The strong voice of a great community
2020

 

Ο Κυρικος Μητσοτκης δικαιοται να χαμογελ μετ το δετερο τηλεφνημα Τραμπ

Μιχλης Ιγνατου

Τελικ ταν μα κανονικ μεσολβηση η πρωτοβουλα του προδρου των Ηνωμνων Πολιτειν, Ντναλντ Τραμπ, να επικοινωνσει με τον πρωθυπουργ Κυρικο Μητσοτκη και τον πρεδρο της Τουρκας, Ταγπ Ερντογν.

Το μεγλο μυστριο, που παραμνει αναπντητο απ το Μγαρο Μαξμου και την επσημη Ουσιγκτον, εναι η απντηση που δωσε στον «φλο Ντναλντ» ο «φλος Ταγπ». Διστανται οι απψεις των Ελλνων και Αμερικανν αξιωματοχων, αλλ ποιοι στοιχηματσουν τι ακμα παζει το παιγνδι του εκβιασμο, θα κερδσουν. 

Ποια εναι η απντηση, λοιπν…

Ο διευθυντς της Καθημερινς Αλξης Παπαχελς που μετδωσε την πληροφορα για το δετερο τηλεφνημα, δεν αποκλυψε περισστερα. Σημασα χει τι ο κ. Τραμπ τηλεφνησε ξαν στον κ. Μητσοτκη, ο οποος δικαιοται να «χαμογελ», διτι φανεται τι κουσε κποιες κουβντες απ τον Αμερικαν Πλανητρχη, που δικαινουν την πολιτικ που ασκε η κυβρνησ του, αλλ και την επιμον του στο διλογο -και χι στη «διπλωματα των κανονιοφρων»-, ως τη μνη οδ ειρηνικς διευθτησης, των ελληνοτουρκικν προβλημτων.

Το βασικ συμπρασμα απ τη μεσολαβητικ προσπθεια του κ. Τραμπ, εναι τι ο Ερντογν δχεται διλογο μνο υπ τη συνχιση του εκβιασμο, που επιχειρε σμερα στην περιοχ του Καστελριζου. Αυτ φανεται τι εναι η αντιπρτασ του. Διλογος, αλλ και συνχιση της παραβατικς δραστηριτητς της κατοχικς δναμης, απ το Καστελριζο μχρι την κυπριακ ΑΟΖ.

Ο πρτος λγος της ανληψης δρσης απ την Ουσιγκτον, ταν η κατσταση επ του…εδφους. Βρισκμαστε ενπιον μας εξαιρετικ δυσρεστης και επικνδυνης κατστασης. Οι νοπλες Δυνμεις δο χωρν-μελν του ΝΑΤΟ βρσκονται στο χελος του πολμου και ο κνδυνος για καταστροφ της ντιας πτρυγας του ΝΑΤΟ εναι μεσος.

Ο δετερος λγος εναι η να κατσταση πραγμτων, στην Ανατολικ Μεσγειο, τις τελευταες 48 ρες. Δυνμεις χωρν της περιοχς διεξγουν ασκσεις, σε σημεο που ο καθνας αντιλαμβνεται, πολ περισστερο οι διπλωμτες στο Βερολνο και στην Ουσιγκτον,  τι στην πραγματικτητα πρκειται για να αντιτουρκικ μτωπο σε στρατιωτικ εππεδο.

Το βασικ ερτημα που τθηκε ανμεσα στους αξιωματοχους εναι εν η Αμερικ και ο συγκεκριμνος πρεδρος, με τα σχημα του και τα ποια καλ του, επιθυμον να πλεμο μεταξ δο συμμχων τους μσα στην προεκλογικ περοδο. Πρκειται για συνταγ εκλογικς καταστροφς για τον κ. Τραμπ.


Προφανς αυτ που τονστηκε στον Αμερικαν Πρεδρο εναι τι δο μνες πριν τις προεδρικς στην Αμερικ, θα σκσει στα χρια του να θερμ επεισδιο ακμα και νας κανονικς πλεμος.

Τα παραπνω, λοιπν, μαζ με την ισχυρ παρμβαση του Ισραλ και των Ηνωμνων Αραβικν Εμιρτων, ανγκασαν τον κ. Τραμπ να τηλεφωνσει πρτα στον κ. Μητσοτκη και μετ στον Ταγπ Ερντογν, και ξαν στον λληνα πρωθυπουργ. Πρπει επσης να καταγραφε ως να γεγονς τι οι Αμερικανο πρσβεις στην Αθνα και την γκυρα και η πρσβειρα στη Λευκωσα, καναν καριες παρατηρσεις και εισηγσεις στους προσταμνους τους. Και χουμε και το ρλο της Ομογνειας. Ο κ. Τραμπ γνωρζει τι απογοτευσε τους Ελληνοαμερικανος οπαδος του. Τους συγκλνισε, εκτς λων των λλων, και η ρνησ του να παρμβει για το θμα της μετατροπς της Αγας Σοφας σε τζαμ.

Η επικοινωνα με τον λληνα πρωθυπουργ περιγρφεται ομαλ. γινε σε πολ φιλικ κλμα χωρς εκπλξεις -διτι ο Τραμπ μας χει συνηθσει στις «εξυπνδες» που καταλγουν σε γκφες. Επειδ δεν χει γνσεις Ιστορας και προσπαθε πντα να κνει επδειξη, νευ λγου και αιτας, μπορε να προσβλει τους συνομιλητς του. Στη διρκεια της συνομιλας χρειστηκε να ακοσει μα μεγλη ιστορικ αλθεια απ τον κ. Μητσοτκη.

Ο κ. Τραμπ φρεται να ρτησε ευθως τον λληνα Πρωθυπουργ, για το τι επιθυμε να πρξει απ την πλευρ του. Αξζει να θυμσουμε τη δλωση του προδρου των ΗΠΑ, τι νας ξνος ηγτης του τηλεφνησε και του επε τι μνο εσ μπορες να σταματσεις τον Ερντογν. Εναι και αυτς νας λγος για τα τηλεφωνματα. Οπτε ρτησε ευθως τον κ. Μητσοτκη: Τι θλετε να κνω; 

Ο πρωθυπουργς του απντησε και μλιστα του θμισε τι προσπθησε δο φορς να συνεννοηθε με τον κ. Ερντογν, μα φορ στη Να Υρκη και μα φορ στο Λονδνο, αλλ δεν τα κατφερε, διτι προφανς ο Τορκος ηγτης απαιτε «τα πντα λα».

Αναφορικ με τη συνομιλα του κ. Τραμπ με τον Ερντογν, οι δικς μου πληροφορες αναφρουν τι δεν ταν τσο καλ. Και αυτ φρεται να ταν η αιτα του δετερου τηλεφωνματος. λλωστε φανεται και απ το αποτλεσμα. Ο κ. Τραμπ ζτησε απ τον λληνα πρωθυπουργ και τον πρεδρο της Τουρκας αποκλιμκωση και διλογο. Γνωρζουμε τι ακμα και χθες η Αθνα, σε συνεννηση με την Αμερικ, προσπθησε να βρει τρπο συνεννησης με την γκυρα. μως στο μνυμα που στειλε το Μαξμου στο Προεδρικ Μγαο της γκυρας, δεν ελφθη απντηση. Εκτς αν θεωρηθε απντηση η επκταση της navtex μχρι τις αρχς Σεπτεμβρου.

Ο κ. Μητσοτκης ενημρωσε τον πρεδρο της Αμερικς τι εναι θετικς στις προτσεις του υπ τον ρο τι θα αποσυρθον λες οι δυνμεις απ την περιοχ και θα τερματιστον λες οι προκλσεις. Η απντηση του κ. Ερντογν ταν τι θα συνεχσει τις ρευνες και δεν θα αποσρει τις δυνμεις του. Αυτ μχρι τη στιγμ, που γρφονταν αυτς οι γραμμς. Διτι μπορε το επμενο χρονικ διστημα να αλλξει γνμη, πως πραξε και τον περασμνο μνα ταν του τηλεφνησε η Καγκελριος Μρκελ.

Τι θα μποροσαμε περιμνουμε απ’ εδ και πρα απ τον κ. Τραμπ; πως αναφρουν πηγς του Κογκρσου, χει πολλς επιλογς για να επαναφρει στην τξη τον Ερντογν. Η πιο εκολη εναι η αποστολ μας επιστολς στους Αμερικανος νομοθτες, με την οποα θα ζητ την ενεργοποηση των κυρσεων εναντον της Τουρκας για την αγορ του ρωσικο συστματος S-400. Αν σεβαστε τον σχετικ νμο CAATSA, ο κ. Τραμπ μπορε και να επανεκλεγε με νεση…