0

The strong voice of a great community
ÄåêÝìâñéïò 2014

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

      
    

Η «πρüοδος» στην εκπαßδευση… κατÜ ΕρντογÜν


Του Burak Bekdil,

«Turkey “Improves” Education», The Gatestone Institute

Η συστηματικÞ ισλαμικÞ κατÞχηση στην Τουρκßα, καθßσταται ολοÝνα και πιο εμφανÞς. Η παιδεßα αποτελεß το νÝο πεδßο σýγκρουσης. Η τουρκικÞ κυβÝρνηση δεν κρýβει την πρüθεσÞ της να προωθÞσει την πολιτικÞ «δημιουργßας πιστþν μουσουλμÜνων».

Το 2012 ο Οργανισμüς ΟικονομικÞς Συνεργασßας και ΑνÜπτυξης (ΟΟΣΑ) εßχε ξεκινÞσει μια Ýρευνα, τα αποτελÝσματα της οποßας, σχετικÜ με την εκπαßδευση στις 65 χþρες μÝλη του, παρουσßασε πρüσφατα. Σýμφωνα με την Ýρευνα, που διεξÞχθη σε δεßγμα 510.000 μαθητþν ηλικßας 15 ετþν απü τις χþρες μÝλη, καταδεßχθηκε πως οι περισσüτεροι μαθητÝς Ýχουν αποκτÞσει στοιχειþδη γνþση ανÜγνωσης, γραφÞς και μαθηματικþν.

Οι Τοýρκοι μαθητÝς, στην Ýρευνα αυτÞ, κατατÜχθηκαν στην 44η θÝση. Στις τελευταßες δε θÝσεις της Ýρευνας βρÝθηκαν οι μαθητÝς απü Üλλες μουσουλμανικÝς χþρες. Τα ßδια ισχýουν και για τα τουρκικÜ πανεπιστÞμια. Μüνο τρßα τουρκικÜ πανεπιστÞμια βρßσκονται ανÜμεσα στα 500 κορυφαßα του κüσμου και αυτÜ βρßσκονται μεταξý της 430ης και 460ης θÝσης. Τα δεδομÝνα αυτÜ θα Ýπρεπε να συνεγεßρουν τους ηγÝτες της Τουρκßας σχετικÜ με το εκπαιδευτικü σýστημα της χþρας. Για αυτοýς üμως η παιδεßα αποτελεß απλþς Ýναν τρüπο ιδεολογικÞς καθοδÞγησης.

Την þρα που οι επιστημονικÝς Ýρευνες καταδεικνýουν üτι η παιδεßα βαδßζει σε λÜθος δρüμο στην Τουρκßα, η κυβÝρνηση απλþς ψηφßζει νüμο για τη επιστροφÞ της μαντÞλας στα πανεπιστÞμια και επιτρÝπει σε παιδιÜ του δημοτικοý να εγγρÜφονται σε θρησκευτικÜ σχολεßα. Το 2001 υπÞρχαν 71.000 σπουδαστÝς σε θρησκευτικÜ σχολεßα στη Τουρκßα. ΣÞμερα υπÜρχουν 670.000.

Με την Ýναρξη δε του νÝου σχολικοý Ýτους τον ΣεπτÝμβριο, η κυβÝρνηση υποχρÝωσε χριστιανοýς και εβραßους μαθητÝς να ενταχθοýν σε θρησκευτικÜ σχολεßα. Το υπουργεßο Παιδεßας χαρακτÞρισε το γεγονüς «τεχνικü λÜθος». Ωστüσο αν ο Τýπος δεν αποκÜλυπτε το «τεχνικü λÜθος», τüτε η Τουρκßα θα Þταν η πρþτη χþρα üπου χριστιανοß και εβραßοι μαθητÝς θα παρακολουθοýσαν μαθÞματα απü ιμÜμηδες.

ΠÝρυσι η τουρκικÞ κυβÝρνηση υποχρεþνει πλÝον, ακüμα περισσüτερους μαθητÝς, να παρακολουθοýν ισλαμικÜ μαθÞματα. Τα μαθÞματα αυτÜ περιλαμβÜνουν, αποκλειστικÜ, τη διδασκαλßα του σουνιτικοý ΙσλÜμ. Παρüλα αυτÜ υποχρεþνονται πλÝον να τα παρακολουθοýν και οι αλεβßτες και Þ μη μουσουλμÜνοι μαθητÝς.

ΜετÜ απü προσφυγÞ μιας αλεβιτικÞς οικογÝνειας, το Ευρωπαúκü ΔικαστÞριο Ανθρωπßνων ΔικαιωμÜτων, απεφÜνθη κατÜ της Τουρκßας. «Η Τουρκßα οφεßλει να διευθετÞσει το θÝμα, Üμεσα, επιτρÝποντας στους μαθητÝς που δεν το επιθυμοýν να μην παρακολουθοýν τα μαθÞματα αυτÜ», αναφÝρει η δικαστικÞ απüφαση.

Υπ’ αυτÝς τις συνθÞκες, το Εθνικü Συμβοýλιο Παιδεßας της Τουρκßας, το οποßο συνεδρßασε πρüσφατα, δεν Ýθιξε καν την θλιβερÞ κατÜταξη της τουρκικÞς παιδεßας στον κατÜλογο του ΟΟΣΑ. Επßσης δεν συζητÞθηκε τßποτα σχετικÜ με τη βελτßωση της παρεχüμενης εκπαßδευσης στους Τοýρκους μαθητÝς και σπουδαστÝς. Αντßθετα προτÜθηκε η εισαγωγÞ ισλαμικþν μαθημÜτων και στα νηπιαγωγεßα.

Τα παιδιÜ των 3-6 ετþν πρÝπει να μÜθουν το ΙσλÜμ. Αν και η πρüταση αυτÞ δεν εγκρßθηκε τελικÜ, η πρüταση εκμÜθησης του σουνιτικοý ΙσλÜμ στα παιδιÜ 6-8 ετþν ενεκρßθη. ΑυτÞ Þταν λοιπüν η απÜντηση λοιπüν της ¢γκυρας στην οδηγßα του Ευρωπαúκοý Δικαστηρßου. Επßσης αποφασßστηκε να καταργηθοýν τα μαθÞματα παρασκευÞς αλκοολοýχων κοκτÝιλ στις τουρκικÝς σχολÝς τουριστικþν επαγγελμÜτων. Οι Τοýρκοι μπÜρμαν, απü δω και μπρος, θα σερβßρουν στα μπαρ των πÝντε αστÝρων τουριστικþν ξενοδοχεßων μη αλκοολοýχα κοκτÝιλ.

Η κατακλεßδα üμως, εßναι η πρüταση επιβολÞς της εκμÜθησης της οθωμανικÞς στα τουρκικÜ σχολεßα. ΜετÜ απü αντιδρÜσεις, αποφασßστηκε η υποχρεωτικÞ εκμÜθηση της οθωμανικÞς γλþσσας στα θρησκευτικÜ σχολεßα και η προαιρετικÞ στα λοιπÜ. Ο ιδρυτÞς της σýγχρονης Τουρκßας ΚεμÜλ, κατÜργησε την οθωμανικÞ γλþσσα και γραφÞ το 1928, καθþς δεν ανεχüταν οι Τοýρκοι να μιλοýν και να γρÜφουν μια γλþσσα με αραβικÜ και περσικÜ στοιχεßα.

¾στερα απü 86 χρüνια οι νÝο-Οθωμανοß Τοýρκοι επιθυμοýν να επιστρÝψουν στα παλιÜ. Κανεßς δεν γνωρßζει πüσοι Τοýρκοι μποροýν σÞμερα να μιλÞσουν Þ να γρÜψουν στην οθωμανικÞ. Σýντομα üμως θα εßναι πολλοß αυτοß που θα Ýχουν αυτÞ την ικανüτητα, καθþς τα τουρκικÜ σχολεßα μετατρÝπονται, üλο και περισσüτερο σε οθωμανικÜ ιεροδιδασκαλεßα.