The strong voice of a great community
2020

 

“Λξεις και σκψεις”

“Συνωμοσα Σιωπς” 4ο

του Θωμ Σ. Σρας

Για τσσερες ολκληρες δεκαετες, τσο οι υπεθυνες κυβερνσεις των Αθηνν, σο και οι διπλωμτες των σε ολκληρη τη υφλιο, «γριζαν το κεφλι απ την  λλη πλευρ» προκειμνου να μην υποχρεωθον να απαντσουν στο προπαγανδιστικ πανηγρι της γκυρας, σε ολκληρη την υδργειο.
Πρτα, ξεπουλθηκε η Κπρος. Με μια πρωτοφαν αποδοχ της ηγεσας του ττε πολιτικο κατεστημνου της Ελλδας, και προκειμνου να εξασφαλιστον τα συμφροντα του “κατ’ ευφημισμ”, δημοκρατικο τξου, τουτστιν των Καραμανλ, Μητσοτκη και Ανδρα Παπανδρου, οι οποοι συμφνησαν απλυτα στην αποδοχ της κατοχς του μισο νησιο απ τις δυνμεις του εισβολα Τορκου, αρκε να πεφτε η δικτατορα των συνταγματαρχν και να επστρεφε η εξουσα στα χρια των ιδων και φυσικ και των παιδιν τους. Οι διοι αυτο, ταν εκενοι που βοθησαν με ποιο τρπο μποροσαν στο δημοψφισμα για την κατργηση της βασιλεας. Δεν υπρχει αμφιβολα τι κριο μλημ τους ταν η κατργηση της εξουσας του συνταγματικο μονρχη, τσι στε να μη μπορε κανες  να τους επαναφρει στη τξη, κθε φορ που οι διοι θεωροσαν “τσιφλκι” τους το Ελληνικ δημσιο και ιδιατερα τα ταμεα του κρτους. Περιργως, ωστσο, δεν φνηκε να προβληματζει κανναν το γεγονς τι ολκληρη η ττε πολιτικ ηγεσα, απ νεργα στελχη, κατρθωσε “μσα σε μια νχτα”, πως αποδεικνεται εκ  των πραγμτων, βρθηκε να παζει με περιουσες εκατομμυρων δολαρων, παρ το γεγονς τι μια ολκληρη επταετα, λοι τους βρισκταν νεργοι, “αυτοεξριστοι” στην Ευρπη, που ββαια απολμβαναν τις τιμς και τη φιλοξενα των Ευρωπακν κυβερνσεων. Παρ’ λα αυτ, ωστσο, ο “τσο πολιτικ ριμος” Ελληνικς λας, τους υποδχθηκε σαν ημθεους και οργνωσε τιμς και πανηγρια προς τιμ τους, χωρς οτε στω και μα φορ να βρεθε κποιος και να αναρωτηθε, απ που αλθεια λα εκενα τα εκατομμρια στα χρια κπτωτων πολιτικν  στην εξορα για μια ολκληρη επταετα.


Και μλλον δεν πρπει να χει φανε περεργο και να προβληματσει  κανναν απ τους λληνες πολτες οι οποοι εργσθηκαν, τσο φιλτιμα, για να τους επαναφρουν στην εξουσα. τσι λοιπν, δημιουργθηκε η αρχικ συμφωνα του ΝΑΤΟ επ Λουνς, σμφωνα με την οποα, και μλιστα  σμφωνα με το απρρητο γγραφο του ττε Γενικο Γραμματα, “η να γενι των Ελλνων πολιτικν”, συμφνησε απλυτα στην δημιουργα του ανεξρτητου  κρτους της “Μακεδονας”, καθς επσης και την παραχρηση ορισμνων νησιν του Ανατολικο Αιγαου, τα οποα διεκδικοσε η Τουρκα, τσι στε να ξεπεραστον, επ τλους, τα προβλματα που ταλαιπωροσαν  τη συμμαχα λα αυτ τα χρνια.


Θυμμαι, μλιστα τι ταν επισκφθηκε το Τορντο, ως πρωθυπουργς πλον ο αρχηγς της πρτης σοσιαλιστικς κυβρνησης, Ανδρας Παπανδρου, τσο ο διος, σο και η συνοδεα του μενα στο πολυτελς ξενοδοχεο “Royal York”. Τις μρες εκενες λοιπν μια μικρ ομδα σλαβφωνων συμπολιτν μας παρουσιστηκε στους διαδρμους του ξενοδοχεου κρατντας να παν το οποο γραφε: “Ανδρα θυμσου τις υποσχσεις σου”. Δκαια λοιπν διερωτθηκα, τι να εννοοσαν ραγε;.


Θεωρ απαρατητο να δηλσω, στο σημεο αυτ, τι με την ευκαιρα και κατ την διρκεια της ετσιας συνλευσης του ΝΑΤΟ στο Τορντο, συναντθηκα με τον ττε Γενικ Γραμματα της συμμαχας Λονς εκμεταλλετηκα την ευκαιρα για να τον ρωτσω τα περ “Μακεδονας και των νησιν του Ανατολικο Αιγαου”, ο τελευταος το αρνθηκε κατηγορηματικ, ταν, ωστσο, του παρουσασα αντγραφο του δικο του “απρρητου”  εγγρφου προς τα μλη της συμμαχας, εκενος διταξε να με συλλβουν, “επειδ εχα στα χρια μου “παρνομα” αντγραφο απορρτου εγγρφου”. Για καλ μου τχη την ρα εκενη περνοσε δπλα μας ο Καναδς υπουργς Εξωτερικν Λδ Αξγουρθη ο οποος δλωσε τι στον Καναδ οι δημοσιογρφοι δεν συλλαμβνονται και εναι ελεθεροι. Εν υπρχει κποιος λγος να συλληφθε κποιος θα πρπει να αναζητηθε ο υπεθυνος της κλοπς του απορρτου εγγρφου, και να τιμωρηθε εκενος, δλωσε.


Χρνια αργτερα, επ κυβερνσεων ΠΑΣΟΚ, συνλθε στο Τορντο η ετσια συνλευση των μελν της συμμαχας. Υπουργς μυνας της Ελλδας ταν ο κης Τσοχατζπουλος. Με τον τερματισμ των εργασιν του συνεδρου γινε η καθιερωμνη αναφορ του τπου, “Press Conference”, την οποα παρακολουθοσαν πραν του υπουργο και οι λληνες διπλωμτες, (πρσβης της Ελλδας στην Οτβα την περοδο εκενη ταν ο Γιννης Θωμγλου). Σε κποια στιγμ λοιπν  που ο υπουργς μυνας των ΗΠΑ, μιλοσε με λγια θριαμβευτικ για την εντητα και συνεργασα των μελν της συμμαχας, ρπαξα την ευκαιρα να θσω υπ’ ψη του Αμερικανο υπουργο (David Kohen), τι την δια μρα, σμφωνα με τις πληροφορες μου, τα πολεμικ αεροσκφη της Τουρκας παραβαζαν επ ρες τον εναριο χρο της Ελλδας στο Αιγαο, εν παρλληλα η δια χρα συνχιζε να διατηρε κατοχικ στρατεματα στα εδφη της οπλης δημοκρατας της Κπρου. ταν ττε λοιπν, που ο ομιλητς παραδχθηκε τι πργματι υπρχαν κποια προβλματα στις σχσεις μεταξ Ελλδας και Τουρκας, πλην μως, συμπλρωσε, συμφνησαν οι δο πλευρς σε ορισμνες παραχωρσεις προς τη Τουρκα, τσι στε να ξεπεραστον οι οποιεσδποτε απαιτσεις της τελευταας και να “εμπεδωθε η ειρνη και συνεργασα στη περιοχ του Ανατολικο Αιγαου”.


Μρες αργτερα, βρθηκε στο Τορντο ο ττε υπουργς εξωτερικν του Σημτη, Γιργος Παπανδρου, κατ την διρκεια συνντησης του με τα ομογενειακ μσα ενημρωσης,  βρκα την ευκαιρα να αναφερθ στα λγια του Αμερικνου πολιτικο, ο υπουργς αφο μου κουσε δλωσε τι “εναι προτιμτερο να χουμε μερικ στρμματα γης λιγτερα απ τι μας ανκουν και να κοιμμαστε συχοι τη νχτα, απ το να διατηρομε τι μας ανκει και να μη μπορομε να κλεσουμε μτι απ τον φβο τι κποιος κακβουλος γετονας μπορε να μας επιτεθε ξαφνικ”. Ομολογ τι πραγματικ ξαφνιστηκα απ την ομολογα του λληνα Υπουργο. Μλιστα ταν ττοια τα συναισθματ μου στε παραβιζοντας κθε δημοσιογραφικ δεοντολογα ρτησα εν εχε ενημερσει σχετικ τους λληνες ψηφοφρους για αυτ του τα πολιτικ σχδια. πως ταν αναμενμενο, με τη παρεμβολ των πιστν του κινματος, η συζτηση κπηκε στο σημεο αυτ. Δυο μρες αργτερα  συμπτωματικ συναντθηκα με τον ττε λληνα πρσβη ο οποος φησε να φανε “ο θυμς” του για τις ερωτσεις μου. “Δεν συμπεριφρονται τσι σε να υπουργ,” μου επε. “Πρασαν πλον οι εποχς που οι υπουργο αποτελοσαν ταμπο. Στην δημοκρατα υπκεινται σε λεγχο απ τον τπο και τους πολτες,” συμπλρωσα. 


Αναφρθηκα στα παραπνω γεγοντα λγω των προβληματισμν που επιτρπουν να δημιουργηθον, οι πολιτικο αναλυτς των Αθηνν. λοι τους σχεδν προσπαθον να ερμηνεσουν τα γεγοντα και τις ενργειες του δικττορα της γκυρας, σμφωνα με τη λογικ του ακαδημακο, κανες τους, ωστσο, δεν θλησε και προσπθησε να ερευνσει τις αιτες που δημιοργησαν τον “εξαγριωμνο Ερντογν”. ναν Ερντογν ο οποος εχε λβει διαβεβαισεις τι η ηγεσα του “δημοκρατικο τξου” της Ελλδας, ταν τοιμη για τις σχετικς παραχωρσεις. Και ββαια τσι δημιουργθηκαν οι “γκρζες ζνες” και οι απαιτσεις πνω στα νησι  του Ανατολικο Αιγαου. Διερωτμαι, ωστσο, εν μπορε ο αναγνστης να φανταστε τι την εποχ εκενη ( 1980), η προπαγνδα των διπλωματν της Αθνας εναντον μου λεγε τι “μουν πρκτορας αρχικ των σλαβφωνων και αργτερα της Τουρκας και τι προσπαθοσα να χαλσω τις σχσεις φιλας και καλς γειτονας μεταξ της Ελλδας και των γειτνων της Γιουγκοσλαβα και Τουρκας.” Πραν αυτο ορισμνοι γενικο πρξενοι των Αθηνν στο Τορντο, καλοσαν την ττε ηγεσα των ομογενειακν συλλγων και τους διναν εντολς να φροντσουν να μη διοριστε πουθεν ο Σρας. Με λλα λγια, στο Τορντο του Καναδ οι διπλωμτες των Αθηνν εχαν δημιουργσει τις διες συνθκες με εκενες που αντιμετπιζα στην Ελλδα κατ την διρκεια του πραξικοπματος των συνταγματαρχν.
Το 1990-1991, διαλθηκε, ως γνωστν, η πλαι ποτ Γιουγκοσλαβα, απ αυτν την διλυση ξεπετχτηκαν οι ανεξρτητες δημοκρατες της Κροατας και λγο αργτερα της ΦΙΡΟΜ. Ακολοθησε ο πλεμος της “Βοσνας Ερζεγοβνης” με λες τις θλιβερς του συνπειες. Για το οργανωμνο κνημα των σλαβφωνων της νοτιοσλαβικς επαρχας ταν να “δρο εξ ουρανο”, κτι που δεν μποροσαν να το πιστψουν, παξ και μσα σε μια νχτα απκτησαν δικ τους πολιτεα, το νειρο λων των γενεν απ το 1912 και εντεθεν. Το πρβλημα μως που δημιουργθηκε και πλι ταν εκενο της ονομασας.  Τα ανλπιστα γεγοντα της δημιουργας ανεξρτητου κρτους, πως ταν επμενο, με τη δναμη του νεοφτιστου ρχισαν μια νευ προηγουμνου εκστρατεα ενντια σε κθε ελληνφωνο Μακεδνα, δυνμωσαν τον φανατισμ τους και τρνωσαν τη πστη τους στο τι αυτο εναι οι νικητς. τσι δυνμωσε να ρεμα προσηλυτισμο των ομογενν απ τα χωρι της Μακεδονας. Η λη κατσταση ταν πραγματικ προβληματικ, γενικς πρξενος στο Τορντο ταν κποιος Σωτηρπουλος, τομο σχετο με το πρβλημα καθς και την ιστορα του. Την περοδο εκενη σμβουλος του  ττε πρωθυπουργο Κωνσταντνου Μητσοτκη, ταν πρην στρατηγς ο οποος  λθε στο Τορντο, σε μια προσπθεια να συναντηθε με την ηγεσα των σλαβφωνων οργανσεων στην αποδημα, για αναζτηση λσης στο ονοματολογικ.


Για δο σχεδν εβδομδες, ο στρατηγς προσπαθοσε να κνει επαφ με την ηγεσα των “Παγκσμιων οργανσεων των Μακεδνων στην Αποδημα”, χωρς ωστσο καμα επιτυχα. Στην προσπθεια αυτ βοθησαν οι πντες, απ τους πιστος του Σωτηρπουλου, μχρι και εκενους της ηγεσας της εκκλησας. Τελικ προστρεξαν σε μνα και ζτησαν τη συμβολ μου. Πργματι, με απ κοινο συνεννηση με τον πρεδρο του κινματος Τζον Μπτωφ, τους φερα σε γρω απ να τραπζι που και τελικ δχτηκαν στην ονομασα “Σλβο-Μακεδονα”,  ταν μια επιτυχα λγων ημερν καθς στην Αθνα ο ττε υπουργς επ των εξωτερικν αρνθηκε να στηρξει τη πρταση. Η συμφωνα κατπεσε με αποτλεσμα να απασχολσει τις δο πλευρς για δκα οκτ ολκληρα χρνια, μχρι την ημρα που η κυβρνηση του Σριζα αποφσισε να δεχτε την ονομασα “Βρεια Μακεδονα”, κτι που υπονοε την παρξη και Ντιας Μακεδονας, περιπλκοντας ακμα περισστερο την λη υπθεση.


Τον Αγουστο του 2018, λθαν στα χρια μου απ επσημη πηγ των ΗΠΑ, νοι Τουρκικο χρτες με τα νησι του Ανατολικο Αιγαου, για ακμα μια φορ στειλα ταχυδρομικ απ να ανττυπο στα υπεθυνα υπουργεα της κυβρνησης Τσπρα, καθς επσης και στους αρχηγος των λοιπν κομμτων που συμμετεχαν στο κοινοβολιο. Το μνο που μπορ να σας διαβεβαισω εναι τι μχρι σμερα δεν κουσα τποτα απολτως απ καμα πλευρ.
Εμαι ββαιος τι αυτ η νοοτροπα των Ελλνων πολιτικν εναι γνωστ στην γκυρα, οι διπλωμτες της οποας αρσκονται να χαρακτηρζουν την Ελληνικ πλευρ ω “μπουνταλδες” τους οποου μπορον και τους κουμαντρουν σμφωνα με τα συμφροντ τους. Απ τι μπορ να γνωρζω, σμερα η γκυρα,  στερα απ την επιτυχημνη καμπνια της εναντον της Ελλδας σε σχση με τα νησι και τις θλασσες του Ανατολικο Αιγαου, επιμνει στην ανυποχρητη θση της για την διεκδκηση των μισν φυσικν πρων της περιοχς.


Παρλληλα, η πρσφατες βλτες της Τουρκικς αρμδας στο Αιγαο απλ γιναν για να διαβεβαισουν την διεθν κοιντητα τι το Αιγαο εναι ανοικτ θλασσα για τη διεθν ναυσιπλοα και τι η Τουρκα απλ πασχζει να διατηρηθε αυτ το σττους.


Το μνο σημεο για το οποο, ωστσο, μπορ να διαβεβαισω τους αναγνστες εναι το γεγονς τι οι μρες του Ερντογν στην εξουσα λο και πλησιζουν προς το τλος τους και μαζ τους φρνουν πανικ και καταστροφ για ολκληρη τη δομ του Τουρκικο κρτους.