The strong voice of a great community
2020

Τι σημανει η τηλεφωνικ επικοινωνα Τραμπ-Ερντογν

Του Κστα Ρπτη

Φρνο στη Λιβη, γκζι στη Συρα. Αυτ σχηματικ εναι το μνυμα που φρεται να απστειλε ο Ντναλντ Τραμπ στον Τορκο ομλογ του, Ταγπ Ερντογν, κατ την τηλεφωνικ επικοινωνα τους την Κυριακ, σμφωνα με σα ανακονωσε σμερα το Γραφεο Τπου του Λευκο Οκου.

 

"Ο πρεδρος Τραμπ εξφρασε την αναησυχα του για την βα στην ντλιμπ της Συρας και ευχαρστησε τον πρεδρο Ερντογν για τις προσπθειες της Τουρκας να αποτρψει μιαν ανθρωπιστικ καταστροφ. Ο Πρεδρος Τραμπ εξφρασε την επιθυμα των ΗΠΑ να δουν να τλος στην υποστριξη της Ρωσας προς τις ωμτητες του καθεσττος σαντ καθς και μα πολιτικ επλυση της σγκρουσης στη Συρα", ανφερε ο αναπληρωτς εκπρσωπος Τπου του Λευκο Οκου και πρσθεσε: "Ο πρεδρος Τραμπ επανλαβε επσης τι οι συνεχιζμενες ξνες επεμβσεις στη Λιβη απλς θα οδηγσουν σε επιδενωση της κατστασης”.

Σε πρτη ανγνωση, η αναφορ σε "ξνες επεμβσεις" χει να κνει με τη στριξη του Εθνικο Λιβυκο Στρατο του Χαλφα Χαφτρ απ τη Ρωσα και λλες δυνμεις, μως δεν μπορε παρ να περιλαμβνει και την μεταφορ απ την Τουρκα ενπλων για την ενσχυση της κυβρνησης Σρατζ στην Τρπολη.

Πρκειται προφανς για μα προσπθεια να προκαταληφθε ο νος γρος διαβουλεσεων σε εππεδο διευρυμνων αντιπροσωπειν που χουν σμερα στη Μσχα η τουρκικ και η ρωσικ πλευρ και να ενθαρρυνθε ο Ερντογν στην τρηση αδιλλακτης στσης.

λλωστε, εναι οι προηγηθεσες επισκψεις στην γκυρα του στρατιωτικο διοικητ του ΝΑΤΟ Τοντ Ουλτερς και του ειδικο απεσταλμνου των ΗΠΑ για τη Συρα Τζφρι Τζφρις που ενπνευσαν στην τουρκικ ηγεσα την ορμ να αντιπαρατεθε κατ μτωπο στις συριακς κυβερνητικς δυνμεις που συνεχζουν την προλασ τους εντς του ανταρτοκρατομενου θλακα της ντλιμπ.

 

Η αναζωπρωση της ρητορικς απονομιμοποησης της συριακς κυβρνησης, σε μα συγκυρα κατ την οποα αυτ ξεκαθαρζει την εικνα επ του εδφους, χει βεβαως τη σημασα της για σους επιθυμον παρταση της κρσης στη Συρα και πντως χι τον τερματισμ της με τον τρπο που προδιαγρφουν οι στρατιωτικς εξελξεις των τελευταων ημερν. Κυρως μως η Ουσιγκτον διακρνει να "παρθυρο ευκαιρας" στε να επαναπροσεγγσει την γκυρα, αξιοποιντας τις τριβς στη σχση της με την προσττιδα του σαντ Ρωσα.

Αλλ και απ την πλευρ της Τουρκας καταβλλονται αντστοιχες προσπθειες, αν κρνουμε απ την "αποστολ γοητεας” που ανλαβε την προηγομενη εβδομδα στην αμερικανικ πρωτεουσα αντιπροσωπεα Τορκων κοινοβουλευτικν υπ τον Βολκν Μπεζκρ, πρεδρο της επιτροπς Εξωτερικν Υποθσεων της Τουρκικς Εθνοσυνλευσης και μλος του κυβερνντος Κμματος Δικαιοσνης και Ανπτυξης, με κριο στχο την αποτροπ της απειλς επιβολς αμερικανικν κυρσεων για την προμθεια απ την γκυρα των ρωσικν συστημτων S-400.

Το σημεριν ραντεβο στη Μσχα φρντισαν μως να προκαταλβουν και οι δυνμεις της Δαμασκο, καταλαμβνοντας την Κυριακ 20 χωρι στη ανατολικ του Χαλεπου, στε να θσουν την συμπρωτεουσα της Συρας εκτς του βεληνεκος των λμων των ανταρτν. Πρκειται για μα επιχερηση μεγλης ουσιαστικς και συμβολικς σημασας, η οποα ασφαλς δεν θα μποροσε να ευοδωθε χωρς ρωσικ υποστριξη στο εππεδο των πληροφοριν και του σχεδιασμο.

Παρ' λα αυτ, ο υπ πεση διλογος που προτενει η Ρωσα στην Τουρκα χει μεγαλτερες πιθαντητες επιτυχας απ τα ενθαρρυντικ λγια του Ντναλντ Τραμπ. χι μνο γιατ γιατ η ρωσικ πλευρ χει μεγαλτερη ευχρεια να υποστηρξει δια στρατιωτικς χειρς τις απψεις της για την περιοχ, αλλ και γιατ η αντιφατικ θση στην οποα χει περιλθει ο Ταγπ Ερντογν καθιστ την κατπαυση του πυρς μεση προτεραιτητα.