The strong voice of a great community
2020

 

 

Η Τουρκα καλλιεργε το ψευτοδλημμα «συνθηκολγηση σγκρουση»

Κωνσταντνος Λουκπουλος

Liberal.gr

Οι προχθεσινς ιταμς απειλς του Τορκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβοσογλου προς την Ελλδα μπροστ στον αμχανο Γερμαν ΥΠΕΞ κ. Χικο Μας, αμσως μετ την συνντηση τους στην γκυρα που ακολοθησε αυτν με τον κ. Δνδια στην Αθνα, θλουμε να πιστεουμε τι καταδεικνει στην διεθν κοιντητα (γιατ στην Ελλδα οι περισστεροι το γνωρζουμε) τι η Τουρκα επιλγει λλο δρμο απ αυτν της συνεννησης και της καλς γειτονας. Να πομε τι η Γερμανα η οποα ασκε το τρχον εξμηνο την εκ περιτροπς Προεδρα της ΕΕ, δεν επιθυμε να αντιμετωπσει ελληνοτουρκικ σγκρουση υψηλς ακμα και χαμηλς εντσεως ισορροπντας μεταξ της ιδιτητας της ως προεξχον μλος της ΕΕ και των καλς κακς συμφερντων της λγω ειδικν σχσεων με την Τουρκα.

Δεν μπορομε να γνωρζουμε πως θα αντιμετωπσει η Καγκελριος Μρκελ τα «αποτελσματα» της νας αυτς πρωτοβουλας της Γερμανας και αν λαβε υπψη τις δηλσεις του Τορκου Προδρου και λλων αξιωματοχων της γκυρας που εχαν προηγηθε της επισκψεως του Γερμανο ΥΠΕΞ που δυναμτισαν το κλμα. Αναντρρητα εναι καλοδεχομενη η Γερμανικ πρωτοβουλα η οποα εναγωνως προσπαθε για την αποκλιμκωση της επικνδυνης ντασης μεταξ Ελλδος – Τουρκας και επτευξη συμφωνας για ναρξη «διαλγου», τις προποθσεις του οποου μως αποσαφνισε με τον καλτερο δυνατ τρπο η Ελληνικ πλευρ δια στματος του κ. Δνδια την Τρτη το μεσημρι.

Κρνεται σκπιμο να θυμσουμε τι την προηγομενη φορ (21 Ιουλου) που ο κ. Μας επισκφθηκε την Ελλδα εχαμε την αναγγελα της γκυρας της εξδου του ερευνητικο πλοου «Οροτς Ρις» που συνοδετηκε απ τον αππλου πολλν Μονδων του Τουρκικο ΠΝ, κτι που ανγκασε και την Ελλδα να αναπτξει στην περιοχ τον Ελληνικ. Οπτε αναμνουμε απερφραστη καταδκη της Τουρκας και ρση των γερμανικν αντιρρσεων για διαδικασα κυρσεων της Τουρκας


Η γκυρα βρσκεται πλον στην «τελευταα πστα» της εξαναγκαστικς της πολιτικς (coercive policy) απναντι στην Ελλδα προκειμνου να αποκαταστσει αυτ που θεωρε «ιστορικ και γεωγραφικ λθη» στα πλασια του αναθεωρητισμο της πως εχε χαρακτηρσει το «status quo» στο Αιγαο ο κ. Νταβοτογλου και ταυτχρονα να υλοποισει τις ηγεμονικς της φιλοδοξες σε λη την ΝΑ Μεσγειο. Εκτιμ τι η χρονικ συγκυρα εναι ευνοκ και μλιστα βιζεται. Το κβδηλο δλημμα που επιχειρε να θσει στην ελληνικ πλευρ εναι «συνθηκολγηση σγκρουση»!

Και εναι κβδηλο γιατ στην ουσα επιδικει αυτ που επιδικει απλ και μνο με την… απειλ στρατιωτικς βας. Δυστυχς μως υπρχουν κποιες φωνς μσα στην χρα που σνει και καλ επιδικουν την «αυτοενοχοποηση» μας, χρησιμοποιντας επιχειρματα της τουρκικς προπαγνδας για να συζητσουμε πνω στην ατζντα του επιθετικο μας γετονα πως πολ εστοχα επισμανε προχθς σε ρθρο του ο  Γιννης Πρετεντρης.

Ο διλογος για τον οποο κπτεται η Τουρκα εναι προσχηματικς και ουσιαστικ επιδικει την πλρη συνθηκολγηση μας, σο και αν ακογεται «κπως» αυτ η λξη στους κκλους τους οποους προαναφραμε. Το «alter ego» του Τορκου Προδρου κ. Ιμπραμ Καλν διαλει και τις τελευταες ψευδαισθσεις ανογοντας την βεντλια των τουρκικν διεκδικσεων ναντι της Ελλδας υποστηρζοντας σε συνντευξη του την Τρτη στην Χουριτ τι Αθνα και γκυρα πρπει να συζητσουν για Αιγαο, Μεσγειο, «τουρκικ» μειοντητα και εκλογ μουφτδων στη Θρκη. Εχε προηγηθε ββαια ο διος ο Τορκος Πρεδρος το βρδυ της Δευτρας σε να κρεσντο απειλν μετ την συνεδραση του Υπουργικο του Συμβουλου ξεπερνντας τον εαυτ του κτι που επανλαβε χθες μιλντας σε φιστα για την επτειο της Μχης του Μαντζικρτ.

Γιατ μως η Τουρκα επιδικει συνθηκολγηση; Το θμα της οριοθτησης της Υφαλοκρηπδας/ΑΟΖ για αυτν εναι το λιγτερο. Στην γκυρα αν θελαν ειλικριν λση για το ζτημα της υφαλοκρηπδας, θα την εχαμε απ καιρ. Επιζητον μα κατσταση με ελληνικ νησι χωρς καθλου υφαλοκρηπδα, με γκρζες ζνες και διεκδκηση μικρονησδων και βραχονησδων, με Καστελριζο χωρς καμα «επρεια», με τα Τουρκικ Α/Φ να πετον ανεξλεγκτα πνω απ τα ελληνικ νησι στα οποα να μην χουμε το δικαωμα της νμιμης μυνας (Αρ. 51 του Καταστατικο Χρτη του ΟΗΕ) και να τα χουμε αποστρατικοποιημνα. Οι Τορκοι τα λνε... θαυμσια. Δηλαδ με απλ λγια ελτε να συζητσετε αυτ που διεκδικομε εμες δηλαδ «τα δικ μου δικ μου και τα δικ σου μισ-μισ» και ττε θα ισχσει η «καλ γειτονα» και θα χουμε ειρνη!
Ευλγως τθεται το βασανιστικ ερτημα «και λοιπν τι κνουμε»! Κατ’ αρχν εμμνουμε στην σταθερ διαχρονικ εθνικ γραμμ την οποα  καμα κυβρνηση δεν σπασε μχρι σμερα και πιστεουμε τι αυτ η γραμμ παραμνει αταλντευτη και συζητμε μνον για την οριοθτηση της Υφαλοκρηπδας/ΑΟΖ. Αρσει χι, ας κατανοσουμε επιτλους τι στο υφιστμενο «ναρχο» Διεθνς Σστημα, το «νμισμα που περνει» εναι η Ισχς. Αυτ ενισχεται και απ τις κατλληλες Συμμαχες που μως δεν αποτελον  υποκατστατο αυτο που εμες ως Κρτος και ως θνος οφελουμε να κνουμε. Και η Κυβρνηση κινεται σωστ στον τομα αυτ προσπαθντας να δημιουργσει συνθκες ανσχεσης.

Οτε συνθηκολγηση, οτε σγκρουση γιατ σα περισστερα παραχωρομε «χρη της ειρνης» στην Τουρκα τσα περισστερα αυτ απαιτε. Πως γνεται μως να επιτευχθε απομκρυνση του ενδεχμενου της σγκρουσης και ταυτχρονα να μην υποκψουμε στις παρλογες απαιτσεις της γκυρας; Η απντηση δεν εναι δσκολη παρ το δσκολο…ερτημα. Με στιβαρς διπλωματικς κινσεις, με Στρατηγικ Ανασχσεως, με μεση επαξηση της συνολικς εθνικς ισχος και οπωσδποτε με Αξιπιστη Αποτροπ! Αρκε να υπρχει πολιτικ βοληση και το θνος να εναι αποφασισμνο να μην παραμενει αμχανος παρατηρητς.

* Ο Αντιστρτηγος ε.α. Κωνσταντνος Λουκπουλος εναι επικεφαλς στο «Παρατηρητριο Liberal».