The strong voice of a great community
Δεκέμβρης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

Ομογένεια Simcoe/Barrie

 

    Μια προοδευτική Κοινότητα της Ομογένειας The Simcoe/ Barrie Greek Community

                                            Του Δημήτρη Πάντου

 

Midland, On.  Ο Ελληνο-Ορθόδοξος ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου- Τιμίου Σταυρού, έχει την καλή τύχη να διοικείται από μια πραγματικά εμπνευσμένη και φωτισμένη ηγεσία, υπό την  προεδρία του Γιάννη Σπανογιάννη και ένα συμβούλιο το οποίο θα ζηλεύαν πολλές ομογενειακές κοινότητες μεταξύ των αποδήμων.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί το πνευματικό και πολιτικοθρησκευτικό κέντρο μιας σχετικά μικρής σε αριθμό κοινότητας ομογενών του Barrie και Midland και όλους τους γύρω συνοικισμούς, θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτό το μικρό κέντρο της Ελληνικής ορθοδοξίας αποτελεί κάποιο πρότυπο πνευματικής ζωοδόχου πηγής η οποία ποτίζει και αναβαπτίζει στα εθνικά νάματα του κουρασμένους μετανάστες ομογενείς της περιοχής. Σε αυτό συμβάλλουν τρομερά οι δύο ιεροψάλτες του ιερού ναού Νικόλαος και Σταύρος και ο πραγματικά αξιόλογος ποιμένας αιδ. πατέρας Ανατόλη. Σε αυτούς βέβαια προστίθενται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και εκείνα της φιλόπτωχης αδελφότητας των κυριών, οι οποίες υπηρετούν την εκκλησία με πραγματικό ζήλο και αγάπη και σεβασμό τόσο για την εκκλησία όσο και τους συνανθρώπους μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αξιόλογες και ακόμα θα έλεγα σημαντικές προσωπικότητες ομογενών.

Υπεύθυνος πνευματικός πατέρας του Ιερού Ναού είναι όπως ανάφερα ποιό πάνω ο αιδεσιμότατος πατέρας Ανατόλη, ένας ευσεβής και πιστός λειτουργός της εκκλησίας, ο οποίος πραγματικά έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά και με ζήλο και αγάπη στην υπηρεσία του ποιμνίου του, την πρόοδο της κοινότητας και την προκοπή του πληρώματός της. Ο πατήρ Ανατόλη, είναι ένας κληρικός με πνευματικότητα ό οποίος έχει αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Διακρίνεται για την δυνατή του προσωπικότητα και τον άψογο χαρακτήρα του, είναι δραστήριος, δεν φείδεται κόπων και κατόρθωσε με  προσωπική του πρωτοβουλία να γεφυρώσει τα μεγάλα χάσματα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των ομογενών με το πέρασμα των χρόνων.

Θα πρέπει δε να τονισθεί ότι με απόλυτα δική του πρωτοβουλία δραστηριοποιήθηκε στην υπόθεση αυτή και τελικά κατόρθωσε με ενώσει τους διεσπαρμένους στην μεγάλη περιοχή της κοινότητας μας τόσο εμάς του Έλληνες Ορθόδοξους, όσο και  εκείνους Ρωσικής καταγωγής, Σύριους, και ορθόδοξους από τον Λίβανο και την Αιθιοπία, οι οποίοι κατοικούν στους μικρούς συνοικισμούς γύρω από το Midland και Barrie.

Ένα πραγματικά αξιόλογο, επίπονο και τρομερά δύσκολο έργο το οποίο κατόρθωσε να πετύχει χάρις στην υπομονή, την υπομονή, την καρτερικότητα και την ποιμενική του αγάπη, από κοινού και με την βοήθεια του γέροντα συνταξιούχου ιερέα της περιοχής Παύλο.

Η περιοχή του Simcoe, γνωστή στους περισσότερους ομογενείς για τις φυσικές της ομορφιές, τις λίμνες και τα βουνά της, αποτελεί μια πραγματικά ζεστή φωλιά και ένα απάνεμο ακρογιάλι και ένα καταφύγιο έντιμης ζωής για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν και εργάζονται σε αυτήν την υπέροχη και ιστορική περιοχή. Πρέπει δε να τονίσω ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, οι ομογενείς της περιοχής έχουν βοηθήσει και συμπράττουν και ενδιαφέρονται για το έργο και την πρόοδο της κοινότητας-ενορίας μέσω των διαφόρων εθνικοτοπικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση όλων με τον χρόνο και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την εκμάθησή της στα παιδιά τους. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται προϋποθέσεις ενός λαμπρού μέλλοντος τόσο για αυτούς και τα παιδιά τους, όσο και την ελληνική πολιτιστική και φωνητική παρουσία στην ιστορική αυτή γωνιά του Οντάριο.

Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η συνεργασία αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για την πρόοδο μας καθώς και τη διατήρηση των στοιχείων της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, το δε μέλλον αυτής της παροικίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον στην θέλησή μας για την διατήρηση των πολιτιστικών μας παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων και φυσικά της γλωσσικής μας ιδιαιτερότητας. Εκείνο το στοιχείο που θεωρείται αυτονόητο στις μεγάλες αστικές ομογενειακές κοινότητες του Τορόντο και του Μόντρεαλ ή των άλλων μεγάλων περιοχών της χώρας, για τα μέλη της δικής μας κοινότητας αποτελεί μιαν αδιάκοπη καθημερινή προσπάθεια, προκειμένου να επιβιώσουμε τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτιστικά και θρησκευτικά.

Η εκκλησία μας σήμερα έχει να παρουσιάσει ένα θαυμάσια οργανωμένο και δραστήριο τμήμα της φιλόπτώχης αδελφότητας της περιοχής. Τα μέλη της οποίας διοργανώνουν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και πανηγύρια με κύριο σκοπό την συλλογή χρημάτων για τη βοήθεια των συμπατριωτών μας που είναι ασθενείς ή και άποροι, τόσο ελληνικής καταγωγής, όσο και μη ελληνικής.

Ακόμα συνδράμει οικονομικά διάφορα κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, τόσο εδώ όσο και την γενέτειρα Ελλάδα.

Για το σκοπό αυτόν τα έσοδα από λαχειοφόρες εκδηλώσεις διατίθενται πάντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, η δε νεολαία μας πρώτη δίνει το παρόν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Τα κατηχητικά σχολεία και εκείνα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, πρέπει να τονισθεί, ότι η νεολαία μας είναι πάντα πρόθυμη στην πρώτη γραμμή καθώς αφήνει να φανεί η δίψα της για τη γνώση των πολιτιστικών παραδόσεων της καταγωγής της.

Με την  ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης θα ήθελα να συγχαρώ τις δασκάλες μας οι οποίες είναι και βασικά στελέχη της φιλόπτωχου, κυρίες Βίκυ και Μπέτη καθώς επίσης και την διδασκάλισσα διδαχής Ελληνικών κ. Χριστίνα. Ευχαριστίες επίσης θα πρέπει να δοθούν στην πρεσβυτέρα η οποία προσωπικά οργάνωσε την βιβλιοθήκη της αίθουσας τελετών της εκκλησίας και τις υπόλοιπες οργανώσεις της ομογένειας των οποίων αναγνωρίζω τις φιλότιμες προσπάθειες και το σημαντικό έργο που επιτελούν σε τούτη την περιοχή, καθώς και τη πολύτιμη συμβολή τους στην επέκταση και ανακαίνιση του ιερού Ναού.

Ένα μεγάλο εύγε, και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλους, μπράβο τους.