The strong voice of a great community
ÄåêÝìâñéïò 2014

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

      
    

Γιατß η ¢γκυρα επιλÝγει την κλιμÜκωση

Του Κþστα ΡÜπτη

Η δÞλωση του αρχηγοý του Τουρκικοý Πολεμικοý Ναυτικοý üτι οι δυνÜμεις της γεßτονος πρüκειται να εφαρμüσουν τους αναθεωρημÝνους κανüνες εμπλοκÞς, τους οποßους παρÝλαβαν απü τον Πρωθυπουργü Ahmet Davutoglu, σε περßπτωση που Ýρθουν αντιμÝτωπες με το ναυτικü της ΕλλÜδας Þ του ΙσραÞλ στην θαλÜσσια περιοχÞ της Κýπρου, αποτελεß μια προσπÜθεια της Τουρκßας να μετατοπßσει τις εξελßξεις περß τους υδρογονÜνθρακες της ΑνατολικÞς Μεσογεßου στο πεδßο που θεωρεß üτι την ευνοεß: αυτü της απειλÞς χρÞσης βßας.

Υπενθυμßζει δε μια μεγÜλη αλÞθεια: üτι το ενδεχüμενο οριστικοποßησης και νομιμοποßησης της διχοτüμησης της Κýπρου το οποßο συχνÜ η ¢γκυρα επισεßει (και η ελληνικÞ πλευρÜ αντιμετωπßζει) ως απειλητικÞ εναλλακτικÞ επιλογÞ δεν αποτελεß τον πυρÞνα των τουρκικþν επιδιþξεων: αντßθετα, αυτÝς παγßως αναφÝρονται στον Ýλεγχο του συνüλου του νησιοý και της θαλÜσσιας περιοχÞς που το περιβÜλλει.

Η κατÜλληλα διατυπωμÝνη δημοσιογραφικÞ ερþτηση προς τον ναýαρχο Bostanoglu αναφÝρεται βÝβαια σε Ýνα ενδεχüμενο üχι Üμεσα ορατü, στον βαθμü που η ΚυπριακÞ Δημοκρατßα στερεßται ναυτικþν μÝσων για την “επßδειξη της σημαßας” της, ενþ οι περιφερειακοß της σýμμαχοι δεν Ýχουν κανÝνα λüγο να επιλÝξουν αυτοß την αναμÝτρηση με τα πολεμικÜ σκÜφη που συνοδεýουν το τουρκικü ερευνητικü πλοßο Barbaros. Αντßθετα, η Λευκωσßα αποκτÜ πλεονÝκτημα κÜθε μÝρα που προχωροýν οι νομßμως αδειοδοτημÝνες Ýρευνες της Noble Energy και της ιταλο-κορεατικÞς κοινοπραξßας Eni-Kogas στην κυπριακÞ ΑΟΖ. Η πραγματικÞ συνταγÞ ανÜφλεξης, εßναι και αυτÞ για την οποßα ο ναýαρχος Bostanoglu τüνισε την τουρκικÞ “αυτοσυγκρÜτηση”, Þτοι η ενεργüς παρενüχληση αυτþν των ερευνþν. ¼πως ανÝφερε, ο λüγος για τον οποßο μÝχρι στιγμÞς δεν Ýχει υπÜρξει κÜποιο επεισüδιο, εßναι üτι “προς το παρüν” το τουρκικü πολεμικü σκÜφος που παρακολουθεß απü απüσταση εννÝα χιλιομÝτρων την πλατφüρμα της Eni-Kogas, δεν Ýχει λÜβει εντολÝς να πλησιÜσει περισσüτερο. ΑλλÜ κÜτι τÝτοιο, θα υπερÝβαινε τα üρια μιας περιφερειακÞς διαφορÜς και θα μετÝτρεπε την Τουρκßα σε διεθνÞ ταραξßα.

Τßποτε βÝβαια δεν αποκλεßει Üλλου τýπου κινÞσεις κλιμÜκωσης σε Üλλα μÝτωπα: π.χ. την μεταφορÜ πλατφüρμας στον χþρο ερευνþν του Barbaros Þ την Ýμπρακτη αμφισβÞτηση των δικαιωμÜτων του Καστελüριζου σε υφαλοκρηπßδα και ΑΟΖ, δυνÜμει των οποßων η ΑνατολικÞ Μεσüγειος μετατρÝπεται σε ´ελληνικÞ λßμνη”, üπως διεκτραγωδοýν τα τουρκικÜ μÝσα ενημÝρωσης.

¼λα αυτÜ, πÜντως, εγγρÜφονται, σε μια λογικÞ επανÜληψης του προηγουμÝνου των Ιμßων (“no ships, no flags) σε μεγαλýτερη κλßμακα – üπως Üλλωστε καταδεικνýει η απαßτηση που διατýπωσε η τουρκικÞ πλευρÜ δια του Dervis Eroglu προς τους μεσολαβητÝς του ΟΗΕ για καθολικü πÜγωμα των ερευνþν, χωρßς νÝους γýρους αδειοδοτÞσεων αφüτου ολοκληρωθοýν οι τρÝχουσες εργασßες της Eni-Kogas, με “αντÜλλαγμα” την απüσυρση του Barbaros.

ΜÝχρι στιγμÞς, η συμβιβαστικÞ πρüταση του ειδικοý συμβοýλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακü Espen Barth Eide, την οποßα υποδÝχθηκαν ψυχρÜ η ΑθÞνα και η Λευκωσßα, περιορßζεται στην επανÜληψη των δικοινοτικþν συνομιλιþν που Ýχουν διακοπεß, με Ýμμεση Ýνταξη του ζητÞματος των υδρογονανθρÜκων στην ατζÝντα τους, μÝσω της δημιουργßας μιας κοινÞς επιτροπÞς Ελληνοκυπρßων και Τουρκοκυπρßων για το ζÞτημα. Προφανþς, η τουρκικÞ πλευρÜ δεν αρκεßται σε κÜτι τÝτοιο, αλλÜ επιδιþκει την σαφÞ αναßρεση του δικαιþματος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας να προχωρÜ σε πρÜξεις εκμετÜλλευσης, πριν καν την επßλυση του Κυπριακοý.

Οι τουρκικÝς κινÞσεις αποκτοýν τον χαρακτÞρα του επεßγοντος, στον βαθμü που πÝρα απü τις πÜγιες θÝσεις της ¢γκυρας για το Κυπριακü, Üπτονται και ενüς ευρýτερου περιφερειακοý συσχετισμοý, ο οποßος αναδεικνýει ολοÝνα και περισσüτερο τη σημασßα του. ΧαρακτηριστικÝς απü αυτÞ την Üποψη εßναι οι αναφορÝς στον τουρκικü Τýπο üτι ο ισχυρüς Üνδρας της Αιγýπτου Abdel-fattah el-Sisi εμφανßσθηκε με την τριμερÞ συνÜντηση του Καúρου Ýτοιμος να θυσιÜσει δικαιþματα της χþρας του στην θαλÜσσια δικαιοδοσßα επß της ΑνατολικÞς Μεσογεßου (üπως αυτÜ θα εξασφαλßζονταν απü μßα συμφωνßα με την ¢γκυρα βÜσει της μÝσης γραμμÞς), μüνο και μüνο για να ικανοποιÞσει το αντιτουρκικü του μÝνος

Σημειþνεται üτι το καθεστþς που εγκαθιδρýθηκε στην Αßγυπτο μετÜ την αιματηρÞ ανατροπÞ του ισλαμιστÞ προÝδρου Morsi αποτελεß αντικεßμενο σχεδüν καθημερινÞς καταγγελßας απü μÝρους της ¢γκυρας (συμπεριλαμβανομÝνης και της ομιλßας Erdogan στην ΓενικÞ ΣυνÝλευση των ΗνωμÝνων Εθνþν), ενþ αντßθετα οι Νßκος ΑναστασιÜδης και Αντþνης ΣαμαρÜς κατÜ την τριμερÞ συνÜντηση του Καúρου προχþρησχαν, πÝρα απü την προþθηση της οικονομικÞς συνεργασßας, στην παροχÞ πλÞρους πολιτικÞς στÞριξης στον Abdel-fattah el-Sisi συγχαßροντÜς τον για üσα κÜνει για τη σταθεροποßηση της χþρας του και της περιοχÞς. ΥποσχÝθηκαν μÜλιστα να λειτουργÞσουν ως “πρεσβευτÝς” της Αιγýπτου στην Ε.Ε. και Ýφεραν στο επßκεντρο της τριμεροýς συνεργασßας θÝματα ασφÜλειας και καταπολÝμησης της τρομοκρατßας (σε μßα συγκυρßα κατÜ την οποßα η Τουρκßα καταγγÝλλεται απü τα διεθνÞ ΜΜΕ üτι συμπρÜττει και επιχειρησιακÜ με το Ισλαμικü ΚρÜτος). Ο δε ¸λληνας πρωθυπουργüς σε μιαν αποστροφÞ επιδεκτικÞ πολλþν ερμηνειþν τüνισε üτι στον υπü δημιουργßα τριμερÞ Üξονα σταθερüτητας προσβλÝπουν “λαοß και κρÜτη της περιοχÞς”.

Οýτως Þ Üλλως, η συνεργασßα με την Αßγυπτο (η οποßα προχωρÜ περαιτÝρω με την συνÜντηση των τριþν υπουργþν Εξωτερικþν στην Κýπρο στις 24 Νοεμβρßου και με την προγραμματιζüμενη επßσκεψη του προÝδρου Sisi στη Λευκωσßα) αποκαλýπτεται üτι λειτουργεß παρÜλληλα και συμπληρωματικÜ προς την αντßστοιχη σýμπραξη με το ΙσραÞλ, η οποßα κλιμακþνεται με το ταξßδι του Νßκου ΑναστασιÜδη στο εβραúκü κρÜτος στις 2 Δεκεμβρßου, αλλÜ και με την προετοιμασßα, üπως επιβεβαßωσε ο Κýπριος κυβερνητικüς εκπρüσωπος, μελλοντικÞς ελληνο-κυπρο-ισραηλινÞς τριμεροýς συνÜντησης.

 

 

ΠηγÞ:www.capital.gr