The strong voice of a great community
2020

Μητσοτκης στην Αμερικ, Ποτιν στην Τουρκα

Γρφει ο Λεωνδας Κουμκης

 

Η δετερη εβδομδα του 2020 παρουσασε μια εξαιρετικ πυκν και σημαντικ δραστηριτητα η οποα αφορ την επικνδυνη κατσταση που διαμορφνεται στην Ανατολικ Μεσγειο και την Μση Ανατολ, επηρεζοντας σημαντικ τα Ελληνικ εθνικ θματα.

Με την προσοχ του Προδρου των ΗΠΑ στραμμνη στην προαναγγελθεσα επθεση των Ιρανν εναντον Αμερικανικν βσεων στο Ιρκ (εκδηλθηκε μερικς ρες αργτερα εναντον βσεων που σταθμεουν Αμερικανο στρατιτες στο Ιρκ, με Περσικς ανακοινσεις για 80 νεκρος), ο Ντναλτ Τρμπ υποδχθηκε στον Λευκ Οκο τον λληνα πρωθυπουργ (7 Ιανουαρου 2020). Μια συνντηση ποπτα συχη που δεν σημαδετηκε απ καννα επεισδιο ξιο αρνητικς προβολς απ τους καραδοκοντες δημοσιογρφους και λλους «ενδιαφερμενους».

Η «ατζντα» των συνομιλιν περιλμβανε πολ σημαντικ θματα πως  η Τουρκικ προκλητικτητα στην Κπρο, στο Αιγαο και στην Μεσγειο με την δθεν «συμφωνα» Τουρκας – Αλ Σρατζ, η συνεχς αυξανμενη αμυντικ συνεργασα με την δημιουργα επκταση Αμερικανικν στρατιωτικν εγκαταστσεων στην Ελλδα, η συμμετοχ της Ελλδας στο πργραμμα των F-35 με στχο την απκτηση μιας μορας αεροσκαφν νας τεχνολογας, οι Αμερικανικς επενδσεις στο πλασιο της αναπτυσσμενης Ελληνικς οικονομας, η συνεχιζμενη Τουρκικ αδιαλλαξα στο Κυπριακ, η υλοποηση του αγωγο East Med με Αμερικανικ υποστριξη, οι συνεργασες στον τομα της Παιδεας μσω της ενδυνμωσης των εκατρωθεν υποτροφιν κ.α.

Οι δημσιες ανακοινσεις μετ την συνντηση επανλαβαν τα γνωστ, καθιερωμνα διπλωματικ τετριμμνα: «ριστο το εππεδο των διμερν σχσεων που διγουν την καλτερ τους φση», «Η στρατηγικ συνεργασα με τις ΗΠΑ θα συνεχιστε και θα επεκταθε σε λους τους τομες πρτης προτεραιτητας, πως οι επενδσεις και ο αμυντικς τομας», «Εγκωμιαστικ σχλια Τρμπ για την Ελληνικ οικονομα» και διφορα λλα.

Τα πραγματικ μως αποτελσματα της συνντησης θα φανον μνο στο μλλον. σοι πανηγυρζουν για μεγλες επιτυχες χνουν κροκοδελια δκρυα για απλυτο φισκο, απλ επιδεικνουν λλειψη σοβαρτητας.

νας ψυχρς παρατηρητς θα σημεωνε την επμονη σιωπ του Αμερικανο προδρου στην απλυτα εστοχη παρμβαση του λληνα πρωθυπουργο κατ την διρκεια της συζτησης με τους δημοσιογρφους, ταν επεσμανε σε ψογα Αγγλικ, πως η παρνομη συμφωνα της Τουρκας με τη Λιβη αποσταθεροποιε και θτει σε κνδυνο ολκληρη την Ανατολικ Μεσγειο (ρα, εκτς απ τα Ελληνικ και τα ζωτικ Αμερικανικ συμφροντα). 

Η επμονη σιωπ του Ντναλτ Τρμπ που παρακολοθησε σιωπηλς, φρνει στο νου τον διλογο του βασιλικο πρκτορα Thomas Cromwell (Η σιωπ αυτ δεν εναι σιωπ, εναι η πιο εγλωττη ρνηση) με τον γγλο νομικ, συγγραφα και πολιτικ Sir Thomas More  (Το νομικ αξωμα “Qui tacet consentiret” σημανει η σιωπ δνει συνανεση) στο διαχρονικ θεατρικ ργο του Ρμπερτ Μπλτ «νας νθρωπος για λες τις εποχς». Η επμονη σιωπ Τρμπ σε σα επε ο λληνας πρωθυπουργς ταν ρνηση   μπως συνανεση; Διαλγετε και παρνετε!

Εν αυτ συνβαιναν στην Ουσιγκτον, ο Ρσος πρεδρος Β. Ποτιν ξεκινοσε την περιοδεα του πρτα απ την Δαμασκ που εχε συνομιλες με τον Σρο πρεδρο Μπασρ σαντ επισημανοντας με μφαση πως «χουμε διανσει μια τερστια απσταση στον δρμο προς την ανασσταση του Συριακο κρτους και την αποκατσταση της εδαφικς ακεραιτητας της χρας», σε μια μμεση αλλ ξεκθαρη αναφορ στις Τουρκικς προθσεις για μνιμη νο-οθωμανικ «εγκατσταση» σε Συριακ εδφη.

Στις Βρυξλλες, ο πρεδρος του Ευρωπακο Συμβουλου Σαρλ Μισλ σε συνντηση του με τον επικεφαλς της κυβρνησης Εθνικς Συμφωνας της Λιβης (και «συνταιρο» του Ερντογν) Φγεζ αλ Σρατζ, στην οποα συμμετεχε και ο επικεφαλς της ευρωπακς διπλωματας Ζοζπ Μπορλ, ξεκαθρισε πως το μνημνιο μεταξ της Τουρκας και της κυβρνησης της Τρπολης καταπατ τα κυριαρχικ δικαιματα τρτων κρατν, δεν εναι σμφωνο με το Δκαιο της Θλασσας και δεν μπορε να παργει νομικς συνπειες για τα τρτα κρτη. 

Στις 8 Ιανουαρου 2020, σε διγγελμα του ο Αμερικανς Πρεδρος ανφερε πως «Καννας Αμερικανς δεν πειρχτηκε απ τις επιθσεις» της Περσας στο Ιρκ εναντον Αμερικανικν βσεων και ανακονωσε πως θα επιβλλει νες, πρσθετες οικονομικς κυρσεις στο Ιρν.

Την δια ημρα, ο Πρεδρος της Ρωσας Βλαδιμρ Ποτιν και ο Ρετζπ Ταγπ Ερντογν, παρουσα  του Προδρου της Σερβας Αλεξνταρ Βοτσιτς και του πρωθυπουργο της Βουλγαρας Μπικο Μπορσοφ εγκαινασαν στην Κωνσταντινοπολη τον αγωγ φυσικο αερου Turkish Stream ο οποος θα μεταφρει ρωσικ φυσικ αριο στην Τουρκα και στη ντια Ευρπη.

Στις δωρες συνομιλες Ποτιν – Ερντογν που προηγθηκαν των επσημων εγκαινων, συζητθηκαν οι τελευταες εξελξεις στην Περσα μετ την δολοφονα του Ιρανο στρατηγο Κασμ Σουλεμαν, η κατσταση στο Ιντλμπ της Συρας, η περαιτρω ανπτυξη της ρσο-τουρκικς συνεργασας και φυσικ, η κατσταση στην Λιβη. Εναι σχεδν ββαιο πως θα συζητθηκε και το θμα της νας διρυγας της Κωνσταντινοπολης που μεινει την σημασα του Βοσπρου και καταργε πρακτικ την συνθκη του Μοντρ, αν και δεν αναφρεται σε ανακοινσεις οτε της Ρωσικς, οτε της Τουρκικς πλευρς.

Ειδικ σον αφορ την Λιβη, αποφασστηκε η «κατπαυση του πυρς» μχρι τα μεσνυχτα στις 12 Ιανουαρου, γεγονς που εκ πρτης ψεως φανεται να  εξυπηρετε και τους δο: Τον Ρ. Τ. Ερντογν γιατ ελπζει να διασσει τον διορισμνο Πρεδρο της κυβρνησης Εθνικς Συμφωνας της Λιβης απ την κατρρευση και ταυτχρονα να απαλλαγε απ την ασκωτη «υποχρωση» αποστολς στρατο στην Λιβη, τον δε Β. Ποτιν γιατ δημιουργε μσω Τουρκας μμεσα  προσκμματα στα σχδια του ανταγωνιστικο για την Ρωσα αγωγο φυσικο αερου East Med. Μνει να δομε αν και οι δυο λογαριζουν «χωρς τον ξενοδχο», αφο οι δυνμεις του στρατηγο Χ. Χαφτρ μετ την προλαση στην Σρτη, βρσκονται πλον μια ανσα απ το κντρο της Τρπολης, πρωτεουσας της Λιβης!

Στο Κιρο, η προγραμματισμνη τριμερς συνντηση των Υπουργν Εξωτερικν Αιγπτου, Κπρου και Ελλδος πραγματοποιθηκε διευρυμνη, με την παρουσα των Υπουργν Εξωτερικν Γαλλας και Ιταλας και θμα – τι λλο;- τις τελευταες εξελξεις στην Λιβη.

Τλος, ο λληνας πρωθυπουργς εχε σημαντικς επαφς με σημανοντα μλη των νομοθετικν σωμτων του Κογκρσου, της Γερουσας και της Βουλς των Αντιπροσπων των Ηνωμνων Πολιτειν καθς και με την Δημοκρατικ Πρεδρο της Βουλς Ννσι Πελζι, εν επσημη δεξωση προς τιμν του παρθεσαν ο αντιπρεδρος των ΗΠΑ Μικλ Πενς και ο υπουργς Εξωτερικν Μικ Πομπο οι οποοι δεν φεσθηκαν εγκωμιαστικν σχολων για τις σχσεις και τους δεσμος ΗΠΑ-Ελλδας.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α:  Η επσκεψη του λληνα πρωθυπουργο στον Λευκ Οκο απ μνη της, υποδηλνει την αναβθμιση του γεωπολιτικο ρλου της Ελλδος και της σταθερτητας που εκφρζει στα Βαλκνια και στην Ανατολικ Μεσγειο. Η εκκωφαντικ σιωπ του Ν. Τρμπ στις Τουρκικς προκλσεις, σε αντθεση με την θερμ φιλελληνικ θση του Αντιπροδρου των ΗΠΑ, του Στητ Ντεπρτμεντ και του Κογκρσου, καθς και η παντελς λλειψη οποιουδποτε αρνητικο σχολου του Ντναλτ Τρμπ για την Τουρκα, δεν σημανουν απαρατητα επιδοκιμασα των πεπραγμνων της Τουρκας απ τον Αμερικαν Πρεδρο.

Οτε και η προσπθεια δικαιολογας του Ρ.Τ. Ερντογν για την θση υπρ του Ιρκ που πρε η Τουρκα στην δολοφονα του στρατηγο Κασμ Σουλεμαν («Ο Τορκος Πρεδρος υπολογζει την κοιν γνμη στη χρα του, εν στην πραγματικτητα δεν εννοε σα λει»).

λλωστε ο λληνας πρωθυπουργς βρκε θαυμσια ευκαιρα να θσει «εμφατικ λα τα ζητματα που αφορον τα ελληνικ κυριαρχικ δικαιματα» και να ξεκαθαρσει στην αμερικανικ πλευρ τι «δεν θα δεξουμε καμα ανοχ σε παραβαση των κυριαρχικν μας δικαιωμτων».

λα μως αυτ εντσσονται στην συνθη διπλωματικ πρακτικ που τις περισστερες φορς δεν χει καννα αντκρισμα.

Στο κρσιμο πεδο των μεγλων συμφερντων μως, που η μχη εναι αδυσπητη, η Ελλδα παρουσιζει τερστια πλεονεκτματα. Τα συμφροντ της ταυτζονται απλυτα, για πρτη φορ τις τελευταες δεκαετες, με πολ ισχυρος πακτες της διεθνος σκηνς: Ηνωμνες Πολιτεες Αμερικς, Ευρωπακ νωση, μεγλες Αραβικς χρες, Ισραλ κ.α.

Το ζητομενο παραμνει αν θα μπορσει να τα αξιοποισει, διατηρντας σταθερ την πορεα προς τα βρχια που χει δη πρει η  Ερντογανικ Τουρκα.