The strong voice of a great community
2020

Στον αστερισμ της νας τετραμερος η κρση της Ιντλμπ

Του Κστα Ρπτη

Η πρωτοβουλα υπρξε δικ τους, ωστσο ο ρλος που τους επιφυλσσεται εναι λως παρδοξος, αφο οι ηγτες της Γαλλας και της Γερμανας καλονται οτε λγο οτε πολ να λειτουργσουν ως εγγυητς της ρωσο-τουρκικς σχσης.

 

Εμανουλ Μακρν και γκελα Μρκελ ανλαβαν να επικοινωνσουν την Πμπτη με τον Ρσο ηγτη Βλαντμιρ Ποτιν την Πμπτη για την κρση στην Ιντλμπ της Συρας, εκφρζοντας την ανησυχα τους για την εκε ανθρωπιστικ κρση και ζητντας του (πως την επομνη στην Ευρωπακ Σνοδο Κορυφς πραξε το σνολο των "27”) τον τερματισμ της υπ ρωσικ υποστριξη προλασης των συριακν κυβερνητικν δυνμεων στον ανταρτοκρατομενο θλακα.

Την Παρασκευ σειρ εχε ο ισχυρς νδρας της γκυρας Ταγπ Ερντογν με τον οποο συνομλησε το γαλλογερμανικ δδυμο, δεχμενο εκκλσεις να αναλβει "συγκεκριμνες ενργειες”, στε να σταματσει η "επιθετικτητα” του συριακο καθεσττος, σμφωνα με την τουρκικ φρασεολογα.

Το τετργωνο συμπληρθηκε λγο αργτερα με την συνδιλεξη Ποτιν και Ερντογν στην οποα, βσει των σων ανακοινθηκαν, καμα απ τις δο πλευρς δεν μετακινθηκε απ τις βασικς της θσεις. Προκυψε ωστσο να σημαντικ ραντεβο: η πραγματοποηση συνντησης των ηγετν της Τουρκας, της Ρωσας, της Γερμανας και της Γαλλας, πως την προωθοσαν οι Μρκελ και Μακρν, στις 5 Μαρτου στην Κωνσταντινοπολη. Παραπμπει η διοργνωση αυτ στο προηγομενο της "σνθεσης Νορμανδας" (Γαλλα, Γερμανα, Ρωσα, Ουκρανα) για την επλυση της ουκρανικς κρσης.

Η ημερομηνα της συνντησης στην Κωνσταντινοπολη αμσως μαρτυρε την αδυναμα του Ταγπ Ερντογν να τηρσει το τελεσγραφο που ο διος χει απευθνει στη Δαμασκ, προαναγγλλοντας μεγλη τουρκικ στρατιωτικ επιχερηση, εν μχρι τλους Φεβρουαρου δεν χει υπρξει ρση της περικκλωσης των τουρκικν φυλακων στην Ιντλμπ και αναδπλωση των συριακν δυνμεων στις θσεις που κατεχαν πριν την ναρξη της προλασς τους, δηλαδ στη γραμμ που οριοθετοσε η ρωσο-τουρκικ συμφωνα του Στσι το 2018.

Κυρως, μως, η προσφυγ στην γαλλογερμανικ διαμεσολβηση μαρτυρε την αδυναμα του Ερντογν να οδηγσει τις σχσεις με τη Ρωσα, μεγλη προσττιδα της Δαμασκο, στην ρξη.

Την ρα που ο Τορκος περιγρφει τα τεκταινμενα ως να εδος "πολμου”, χρησιμοποιντας για πρτη φορ αυτν το βαρτατο ρο, ο καθ' λην αρμδιος υπουργς του εκπμπει λλου τπου μηνματα.

"Το να αναμετρηθομε με τη Ρωσα δεν εναι οτε η πρθεση οτε ο στχος μας, Εναι εκτς συζτησης .Θα συνεχσουμε τις προσπθειες για να αποφγουμε κτι ττοιο” δλωσε μιλντας στο CNN Türk ο Χουλουσ Ακρ. Σμφωνα με τον Τορκο υπουργ μυνας, το θεμελιδες για την γκυρα εναι να συμμορφωθε με την εκεχειρα το καθεστς της Δαμασκο και να πψει να διαπρττει σφαγς.

 

Αντεροι Τορκοι αξιωματοχοι τους οποους επικαλεται ο Σερκν Ντεμρτας της Hürriyet Daily News αναφρουν τσσερις λγους που υπαγορεουν την ανγκη διαφλαξης της ρωσο-τουρκικς σχσης: την ασφλεια των τουρκικν δυνμεων που σταθμεουν στην Ιντιλμπ, την ανγκη προστασας των αμχων, στε να μην δημιουργηθε νο προσφυγικ κμα, την δισωση της πολιτικς διαδικασας για την επλυση του συριακο ζητματος και, κυρως, την αποτροπ μιας βλβης της ολονα και στεντερης συνεργασας με τη Μσχα σε λλα πεδα, πως εναι η ενργεια και η οικονομα.

Αποφεγουν ββαια να ομολογσουν στους εαυτος τους μα κρσιμη πμπτη παρμετρο: τι σο συνεχζεται η παροσα σγκρουση μεγαλνουν οι πιθαντητες μιας μεταστροφς της ταλαντευμενης μετ τις αμερικανικς παλινωδες ηγεσας των Κορδων της Συρας προς μια συνεννηση με τη Δαμασκ, με μεσο στχο την ανκτηση κουρδικν πλεων, πως λ.χ. η Αφρν, την οποα η Τουρκα κατλαβε σε προηγομενη εισβολ της, με την ανοχ ττε της Ρωσας.

Αποφεγουν επσης οι Τορκοι ιθνοντες να εγκαταλεψουν την μταιη ελπδα ανογματος μιας ρωγμς στη σχση της Ρωσας με τη Συρα, μετ απ πντε χρνια κατ τα οποα η ρωσικ στρατιωτικ και πολιτικ επνδυση στην περιοχ χει ανατρψει τον συσχετισμ δυνμεων.

μως η φρασεολογα της Μσχας γνεται διαρκς σκληρτερη. Ο εκπρσωπος του Κρεμλνου Ντμτρι Πεσκφ ανφερε την Παρασκευ τι Ρωσα και η Τουρκα συνεχζουν να συζητον την κατσταση, στε να μη χρειαστε να μιλσουν "για τα χειρτερα σενρια", υπονοντας μια θερμ αντιπαρθεση μεταξ των δο χωρν. Παρλληλα ξεκαθρισε τι για την Μσχα τα συριακ στρατεματα πολεμον στην Ιντλμπ εναντον "τρομοκρατικν οργανσεων που πραγματοποιον επιθετικς ενργειες εναντον του συριακο στρατο και πρπει να εξαλειφθον".

Πρωτγνωρη υπρξε και η καταγγελα του υπουργεου μυνας της Ρωσας τι η Τουρκα παρχει υποστριξη με το πυροβολικ της στους "ανταρτοσυμμορτες", εναντον των οποων η ρωσικ αεροπορα πραγματοποησε επιδρομς, ταν αυτο σπασαν προς στιγμν την γραμμ μυνας του συριακο στρατο σε δο περιοχς της επαρχας Ιντλμπ.

"Το περιστατικ συνιστ παραβαση της ρωσοτουρκικς συμφωνας [του Στσι] για διαχωρισμ της νοπλης αντιπολτευσης απ τους τρομοκρτες και δημιουργα μιας αποστρατιωτικοποιημνης ζνης, εν διακινδυνεει περαιτρω κλιμκωση της σγκρουσης σε αυτ το τμμα της συριακς επικρτειας” σχολασε απ την πλευρ της η εκπρσωπος του υπουργεου Εξωτερικν της Ρωσας Μαρα Ζαχροβα.

Σε κθε περπτωση, η λογικ της ρωσικς διπλωματας κινεται στην υπενθμιση εκενων των προβλψεων της συμφωνας του Στσι τις οποες η Τουρκα συνυπγραψε χωρς να τηρσει, συμπεριλαμβανομνης της κοινς δσμευσης στην αναγνριση της συριακς εδαφικς ακεραιτητας, την δια ρα που προσφρει στον Ερντογν μιαν οδ υποχρησης, δηλαδ την θσπιση νας εκεχειρας, στε η γκυρα να διατηρσει τη θση της στο τραπζι των διαπραγματεσεων για το μλλον της Συρας. μως η αναδπλωση των τουρκικν δυνμεων και των συμμχων ανταρτν σε μα στεντερη γεωγραφικ ζνη, σμφωνη με τα δεδομνα που δημιοργησε η συριακ προλαση, αποτελε να πλγμα στο γητρ του, το οποο ο Ερντογν δυσκολεεται να διαχειριστε. Εξο και η προσπθει του να εμπλξει περισστερο τους Δυτικος συμμχους.

Στο παζρι μπανει ασφαλς και το ενδεχμενο ενς νου μαζικο προσφυγικο κματος. Ο εκπρσωπος του Γραφεου Συντονισμο Ανθρωπιστικν Υποθσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γενς Λρκε, σε συνντευξη Τπου στη Γενεη την Παρασκευ, υποστριξε τι με τις τελευταες εχθροπραξες στην Ιντλμπ χουν εκτοπιστε απ τις εστες τους περπου 900.000 νθρωποι (σε ποσοστ 60% παιδι) που "χουν εγκλωβιστε σε ναν λο και περισστερο συρρικνομενο χρο".
Πντως, το υπουργεο μυνας της Ρωσας, επικαλομενο στοιχεα απ drones, δλωσε σμερα πως οι πληροφορες για εκατοντδες χιλιδες Σρους που εγκαταλεπουν την Ιντλμπ κατευθυνμενοι προς την τουρκικ μεθριο λγω των συγκροσεων εναι ψευδες και κλεσε την γκυρα να επιτρψει στους κατοκους να εισλθουν σε λλες, ασφαλες περιοχς της Συρας.