The strong voice of a great community
Αύγουστος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

  

Η σελίδα της υγείας

 

Νεότερες επιστημονικές έρευνες για την υγεία και το περιβάλλον καθώς επίσης και ανακαλύψεις για τη πρόληψη των ασθενειών με φυσικά μέσα το 2005.

  Η ασθένεια του Πάρκινσον –

  Parkinsons Disease

   Επιμελείται και γράφει Ο Δρ. Θεόδωρος Κανάκης.

 

“Η στήλη αυτή αναφέρεται πάνω στις νεότερες επιστημονικές έρευνες για την υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την πρόληψη ασθενειών με φυσικά, (όχι χημικά), μέσα. Τη στήλη επιμελείται και παρουσιάζει ο Δρ. Θεόδωρος Κανάκης, (Dr. Naturopathy & Gestalt Therapy). Ο ερευνητής αρθρογράφος αναφέρεται πάνω σε πληροφορίες  σχετικές με επιστημονικές έρευνες από ολόκληρο το κόσμο, σχετιζόμενες με τη καταπολέμηση των ασθενειών. Παράκληση, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα αναλύει ο αρθρογράφος συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.”

 

Η ασθένεια γνωστή ως “Parkinsons disease” θεωρείται ότι αποτελεί μια βιομηχανική ανωμαλία του οργανισμού του ανθρώπου η δε εξέλιξή της είναι μακροχρόνια, με βαθμιαία  πρόοδο ( χειροτέρευση), με την πάροδο του χρόνου με σοβαρές συνέπειες πάνω στην υγεία και τη ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της γνωστής κλινικής MAYO των ΗΠΑ, ένα ποσοστό ίσο με το δύο τις εκατό, (2%), του όλου πληθυσμού της μεγάλης αυτής  δημοκρατίας, θα προσβληθεί από την ασθένεια του Πάρκινσον, με ταχύτητα  50.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο.

Οι πιθανές αιτίες που προκαλούν την ασθένεια συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών, ένα γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι για την εμφάνιση και ανάπτυξη της ασθένειας συμβάλλουν περισσότερες από μία αιτίες. Πρόσφατες έρευνες της επιστημονικής ομάδας της Dr. Karen M. Powers, PhD, που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Seattle, (της πολιτείας της Washington των ΗΠΑ), απέδειξαν ότι υπάρχει ένας μεγάλος και σοβαρός συσχετισμός μεταξύ της δίαιτας, (δηλαδή του τι τρώμε), και της εμφάνισης της ασθένειας. Ακόμα δε περισσότερο οι έρευνες απέδειξαν ότι μια δίαιτα με αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου/μαγγανίου, προδιαθέτει τον οργανισμό για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Βασικά τα συμπτώματά της εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος του ανθρώπου αδυνατεί να παραγάγει μια χημική ουσία, πολύ ιδιαίτερης σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, γνωστή ως “Dopamine”, εξ αιτίας κάποιας αφύσικης απώλειας (neurons), στον εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν οι έρευνες της Dr. Karen M. Powers απέδειξαν ότι το επιπλέον σίδηρο/ μαγγάνιο το οποίο υπάρχει στον οργανισμό του ανθρώπου αντιδρά με την χημική ουσία “topamine” την οποία παράγει ο εγκέφαλος μας, και η οποία συμβάλλει στη δημιουργία μια νέας χημικής ουσίας η οποία καταστρέφει τα μόρια του εγκεφαλικού συστήματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και ανάπτυξη της αρρώστιας του “Πάρκινσον”.

Άλλοι ερευνητές, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πιθανών αιτίων γύρω από το πρόβλημα της εμφάνισης και ανάπτυξης της ασθένειας, κατέληξαν ξεκάθαρα σε απόλυτα καταδικαστικά συμπεράσματα ενάντια στη χρήση βιομηχανικών χημικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για το ράντισμα των γεωργικών προϊόντων και ακόμα και του ευρύτερου φυσικού μας περιβάλλοντος. Αυτός, εξ άλλου, ήταν και ο λόγος για το ερώτημα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου του “American Academy of Neurology” το 2003 στη Χονολουλού. Το ερωτηματικό που κυριάρχησε στο συνέδριο εκείνο ήταν εάν και κατά πόσο τα κοινά φρούτα που τρώμε καθημερινά είναι υπεύθυνα για την δημιουργία και ανάπτυξη της αρρώστιας.

Θα πρέπει να τονίσω ότι αρχικά έγινε αποδεκτή η αρχή των ευεργετημάτων και της σπουδαίας σημασίας για την υγεία και τη πρόληψη ασθενειών τύπου καρκίνου που έχουν τα φρούτα για τον καταναλωτή, και για τη διατήρηση της καλής του υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επιδημιολόγο Dr. Andrew Grandinetti, το πρόβλημα δημιουργείται από τα ραντίσματα με χημικές ουσίες που κάνουν οι καλλιεργητές και παραγωγοί φρούτων πάνω στα δένδρα, κυρίως δε οι μεγάλες εταιρίες γεωργικών προϊόντων.

Από αυτές,ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι εκείνες της κατηγορίας “pesticides”, με τις οποίες ψεκάζονται τα φρούτα, τα λαχανικά, ακόμα και το γρασίδι πάνω στο οποίο παίζουν τα μικρά παιδάκια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας του Dr. Grandinetti, αποδέχθηκε και υποστήριξε και ο Dr. Housie Chen του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, (ο οποίος θεωρείται αυθεντία με ειδικότητα πάνω στην ασθένεια Πάρκινσον). “Δεν υπάρχει αμφιβολία”, τόνισε ο Dr. Chen, στην παρέμβαση του, “ότι οι χημικές ουσίες στο φυσικό περιβάλλον παίζουν σπουδαίο ρόλο για το ξεκίνημα της ασθένειας Πάρκινσον,” (Health Breakthroughs 2004, p-25).

 Σύμφωνα μάλιστα  με την Αμερικανική υπηρεσία  για το φυσικό περιβάλλον (ΕPA),

υπάρχουν πολλές και διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα ψεκάσματα, (pesticides, herbicides etc), οι οποίες είναι πραγματικά επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

Η πλέον επικίνδυνη, ωστόσο, σύμφωνα με την EPA είναι η γνωστή “ATRAZIN” η οποία χρησιμοποιείται από το 1958 και κατέχει πρώτη θέση στην προτίμηση των παραγωγών για το ψέκασμα του καλαμποκιού,(corn), του ζαχαροκάλαμου και τέλος για το ψέκασμα του γρασιδιού των σπιτιών.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η τόσο επικίνδυνη χημική ουσία κατορθώνει τις περισσότερες φορές να βρεθεί στη ροή του πόσιμου νερού των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με όλες τις επιπτώσεις πάνω στην υγεία τους, και κυρίως στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Σχετική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στη πολιτεία του  Missouri απέδειξε ότι οι άνδρες της πολιτείας οι οποίοι δέχθηκαν στο σύστημά τους αυξημένη ποσότητα του χημικού “Pesticide Atragin”, παρουσίασαν ανωμαλίες στο σπέρμα τους, το οποίο ήταν  κατά τριάντα φορές ποιό αδύνατο από εκείνο ενός άνδρα ο οποίος δεν είχε έλθει σε επαφή με τη χημική ουσία, (βλέπε Health breakthroughs 2004, p-25).

Σήμερα καθώς συντάσσω αυτό μου το άρθρο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι ή σκοπεύω να κατηγορήσω τις κατασκευάστριες αυτών των χημικών εταιρίες ή οποιονδήποτε άλλο έχει σχέση με την παραγωγή και διάθεση αυτών των χημικών ουσιών, δεδομένου ότι ο ίδιος προσωπικά πιστεύω ότι και οι κατασκευάστριες των χημικών ουσιών εταιρίες έχουν και αυτές τη θέση τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το σημείο πάντως της διαφωνίας μου έγκειται στο ότι εμείς οι πολλοί, το καταναλωτικό κοινό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουμε ή χρησιμοποιούμε αυτές τις τόσο βλαβερές για την υγεία μας χημικές ουσίες. Δεδομένου ότι από εμάς εξαρτάται και η συνέχιση της παραγωγής και διάθεσης αυτών  των χημικών παρασκευασμάτων. Αποτελεί δε βασικό κανόνα της ελεύθερης αγοράς το ότι όταν οι εταιρίες αυτές διαπιστώσουν ότι κανένας ή ελάχιστοι χρησιμοποιούν το προϊών τους, είναι βέβαιο ότι η συνέχιση της παραγωγής του θα κριθεί οικονομικά ασύμφορη και επομένως θα σταματήσουν την βιομηχανική του παραγωγή, δεδομένου ότι καμία εταιρία δεν παράγει κάποιο προϊών το οποίο δεν θέλουν ή απορρίπτουν οι καταναλωτές. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα έρχομαι να σας συμβουλεύσω να αποφύγετε τα ψεκάσματα , (ραντίσματα), του χόρτου της αυλής σας με αυτό ή άλλο παρόμοιο χημικό και επίσης προτιμάτε πάντοτε τις οργανικές τροφές, (γνωστές ως Organic foods). Οι τροφές αυτές σύμφωνα με τις επίσημες αναλύσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι κατά 60 έως 70 τις εκατόν περισσότερο εμπλουτισμένες με υγιεινές ουσίες και βιταμίνες από τις αντίστοιχες που καλλιεργούνται με χημικά λιπάσματα.

Η κλασική ιατρική επιστήμη των ημερών μας χρησιμοποιεί τα χημικά φάρμακα προκειμένου να ελαττώσει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πορείας της ασθένειας, πλην όμως όχι και να την καταπολεμήσει ή να την εξαλείψει. Σε τελεία αντίθεση με αυτό η εναλλακτική ιατρική, σύμφωνα με τον Dr. Philip Lee Miller MD, διευθυντή του κέντρου μακροζωίας του Los Gatos της Καλιφόρνια, είναι εκείνη η οποία πραγματικά έρχεται να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να το βοηθήσει να καταπολεμήσει την πρόοδο της ασθένειας.

Η συμβουλή λοιπόν του Dr. Miller είναι: “εάν αρρωστήσω με Parkinson, τι θα πρέπει να κάνω για να ελαττώσω τα συμπτώματα της αρρώστιας; Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα χρησιμοποιήσω “nutritional supplements”, ή όπως θα λέγαμε διαφορετικά βιταμίνες, βότανα και ακόμα κατάλληλες υγιεινές τροφές. Τα φυσικά μέσα στα οποία αναφέρεται ο Dr. Miller, αποτελούν οι βιταμίνες Ε και C καθώς επίσης και το “amino acid glutathione”, στο οποίο έχω αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενη αρθρογραφία μου. Αυτές οι τρεις φυσικές ουσίες αποτελούν τη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια  στις ενέργειες των επικίνδυνων “ανταρτών ηλεκτρονίων ”, (free radicals), στα οποία έχω επίσης αναφερθεί με λεπτομέρειες σε προηγουμένως. Τα ηλεκτρόνια αυτά είναι εκείνα τα οποία, σύμφωνα με άλλη θεωρία, καταστρέφουν  τα νευροχημικά κέντρα και συμπλέγματα του εγκέφαλου τα οποία ελέγχουν και συντονίζουν τις μυϊκές κινήσεις του σώματος. Οι ποσότητες χρήσης αυτών των βιταμινών είναι για μεν την βιταμίνη “C”, 1000 έως 4000 mg ημερησίως, για δε την “E”, 600 έως 1200 I.U. την ημέρα, και τέλος 200 mg την ημέρα από το “Glutathione». Σύμφωνα με την γνώμη, εξ άλλου, ενός άλλου ερευνητή, του Dr. Brawer, θα πρέπει να παίρνουμε επίσης ημερησίως και μια ποσότητα 3000 έως 8000 mg από την βιταμίνη “B”, (ολόκληρη την οικογένεια της βιταμίνης Β –complex-), πλην όμως για μια τόσο μεγάλη δόση αυτής της βιταμίνης ο ενδιαφερόμενος θα είναι καλό να συμβουλευθεί τον οικογενειακό του γιατρό για την ποιό κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης για την συγκεκριμένη προσωπική του χρήση.

Στο σημείο αυτό και κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην αρχή της σημερινής μου αρθρογραφίας, θεωρώ απαραίτητο να επιστήσω την προσοχή σας στην έρευνα του Dr. Grandinetti. Ο ερευνητής αυτός υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στα φρούτα, αλλά μάλλον στις χημικές ουσίες με τις οποίες ψεκάζονται αυτά, πριν διατεθούν στο καταναλωτικό κοινό στην αγορά.

Ένα άλλο ερώτημα το οποίο δημιουργείται σαν συνέπεια αυτών των θεωριών είναι το ποιος είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού των φρούτων από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στη φλούδα τους. Για να είμαι ειλικρινείς μαζί σας, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί και αποτελεσματικοί τρόποι. Η Dr. Hilda Clark, βιοχημικός, η οποία έχει γράψει μεταξύ άλλων και το βιβλίο “the cure for anti cancers” συνιστά την εξής μέθοδο: “ εάν η κουζίνα σας έχει διπλό νιπτήρα (ζεστό και κρύο), βάλετε τα φρούτα και λαχανικά για 3 λεπτά κάτω από το ζεστό νερό και αμέσως μετά για άλλα τρία λεπτά κάτω από το κρύο. Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβετε τρεις φορές (σε ζεστό και κρύο) και στη συνέχεια αφήστε τα να στραγγίσουν πριν τα σερβίρετε στο τραπέζι”.

Ένας δεύτερο τρόπος είναι να  γεμίσετε τον νιπτήρα της κουζίνας σας με κρύο νερό και να ρίξετε μέσα μισό φλυτζάνι, (περίπου δύο ουγκιές), “Hydrogen Peroxide” σύνθεσης του 3% και αμέσως μετά ρίξτε μέσα τα φρούτα και λαχανικά που θέλετε να καθαρίσετε. Το “Hydrogen Peroxide”, όπως ανέφερα νωρίτερα καθαρίζει, απολυμαίνει και διατηρεί τη φρεσκάδα στα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα μετά το πλύσιμο των λαχανικών σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ίδιο νερό για να ραντίσετε τα δέντρα, τον κήπο και τα λουλούδια σας, θα είναι μια πραγματική αξιοποίησή του.

 

Και με αυτά για σήμερα δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο.  Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω σε όλους σας τις καλύτερες ευχές τις δικές μου και τις συζύγου μου για ένα καλό, ευχάριστο, ασφαλές και ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Θα τα ξαναπούμε με το καλό το φθινόπωρο, ανανεωμένοι και ξεκούραστοι.