The strong voice of a great community
2020

Ακατλληλη η Σακελλαροπολου στην παροσα συγκυρα!

του Δρος. Δημτρη Ρομποτ*

Δεν ξρω για σας, αλλ μετ και την επιλογ Σακελλαροπολου για πρεδρο της Δημοκρατας δηλνω, ανοιχτ πλον, ακραιφνς βασιλφρων!

Δεν παρνει λλο ο θεσμς της προεδρευομνης, χει εκπσει τσο που ο κπτωτος Κωνσταντνος φαντζει γγας μπροστ σε τσους σπιθαμιαους! Εχει υποβαθμιστε τελεως ο θεσμς κι’αυτ οφελεται κυρως στις επιλογς της εκστοτε πολιτικς εξουσας κι’χι τσο στην ουσιαστικ κδυση αρμοδιοττων με τη συνταγματικ μεταρρθμιση …Αντρα το 1982. Με εξαρεση τον Γκιζκη – ενπιον του οποου εχε ορκιστε ο Καραμανλς πρωθυπουργς το 1974 κι’χι ενπιον του βασιλως που το ακμη ο νμιμος αρχηγς του κρτους – ο οποος ταν εγκθετος, και εν συνεχεα τον Τστσο που εχε ανστημα προσωπικτητος, οι λλοι ταν ετε πολιτικο προς απσυρση εξυπηρετοσαν πολιτικς σκοπιμτητες της στιγμς: ο Παυλπουλος επιβραβετηκε για την ανοχ του προς την καταστροφ της Αθνας ταν ταν υπουργς και τρα η Αικατερνη Σακελλαροπολου ικανοποιε την επικοινωνιακ ανγκη ο θεσμς να αποκτση θηλυκ πρσημο, ζωφιλο συν τοις λλοις. Χρια που θα τυγχνη και των ευλογιν της αμερικανικς πρεσβεας για τον χειρισμ της ως προδρου του Συμβουλου της Επικρατεας της υπθεσης με τον Αλεξντερ Βννικ, γνωστο και ως Mr. Bitcoin. Eπισμως δεν κατηγορεται για τποτα, παραμνει κρατομενος μως… Αν θλανε οι Χριστιανο ντως μια γυνακα που να εκφρζη και την “επιστροφ” της Ελλδος πως διατυπθηκε κατ την πρωθυπουργικ επσκεψη στις ΗΠΑ, γιατ δεν επλεγαν την Αντζελα Δημητρου με το come back της που εναι και αδιαμφισβτητης δημοφιλας; Η Τρτη και μακρτερη Δημοκρατα μας εκτς των λλων υστερε και σε φαντασα για αυτ καταφεγει στην επιστημονικ και το αποτλεσμα εναι …Σακελλαροπολου! Ευτυχς που τα γιαλι της χουν στυλ, κτι εναι κι’αυτ… Αγαπει και τις γτες, πολ σημαντικ επσης, δεν νοεται μη ζωφιλος πρεδρος της Δημοκρατας με τσα …ζα επ τον οποων θα ρχη! Ο μνος που τελικ θα αισθνεται απλυτα ικανοποιημνος με την επιλογ της θα εναι ο Τκης Θεοδωρπουλος της Καθημερινς, διακηρυγμνα γατφιλος αν και χι ιδιατερα …ζωφιλος!

Στο σημεο αυτ να ξεκαθαρσω τι δεν χω τποτα εναντον της κ. Σακελλαροπολου την οποα δεν εχα ακοσει ποτ μχρι τη σλληψη και κρτηση του Βννικ. Μπορε να εναι καθλα ξια και μα συμπαγς προσωπικτητα που να της πρπη κθε τιμ και προσκνησις. Δεν εναι μως presidential material που λμε και στο Αμρικα, πως δεν ταν και ο Παυλπουλος. Με τη διαφορ τι ο δετερος ως πολιτικς εχε κποια καλτερη ασθηση των πραγμτων και του πολιτικο χαρακτρα που αναμφισβτητα χει ο θεσμς. Εναι δε μια γνωστη στο ευρ κοιν, εγχωρως και διεθνς, που δεν μπορε σε καμμα περπτωση να εμπνεση εμπιστοσνη. Θα μου πτε τρα, καλτερα που εναι γνωστη, εδαμε πς μας βγκαν οι γνωστο, ωστσο ο πρεδρος της Δημοκρατας πρπει να χη δημσιο προφλ, περγαμηνς πρτερου γνωστο βου. Ακμη κι’ο Σαρτζετκης εχε ως εισαγγελας στην υπθεση Λαμπρκη!

Επιπλον, νας δικαστς φρεται στη βση μιας νοοτροπας η οποα δεν ταιριζει σε να φσει πολιτικ αξωμα. Ο δικαστς λαμβνει αποφσεις επ συγκεκριμνων δεδομνων, δουλει του εναι να κρνη αν κποιος εναι αθος νοχος, αν κτι εναι νμιμο παρνομο. Σε μια πολιτικ θση μως τα πργματα δεν εναι συνθως σπρο/μαρο, χρειζεται λλη διασθηση και λλη νοοτροπα ικαν να δη πρα απ τους διπολισμος, λαμβνοντας υπψη και τα συμφραζμενα. Δεν λω τι η κ. Σακελλαροπολου στερεται ττοιων ικανοττων, απλ η μακρχρονη θητεα της ως δικστρια (η λξη υπρχει, την αναφρει και ο Ησοδος) λογικ εναι να την χη προικσει με τους ανλογους εθισμος που δεν συνδουν με τη μελλοντικ της ιδιτητα ως αρχηγο κρτους. Αυτ εναι και το σημαντικτερο πρβλημα κατ τη γνμη μου.

Πραν απ τους τεχνικος λγους μως, στην παροσα συγκυρα που η Ελλς πραγματικ κινδυνεει πανταχθεν, θα περμενε κανες τι ως πρεδρος θα επελγετο μια προσωπικτητα με πολιτικ κρος και βρος, ικαν να συμβλη επικουρικ στις πμπολλες διπλωματικς μχες, να ανοξη πρτες και γενικ να φαν χρσιμη. Η Ελλς δεν εναι Σουηδα ακμη και Σλοβενα που μια “ουδτερη”, χρωμη και οσμη προσωπικτης θα μποροσε να γνη αρχηγς κρτους. Οι ανγκες μας εναι λλες και μεσες! Θυμμαι παλι ταν ο Μητσοτκης, ο πατρ, προσπαθοσε να βλη την Ελλδα σε κποιον ευρωπακ οργανισμ (μου διαφεγει ποιν) και αντιδροσε η Αγγλα, ο ττε Πρεδρος Καραμανλς στειλε γρμμα λγοντας πς εναι δυνατν να εναι μλος η Μεγλη Βρεταννα που εχε ταχθε κατ της ενοποιημνης Ευρπης και να μνη η Ελλς ξω; Τελικ μας δχτηκαν. Πρεδρο με ττοιες παρεμβατικς δυναττητες χει ανγκη η Ελλς τρα. Η κα. Σακελλαροπολου με λες τις εντυπωσιακς περγαμηνς της, δεν εναι σε θση να ανταποκριθ σ’αυτν τον ρλο. Ας ελπσωμε τι δεν θα μας βγη θηλυκς …Σαρτζετκης (επσης δικαστικς και χι πολιτικς)!

(Εν δεν επιθυμτε να λαμβνετε το …πνημ μου, παρακαλ ενημερστε με και θα σας αφαιρσω απ τη λστα.)

*Ο Δρ. Δημτρης Ρομποτς ταν δημοσιογρφος, γινε εκδτης και τρα δηλνει πολιτικς μηχανικς/οδοντατρος με ειδκευση στις …γφυρες και δρα τη Να Υρκη. Εναι δε τελειφοιτος Διδακτορικο, αλλ δεν χει λβει πτυχο για οικονομικος λγους, απ τη Μεγλη του Γνους …Χολ!