The strong voice of a great community
Δεκέμβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

Το νέο ΣΑΕ και η Επιστολική ψήφος των Αποδήμων

«Ένας σπάρος δυο τρυγόνια

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

Εκπλήξεις έζησε ο ελληνισμός στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα Δεκέμβρη του 2006 με το έκτο Συνέδριο του ΣΑΕ και την ανάδειξη νέου ΔΣ. Εκπλήξεις  που για άλλους ήταν ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες. Βέβαια, στα χαρακτηριστικά του Έλληνα, γηγενή και απόδημου, μεταξύ άλλων, από τη μια υπάρχει μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από μεμψιμοιρία, από ζηλοφθονία και το Εγώ, από το έκτρωμα της ομαδοποίησης ή οπαδοποίησης, του ισοπεδωτικού και του απόλυτου(κι αυτό ισχύει και για τα εσωτερικά των κομμάτων) και από την άλλη εκείνοι που αποφεύγουν τη «μέθη» και μπορούν να νερώνουν το κρασί τους, να ελπίζουν πάντα για κάτι το καλλίτερο και παν απ’ όλα να μην τα ισοπεδώνουν όλα όταν κάτι που προέκυψε, προέκυψε εκτός «νερών» της πρώτης ομάδας.

Αυτά όσο αφορά τους «πολίτες» (στα εισαγωγικά αυτή τη φορά το, «πολίτες», διότι δε λειτουργούν σαν Πολίτες!!) όπως άλλωστε φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Όσο για τους πολιτικούς, αυτοί διαθέτουν και άλλα κουσούρια, γνωστά σε όλους που ασχολούνται με τα δρώμενα, κουσούρια βρώμικα και επικίνδυνα, ανάρμοστα για την αποστολή τους, που υποτίθεται ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για κείνους που τους ανέδειξαν και τους προσφέρουν αδιανόητους μισθούς

Τα «τρυγόνια» που έπεσαν αυτή τη φορά ήταν δυο και από διαφορετικά «όπλα» και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και για τον διάσπαρτο ελληνισμό και για την μητρόπολη «μητέρα», μητέρα που διατηρεί τα σόγια των Καραμανλήδων, Μητσοτάκηδων, Παπανδρεεικών, άντε να βάλουμε και το κερασάκι του ΚΚΕ και που όλοι αυτοί «αγωνίζονται», λένε, για το καλό του τόπου και του λαού.

Το πρώτο «τρυγόνι» που έπεσε ήταν ο χάρτινος πύργος του ΣΑΕ που χρόνια τώρα εδράζονταν στις ΗΠΑ, που ΣΑΕ και ΗΠΑ «κατάφεραν» να δώσουν λύσεις στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στα Σκοπιανομακεδονικά -πρώτοι οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία- και που τώρα με την ανάδειξη ενός νέου προέδρου του ΣΑΕ εκτός Αμερικής, άρχισε η μεμψιμοιρία, με τα «ωχ!» και τα τώρα τι κάνουμε και ποιος θα μας λύσει τα εθνικά μας προβλήματα(ελληνικά) και το ποιος θα νοιαστεί για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνισμό της Αμερικής, που ως φαίνεται τώρα κατάλαβαν ότι έχουμε πάει κατά διαόλου και όχι βέβαια εξ αιτίας του «παλιού» ως χτες ΣΑΕ ή του προέδρου του κι ούτε μπορούμε να πάμε συνεχώς κατά διαόλου επειδή ο νέος  πρόεδρος, Στέφανος Ταβμάκης είναι εκτός… έδρας.

Αυτά τα σχόλια, αρνητικά και θετικά, διαβάζουμε αυτές τις μέρες σε διάφορες ιστοσελίδες αφήνοντας έναν απόηχο αποθαρρυντικό, σε κάποιες περιπτώσεις και «επιχρυσωμένο» με κομματικό «κάλυκα».  

Το ότι το μεγαλύτερο μέρος του Απόδημου Ελληνισμού αποφάνθηκε με την ετυμηγορία του στις κάλπες, να απορρίψει τα Κέντρα Αποφάσεων δε σημαίνει ότι απέρριψε πρόσωπα. Αν θέλουν (και σίγουρα θα θέλουν) οι λομπίστες και αξιόλογοι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΗΠΑ να προοδεύσει το νέο ΣΑΕ και να δώσει ώθηση σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα κανείς δεν τους εμποδίζει.

Φτάνει μόνο να σταματήσει η μεμψιμοιρία, τα πολιτικά έμπλαστρα-κόμματα να απαγκιστρωθούν από πάνω του και ο νέος πρόεδρος να παίξει το ρόλο του βάζοντας κάθε κατεργάρη στη θέση του. Η νέα σελίδα γύρισε. Ας βοηθήσει ο διάσπαρτος Έλληνας να περάσει το νέο ΣΑΕ στην τροχιά του. Αυτές είναι απόψεις πολλών αποδήμων που μετά το 6ο Συνέδριο ανταλλάξαμε.

Το δεύτερο «τρυγόνι» που έπεσε(αυτό εν «αιθρία») ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων. Κι εδώ έγινε το σώσε! Και ήταν λογικό για πάρα πολλούς λόγους που θα αναφερθούμε εν καιρώ. Επιγραμματικά αναφέρουμε λίγα λόγια του κ. Πρωθυπουργού: «Προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Κ.Καραμανλής είναι "να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και στην πατρίδα μας". Η χώρα μας είναι περήφανη για σας, (μέχρι εδώ καλά) αλλά και εσείς δικαιούστε να είσαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελλάδα. Εδώ ας μας επιτραπεί να μη συμφωνήσουμε με το κ. Κ. Καραμανλή διότι άλλο πράγμα η Ελλάδα όπως την κληρονομήσαμε από τους προπάππους μας και άλλο πράγμα μια «Ελλάδα» των σογιών, όπως προαναφέραμε. Αν και αποτελεί συνταγματικό μας δικαίωμα να εκλέγουμε τους εκλεκτούς μας, η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού φάνηκε σαν παραγεμισμένο παξιμάδι, ξεχασμένο στα συρτάρια των «θα» και φρεσκαρισμένο και διαθέσιμο σαν ψηφοθηρική κομματική σκοπιμότητα πετάχτηκε σε κατάλληλη στιγμή. Βέβαια, για τους περισσότερους Απόδημους (για όσους διατηρούν την ελληνική ή διπλή υπηκοότητα) ΣΑΕ και Επιστολική Ψήφος πάνε πακέτο άρα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού δεν έγινε τυχαία.

 Πάρα αυτά (τάχα και ποιος άλλος στη θέση του δε θα ’κανε το ίδιο;) ας ελπίσουμε ότι αυτή η δήλωση να λάβει τις ανάλογες διαστάσεις και να δοθεί η αρμόζουσα βαρύτητα.

Λοιπόν όπως με την έκβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΣΑΕ ακούστηκαν διάφορα σχόλια έτσι και  με τη δήλωση του Πρωθυπουργού «πυροδοτήθηκαν» και τα κόμματα στην Ελλάδα. Εντύπωση μας έκανε ανακοίνωση του ΚΚΕ (Ριζοσπάστης 11.12.2006 «Για την ψήφο των ομογενών») ότι δηλαδή είναι κατηγορηματικά αντίθετο για την ψήφο των Ομογενών. Στη σύντομη ανάλυση της ανακοίνωσης εκφράζει τις ανησυχίες του μεταξύ των οποίων διαβάζουμε και τούτα: «Οι κυβερνητικές προτάσεις δε διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά τα περιορίζουν. Εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, οδηγώντας στην τεχνητή του διόγκωση. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ανεξέλεγκτη ψηφοφορία, αφού θα συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι που δεν έχουν στοιχειώδη ενημέρωση και επαφή με τις πολιτικές εξελίξεις…»

Όλα καλά, πλην όμως στην υποβάθμιση που κάνει για τους Απόδημους: «αφού θα συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι που δεν έχουν στοιχειώδη ενημέρωση και επαφή με τις πολιτικές εξελίξεις…» θα λέγαμε να αναθεωρήσει τις απόψεις του διότι απλά είναι λάθος και ειλικρινά λυπούμαστε γι’ αυτό το πολιτικό τους ατόπημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αποδήμων, φίλοι του ΚΚΕ, έχει άποψη για τα δρώμενα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, απορούμε πώς δεν το ξέρετε και σας πληροφορούμε ότι από το ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα θα περιμέναμε άλλη πολιτική.

Αυτά για το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη μέχρι που να επανέλθουμε.

 

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα -Δεκέμβρης 13 2006 http:\\www.fasoulas.de    pelasgos@fasoulas.de