The strong voice of a great community
2020

Η μιζρια της προγονοπληξας…

Παρατηρομε τις τελευταες μρες μια ευρεα "δυσανεξα" σε σχση με τα σματα της διοργνωσης των επετειακν εκδηλσεων για τα 200 χρνια απ την επανσταση του 1821.

 

Σμφωνα με τα σχλια στα κοινωνικ δκτυα αλλ και μερδα του Τπου πολλο εναι αυτο που δεν βλπουν στο σμα τα απαρατητα εθνικ και θρησκευτικ σμβολα που ενπνευσαν τον ξεσηκωμ του γνους εναντον της οθωμανικς κυριαρχας.

Για κποιους το σμα του κυματισμο που καταλγει στον αριθμ 1 ως νας σχηματισμς δυναμικς κνησης που θα μποροσε να υποδηλνει το 1 ως κοιν παρονομαστ των χρονολογιν δυο διαφορετικν αινων ( 1821-2021) θυμζει το πακτο "’Ασσος Κασετνα" της  Παπαστρτος...

Φοβμαι πως αν ρωτοσαμε τα 15 εκατ. λληνες σε λη την υφλιο, ο καθνας θα εχε μια δικ του ιδα την οποα θα θεωροσε αισθητικ και συμβολικ ιδιατερα πρωττυπη και ευφυ εν θα περσσευαν τα επικριτικ σχλια για λες τις λλες.

Το πρβλημα μως δεν εναι αυτ. Το πρβλημα γκειται στο τι  η συντριπτικ πλειοψηφα των ιδεν θα περιλμβανε ακαλασθητα πετραχλια, σταυρος, φουστανλες, κεραυνος του Δα και σπαρτιτικες ασπδες με κεφαλαο Λ,  ανακατεμνα με ,τι λλο ονειρεεται ο κθε νωθρς κληρονμος που αδυνατε να σηκσει το βρος μιας  κληρονομις για την οποα νομζει πως λοι τον φθονον και την οποα προσπαθον να του υφαρπξουν…

Για την ακρβεια το πρβλημα γκειται στην ακηδα. Τη λξη ακηδα μου την εχε πει πριν πολλ χρνια ο Γιννης Τσεκλνης σε μια συνντευξη που εχε δσει για τον "Επενδυτ". πως μου εχε εξηγσει ττε σημανει αφροντισι και στη συγκεκριμνη περπτωση αφροντισι της ψυχς η οποα γνεται προσπθεια να καλυφθε με φανταχτερ ενδματα...

Κθε θνος προοδευτικ που διαθτει αυτοπεποθηση θα εξελμβανε μια επτειο σαν ευκαιρα αναστοχασμο της κατστασης στην οποα βρσκεται και της κατστασης στην οποα θα θελε να φτσει.

Εμες διανουμε μια περοδο που κοιτμε πσω και παρηγορομεθα με τα κλη των προγνων και καυγαδζουμε με ποιο τα προσβλει νομζουμε πως τα προσβλει.

νας λας με αυτοπεποθηση και αυτογνωσα θα παρατηροσε ποια εναι τα θνη τα οποα σμερα οι λλοι σβονται και θαυμζουν και θα αντγραφε τους θεσμος και τις συνθειες που τα βοθησαν να φτσουν εκε που φτασαν.

Παρδοση εναι να δημιουργες και μλιστα εκ του μηδενς, εχε πει κποτε ο Διονσης Σαββπουλος, πως ακριβς οι πργονοι που δημιοργησαν ναν πολιτισμ τον οποο σοι λλοι θελαν στην εποχ τους να προοδψουν πρεπε να αντιγρψουν και να εμπλουτσουν.

Στην Ελλδα πσχουμε απ αρρωστημνη προγονοπληξα γιατ μλλον νιθουμε ανασφαλες γι’ αυτ που εμαστε.  

"Ψυχ"...
Συχν θυμζουμε  τον ‘Αντονι Πρκινς στην θρυλικ ταινα του Αλφρεντ Χτσκοκ "Ψυχ" που ο κληρονμος του πανδοχεου κρατοσε το πτμα της προγνου μσα στο σπτι θαφτο, αντ να το κηδψει και να προχωρσει με τις δικς του δυνμεις.

Ενδεχομνως να φοβμαστε πως εμαστε υιοθετημνοι νθοι  και πως οι λλοι αμφισβητον και επιβουλεονται συνεχς την κληρονομι μας την οποα χουμε σπαταλσει και ζομε με δανεικ...

Δεν εναι τυχαο που στην Ελλδα κυραρχα ρεματα ταυτοτικο αυτοπροσδιορισμο εναι η "σταλινοαριστερ" και η "ψεκασμνη δεξι" με τις βασικς συστατικς αναφορς σε ιδεολογες που κμασαν πριν 200 χρνια.

Οι αναφορς της αριστερς παραμνουν  στην πρτη βιομηχανικ επανσταση εν  η "ψεκασμνη δεξι  πιστεει πως ο  Αριστοτλης, ο Μγας Αλξανδρος και κυρως ο πτερ Πασιος και οι προφητεες του συνιστον αδιαρετη τριδα πνω στην οποα μπορε να στηριχτε κποιος να πορευτε στην εποχ της παγκοσμιοποησης του πολμου των πολιτισμν και την επλαση των αλγορθμων.

Η ιδιοτελς προγονολατρεα μως εναι η μα πλευρ τους θνους μας. Η λλη εναι ο κοσμοπολιτισμς αυτν που συνστησαν τον υπαρξιακ του πυρνα. Δηλαδ Ελλνων της διασπορς πως ο Κορας, ο Υψηλντης, ο Καποδστριας, εμπρων πως οι ιδρυτς της Φιλικς Εταιρεας και μαχητν πως ο Κολοκοτρνης και ο Μπτσαρης κλπ.

Χρη σε αυτν την μειοψηφικ μερδα στα  200 χρνια χουμε πετχει πολλ. Καταφραμε π.χ. να εμαστε η μοναδικ επαρχα της οθωμανικς αυτοκρατορας που φτασε στις 30 πλουσιτερες χρες του κσμου, που γοντισε πρτη τις δυνμεις του ξονα στα βουν της Αλβανας, που επιβλθηκε της μπολσεβκικης ανταρσας και η οποα  οργνωσε δυο Ολυμπιδες που καναν την υφλιο να …παραμιλει.

Στα 200 χρνια αποδεξαμε πως ο ελληνισμς διαθτει ταλντο και αν το "ενεργοβρο" και παρασιτικ οθωμανικ κρτος συρρικνωθε μπορε να διαπρψει διεθνς σε ποικλα πεδα. Χαρακτηριστικ παρδειγμα επιτυχας εναι η ναυτιλα που η χρα εναι παγκσμια δναμη. Το μυστικ της επιτυχας της ελληνικς ναυτιλας εναι να ρθρο του συντγματος που προβλπει χαμηλ φορολογα και επειδ αφορ το σνταγμα δεν μπορε να αλλζει τρεις φορς το χρνο πως οι φορολογικο νμοι…

Στη δετερη δεκαετα του αινα που ξεκνησε και 200 χρνια μετ την επανσταση δεν εναι φρνιμο να προσπαθομε να ανταγωνιστομε τους Γερμανος και του Κορετες στο ποιος φτιχνει τα καλτερα... ρουλεμν. Οτε να προσπαθομε να αποδεξουμε πως χουμε καλτερες μεταφρσεις του Αριστοτλη και του Θουκυδδη απ αυτος αλλ να αναδεξουμε την ελληνικ συνεισφορ σε οικουμενικ προβλματα πως κνουν με επιτυχα λληνες πως  ο Δασκαλκης στα μαθηματικ, ο Πτερ Διαμντης στην επιστημονικ μελλοντολογα, ο Θεοδωρκης στη μελοποηση μεγλων ποιητν, ο Καστοριδης, ο Αξελς ακμη και φιλσοφοι των κοινωνικν δικτων πως ο Θεοφνης Τσης Χαρλαμπος Τσκερης φιλσοφοι της νεοελληνικς παθολογας πως ο Στλιος Ρμφος…

Καλ τα ρουλεμν και οι τρνοι με λιζερ αλλ αν κτι χει ανγκη ο κσμος απ εμς εναι ο ελληνικς τρπος ζως και μια συστηματοποηση της  περ αυτο φιλοσοφας.

Η χρα χει πολλς δυναττητες αρκε να δσουμε χρο να αναπτυχθον αυτο που κοιτνε μπροστ...

kostas.stoupas@capital.gr