The strong voice of a great community
2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Δελτο Τπου

Τη Δευτρα 27 Ιανουαρου 2020, στο Πολυμενκειο Πολιτιστικ Κντρο, πραγματοποιθηκε εκδλωση προς τιμν των Τριν Ιεραρχν, προστατν των ελληνικν γραμμτων. Tην εκδλωση, η οποα διοργανθηκε απ το Tμμα Παιδεας της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο, παρακολοθησαν περισστεροι απ 300 μαθητς, γονες και εκπαιδευτικο. Την εκδλωση τμησαν με την παρουσα τους οι εξς επσημοι προσκεκλημνοι: Ο Πρεδρος της ΕΚΤ  κ. Α. Αρτεμκης,  ο Πρξενος της Ελλδας κ. Β. Μαλιγκοδης, ο Δημοτικς Σμβουλος κ. Δ. Καργιαννης, ο Αντιπρεδρος της ΕΚΤ κ. Ν. Γεωργακπουλος, η κα Σκουτκη, ο κ. Ιορδνου και η κ. Τσεκαρα μλη του Διοικητικο Συμβουλου της ΕΚΤ, οι εκπρσωποι του Hellenic Canadian Educators Association κα Α. Επιτρπου και κα . λλης, η Πρεδρος της Πρνοιας του Αγου Δημητρου κα Θ. Κουτσουμπο, η Πρεδρος του Συλλγου Ελλνων Εκπαιδευτικν Οντριο κα Μ. Ξενικκη, και ο σεβαστς πτερ Κωνσταντνος Παυλδης. Συντονιστς της βραδις ταν ο Διευθυντς του Γραφεου Παιδεας της ΕΚΤ κ. Κστας Φλγκας. 
Στη συγκεκριμνη εκδλωση γιναν σημαντικς ανακοινσεις, οι οποες αφορον τα προγρμματα σπουδν της ΕΚΤ, αλλ γενικτερα το μλλον της ελληνγλωσσης παιδεας στην πλη μας.  Στην αρχ της βραδις, οι κριοι Μαλιγκοδης και Καργιαννης δωσαν συγχαρητρια στην ΕΚΤ για το αξιλογο ργο που επιτελε στο χρο της ελληνγλωσσης εκπαδευσης. Στη συνχεια o πρεδρος της ΕΚΤ κ. Αρτεμκης  μλησε για το πργραμμα «Παιδεα», το πργραμμα σπουδν της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο, το οποο στηρζεται στο Κοιν Ευρωπακ Πλασιο Αναφορς για τις Γλσσες. Πρκειται  για να σγχρονο αναλυτικ πργραμμα,  το οποο καλπτει λες τις τξεις, απ το νηπιαγωγεο ως την Γ’ Λυκεου. Επιπρσθετα, εναι το μοναδικ πργραμμα σπουδν, το οποο περιλαμβνει αναλυτικ πργραμμα με σαφς διατυπωμνους μαθησιακος στχους για λες τις τξεις, να βιβλα για τους μαθητς, και αναλυτικος οδηγος με πορεες διδασκαλας για τους εκπαιδευτικος. Το  πργραμμα Παιδεα αποτελε προν συνεργασας του Τμματος Παιδεας της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο με αξιλογους καθηγητς και επιστμονες απ το Πανεπιστμιο Δυτικς Μακεδονας στην Ελλδα. Τλος, ο διευθυντς του Γραφεου Παιδεας ανακονωσε τι κατ την πρσφατη εξεταστικ περοδο των σχολεων της ΕΚΤ, οι μαθητς της ΕΚΤ σημεωσαν εξαιρετικς επιδσεις. Στην εκδλωση ανακοινθηκαν υποτροφες, οι οποες χορηγονται σε μαθητς της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο.

Συγκεκριμνα, οι παρακτω οικογνειες και φορες σε συνεργασα με την ΕΚΤ χοργησαν τις  παρακτω υποτροφες:

  1. “Louis Georgareas” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγο: Γαρυφαλλι Γεωργαρα-Τσιμικλη και ο σζυγος της κριος Σταρος Τσιμικλης, ιδιοκττες του ιδιωτικο σχολεου Toronto Prep School.
  1. Λιαντζρης Βασλειος

 

Β.Kostas Kranias” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγς: Δρ. Αναστασα Κρανι και η οικογνει της εις μνμην του Κστα Κρανι.

 1. Μνος Χρστος
C. “Michael Vitopoulos” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγς: Οικογνειακ. Βιτπουλου – κα. Αφροδτη Ζρβου

  1. Κιουσσορης Ανσσα

 

D. Hellenic Canadian Educators Association Academic Award for Excellence in
    Greek Language Education. Χορηγς: Ο σλλογος Ελλνων εκπαιδευτικν
    των δημσιων καναδικν σχολεων στο Τορντο.

  1. Βαμβακδης Ισονας-Στυλιανς

 

Το εορταστικ πργραμμα της εκδλωσης περιλμβανε ποιματα και ομιλες μαθητν της ΕΚΤ. Τον πανηγυρικ της ημρας εκφνησαν οι μαθητς της Β Γυμνασου του σχολεου Αριστοτλης, οι οποοι μλησαν για το σκοπ της  Ελληνορθδοξης Παιδεας σμφωνα με τους γιους Τρεις Ιερρχες. Η εκδλωση ρχισε με την χορωδα του σχολεου Αριστοτλης, που τραγοδησε τους εθνικος μνους της Ελλδας και του Καναδ και το Απολυτκιο των τριν Ιεραρχν. Στη διρκεια της τελετς απονεμθηκαν επσης τα πιστοποιητικ Ελληνομθειας, και τα αριστεα στους μαθητς του Γυμνασου και του Λυκεου, οι οποοι αρστευσαν στη διρκεια της περσινς σχολικς χρονις 2018 - 2019. Η γιορτ κλεισε με την παραδοσιακ κοπ της βασιλπιτας.

Μνυμα απ το Γραφεο Παιδεας

Το Γραφεο Παιδεας της Ελληνικς Κοιντητας Τορντο ευχαριστε θερμ τους χορηγος του προγρμματος Παιδεα, Krinos και Greektown on the Danforth BIA, και  λους τους χορηγος των υποτροφιν. Επσης, προσκαλε λους ομογενες τις πλης μας να στηρξουν τον ωφλιμο θεσμ των υποτροφιν για την καθιρωση νων υποτροφιν. Για περισστερες πληροφορες παρακαλομε να επικοινωνσετε με το Γραφεο Παιδεας της ΕΚΤ.

Επσης, ευχαριστομε θερμ την Πρνοια για την ευγενικ προσφορ των κερασμτων και την παρουσα τους σε λες τις εκδηλσεις του Γραφεου Παιδεας,  το Serano Bakery για την πεντανστιμη βασιλπιτα, τους συλλγους γονων των σχολεων μας για την αδικοπη υποστριξη των προγραμμτων μας.
Ευχμαστε στους μαθητς και τις μαθτριες των σχολεων μας καλ προδο και στους εκπαιδευτικος καλ δναμη στον αγνα τους για τη διατρηση της ελληνικς γλσσας και του πολιτισμο της αγαπημνης πατρδας μας.

Γραφεο Παιδεας ΕΚΤ