The strong voice of a great community
Φεβρουριος 2017

Οι μαθητς αποξεννονται απ την αξα της δημοκρατας

Εταιρεα Ελλνων Φιλλογων: Υπ διωγμν τα τελευταα δο χρνια Αρχαα και Ιστορα

Καλε τον υπ. Παιδεας να ρει λα τα μτρα που εχε αποφασσει ο Νκος Φλης - Μιλ για πλρη υποβθμιση του μορφωτικο επιπδου της ελληνικς νεολαας

κκληση προς τον υπουργ παιδεας Κστα Γαβργλου «να ρει λα τα μτρα που εχε αποφασσει και εφαρμσει η προηγομενη ηγεσα του υπουργεου, τα οποα βναυσα πλττουν την κλασσικ γραμματεα, την ελληνικ γλσσα στη διαχρονα της, την πολιτισμικ παρδοση του λαο μας και τον ανθρωπιστικ χαρακτρα της παιδεας, και «να δσει να τλος στην καταλυτικ υποβθμιση του μορφωτικο επιπδου της ελληνικς νεολαας, αναλογιζμενος την ευθνη του απναντι στο θνος και την Ιστορα» απευθνει η Εταιρεα Ελλνων Φιλολγων.

Οι φιλλογοι επισημανουν τι τα τελευταα δο χρνια (2015 - 2016) στα μαθματα της Αρχαας Ελληνικς Γλσσας και Γραμματεας στο Γυμνσιο και στο Λκειο καθς και στο μθημα της Ιστορας στην ΑΛυκεου καταφρθηκαν καρια πλγματα με τη λψη και εφαρμογ μτρων χωρς διλογο με τους αρμδιους φορες (Πανεπιστμια, Φιλολογικς Εταιρεες κ.τ.λ.).

Στη χρα που γννησε τον Ελληνοκεντρικ Ανθρωπισμ η ανθρωπιστικ παιδεα βρσκεται υπ διωγμν, παρ τις αντθετες αρχικς εξαγγελες του νου υπουργο Παιδεας, υπογραμμζει σε ομφωνο ανακοινωθν η Συνλευση των μελν της Εταιρεας Ελλνων Φιλολγων, εν διατυπνει την ντονη ανησυχα της «για την συντελομενη συστηματικ υποβθμιση της ανθρωπιστικς παιδεας στην Δευτεροβθμια Εκπαδευση».

«Συγκεκριμνα ως προς τα Αρχαα Ελληνικ:

1) Καταργθηκε η διδασκαλα του Επιταφου απ την Γ Λυκεου, ενς κειμνου που διδσκεται αδιαλεπτως στην Εκπαδευση. Συνπεια της απφασης αυτς εναι η πλρης αποξνωση των μαθητν απ τις αξες της δημοκρατας και του ορθο πολιτικο βου που εκφρζονται στο μοναδικ αυτ κεμενο.

2) Ελαττθηκε κατ μα ρα την εβδομδα η διδασκαλα της Αρχαας Ελληνικς Γλσσας και στις τρεις τξεις του Γυμνασου.

3) Αφαιρθηκε το μθημα της Αρχαας Ελληνικς Γλσσας και Γραμματεας απ τις προαγωγικς και απολυτριες εξετσεις του Γυμνασου, απφαση που επιφρει την χαριστικ βολ στα Αρχαα Ελληνικ, αφο εναι πανθομολογομενο τι η κατργηση της εξτασης ενς μαθματος εξαφανζει το ενδιαφρον του μαθητ προς αυτ.
Τελεινουν τσι οι μαθητς το Γυμνσιο χωρς ουσιαστικ γνση της διαχρονας της ελληνικς γλσσας και των σταθερν αξιν που εκφρζουν τα κλασσικ κεμενα.

4) Στην ΑΛυκεου ανατρπηκε πλρως η αντιστοιχα των διδασκομνων κειμνων απ το πρωττυπο και απ μετφραση, που σχυε μχρι πρ τινος: μειθηκε δραματικ η διδασκαλα κειμνων απ το πρωττυπο με αντστοιχη αξηση κειμνων απ μετφραση.
Για παρδειγμα, στον Ξενοφντα οι 48 παργραφοι του πρωτοτπου μειθηκαν σε 24 και οι 23παργραφοι που διδσκονταν απ μετφραση αυξθηκαν σε 47.

Προετοιμζεται τσι συστηματικ η ολοσχερς κατργηση του πρωτοτπου και, πιθανν, εν συνεχεα και των Αρχαων Ελληνικν στην Γενικ Παιδεα του Λυκεου, σμφωνα με τις προτσεις της Επιτροπς Παιδεας επ της προηγουμνης ηγεσας του Υπουργεου.

5) Προτθηκε πριν απ λγες ημρες απ το Ινστιτοτο Εκπαιδευτικς Πολιτικς η κατργηση της διδασκαλας της Αντιγνης του Σοφοκλ απ την Β τξη Γενικο Λυκεου.

Το Υπουργεο Παιδεας με ανακονωσ του διψευσε την κατργηση του κορυφαου για το αξιακ του περιεχμενο δημιουργματος της Αρχαας μας Γραμματεας.

Τα λλα μως ολθρια για την παιδεα και τον πολιτισμ μτρα συνεχζουν απρσκοπτα να εφαρμζονται.

Οι φιλλογοι τονζουν: «Ως προς το μθημα της Ιστορας: Αφαιρθηκαν απ την εξεταστα λη της Α Λυκεου και διδσκονται απλς συνοπτικ και επιφανειακ σημαντικτατα κεφλαια της αρχαας Ιστορας, πως ο Κυκλαδικς, ο Μινωικς και ο Μυκηνακς πολιτισμς, ο Α και Β Αποικισμς, η σημασα των Περσικν πολμων, ο Πελοποννησιακς Πλεμος, ο Φλιππος Β' και το Οικουμενικ κρτος του Μ. Αλεξνδρου.

Το Υπουργεο αιτιολγησε το πλγμα αυτ στη γνση του πολιτισμο μας με το σκεπτικ τι τα κεφλαια αυτ διδσκονται στην Δ τξη του Δημοτικο και στην Α τξη του Γυμνασου! Αγνοε μως - μλλον θλει να αγνοε - το Υπουργεο τι λλη εναι η κατανηση των γεγοντων αυτν απ ωριμτερους μαθητς, που θα αντλσουν απ την γνση των κεφαλαων αυτν μηνματα δημοκρατικς συμπεριφορς και αγπης για την ελευθερα και την δημιουργικ δρση.

Ποια τα αποτελσματα για την ανθρωπιστικ Παιδεα απ τα ολθρια αυτ μτρα;
Αν και η Ελληνικ κοινωνα χει βισει τα οδυνηρ αποτελσματα μετ την υποβθμιση της διδασκαλας των Αρχαων Ελληνικν στην Β/θμια Εκπαδευση απ το 1976 και εξς, και παρ τις προσπθειες αποκατστασης των σφαλμτων του παρελθντος με την κατ καιρος ενσχυση της διδασκαλας των Αρχαων Ελληνικν στο Γυμνσιο και στο Λκειο, επαναλαμβνεται απ την Πολιτεα, και μλιστα σε μεγαλτερο βαθμ, η δια καταστρεπτικ πολιτικ.

Οι συνπειες εναι γνωστς: γνοια των ρρηκτων σχσεων της Νας Ελληνικς με τις παλαιτερες μορφς της γλσσας μας στην ετυμολογα και στην δομ· δυσκολα στην χρση του λεξιλογου, στην ορθ κφραση και σαφνεια στον γραπτ και προφορικ λγο· αδυναμα στην κριτικ σκψη.

Τις συνπειες αυτς χει επισημνει με γγραφ της προς την προηγομενη ηγεσα του Υπουργεου Παιδεας η Διεθνς Ομοσπονδα Κλασσικ?ν Σπουδν (F.I.E.C.), τονζοντας τι τα εφαρμοζμενα στην Ελλδα μτρα βρσκονται σε πλρη αντθεση με τα ισχοντα στην Εκπαδευση των περισσοτρων χωρν.

Εναι ενδεικτικ τι ουδεμα απντηση χει μχρι σμερα λβει.

Συνεπς, στην χρα που γννησε τον Ελληνοκεντρικ Ανθρωπισμ η ανθρωπιστικ παιδεα βρσκεται υπ διωγμν, παρ τις αντθετες αρχικς εξαγγελες του νου Υπουργο Παιδεας.

Καλομε τον κ. Υπουργ Παιδεας να ρει λα τα μτρα που εχε αποφασσει και εφαρμσει η προηγομενη ηγεσα του Υπουργεου, τα οποα βναυσα πλττουν την κλασσικ γραμματεα, την ελληνικ γλσσα στη διαχρονα της, την πολιτισμικ παρδοση του λαο μας και τον ανθρωπιστικ χαρακτρα της παιδεας.

Τον καλομε να δσει να τλος στην καταλυτικ υποβθμιση του μορφωτικο επιπδου της ελληνικς νεολαας, αναλογιζμενος την ευθνη του απναντι στο θνος και την Ιστορα».

protothema.gr