The strong voice of a great community
2020

Πανικς στην Ιταλα: Στα 132 τα κροσματα κοροναο, σε πντε περιφρειες

Στα 132 ανρχονται πλον τα κροσματα του κοροναο στην Ιταλα. Μνο στην περιφρεια της Λομβαρδας, πως ανακονωσε πριν λγο στο Μιλνο ο περιφερειρχης Ατλιο Φοντνα, οι θετικο στον ι εναι 89. Πρσθεσε τι σε λη την Ιταλα τα κροσματα του κοροναο εναι σγουρα πνω απ εκατ.

Εκοσι ξι ασθενες βρσκονται σε μονδες εντατικς θεραπεας των νοσοκομεων.

Στο μεταξ, τις ρες αυτς πραγματοποιονται εκατοντδες εξετσεις σε τομα που ενδχεται να λθαν σε επαφ με τους ασθενες και αναμνονται το γρηγορτερο δυνατ τα σχετικ αποτελσματα.

Ο Ιταλς πρωθυπουργς Αντνιο Κντε ανφερε τι στο εξς θα απαγορεεται η εσοδος και η ξοδος απ τα χωρι και τις κωμοπλεις στις οποες σημειθηκαν τα περισστερα κροσματα του Covid-19. Θα υπρξουν μνον περιορισμνες και πολ συγκεκριμνες εξαιρσεις. Παρλληλα, προσωριν, στις περιοχς αυτς σταματον τα σχολικ μαθματα και κλενουν οι διφορες επαγγελματικς δραστηριτητες. "Αν χρειαστε, θα ζητσουμε την βοθεια των ενπλων δυνμεων, αλλ βασζομαι στο ασθημα ευθνης των πολιτν", επε ο Κντε. Τα μτρα αυτ αφορον τουλχιστον πενντα χιλιδες τομα. Σε ποιον δεν σεβαστε την απαγρευση θα μπορον να επιβληθον και ποινικς κυρσεις.

Η ιταλικ κυβρνηση, επσης, αποφσισε τι αριο αναβλλονται λες οι αθλητικς δραστηριτητες στις περιφρειες Βνετο και Λομβαρδα, συμπεριλαμβανομνων και των ποδοσφαιρικν αγνων της Α' Εθνικς κατηγορας. Το ιταλικ υπουργεο Yγεας θα μπορε, επσης, να απαγορεει, σε περπτωση που το κρνει σκπιμο, τις σχολικς εκδρομς, στην Ιταλα και στο εξωτερικ.

Ακυρνεται το καρναβλι της Βενετας

Mε απφαση του περιφερειρχη του Βνετο, Λοκα Τζια, σταματον λες οι δημσιες εκδηλσεις, μχρι τα τλη του μηνς. Στα μτρα αυτ συμπεριλαμβνεται και η διακοπ των εκδηλσεων του παραδοσιακο καρναβαλιο της Βενετας. Θα παραμενουν κλειστ, επσης, τα σχολεα, τα μουσεα και τα πανεπιστμια της περιφρειας.

Και στην περιφρεια Φριολι Βεντσια Τζολια, με πρωτεουσα την Τεργστη, απ αριο μχρι και το τλος του μνα θα παραμενουν κλειστ τα πανεπιστμια, πως και οι μικρς και μεγλες βιβλιοθκες της περιοχς.

"Η υγεα των Iταλν, στην κλμακα των αξιν μας, εναι αναμφβολα στην πρτη θση. Θα πληροφορομε καθημεριν τους πολτες μας, για το τι ακριβς συμβανει", τνισε ο Τζουζπε Κντε.

"Προς το παρν, δεν υπρχουν οι προποθσεις για να παυθε η εφαρμογ της Συνθκης του Σνγκεν", ολοκλρωσε ο επικεφαλς της ιταλικς κυβερνητικς συμμαχας.

Σμφωνα με τους πρτους υπολογισμος, η οικονομικ ζημι απ τα κτακτα μτρα αντιμετπισης του κοροναο, για τις περιφρειες του ιταλικο Βορρ, ανρχεται δη στα 18 εκατομμρια ευρ την ημρα.
Παρλληλα, οι ιταλικς αρχς αποφσισαν να θσουν σε καραντνα τους 274 μετανστες και το πλρωμα του πλοου Ocean Viking (που ανκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποο μλις ελλιμενσθηκε στο Ποτσλο της Σικςλας.

648 να επιβεβαιωμνα κροσματα στην Κνα

Εν τω μεταξ, ο απολογισμς των νεκρν της επιδημας πνευμονας που χει προκαλσει ο κορονας στην ηπειρωτικ Κνα ανλθε σε 2.442 ως τα μεσνυχτα του Σαββτου, αυξημνος κατ 97 απ την προηγουμνη, ανακονωσε η Εθνικ Επιτροπ Υγεας.

Σμφωνα με τα στοιχεα των κινεζικν αρχν, στην ηπειρωτικ Κνα καταγρφηκαν χθες 648 να επιβεβαιωμνα κροσματα, αριθμς μεγαλτερος απ τα 397 κροσματα που εχαν επαληθευτε την προηγουμνη.

Το σνολο των επιβεβαιωμνων κρουσμτων του Covid-19 ανρχεται μχρι σμερα σε 76.936.

Απ τους 97 νους θαντους, οι 96 καταγρφηκαν στην επαρχα Χουμπι, εκ των οποων 82 στην πλη Ουχν, επκεντρο του ιο.

Ανησυχα στον ΠΟΥ

Ο Παγκσμιος Οργανισμς Υγεας ανακονωσε πως στρφει τις προσπθεις του στο να βοηθσει ευλωτες χρες να προετοιμασθον, περιλαμβανομνων 13 στην Αφρικ. Χθες, Σββατο, εξφρασε ανησυχα για τον αριθμ των νων μολνσεων που δεν χουν σαφ σχση με την Κνα, πως κποιο ταξδι εκε επαφ με επιβεβαιωμνο κροσμα.

Περισστερα απ τα μισ να κροσματα στη Ντια Κορα συνδονται με την Εκκλησα του Σιντσεοντζ του Ιησο στην πλη Νταεγο, αφο μια γυνακα, που εναι γνωστ ως "Ασθενς 31" και η οποα συμμετεχε σε τελετς, διαγνσθηκε θετικ στον ι την περασμνη εβδομδα. Η γυνακα δεν εχε ταξιδψει πρσφατα στο εξωτερικ.

Η ασθνεια χει επεκταθε σε 26 χρες και εδφη εκτς της Κνας, σκοτνοντας τουλχιστον 12 ανθρπους, σμφωνα με ναν απολογισμ του Ριτερ. Ο ις υπρξε θανατηφρος στο 2% των κρουσμτων που χουν αναφερθε και ο κνδυνος θαντου εναι υψηλτερος για τους πιο ηλικιωμνους ασθενες, εν τα κροσματα μεταξ των παιδιν εναι σχετικ λγα, σμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ενδεχμενες οικονομικς επιπτσεις του ξεσπσματος επισκασαν μια συνντηση των υπουργν Οικνονομικν της Ομδας των Εκοσι (G20) στη Σαουδικ Αραβα, κατ την οποα ο επικεφαλς του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου δλωσε πως η ανασττωση που χει προκληθε απ τον κορονα εναι πιθαν να μεισει φτος την οικονομικ ανπτυξη της Κνας στο 5,6%, (0,4% κτω απ την πρβλεψη του Ιανουαρου) και να αφαιρσει 0,1% απ την παγκσμια ανπτυξη.

Η επιτροπ υγεας της Κνας ανακονωσε πως ο αριθμς των νων θαντων απ τον Covid-19, πως εναι γνωστ η ασθνεια που προκαλεται απ τον ι, εναι 97 και λοι πλην ενς χουν σημειωθε στην επαρχα Χουμπι. Ογδντα δο εξ αυτν σημειθηκαν στην πρωτεουσα της επαρχας, την Ουχν.

Με πληροφορες απ ΑΠΕ-ΜΠΕ