The strong voice of a great community
ÄåêÝìâñéïò 2020

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

H εξÜρτηση απü το χρÝος. Γιατß επιβλÞθηκαν τα Μνημüνια;

Του Νßκου ΙγγλÝση

Η εθνικÞ κυριαρχßα, ακüμα και για τις ΜεγÜλες ΔυνÜμεις, εßναι Ýνα σχετικü, üχι απüλυτο,μÝγεθος και εξαρτÜται απü τους συντελεστÝς ισχýος κÜθε κρατικÞς οντüτητας. ¸νας απü τους σημαντικüτερους αν üχι ο σημαντικüτερος, συντελεστÞς ισχýος εßναι η νομισματικÞ – οικονομικÞ ανεξαρτησßα. Για να γßνει κατανοητü το «Ελληνικü ΖÞτημα ΕθνικÞς Κυριαρχßας» πρÝπει να απαντηθεß Ýνα καθοριστικü ερþτημα: Γιατß επιβλÞθηκαν τα Μνημüνια; ΒÝβαια το πολιτικü σýστημα, που τα υπÝγραψε, Ýδωσε τη δικÞ του απÜντηση. Εßπε üτι Þταν αναγκαßα, üτι δεν υπÞρχε Üλλη λýση, üτι Þταν μονüδρομος.

Μια «επιχεßρηση φüβος» τÝθηκε σε Üμεση εφαρμογÞ για να πεßσει τους ¸λληνες üτι χωρßς τα μνημüνια δε θα εßχαν τρüφιμα, φÜρμακα, καýσιμα και Üλλα αγαθÜ. Στη συνÝχεια μια «γκεμπελικÞς υφÞς» προπαγÜνδα ανÝλαβε να υποτÜξει üχι μüνο την οικονομικÞ συμπεριφορÜ των πολιτþν αλλÜ και τον τρüπο που σκÝπτονται, που αξιολογοýν, που κατανοοýν την κοινωνßα και τον κüσμο. Στüχος Þταν να διαμορφωθεß ο «μνημονιακüς ιδιüτυπος» του παγκοσμιοποιημÝνου ραγιÜ με εργαλεßα τον παρÜλογο φüβο, την ανασφÜλεια για το μÝλλον και την υποταγÞ σε υπÝρτερες δυνÜμεις.

Η διεθνÞς χρηματοπιστωτικÞ κρßση του 2008 üξυνε, σε υπÝρτατο βαθμü, την οικονομικÞ και δημοσιονομικÞ ανισορροπßα της ΕλλÜδας. Το 2009 η χþρα μας πλÞρωσε για την εξυπηρÝτηση (üχι αποπληρωμÞ) του δημüσιου χρÝους 41,4 δις ευρþ (29,1 δις για χρεολýσια και 12,3 δις για τüκους). ΠαρÜλληλα εßχε Ýνα πρωτογενÝς (δηλαδÞ πριν την πληρωμÞ των τüκων) δημοσιονομικü Ýλλειμμα 23,7 δις. ΣυνολικÜ δηλαδÞ, πλÞρωσε 65,1 δις (28% του τüτε ΑΕΠ) τα οποßα υποχρεωτικÜ, λüγω της Ýνταξης στην Ευρωζþνη, δανεßστηκε απü της αγορÝς. ¹ταν ηλßου φαεινüτερον üτι Ýνας τÝτοιου ýψους δανεισμüς, που με την πÜροδο του χρüνου θα αυξανüτανε, δεν μποροýσε να συνεχιστεß τα επüμενα χρüνια. Το τελευταßο ομüλογο που εκδüθηκε, αρχÝς του 2010, εßχε επιτüκιο 6,25%. Η ΕλλÜδα Þταν μη βιþσιμη μÝσα στο ευρþ.

Οι ευρωφετιχιστÝς και ο προπαγανδιστικüς μηχανισμüς τους μας εßπαν üτι εμεßς εßμαστε υπεýθυνοι για το δυσθεþρητο χρÝος και το μεγÜλο Ýλλειμμα. «¼λοι μαζß τα φÜγαμε» κατÜ την αλÞστου μνÞμης ρÞση του Θüδωρου ΠÜγκαλου. Η αυτοενοχοποßηση Þταν ο αποτελεσματικüτερος τρüπος υποταγÞς των πολιτþν. ΑλλÜ το οικονομικü πρüβλημα εßχε και Ýχει Üλλες πολý βαθýτερες αιτßες που δεν εßναι ορατÝς απü το μÝσο πολßτη.

Το 2002, με την Ýνταξη στην Ευρωζþνη, η ΕλλÜδα παραχþρησε τη νομισματικÞ ανεξαρτησßα της στη Φραγκφοýρτη, στην ΕΚΤ. Απü τη στιγμÞ εκεßνη δεν μπορεß να εκδßδει νÝο χρÞμα. ΚÜθε ανεξÜρτητο κρÜτος, με δικü του νüμισμα, Ýχει τρεις δυνατüτητες για να αποπληρþνει το χρÝος του και να καλýπτει το δημοσιονομικü ÝλλειμμÜ του: α) να δανεßζεται, β) να αυξÜνει τους φüρους μειþνοντας παρÜλληλα τις δαπÜνες και γ) να εκδßδει νÝο χρÞμα. Απü το 2002 η χþρα μας απþλεσε την τρßτη δυνατüτητα. Τις συνÝπειες  βιþνουμε τα τελευταßα 11 χρüνια.

Στο τÝλος του 2001 το 75% του τüτε χρÝους (117 δις) Þταν σε δραχμÝς και μüνο το 25% (39 δις) σε ξÝνο νüμισμα (συνÜλλαγμα). ΜÝσα σε μια νýχτα το σýνολο του δραχμικοý χρÝους μετατρÜπηκε σε ευρþ, δηλαδÞ, σε Ýνα νüμισμα που δεν μπορεß να εκδþσει η ΕλλÜδα. ¸τσι üλο το χρÝος Ýγινε συναλλαγματικü.

Το δημüσιο χρÝος μιας χþρας προσδιορßζεται βασικÜ απü τÝσσερεις παρÜγοντες:

1ον. Ποιο εßναι το ýψος του χρÝους και τι ποσοστü αντιπροσωπεýει αυτü σε σχÝση με το ΑΕΠ. Το 2001 χρωστοýσαμε 155,8 δις. Το 2009 χρωστοýσαμε 299,5 δις, αýξηση 92% σε σχÝση με το 2001. Το 2019 χρωστοýσαμε 356 δις, αýξηση 19% σε σχÝση με το 2009, παρÜ το «κοýρεμα»των ομολüγων (PSI) και την επαναγορÜ χρÝους του 2012, με τα οποßα θεωρητικÜ διαγρÜφτηκε χρÝος 126,4 δις καθþς και την Üγρια λιτüτητα που επιβλÞθηκε με τα μνημüνια. Τα πρþτα οκτþ χρüνια του ευρþ, το χρÝος αυξανüταν με μÝσο ετÞσιο ρυθμü πÜνω απü 11%. Τα επüμενα δÝκα χρüνια, λüγω μνημονßων, το χρÝος αυξανüταν με μÝσο ετÞσιο ρυθμü 1,9%.

2ον. Ποιüς κατÝχει το χρÝος. ΜÝχρι το 2001 το μεγαλýτερο ποσοστü του χρÝους το κατεßχαν οι ¸λληνες και οι τüκοι του παρÝμεναν στην ελληνικÞ οικονομßα, αυξÜνοντας τη ρευστüτητα. ΣÞμερα το συντριπτικÜ μεγαλýτερο ποσοστü του χρÝους το κατÝχουν ξÝνοι και οι τüκοι πληρþνονται στο εξωτερικü. Απü το 2002 μÝχρι το 2019 η ΕλλÜδα πλÞρωσε 163,4 δις μüνο για τüκους.

3ον. Σε ποια νομοθεσßα εßναι το χρÝος. ΜÝχρι τις αρχÝς του 2010 το σýνολο του χρÝους υπαγüτανε στο ελληνικü δßκαιο. Με τις ΔανειακÝς ΣυμβÜσεις και το PSI, προοδευτικÜ, το μεγαλýτερο μÝρος του χρÝους υπÞχθη στο αγγλικü δßκαιο. Αυτü κÜνει εξαιρετικÜ δýσκολη τη δυνατüτητα μονομεροýς αναδιÜρθρωσης (κουρÝματος) του χρÝους.

4ον. Σε ποιο νüμισμα εßναι το χρÝος. Αυτü εßναι το σημαντικüτερο. Το 2001 το 75% του χρÝους Þταν σε δραχμÝς. ΣÞμερα το σýνολο του χρÝους εßναι σε ευρþ, δηλαδÞ, σε συνÜλλαγμα. Μια χþρα δε χρεοκοπεß ποτÝ üταν χρωστÜει, üσα και να χρωστÜει, στο εθνικü νüμισμÜ της, εκδßδει χρÞμα και πληρþνει. Μια χþρα χρεοκοπεß üταν χρωστÜει σε συνÜλλαγμα και δεν Ýχει το συνÜλλαγμα να πληρþσει. ΑυτÞ εßναι η περßπτωση της ΕλλÜδας, που ουσιαστικÜ χρεοκüπησε το 2010, μÝσα στην Ευρωζþνη.

Η τυπικÞ χρεοκοπßα üμως, Ýπρεπε να αποφευχθεß πÜση θυσßα. Η παýση της αποπληρωμÞς των ομολüγων μιας χþρας του ευρþ θα Ýθετε υπü αμφισβÞτηση, σε μια εποχÞ παγκüσμιας χρηματοπιστωτικÞς κρßσης, üλο το σαθρü οικοδüμημα του ΕυρωσυστÞματος. Δε θα Þταν απλÜ μια μεγÜλη υποχþρηση της συναλλαγματικÞς ισοτιμßας του ενιαßου νομßσματος, αλλÜ, Ýνα ντüμινο χρεοκοπιþν σ’ üλους τους αδýναμους κρßκους του.

Χαρακτηριστικü εßναι üτι üποιες χþρες μπÞκαν σε μνημüνια (ΕλλÜδα, Πορτογαλßα, Ιρλανδßα,  Κýπρος) και üσες λüγω μεγÝθους (Ιταλßα, Ισπανßα) υποχρεþθηκαν σε Üτυπα μνημüνια Þταν üλες χþρες του ευρþ. ΚανÝνα απü τα 9 τüτε κρÜτη μÝλη της ΕΕ εκτüς του ευρþ, δεν αναγκÜστηκε να υπογρÜψει μνημüνια.

Οι δανειστÝς, απü την αρχÞ, εμφανßστηκαν ως φßλοι και εταßροι που Þθελαν να βοηθÞσουν. ΟυσιαστικÜ Þθελαν να βοηθÞσουν τους εαυτοýς τους. ΠροσÝφεραν δýο πακÝτα βοÞθειας σε συσκευασßα ενüς :

1ον. Τις ΔανειακÝς ΣυμβÜσεις, με τις οποßες δßνονταν στην ΕλλÜδα, σε δüσεις, διÜφορα ποσÜ προκειμÝνου αυτÞ να συνεχßσει την αποπληρωμÞ του παλαιüτερου χρÝους που Ýληγε, þστε να μην κÜνει στÜση πληρωμþν. Το PSI Ýγινε με καθυστÝρηση δýο ετþν, το 2012, þστε οι ευρωπαúκÝς τρÜπεζες να «ξεφορτωθοýν» τα ελληνικÜ ομüλογα που κατεßχαν απü την προηγοýμενη περßοδο και να μην υποστοýν μεγÜλες απþλειες. Τα περισσüτερα απ’ αυτÜ τα ομüλογα αγορÜστηκαν απü την ΕΚΤ και εξαιρÝθηκαν απü το «κοýρεμα». ΠαρÜλληλα η χþρα μας ανÝλαβε την υποχρÝωση να εκποιÞσει τη δημüσια περιουσßας της και τα χρÞματα να κατατßθενται σε ειδικü λογαριασμü για την εξυπηρÝτηση του χρÝους.

2ον. Τα Μνημüνια, με τα οποßα μÝσω Üγριας λιτüτητας (μεßωση μισθþν – συντÜξεων και αýξησης  φüρων) επιδιþχθηκε ο μηδενισμüς του δημοσιονομικοý ελλεßμματος þστε αυτü να μην αυξÜνει περαιτÝρω το Þδη τερÜστιο δημüσιο χρÝος. Ο στüχος αυτüς επετεýχθη μετÜ Ýξι χρüνια, το 2016, üταν καταγρÜφτηκε Ýνα μικρü δημοσιονομικü πλεüνασμα, αφοý η οικονομßα εßχε καταστραφεß, το ΑΕΠ εßχε συρρικνωθεß κατÜ 25%, η ανεργßα εßχε εκτιναχθεß και 500.000 ¸λληνες μετανÜστευσανστο εξωτερικü. «ΜικρÜ αλλÜ Ýντιμος με το ευρþ ΕλλÜς».

ΠρÝπει να γßνει κατανοητü üτι οι δανειακÝς συμβÜσεις και τα μνημüνια εßναι «κουστοýμι». Δε γßνεται κÜποιοι να Þθελαν τις δανειακÝς συμβÜσεις για να παραμεßνουμε στο ευρþ αλλÜ, να μην τους Üρεσαν τα μνημüνια.

Η εμφÜνιση της πανδημßας, στις αρχÝς του 2020, Þρθε να ανατρÝψει üλες τις επιβληθεßσες θυσßες των τελευταßων δÝκα ετþν. Η ΕΕ ενεργοποßησε (ΜÜρτιος 2020) τη γενικÞ ρÞτρα διαφυγÞς στο Σýμφωνο Σταθερüτητας και ΑνÜπτυξης. Η ΕλλÜδα, üπως και οι Üλλες χþρες της ¸νωσης, αυξÜνουν με ταχýτατους ρυθμοýς το Ýλλειμμα, Üρα και το χρÝους τους, προκειμÝνου να καλýψουν τις τερÜστιες δαπÜνες που απαιτοýνται απü την αναστολÞ λειτουργßας πολλþν τομÝων της οικονομßας και τη μεßωση των εισπρÜξεων απü φüρους. Εßμαστε ενþπιον ενüς δραματικοý τρßπτυχου που συνßσταται απü μεγÜλη ýφεση, τερÜστιο Ýλλειμμα και εκτßναξη του δημüσιου χρÝους.

Σýμφωνα με τον Προûπολογισμü του 2021, το ΑΕΠ φÝτος θα μειωθεß κατÜ 11,3% Þ κατÜ 20,7δις, το Ýλλειμμα, της ΓενικÞς ΚυβÝρνησης, θα ανÝλθει στο 9,9% του ΑΕΠ (16,1 δις Ýναντι πλεονÜσματος 2,8 δις Þ 1,5% του ΑΕΠ, το 2019) και το χρÝος, της ΚεντρικÞς ΚυβÝρνησης, θα φτÜσει τα 370,8 δις Þ το 227,8% του ΑΕΠ. ¼λα αυτÜ εßναι το αισιüδοξο σενÜριο. ¼ταν η πανδημßα υποχωρÞσει, Ýνα τÝταρτο μνημüνια, πιθανüν Üτυπο, αναγκαστικÜ θα εφαρμοστεß γιατß θα πρÝπει να μειωθεß το δημοσιονομικü Ýλλειμμα.

ΣÞμερα η ελληνικÞ κυβÝρνηση δεν μπορεß να μειþσει τις δαπÜνες, üπως Ýκανε με τα μνημüνια,γιατß αυτÝς γßνονται απλþς για να επιβιþνει η κοινωνßα, δεν μπορεß να αυξÞσει τους φüρους γιατß θα νεκρþσει üτι Ýχει απομεßνει απü την οικονομßα Üρα Ýχει μüνο μια επιλογÞ, αφοý δεν μπορεß να εκδþσει νÝο χρÞμα, να εκδþσει νÝο χρÝος. ¹δη, τους πρþτους εννÝα μÞνες του 2020, εκδüθηκαν νÝα ομüλογα ýψους 13,3 δις.

Η κυβερνητικÞ προπαγÜνδα καλλιεργεß την προσδοκßα üτι, μÝσω του Ταμεßου ΑνÜκαμψης της ΕΕ, η χþρα μας θα εισπρÜξει, τα επüμενα χρüνια, 32 δις (19,3 επιχορηγÞσεις και 12,7 δÜνεια). Μüνο που και αυτü το ποσü, στο σýνολü του, εßναι δανεικÜ και θα πρÝπει να επιστραφοýν. Η ΕΕ δεν εκδßδει ευρþ, αλλÜ θα βγει στις αγορÝς, με Ýκδοση ομολüγων, για να δανειστεß 750 δις που στη συνÝχεια θα μοιρÜσει στα κρÜτη – μÝλη. Οι λεγüμενες επιχορηγÞσεις θα επιστραφοýν στην ΕΕ μÝσω του Ευρωπαúκοý Προûπολογισμοý, τα Ýσοδα του οποßου προÝρχονται απü τις ετÞσιες εισφορÝς των κρατþν – μελþν. ¸τσι η ΕΕ θα αποπληρþσει τα ομüλογα αυτÜ üταν λÞγουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η απþλεια της νομισματικÞς ανεξαρτησßας το 2002 προκÜλεσε την απþλεια της εθνικÞς κυριαρχßας το 2010 και η πανδημßα του 2020 ολοκληρþνει την απüλυτη εξÜρτηση. Η «αφανÞς κατοχÞ» που Ýχει επιβληθεß, απü το νüμισμα και το συναλλαγματικü χρÝος, Ýχουν καταστÞσει την ΕλλÜδα προτεκτορÜτο των δανειστþν. ΠροτεκτορÜτο του Βερολßνου, των Βρυξελλþν και της Φρανκφοýρτης. Ως προτεκτορÜτο η ΕλλÜδα Ýχει καταστεß «αναλþσιμο κρÜτος» üσον αφορÜ την εθνικÞ κυριαρχßα της και τα κυριαρχικÜ δικαιþματÜ της, αν αυτü κριθεß üτι εξυπηρετεß μεßζονα συμφÝροντα μητροπολιτικþν δυνÜμεων. ΚαμιÜ δημοσιονομικÞ, οικονομικÞ, παραγωγικÞ, κοινωνικÞ αλλÜ και αμυντικÞ πολιτικÞ δεν μπορεß να ασκηθεß χωρßς τη σýμφωνη γνþμη των επικυρßαρχων δανειστþν. «Τα δÜνεια δοýλους τους ελεýθερους ποιοß». ΜÝνανδρος.

ΕνδεικτικÜ προς επιβεβαßωση üλων των ανωτÝρω σημειþνουμε.

*Το 2011 η Γερμανßα απαγüρευσε στην ΕλλÜδα να αγορÜσει τÝσσερεις γαλλικÝς φρεγÜτες Fremm, με δυνατüτητα αντιαεροπορικÞς Üμυνας περιοχÞς και üχι σημεßου üπως οι σημερινÝς παλαιÝς ελληνικÝς φρεγÜτες. ΑυτÝς οι φρεγÜτες λεßπουν δραματικÜ απü το Πολεμικü Ναυτικü σÞμερα.

*Το 2018 το Βερολßνο, δýο μÝρες μετÜ τη Συμφωνßα των Πρεσπþν, εξαργýρωσε, με απüφαση του Eurogroup, την ελληνικÞ υπογραφÞ με δεκαετÞ παρÜταση της αποπληρωμÞς ενüς τμÞματος (96,6 δις) του χρÝους.

*Το 2019 και το 2020 η ΕλλÜδα δεν τüλμησε να θÝσει veto στις Συνüδους ΚορυφÞς της ΕΕ προκειμÝνου να επιτýχει την επιβολÞ ουσιαστικþν κυρþσεων κατÜ της Τουρκßας. Εßναι ανÝφικτο Ýνα προτεκτορÜτο να υποβÜλει veto στις αποφÜσεις της επικυρßαρχης μητρüπολης, δηλαδÞ του Βερολßνου.

Ο Τζορτζ Φρßντμαν, ιδρυτÞς της αμερικανικÞς εταιρεßας γεωπολιτικþν αναλýσεων Stratfor ÝχειγρÜψει: «Η οικονομικÞ κρßση του 2008 Ýκανε τον κüσμο να συνειδητοποιÞσει τη σημασßα της εθνικÞς κυριαρχßας. Μια χþρα που δεν ελÝγχει το χρηματοπιστωτικü σýστημÜ της Þ το ßδιο το νüμισμÜ της εßναι βαθιÜ ευÜλωτη στις πρÜξεις Üλλων χωρþν. ¸να Ýθνος που δεν ελÝγχει το χρηματοπιστωτικü σýστημα του Ýχει χÜσει την κυριαρχßα του».

*Το κεßμενο αυτü αποτÝλεσε την εισÞγηση του Νßκου ΙγγλÝση στη διαδικτυακÞ διημερßδα18-19 Δεκεμβρßου 2020 που οργÜνωσε η ΕπιτροπÞ «ΤιμÞ στο 1821» και η επικεφαλÞς της Μαρßα Νεγρεπüντη-ΔελιβÜνη