The strong voice of a great community
Δεκέμβρης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Τέχνες και Ομογένεια.

 

  Μια αξιόλογη δουλειά του

    Στέφανου Καραμπέκου.

                     Του Θωμά Στεφ. Σάρα

 

Ο Στέφανος Καραμπέκος είναι ένας ομογενής ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πραγματικός εκφραστής της τέχνης.

Για χρόνια τώρα ασχολείται με την μουσική και κυρίως με την ενορχήστρωση και την διεύθυνση της. Η αγάπη του Στέφανου για την μελωδία, γεννήθηκε πολύ νωρίς στη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια.

Όταν αργότερα βρέθηκε στο Καναδά ο Στέφανος εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του πρόσφερε η Νέα γη και επιδόθηκε συστηματικά στη γνώση και  διακονία της μουσικής που τόσο τον εντυπωσίαζε. Αργότερα σαν τέλειωσε και τις τυπικά τις σπουδές του, οι ανησυχίες του στράφηκαν στον τομέα έκφρασης του κόσμου των αισθημάτων και της λατρείας του για την μελωδία των ήχων.

Τολμηρός, δραστήριος και αποφασιστικός άρχισε να εργάζεται πάνω στην ιδέα δημιουργίας ομάδας μουσικών, με σκοπό την από κοινού εκτέλεση των διαφόρων μελωδιών, ενώ παράλληλα εργαζόταν για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας. Το 1996 ο Στέφανος Καραμπέκος με την Συμφωνική Ορχήστρα του Καναδά,( όπως ονόμασε την ορχήστρα  του), κλήθηκε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία εκείνη, ο Στέφανος, μελοποίησε την δική του μουσική συμφωνία με το όνομα “Θεσσαλονίκη”, την πρώτη εκτέλεση της οποίας έκανε η “Συμφωνική Ορχήστρα του Καναδά”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδίου.

Η εκτέλεση εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 9 του Ιούλη του 1996, στο θέατρο δάσους της Θεσσαλονίκης, απέσπασε θριαμβευτικές κρητικές  και σχόλια από τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό τύπο. Την ημέρα εκείνη, χωρίς αμφιβολία ο Στέφανος επέβαλλε τη μορφή και το τάλαντο του στη τέχνη καθώς το όνομά του έγινε γνωστό  τόσο στο μουσικό, όσο και το καλλιτεχνικό στερέωμα της γενέτειρας του Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η  “Συμφωνική Ορχήστρα του Καναδά”, του Στέφανου Καραμπέκου συμπεριλαμβάνει τους καλύτερους μουσικούς της Συμφωνικής του Τορόντο καθώς επίσης και  εκείνης της Καναδικής Όπερας και του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά. Κάτω δε από την φροντίδα και τις ατέλειωτες προσπάθειες και τη διοίκηση του Μαέστρου της Στέφανου Καραμπέκου, κατόρθωσε να αναδειχθεί σε μια  αξιόλογη  μουσική μονάδα παγκόσμιας εμβέλειας.

Αναφερόμενος πάνω στην ορχήστρα ο ίδιος ο διευθυντής της Στέφανος Καραμπέκος λέει ότι την σύλληψη της ιδέας της ορχήστρας του έδωσε η ιδιαιτερότητα του Καναδικής πολύ-πολιτιστικής κοινωνίας τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας αντανακλούν πάνω στην ανθρώπινη δομή και την καλλιτεχνική σύνθεση των μουσικών της ορχήστρας.

Ήταν στις αρχές του φετινού Δεκέμβρη που για άλλη μια φορά, η  “Συμφωνική Ορχήστρα Καναδά”,  υπό την διεύθυνση του μαέστρου Καραμπέκου, έδωσε άλλη μια υπέροχη παράσταση στο Κέντρο Τεχνών του Βόρειου Τορόντο, με ερμηνείες  έργων των Brahms, Bizet, Smetana, Von Suppe, Saint-Saens, Verdi, καθώς επίσης και την συμφωνία του ιδίου “Θεσσαλονίκη.”

Στην παράσταση συμμετείχε και μία θαυμάσια χορωδία, η οποία απέδωσε τον Nabuco του Verdi, με τέτοια ερμηνεία ώστε να ενθουσιασθεί το κοινό σε τέτοιο σημείο ώστε να  δοθεί σε ένα ατέλειωτο χειροκρότημα επιδοκιμασίας.

Η όλη παράσταση έκλεισε τελικά με την ερμηνεία του θέματος “Θεσσαλονίκη” στο κλείσιμο της οποίας το ακροατήριο βρέθηκε όρθιο από τον ενθουσιασμό του, και  επιδοκίμασε τον μαέστρο και τους μουσικούς για περισσότερα από 15 λεπτά της ώρας. Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να τονίσω την πλήρη και απόλυτη απουσία, από αυτή την θαυμάσια μουσική εκδήλωση του ομογενούς καλλιτέχνη, της ηγεσίας του οργανωμένου Ελληνισμού του Τορόντο. Μια πραγματικότητα η οποία δημιούργησε δυσμενή και αρνητικά σχόλια ακόμα και μεταξύ των παριστάμενων ομογενών.

Δεν έχω δε καμιά αμφιβολία ότι ο μαέστρος Στέφανος Καραμπέκος, έχει κατορθώσει με σκληρή εργασία να ξεπεράσει τα στενά περιθώρια του παροικιακού μικρόκοσμου και να δημιουργήσει  τους δικούς του ορίζοντες όπως ο ίδιος τους οραματίσθηκε. Τους πλατιούς ορίζοντες της  τέχνης, των οραματισμών  και της δημιουργίας.

Θερμά συγχαρητήρια Στέφανε.