλαßων αυτþν μηνýματα δημοκρατικÞς συμπεριφορÜς και αγÜπης για την ελευθερßα και την δημιουργικÞ δρÜση.

Ποια τα αποτελÝσματα για την ανθρωπιστικÞ Παιδεßα απü τα ολÝθρια αυτÜ μÝτρα;
Αν και η ΕλληνικÞ κοινωνßα Ýχει βιþσει τα οδυνηρÜ αποτελÝσματα μετÜ την υποβÜθμιση της διδασκαλßας των Αρχαßων Ελληνικþν στην Β/θμια Εκπαßδευση απü το 1976 και εξÞς, και παρÜ τις προσπÜθειες αποκατÜστασης των σφαλμÜτων του παρελθüντος με την κατÜ καιροýς ενßσχυση της διδασκαλßας των Αρχαßων Ελληνικþν στο ΓυμνÜσιο και στο Λýκειο, επαναλαμβÜνεται απü την Πολιτεßα, και μÜλιστα σε μεγαλýτερο βαθμü, η ßδια καταστρεπτικÞ πολιτικÞ.

Οι συνÝπειες εßναι γνωστÝς: Üγνοια των Üρρηκτων σχÝσεων της ΝÝας ΕλληνικÞς με τις παλαιüτερες μορφÝς της γλþσσας μας στην ετυμολογßα και στην δομÞ· δυσκολßα στην χρÞση του λεξιλογßου, στην ορθÞ Ýκφραση και σαφÞνεια στον γραπτü και προφορικü λüγο· αδυναμßα στην κριτικÞ σκÝψη.

Τις συνÝπειες αυτÝς Ýχει επισημÜνει με Ýγγραφü της προς την προηγοýμενη ηγεσßα του Υπουργεßου Παιδεßας η ΔιεθνÞς Ομοσπονδßα Κλασσικ?ν Σπουδþν (F.I.E.C.), τονßζοντας üτι τα εφαρμοζüμενα στην ΕλλÜδα μÝτρα βρßσκονται σε πλÞρη αντßθεση με τα ισχýοντα στην Εκπαßδευση των περισσοτÝρων χωρþν.

Εßναι ενδεικτικü üτι ουδεμßα απÜντηση Ýχει μÝχρι σÞμερα λÜβει.

Συνεπþς, στην χþρα που γÝννησε τον Ελληνοκεντρικü Ανθρωπισμü η ανθρωπιστικÞ παιδεßα βρßσκεται υπü διωγμüν, παρÜ τις αντßθετες αρχικÝς εξαγγελßες του νÝου Υπουργοý Παιδεßας.

Καλοýμε τον κ. Υπουργü Παιδεßας να Üρει üλα τα μÝτρα που εßχε αποφασßσει και εφαρμüσει η προηγοýμενη ηγεσßα του Υπουργεßου, τα οποßα βÜναυσα πλÞττουν την κλασσικÞ γραμματεßα, την ελληνικÞ γλþσσα στη διαχρονßα της, την πολιτισμικÞ παρÜδοση του λαοý μας και τον ανθρωπιστικü χαρακτÞρα της παιδεßας.

Τον καλοýμε να δþσει Ýνα τÝλος στην καταλυτικÞ υποβÜθμιση του μορφωτικοý επιπÝδου της ελληνικÞς νεολαßας, αναλογιζüμενος την ευθýνη του απÝναντι στο ¸θνος και την Ιστορßα».

protothema.gr