The strong voice of a great community
Δεκέμβρης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Λύθηκε... το «μυστικό» του σκόρδου

Ενισχύει την έκλυση υδροθείου που είναι άριστο αντιοξειδωτικό

The New York Times

Το σκόρδο είναι γνωστό από πολύ καιρό ότι ενισχύει την υγεία μας, αλλά χωρίς να είναι σαφές για ποιους ακριβώς λόγους. Τώρα, νέα έρευνα ξεκινά για τη διαλεύκανση των μυστικών αυτού του φυτικού καρπού με τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνητές αποδεικνύουν ότι, τρώγοντας σκόρδο, φαίνεται να ενισχύεται το φυσικό απόθεμα του οργανισμού μας σε υδρόθειο. Αυτό είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδες σε μεγάλες συγκεντρώσεις και μυρίζει ενοχλητικά, σαν χαλασμένο αυγό. Το σώμα μας παρασκευάζει το δικό του απόθεμα της ουσίας αυτής, η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό και διαβιβάζει κυτταρικά μηνύματα, τα οποία χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την παροχή αίματος.

Προστάτης της καρδιάς

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham, οι ερευνητές πήραν εκχύλισμα χυμού από σκόρδο σουπερμάρκετ και πρόσθεσαν μικρές ποσότητες σε ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα κύτταρα αυτά αμέσως άρχισαν να εκλύουν υδρόθειο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή υδροθείου μπορεί να βοηθήσει να ερμηνευθεί γιατί η διατροφή πλούσια σε σκόρδο φαίνεται να προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη και του παχέος εντέρου, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Περισσότερο υδρόθειο θα μπορούσε ίσως να προστατεύει επίσης την καρδιά, σύμφωνα με άλλους ειδικούς. Αν και το σκόρδο δεν έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει συστηματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, νωρίτερα ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν βρήκαν ότι ενέσεις υδροθείου σε ποντίκια σχεδόν εμπόδισαν πλήρως τη βλάβη στον καρδιακό μυ που προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή. «Οι άνθρωποι ήξεραν ότι το σκόρδο παίζει σημαντικό ρόλο και προσφέρει οφέλη στην υγεία μας επί αιώνες», είπε ο δρ David W. Kraus, αναπληρωτής καθηγητής της περιβαλλοντικής επιστήμης και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Ακόμα και οι Ελληνες έδιναν σκόρδο στους αθλητές τους πριν αυτοί αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Πόσο είναι αρκετό;

Η συγκέντρωση του εκχυλίσματος του σκόρδου που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη ήταν ισοδύναμη με την κατανάλωση για έναν ενήλικα, περίπου δύο σκελίδων σκόρδου μεσαίου μεγέθους την ημέρα. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Κορέα και η Κίνα, όπου διατροφή πλούσια σε σκόρδο φαίνεται να προστατεύει από ασθένειες, η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι τόσο υψηλή όσο 8–12 σκελίδες την ημέρα. Ενώ αυτό μπορεί να ηχεί υπερβολικό, ο δρ Kraus επισήμανε ότι δεν είναι δύσκολο να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους σε πέντε ή περισσότερες σκελίδες την ήμερα, εάν το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Ο δρ Kraus συνηθίζει να κολατσίζει φαγητά με πολύ σκόρδο, όπως χούμους με λαχανικά. Πολλοί μάγειροι στο σπίτι κατά λάθος μαγειρεύουν το σκόρδο αμέσως αφού το σπάσουν ή το κόψουν, πρόσθεσε ο δρ Kraus. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία, πρέπει να εκπιέσετε το σκόρδο στη θερμοκρασία του δωματίου και να το αφήσετε να παραμείνει επί 15 λεπτά. Αυτό διεγείρει μια ενζυματική αντίδραση, η οποία ενισχύει τις υγιεινές ουσίες στο σκόρδο.

Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, αλλά για πολλούς η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κάνει την αναπνοή τους και τον ιδρώτα τους να μυρίζει σαν... σκόρδο. Ενώ ξεχωριστές αντιδράσεις στο σκόρδο ποικίλλουν, τρώγοντας σπόρους μάραθου σαν αυτούς που σερβίρονται σε ινδικά εστιατόρια, βοηθάει να εξουδετερωθεί η μυρωδιά. Χάπια από σκόνη σκόρδου λέγεται ότι επιλύουν το πρόβλημα, αλλά τα στοιχεία γι’ αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα είναι ανάμεικτα. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον οι ωφέλιμες ουσίες που βρίσκονται στο σκόρδο διατηρούν τη δραστικότητά τους μετά την κατεργασία τους για να δώσουν χάπια.