The strong voice of a great community
2020

H εξρτηση απ το χρος. Γιατ επιβλθηκαν τα Μνημνια;

Του Νκου Ιγγλση

Η εθνικ κυριαρχα, ακμα και για τις Μεγλες Δυνμεις, εναι να σχετικ, χι απλυτο,μγεθος και εξαρτται απ τους συντελεστς ισχος κθε κρατικς ονττητας. νας απ τους σημαντικτερους αν χι ο σημαντικτερος, συντελεστς ισχος εναι η νομισματικ – οικονομικ ανεξαρτησα. Για να γνει κατανοητ το «Ελληνικ Ζτημα Εθνικς Κυριαρχας» πρπει να απαντηθε να καθοριστικ ερτημα: Γιατ επιβλθηκαν τα Μνημνια; Ββαια το πολιτικ σστημα, που τα υπγραψε, δωσε τη δικ του απντηση. Επε τι ταν αναγκαα, τι δεν υπρχε λλη λση, τι ταν μονδρομος.

Μια «επιχερηση φβος» τθηκε σε μεση εφαρμογ για να πεσει τους λληνες τι χωρς τα μνημνια δε θα εχαν τρφιμα, φρμακα, κασιμα και λλα αγαθ. Στη συνχεια μια «γκεμπελικς υφς» προπαγνδα ανλαβε να υποτξει χι μνο την οικονομικ συμπεριφορ των πολιτν αλλ και τον τρπο που σκπτονται, που αξιολογον, που κατανοον την κοινωνα και τον κσμο. Στχος ταν να διαμορφωθε ο «μνημονιακς ιδιτυπος» του παγκοσμιοποιημνου ραγι με εργαλεα τον παρλογο φβο, την ανασφλεια για το μλλον και την υποταγ σε υπρτερες δυνμεις.

Η διεθνς χρηματοπιστωτικ κρση του 2008 ξυνε, σε υπρτατο βαθμ, την οικονομικ και δημοσιονομικ ανισορροπα της Ελλδας. Το 2009 η χρα μας πλρωσε για την εξυπηρτηση (χι αποπληρωμ) του δημσιου χρους 41,4 δις ευρ (29,1 δις για χρεολσια και 12,3 δις για τκους). Παρλληλα εχε να πρωτογενς (δηλαδ πριν την πληρωμ των τκων) δημοσιονομικ λλειμμα 23,7 δις. Συνολικ δηλαδ, πλρωσε 65,1 δις (28% του ττε ΑΕΠ) τα οποα υποχρεωτικ, λγω της νταξης στην Ευρωζνη, δανεστηκε απ της αγορς. ταν ηλου φαειντερον τι νας ττοιου ψους δανεισμς, που με την προδο του χρνου θα αυξαντανε, δεν μποροσε να συνεχιστε τα επμενα χρνια. Το τελευταο ομλογο που εκδθηκε, αρχς του 2010, εχε επιτκιο 6,25%. Η Ελλδα ταν μη βισιμη μσα στο ευρ.

Οι ευρωφετιχιστς και ο προπαγανδιστικς μηχανισμς τους μας επαν τι εμες εμαστε υπεθυνοι για το δυσθερητο χρος και το μεγλο λλειμμα. «λοι μαζ τα φγαμε» κατ την αλστου μνμης ρση του Θδωρου Πγκαλου. Η αυτοενοχοποηση ταν ο αποτελεσματικτερος τρπος υποταγς των πολιτν. Αλλ το οικονομικ πρβλημα εχε και χει λλες πολ βαθτερες αιτες που δεν εναι ορατς απ το μσο πολτη.

Το 2002, με την νταξη στην Ευρωζνη, η Ελλδα παραχρησε τη νομισματικ ανεξαρτησα της στη Φραγκφορτη, στην ΕΚΤ. Απ τη στιγμ εκενη δεν μπορε να εκδδει νο χρμα. Κθε ανεξρτητο κρτος, με δικ του νμισμα, χει τρεις δυναττητες για να αποπληρνει το χρος του και να καλπτει το δημοσιονομικ λλειμμ του: α) να δανεζεται, β) να αυξνει τους φρους μεινοντας παρλληλα τις δαπνες και γ) να εκδδει νο χρμα. Απ το 2002 η χρα μας απλεσε την τρτη δυναττητα. Τις συνπειες  βινουμε τα τελευταα 11 χρνια.

Στο τλος του 2001 το 75% του ττε χρους (117 δις) ταν σε δραχμς και μνο το 25% (39 δις) σε ξνο νμισμα (συνλλαγμα). Μσα σε μια νχτα το σνολο του δραχμικο χρους μετατρπηκε σε ευρ, δηλαδ, σε να νμισμα που δεν μπορε να εκδσει η Ελλδα. τσι λο το χρος γινε συναλλαγματικ.

Το δημσιο χρος μιας χρας προσδιορζεται βασικ απ τσσερεις παργοντες:

1ον. Ποιο εναι το ψος του χρους και τι ποσοστ αντιπροσωπεει αυτ σε σχση με το ΑΕΠ. Το 2001 χρωστοσαμε 155,8 δις. Το 2009 χρωστοσαμε 299,5 δις, αξηση 92% σε σχση με το 2001. Το 2019 χρωστοσαμε 356 δις, αξηση 19% σε σχση με το 2009, παρ το «κορεμα»των ομολγων (PSI) και την επαναγορ χρους του 2012, με τα οποα θεωρητικ διαγρφτηκε χρος 126,4 δις καθς και την γρια λιττητα που επιβλθηκε με τα μνημνια. Τα πρτα οκτ χρνια του ευρ, το χρος αυξανταν με μσο ετσιο ρυθμ πνω απ 11%. Τα επμενα δκα χρνια, λγω μνημονων, το χρος αυξανταν με μσο ετσιο ρυθμ 1,9%.

2ον. Ποις κατχει το χρος. Μχρι το 2001 το μεγαλτερο ποσοστ του χρους το κατεχαν οι λληνες και οι τκοι του παρμεναν στην ελληνικ οικονομα, αυξνοντας τη ρευσττητα. Σμερα το συντριπτικ μεγαλτερο ποσοστ του χρους το κατχουν ξνοι και οι τκοι πληρνονται στο εξωτερικ. Απ το 2002 μχρι το 2019 η Ελλδα πλρωσε 163,4 δις μνο για τκους.

3ον. Σε ποια νομοθεσα εναι το χρος. Μχρι τις αρχς του 2010 το σνολο του χρους υπαγτανε στο ελληνικ δκαιο. Με τις Δανειακς Συμβσεις και το PSI, προοδευτικ, το μεγαλτερο μρος του χρους υπχθη στο αγγλικ δκαιο. Αυτ κνει εξαιρετικ δσκολη τη δυναττητα μονομερος αναδιρθρωσης (κουρματος) του χρους.

4ον. Σε ποιο νμισμα εναι το χρος. Αυτ εναι το σημαντικτερο. Το 2001 το 75% του χρους ταν σε δραχμς. Σμερα το σνολο του χρους εναι σε ευρ, δηλαδ, σε συνλλαγμα. Μια χρα δε χρεοκοπε ποτ ταν χρωστει, σα και να χρωστει, στο εθνικ νμισμ της, εκδδει χρμα και πληρνει. Μια χρα χρεοκοπε ταν χρωστει σε συνλλαγμα και δεν χει το συνλλαγμα να πληρσει. Αυτ εναι η περπτωση της Ελλδας, που ουσιαστικ χρεοκπησε το 2010, μσα στην Ευρωζνη.

Η τυπικ χρεοκοπα μως, πρεπε να αποφευχθε πση θυσα. Η παση της αποπληρωμς των ομολγων μιας χρας του ευρ θα θετε υπ αμφισβτηση, σε μια εποχ παγκσμιας χρηματοπιστωτικς κρσης, λο το σαθρ οικοδμημα του Ευρωσυστματος. Δε θα ταν απλ μια μεγλη υποχρηση της συναλλαγματικς ισοτιμας του ενιαου νομσματος, αλλ, να ντμινο χρεοκοπιν σ’ λους τους αδναμους κρκους του.

Χαρακτηριστικ εναι τι ποιες χρες μπκαν σε μνημνια (Ελλδα, Πορτογαλα, Ιρλανδα,  Κπρος) και σες λγω μεγθους (Ιταλα, Ισπανα) υποχρεθηκαν σε τυπα μνημνια ταν λες χρες του ευρ. Καννα απ τα 9 ττε κρτη μλη της ΕΕ εκτς του ευρ, δεν αναγκστηκε να υπογρψει μνημνια.

Οι δανειστς, απ την αρχ, εμφανστηκαν ως φλοι και εταροι που θελαν να βοηθσουν. Ουσιαστικ θελαν να βοηθσουν τους εαυτος τους. Προσφεραν δο πακτα βοθειας σε συσκευασα ενς :

1ον. Τις Δανειακς Συμβσεις, με τις οποες δνονταν στην Ελλδα, σε δσεις, διφορα ποσ προκειμνου αυτ να συνεχσει την αποπληρωμ του παλαιτερου χρους που ληγε, στε να μην κνει στση πληρωμν. Το PSI γινε με καθυστρηση δο ετν, το 2012, στε οι ευρωπακς τρπεζες να «ξεφορτωθον» τα ελληνικ ομλογα που κατεχαν απ την προηγομενη περοδο και να μην υποστον μεγλες απλειες. Τα περισστερα απ’ αυτ τα ομλογα αγορστηκαν απ την ΕΚΤ και εξαιρθηκαν απ το «κορεμα». Παρλληλα η χρα μας ανλαβε την υποχρωση να εκποισει τη δημσια περιουσας της και τα χρματα να κατατθενται σε ειδικ λογαριασμ για την εξυπηρτηση του χρους.

2ον. Τα Μνημνια, με τα οποα μσω γριας λιττητας (μεωση μισθν – συντξεων και αξησης  φρων) επιδιχθηκε ο μηδενισμς του δημοσιονομικο ελλεμματος στε αυτ να μην αυξνει περαιτρω το δη τερστιο δημσιο χρος. Ο στχος αυτς επετεχθη μετ ξι χρνια, το 2016, ταν καταγρφτηκε να μικρ δημοσιονομικ πλενασμα, αφο η οικονομα εχε καταστραφε, το ΑΕΠ εχε συρρικνωθε κατ 25%, η ανεργα εχε εκτιναχθε και 500.000 λληνες μετανστευσανστο εξωτερικ. «Μικρ αλλ ντιμος με το ευρ Ελλς».

Πρπει να γνει κατανοητ τι οι δανειακς συμβσεις και τα μνημνια εναι «κουστομι». Δε γνεται κποιοι να θελαν τις δανειακς συμβσεις για να παραμενουμε στο ευρ αλλ, να μην τους ρεσαν τα μνημνια.

Η εμφνιση της πανδημας, στις αρχς του 2020, ρθε να ανατρψει λες τις επιβληθεσες θυσες των τελευταων δκα ετν. Η ΕΕ ενεργοποησε (Μρτιος 2020) τη γενικ ρτρα διαφυγς στο Σμφωνο Σταθερτητας και Ανπτυξης. Η Ελλδα, πως και οι λλες χρες της νωσης, αυξνουν με ταχτατους ρυθμος το λλειμμα, ρα και το χρους τους, προκειμνου να καλψουν τις τερστιες δαπνες που απαιτονται απ την αναστολ λειτουργας πολλν τομων της οικονομας και τη μεωση των εισπρξεων απ φρους. Εμαστε ενπιον ενς δραματικο τρπτυχου που συνσταται απ μεγλη φεση, τερστιο λλειμμα και εκτναξη του δημσιου χρους.

Σμφωνα με τον Προπολογισμ του 2021, το ΑΕΠ φτος θα μειωθε κατ 11,3% κατ 20,7δις, το λλειμμα, της Γενικς Κυβρνησης, θα ανλθει στο 9,9% του ΑΕΠ (16,1 δις ναντι πλεονσματος 2,8 δις 1,5% του ΑΕΠ, το 2019) και το χρος, της Κεντρικς Κυβρνησης, θα φτσει τα 370,8 δις το 227,8% του ΑΕΠ. λα αυτ εναι το αισιδοξο σενριο. ταν η πανδημα υποχωρσει, να τταρτο μνημνια, πιθανν τυπο, αναγκαστικ θα εφαρμοστε γιατ θα πρπει να μειωθε το δημοσιονομικ λλειμμα.

Σμερα η ελληνικ κυβρνηση δεν μπορε να μεισει τις δαπνες, πως κανε με τα μνημνια,γιατ αυτς γνονται απλς για να επιβινει η κοινωνα, δεν μπορε να αυξσει τους φρους γιατ θα νεκρσει τι χει απομενει απ την οικονομα ρα χει μνο μια επιλογ, αφο δεν μπορε να εκδσει νο χρμα, να εκδσει νο χρος. δη, τους πρτους εννα μνες του 2020, εκδθηκαν να ομλογα ψους 13,3 δις.

Η κυβερνητικ προπαγνδα καλλιεργε την προσδοκα τι, μσω του Ταμεου Ανκαμψης της ΕΕ, η χρα μας θα εισπρξει, τα επμενα χρνια, 32 δις (19,3 επιχορηγσεις και 12,7 δνεια). Μνο που και αυτ το ποσ, στο σνολ του, εναι δανεικ και θα πρπει να επιστραφον. Η ΕΕ δεν εκδδει ευρ, αλλ θα βγει στις αγορς, με κδοση ομολγων, για να δανειστε 750 δις που στη συνχεια θα μοιρσει στα κρτη – μλη. Οι λεγμενες επιχορηγσεις θα επιστραφον στην ΕΕ μσω του Ευρωπακο Προπολογισμο, τα σοδα του οποου προρχονται απ τις ετσιες εισφορς των κρατν – μελν. τσι η ΕΕ θα αποπληρσει τα ομλογα αυτ ταν λγουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η απλεια της νομισματικς ανεξαρτησας το 2002 προκλεσε την απλεια της εθνικς κυριαρχας το 2010 και η πανδημα του 2020 ολοκληρνει την απλυτη εξρτηση. Η «αφανς κατοχ» που χει επιβληθε, απ το νμισμα και το συναλλαγματικ χρος, χουν καταστσει την Ελλδα προτεκτορτο των δανειστν. Προτεκτορτο του Βερολνου, των Βρυξελλν και της Φρανκφορτης. Ως προτεκτορτο η Ελλδα χει καταστε «αναλσιμο κρτος» σον αφορ την εθνικ κυριαρχα της και τα κυριαρχικ δικαιματ της, αν αυτ κριθε τι εξυπηρετε μεζονα συμφροντα μητροπολιτικν δυνμεων. Καμι δημοσιονομικ, οικονομικ, παραγωγικ, κοινωνικ αλλ και αμυντικ πολιτικ δεν μπορε να ασκηθε χωρς τη σμφωνη γνμη των επικυραρχων δανειστν. «Τα δνεια δολους τους ελεθερους ποιο». Μνανδρος.

Ενδεικτικ προς επιβεβαωση λων των ανωτρω σημεινουμε.

*Το 2011 η Γερμανα απαγρευσε στην Ελλδα να αγορσει τσσερεις γαλλικς φρεγτες Fremm, με δυναττητα αντιαεροπορικς μυνας περιοχς και χι σημεου πως οι σημερινς παλαις ελληνικς φρεγτες. Αυτς οι φρεγτες λεπουν δραματικ απ το Πολεμικ Ναυτικ σμερα.

*Το 2018 το Βερολνο, δο μρες μετ τη Συμφωνα των Πρεσπν, εξαργρωσε, με απφαση του Eurogroup, την ελληνικ υπογραφ με δεκαετ παρταση της αποπληρωμς ενς τμματος (96,6 δις) του χρους.

*Το 2019 και το 2020 η Ελλδα δεν τλμησε να θσει veto στις Συνδους Κορυφς της ΕΕ προκειμνου να επιτχει την επιβολ ουσιαστικν κυρσεων κατ της Τουρκας. Εναι ανφικτο να προτεκτορτο να υποβλει veto στις αποφσεις της επικυραρχης μητρπολης, δηλαδ του Βερολνου.

Ο Τζορτζ Φρντμαν, ιδρυτς της αμερικανικς εταιρεας γεωπολιτικν αναλσεων Stratfor χειγρψει: «Η οικονομικ κρση του 2008 κανε τον κσμο να συνειδητοποισει τη σημασα της εθνικς κυριαρχας. Μια χρα που δεν ελγχει το χρηματοπιστωτικ σστημ της το διο το νμισμ της εναι βαθι ευλωτη στις πρξεις λλων χωρν. να θνος που δεν ελγχει το χρηματοπιστωτικ σστημα του χει χσει την κυριαρχα του».

*Το κεμενο αυτ αποτλεσε την εισγηση του Νκου Ιγγλση στη διαδικτυακ διημερδα18-19 Δεκεμβρου 2020 που οργνωσε η Επιτροπ «Τιμ στο 1821» και η επικεφαλς της Μαρα Νεγρεπντη-Δελιβνη