The strong voice of a great community
Δεκέμβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

Ομογενής από τη Βικτόρια

   χειροτονήθηκε Ιερέας.

 

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου αρκετά λεωφορεία μετέφεραν έναν μεγάλο αριθμό ομογενών από το Βανκούβερ στη πρωτεύουσα της επαρχιακής κυβέρνησης στη Βικτόρια, για να παρακολουθήσουν τη χειροτονία του Κωνσταντίνου Καλτσίδη σε ιερέα.

Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε στο ιερό ναό της “Υπαπαντής” ο οποίος βρίσκεται στην οδό Elk Lake Drive και ο οποίος είναι και το πνευματικό κέντρο των ομογενών που ζουν και εργάζονται σε αυτή τη πόλη.

Ήταν μια μοναδική ημέρα για τη μικρή αυτή ομογενειακή κοινότητα καθώς πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το ναό προκειμένου να παρακολουθήσει τη τέλεση του ιερού μυστηρίου. Ο πατήρ Κωνσταντίνος χειροτονήθηκε από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ανδήδων, ο οποίος είναι και διευθυντής της Έλληνο-Ορθόδοξης θεολογικής ακαδημίας στο Τορόντο της επαρχίας του Οντάριο. Τον θεοφιλέστατο βοήθησαν για το μυστήριο οι ιερείς των ομογενειακών εκκλησιών του Βανκούβερ , Δημήτρης Παρτσάφας, Ευάγγελος Αραβαντινός και Κωνσταντίνος Τσόλιας.

Ο νέος ιερέας είναι γιος του Παύλου Καλτσίδη, ο οποίος παλαιότερα υπηρέτησε  τον ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και της Δήμητρας Καλτσίδη, κάτοικοι και οι δύο του προάστιου του Βανκούβερ Surrey.

Ο χειροτονηθείς νέος ιερέας έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη θεολογική ακαδημία του Τορόντο από όπου και αποφοίτηση το 2002. Εν συνεχεία εργάσθηκε ως ψάλτης υπό την εποπτεία του αιδ. Δημητρίου Παρτσάφα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου της ομογενειακής παροικίας του Βανκούβερ. Ο χειροτονηθείς υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής νεολαίας και πριν από λίγο καιρό είχε χειροτονηθεί διάκος.

Η ιστορία των Ελλήνων της Βικτόρια αρχίζει νωρίς το 1900 με τη παρουσία ενός δυναμικού ομογενειακού στοιχείου το οποίο εργάσθηκε πολύ σκληρά για να διατηρήσει τις πολιτιστικές του ρίζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναμική αυτή κοινότητα, παρά τον περιορισμένο αριθμό των μελών της, πρόσφατα κατόρθωσε να οικοδομήσει ένα υπέροχο σύμπλεγμα ιερού ναού και χώρων για την στέγαση των εκδηλώσεών του. Ο νέος ιερέας είναι ο πρώτος που τοποθετείται ιδικά για τις πνευματικές ανάγκες των ομογενών αυτής της κοινότητας.

  

Δυνατοί άνεμοι, βροχές και χιόνια  δημιουργούν Χάος στη Βρετανική Κολομβία.

 

Η περιοχή του Βανκούβερ καθώς επίσης και οι χαμηλές περιοχές της επαρχίας δοκίμασαν  μια σειρά από καταιγίδες οι οποίες επέφεραν πραγματικό χάος και αναστάτωσαν τη ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Μια μεγάλη θύελλα που συνοδευόταν από ισχυρές βροχοπτώσεις κτύπησε την περιοχή στις 15 του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να υψωθεί η στάθμη των νερών του ποταμού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και να κλείσει το αποχετευτικό σύστημα της επαρχίας. Μεγάλες περιοχές πλημμύρισαν τελείως και δημιουργήθηκαν ανωμαλίες στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Μεγάλες περιοχές έμεινα χωρίς ηλεκτρισμό, καθώς από τους δυνατούς ανέμους έσπασαν δένδρα και κόπηκαν τα σύρματα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένοι κάτοικοι έμεινα χωρίς ηλεκτρισμό για ένα διάστημα τριών ημερών. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τις τηλεφωνικές γραμμές. Τα σχολεία έκλεισαν  άπαξ και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Μέρες πριν μας κτυπήσουν οι καταιγίδες οι δεξαμενές πόσιμου νερού της περιοχής ήταν κάτω από τα κανονικά επίπεδα ασφάλειας, για αυτή την περίοδο του χρόνου. Οι δυνατές βροχές ωστόσο γρήγορα γέμισαν τις δεξαμενές ενώ παράλληλα στους λόφους και τα υψώματα παρατηρήθηκαν φαινόμενα πτώσης χωμάτων και δένδρων, κυρίως στις πλαγιές των υψωμάτων. Η κατάσταση αυτή είχα σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση του πόσιμου νερού και την αναγκαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για βράσιμο του πόσιμου νερού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ασθενειών από το μολυσμένο νερό. Για να σχηματίσει ο αναγνώστης μια εικόνα της δραματικότητας της κατάστασης ας μου επιτραπεί να δηλώσω ότι οι τρεις δεξαμενές που εφοδιάζουν με πόσιμο νερό τη πόλη του Βανκούβερ μολύνθηκαν όλες. Όσοι υδρεύονται από την δεξαμενή του Coquitlam, στα περίχωρα της πόλης ήταν οι ποιό τυχεροί. Το νερό της δεξαμενής αυτής σε σχέση με τις υπόλοιπες ήταν σχετικά καθαρό και ύστερα από τις πρώτες δύο μέρες η εντολή για βράσιμο ανακλήθηκε. Οι περιοχές ωστόσο που υδρεύονται από τις δεξαμενές του Capilano και Seymour δεν ήταν το ίδιο τυχεροί. Το νερό από αυτές τις δεξαμενές ερχόταν καφέ από τις βρύσες της κουζίνας με αποτέλεσμα ύστερα από δύο ολόκληρες εβδομάδες η εντολή για το βράσιμο του νερού να παραμένει σε ισχύ με άμεσα αποτελέσματα πάνω στη ζωή ενός εκατομμυρίου κατοίκων της μεγάλης πόλης του δυτικού Καναδά. Οι κερδισμένοι αυτής της κατάστασης ήταν οι πωλητές εμφιαλωμένου νερού οι οποίοι προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μεγάλης ζήτησης.

Όταν τελικά η κατάσταση άρχισε να παρουσιάζει σημεία ομαλότητας, η περιοχή δέχθηκε νέα επίθεση καιρική. Στις 25 του Νοέμβρη οι πολίτες ξύπνησαν το πρωί για να βρεθούν μπροστά σε ένα κάτασπρο πάπλωμα χιονιού το οποίο σκέπασε ολόκληρο το Βανκούβερ. Ήταν ένα μίγμα παγωμένου χιονιού και βροχής. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξανάρχισε να χιονίζει και μερικές ώρες αργότερα τα πάντα είχαν σκεπαστεί με ένα χονδρό σκέπασμα χιονιού. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής ορισμένες περιοχές δέχθηκαν μισό μέτρο χιονιού. Στο Surrey όπου βρίσκονται τα γραφεία της επιθεώρησης Πατρίδες του Δυτικού Καναδά, μέχρι το πρωί της Δευτέρας το χιόνι είχε φτάσει τα 44 εκατοστά του μέτρου. Νέες ταλαιπωρίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές. Με ανακοινώσεις από τα ραδιόφωνα και τον τύπο οι υπηρεσίες συμβούλευαν τους οδηγούς να μην κάνουν χρήση των αυτοκινήτων τους λόγω του ότι η οδήγηση ήταν πολύ επικίνδυνη και πολλά φώτα κυκλοφορίας δεν λειτουργούσαν. Οι χιονοπτώσεις συνεχίσθηκαν και την νύχτα, καθώς οι θερμοκρασία έπεσε σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να παγώσουν οι δρόμοι και η κυκλοφορία να γίνει ακόμα πιο δύσκολη και προβληματική τη Δευτέρα το πρωί. Σε πολλές περιοχές τα σχολεία έμειναν κλειστά. Είναι αλήθεια ότι στις γειτονικές επαρχίες οι κάτοικοι αστειεύονται με τους οδηγούς του Βανκούβερ οποτεδήποτε πέσει χιόνι στην περιοχή, πλην όμως η κατάσταση που ζήσαμε αυτή τη φορά σας διαβεβαιώ δεν είναι για γέλια. Οι συνθήκες οδήγησης με χιόνια στις επαρχίες αυτές είναι τελείως διαφορετικές εδώ στην Βρετανική Κολομβία. Εκεί το χιόνι είναι ξερό και ψιλό, εδώ σε μας το χιόνι  έχει μεγάλη περιεκτικότητα νερού και δημιουργεί λακκούβες κάτω από τη πίεση των τροχών των αυτοκινήτων. Όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες αυτό το νερό παγώνει και δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες, ειδικά σε ανηφόρες και κατηφόρες του δρόμου που ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου λόγω του παγωμένου δρόμου με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα ποσοστά ατυχημάτων. Αρκετοί από τους κατοίκους εδώ αναγκάσθηκαν να περάσουν μέρες και νύχτες χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό, τα πραγματικά θύματα ωστόσο αυτής της κατάστασης υπήρξαν οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς. Και βέβαια όταν συμβεί κάτι παρόμοιο σε μια περιοχή αυτό αποτελεί ένα κάποιο είδος μαθήματος για προεργασία αντιμετώπισης παρόμοιων συνθηκών για το μέλλον.