The strong voice of a great community
2020

Αμμες δε γ’εσμεθα πολλ …κφρονες!

του Δρος. Δημτρη Ρομποτ*

Εις την αρχαα, κομμουνιστικ Σπρτη, πως μας πληροφορε ο Πλοταρχος, ο οποος μετ το “Αχ κορτσι μου” δεν κανε κτι αξιλογο, χορεανε στην κεντρικ πλατεα οι τρεις γενις των ανδρν της πλης, οι συνταξιοχοι, οι εν ενεργεα πολεμιστς και οι πιτσιρικδες.

Ως οι μαροι στις φυλς της Αφρικς που χορεουν και τραγουδον ρυθμικ γρω απ τη φωτι συνοδεα τε κρουστν – λοι οι χορο και η μουσικ πρξη χουν θρησκευτικ ρζα – τα βλαστρια της σπαρτιατικς κοινωνας τραγουοσαν, απαντντας στους μεγαλτερους: “Αμμε δε γ’εσμεθα πολλ κρρονες”, ο εστ μεθερμηνευμενον νεοελληνικς “κποτε θα γνουμε και εμες πολ καλτερο σας”. Στα πλασια του μαθματος της αρχαας ελληνικς που θα πρεπε να αρχζη απ το νηπιαγωγεο, στε η γλσσα να μεταδδεται ως κτι ζωνταν κι’χι ως αραχνιασμνα παραμθια απ κομπορρμονες φιλολγους, τα σημεριν παιδι θα μποροσαν να τραγουδον κτι αντστοιχο, προσαρμοσμνο ββαια στα ειωθτα της εποχς για να εναι και της μδας. Κτι σαν “μμες δε γ’εσμεθα πολλ …κφρονες”! Η καλτερη υπσχεση για το μλλον και η εγγση τι το εκπαιδευτικ σστημα της χρας θα κνη απολτως τη δουλει του, τη μετατροπ δηλαδ ελεθερων και υγειν παιδιν σε …κφρους, σαν τους γονες και τους δασκλους τους!

Σκληρ λγια, αλλ δεν μπορομε πλον να παριστνουμε τις αθες περιστερς ρχνοντας πντα τις ευθνες σε κποιους λλους, συνθως αορστως. Τα παιδι μας γνονται κατ’εικνα και καθ’ομοωσιν και δεν θα μποροσε να εναι αλλις, αφο η κοινωνικοποηση αρχζει απ την οικογνεια και συνεχζεται στο σχολεο. Κι’ταν οι γονες εναι για τα μπζα, αφιονισμνοι απ τον υπερκαταναλωτισμ – με βση και τα σνδρομα στρησης σε σχση με τη δικ τους παιδικ ηλικα, ταν δεν μποροσαν λοι να χουν Σομποτεο (π)Ατρι – και τον δημοσιοπαλληλισμ ο οποος τους μαθε στο βλεμα, την ανευθυντητα και τη συνεχ διεκδκηση “δικαιωμτων” εις βρος λων των λλων, τ πρτυποα περιμνει κανες τι θα χουν τα παιδι; Κνοντας το επμενο βμα, πηγανοντας στο σχολεο, εκε τα πργματα εναι ακμη χειρτερα, διτι στην ανευθυντητα και τον δημοσιοπαλληλικ πρωτογονισμ των Ελλνων δασκλων, προστθενται οι ιδεολογικς αγκυλσεις, τσο του κατ περπτωσιν κυβερνητικς επιβαλομμνου σχολικο προγρμματος, σο και των εκπαιδευτικν που στην εκ των πραγμτων απελκητη και σχετικς αθα μαθητισα νεολαα βλπουν το πεδο επ του οποου μπορον να πειραματιστον με πραγματικ πυρ! Εννοεται τι υπρχουν εξαιρσεις κι’αυτο κπως σζουν την παρσταση, εναι μως οι εξαιρσεις που επιβεβαινουν τον καννα, δυστυχς!

Θυμμαι, μουν στην Γ’ Γυμνασου ταν επεβλθη – το τονζω αυτ! – το μονοτονικ σστημα γραφς. Ακμη ανατριχιζω αναλογιζμενος το ιερ μνος με το οποο οι ττε “προοδευτικο” …καθηγητδες μας πεζαν (με βαθμολικς ποινς συν τοις λλοις) να γρφουμε σνει και καλ μονοτονικς και να ξεχσουμε το πολυτονικ! Δηλαδ, απ να στδιο αντερο που μασταν γραφολογικς να περσουμε σε καττερο επειδ αυτ απαιτοσε ο “προοδευτισμς” της πριμης Πασοκοκρατας! Εν τω μεταξ, στην Α’ Λυκεου θα αρχζαμε Αρχαα Ελληνικ που εσμαινε τι θα πρεπε να ξαναμθουμε πολυτονικ. Οντας στην Γ’ Γυμνασου, προσπθησα να ομιλσω τη γλσσα της λογικς με κποιες απ τις καθηγτρις μου, φιλολγους κιλας, λγοντας τι δεν θλω “να ξεχσω” το πολυτονικ επειδ στην Α’ Λυκεου θα χουμε αρχαα αλλ και διτι θα πγαινα Τρτη Δσμη, στην Γ’ Λυκεου, ρα το πολυτονικ θα μου ταν καθλα απαρατητο. Λες και τους πρσβαλα το σι, δεν θελαν να ακοσουν καν ττοιου εδους επιχειρηματολογα την οποα εξελμβανον ως “αντιδραστικ” παρακαλ, και μου ξεκαθρισαν τι θα γρφω μονοτονικ στις εργασες και τα διαγωνσματα θα μου κοβαν βαθμος!

Απ αυτ το εκπαιδευτικ σστημα βγκα, αδελφς και αδελφο συνλληνες, τραυματισμνος ψυχολογικ και γλωσσικ, καταδικασμνος στη χαμνη απ χρι αντδραση για την τιμ των πλων και των …οπλν (αχ ρωτες ψηλοκπουλοι)! Φαντασττε τα σημεριν παιδι, με λους τους πειραματισμος που υπστησαν κατ τη διρκεια της υποχρεωτικς τους φοτησης! Απ το Αουσβιτς της εθνικς μας παιδεας κανες δεν βγανει σος και αβλαβς! Πλι καλ που δεν εχανε την Ευγενα Συριτη κθε Κυριακ με “Τραγοδια του Κσμου”! Ενα κωλοκναλο βλπαμε ττε, την ΕΡΤ – ΥΕΝΕΔ πισαμε χρνια αργτερα, ταν βλανε αναμεταδτη στην Κεφαλονι – μαγνητοσκπια (βντεο) δεν υπρχαν και μεσημεριτικα πρεπε να ακοσουμε παραδοσιακ τραγοδια της …Μελανησας! Μας κοβτανε η ρεξη! Η πολυαριθμα των τηλεοπτικν σταθμν που ακολοθησε, με λα τα χλια της, προσττευσε τους νους απ αυτ τουλχιστον! Διτι πως τις προηγομενες γενις τις εχε τραυματσει ο “εμφλιος”, η Χοντα και ποις ξρει τ λλο, τη δικ μου την τραυμτισε – μη αναστρεψμως – η …Ευγενα Συριτη!

Και εφσον πλησιζει η Γιορτ των (24) Ελληνικν Γραμμτων, θλω εν κατακλεδι να επαναλβω, τι υπ’αριθμν να Εθνικ Θμα της Ελλδος εναι η παιδεα! Διτι μνο στο σχολεο ενδχεται το παιδ να γλυτση απ την οικογενειακ διαφθορ, να μθη πς φτνει κανες στη γνση και να κοινωνιοκοποιηθ σε να περιβλλον ελευθρων πνευμτων. Και δεν αναφρομαι μνο στην ψιλ και τη δασεα που πρπει, προεραιτικς τουλχιστον, να επανλθουν, αλλ στην ελευθερα που χαρζει η απεραντοσνη της προς κατκτησιν γνσης …Και γενικς της προς κατκτησιν!

(Εν δεν επιθυμτε να λαμβνετε το …πνημ μου, παρακαλ ενημερστε με και θα σας αφαιρσω απ τη λστα.)

*Ο Δρ. Δημτρης Ρομποτς ταν δημοσιογρφος, γινε εκδτης και τρα δηλνει πολιτικς μηχανικς/οδοντατρος με ειδκευση στις …γφυρες και δρα τη Να Υρκη. Εναι δε τελειφοιτος Διδακτορικο, αλλ δεν χει λβει πτυχο για οικονομικος λγους, απ τη Μεγλη του Γνους …Χολ!

ΥΓ: 1) Διατρχουν πολλος κινδνους σοι τρνε Σολωμ! Εγ μνο τον διαβζω…

2) Γοργνα: Ζει ο Βασιλις Αλξανδρος;
Νατες: Ο …Λυκουρζος;

3) Η Ελλς να καταργσει τη Χρυσ Βζα και να θεσπσει Χρυσ … Βζιτα!

4) Υπρχει διαφορ στα σκατ; Αν ναι, λλο Μαρινκης, λλο Σαββδης!