The strong voice of a great community
2020

Μετωρες οι ρωσοτουρκικς σχσεις μετ και τη συνντηση του Μονχου

Του Κστα Ρπτη

Ο Ερντογν σαλπζει προλαση, οι υπουργο του προετοιμζουν την υποχρηση. Η δισωση του τουρκικο γοτρου αποτελε το δυσκολτερο στοιχεο της λσης που αναζητεται για τη συριακ επαρχα της Ιντλμπ.

 

Μιλντας σε εκδλωση της περιφερειακς διοκησης του κμματς του στην Κωνσταντινοπολη, ο Τορκος πρεδρος υποστριξε το Σββατο τι "το πρβλημα της Ιντλμπ δεν μπορε να επιλυθε αν οι δυνμεις του καθεσττος [της Δαμασκο] δεν αποσυρθον απ την περιοχ που ορζει η συμφωνα του Στσι”, την οποα συνψαν Ρωσα και Τουρκα το φθινπωρο του 2018.

Ο ισχυρς νδρας της γκυρας επανλαβε τι η χρα του εναι αποφασισμνη να απομακρνει, ιδεωδς "με τη βοθεια των φλων της”, στα τλη Φεβρουαρου τις δυνμεις του συριακο στρατο απ τους τουρκικος σταθμος επιτρησης στην περμετρο της ζνης επιτρησης, πολλο εκ των οποων εναι τρα περικυκλωμνοι.

Το τελεσγραφο δεν δεχνει να συγκινε τους Ρσους "φλους”, οι οποοι χουν παγιδεσει την τουρκικ πλευρ σε ατρμονες διαβουλεσεις, την δια στιγμ που υπεραμνονται του δικαιματος της Δαμασκο να καταπολεμ (προφανς και με τη δικ τους επιχειρησιακ βοθεια) τους "τρομοκρτες” στην επικρτει της.

λλωστε και ο Τορκος υπουργς μυνας Χουλουσ Ακρ παραδχθηκε τι η κατσταση γνεται πολ πιο δσκολη απ τις "προκλητικς ενργειες” των τζιχαντιστν που βρσκονται στην ντλιμπ – και τους οποους η Τουρκα παρ τις δεσμεσεις που ανλαβε στο Στσι δεν χει μπορσει να καταπολεμσει.

Εξο και η συνντηση που εχαν στο περιθριο της ετσιας Δισκεψης Ασφαλεας του Μονχου οι υπουργο Εξωτερικν της Ρωσας Σεργκι Λαβρφ και της Τουρκας Μεβλοτ Τσαβοσογλου εκτυλχθηκε σε "θετικ”, πως δηλθηκε, κλμα, με τις δο πλευρς να δνουν νο ραντεβο των διευρυμνων αντιπροσωπειν τους στη Μσχα τη Δευτρα, σε συνχεια των (καρπων) διαβουλεσεων που λαβαν χρα το προηγομενο διστημα επ τουρκικο εδφους.

 

"χουμε πολ καλς σχσεις με την Τουρκα, μως αυτ δεν σημανει τι θα πρπει να συμφωνομε στα πντα. Στην πραγματικτητα, πιστεω τι δεν μπορε να υπρξει απλυτη συμφωνα σε λα τα θματα στις σχσεις μεταξ δο οποιωνδποτε χωρν. Εν αυτ συμβανει, ττε μας υπενθυμζει μια κποια πεση που οδηγε στην απλυτη συμφωνα” δλωσε χαρακτηριστικ ο Λαβρφ ταν ρωτθηκε στο πλασιο της Δισκεψης για την φση της ρωσο-τουρκικς σχσης. Πρσθεσε, ωστσο, με φρασεολογα που δεν επιδχεται παρερμηνεα, τι "η ττα της τρομοκρατας στη Συρα εναι αναπφευκτη”.

Στην πραγματικτητα, η μεν Ρωσα στρφει εναντον της Τουρκας το πλο που η δια χει χρησιμοποισει για να εκβιζει την ευρωπακ στριξη, τοι τον φβο νων, και μλιστα μαζικν, προσφυγικν εισρον απ την επαρχα της Ιντλμπ, σε μα συγκυρα κατ την οποα η παρουσα των Σρων χει καταστε ζτημα εκρηκτικ για την τουρκικ κοινωνα και πολιτικ.

Απ την λλη πλευρ, η Τουρκα δεχνει να υιοθετε το στυλ εργασας που δικρινε τη Ρωσα στις δυσκολτερες στιγμς της διμερος τους σχσης: "διαμερισματοποιε” τα ζητματα, στε οι αποκλσεις στο ζτημα της Συρας να μην ανατινξουν την επωφελ συνεργασα σε λλους τομες, πως η λειτουργα του αγωγο South Stream, η ανπτυξη των συστημτων S-400 στην γκυρα, κ.ο.κ.

Η χρα του Ερντογν χει ανγκη απ χρο στε να ελσσεται μεταξ ΗΠΑ και Ρωσας, συνεπς δεν μπορε να οδηγσει την κατσταση στην κρα. λλωστε τα αντιφατικ μηνματα που χει λβει απ διαφορετικος εκπροσπους της Ουσιγκτον δεν της εμπνουν ασφλεια.

Με τις δυνμεις του σαντ να ελγχουν πλον το μισυ της επαρχας Ιντλμπ και, το κυριτερο, τον αυτοκινητδρομο που συνδει τη Δαμασκ με το Χαλπι, μα να εκεχειρα εναι νοητ, ιδως αν η Τουρκα επιθυμε να εξακολουθσει να χει ρλο στην "επμενη μρα” της Συρας δι της "προστασας” σε συγκεκριμνη γεωγραφικ περιοχ. Ειδλλως, σο παρατενεται η παροσα κρση, η γκυρα διακινδυνεει να επιβαρνει τη θση της, διευκολνοντας τη συμπαρταξη των Κορδων του PYD, που ακμη ταλαντεονται, με την κυβρνηση της Δαμασκο. Και ββαια διακινδυνεει την ολονα και μεγαλτερη απορρφησ της σε μα στρατιωτικ επιχερηση χωρς αεροπορικ κλυψη, εφσον ο συριακς εναριος χρος ελγχεται απ τη Ρωσα.

Μνει το πρβλημα, ωστσο, τι μια να διευθτηση αναγκαστικ θα πρπει να αποτυπνει τις νες πραγματικτητες επ του εδφους, με τη χραξη μιας νας περιμτρου της "ζνης αποκλιμκωσης” και αντστοιχη μετακνηση, αλλαγ αποστολς, των τουρκικν σταθμν επιτρησης. Εναι αυτ ακριβς με το οποο αδυνατε να συμφιλιωθε η περ γοτρου αντληψη του Ερντογν.