The strong voice of a great community
2020

 

Μπανουμε σε μεγλες περιπτειες

Του Γιργου Κρλογλου

Δεν γνεται αλλις. Η περιπτεια της οικονομας απ την τρισθλια ψευτοσοβιετικ πολιτικ 40 ετν κοστζει. Και θα πληρωθε με μια να περιπτεια.

Τα πολιτικ χατρια σε ομδες-χορηγος κομμτων,  κινσεων και καραγκιζηδων της πολιτικς μσα απ να πρωτγονο σστημα κρατικοδαιτης οικονομας, με μοιρασι της πτας των κρατικν προμηθειν, των δαπανν για την μυνα και των δημσιων ργων θα πληρωθον σμερα με τη μεταρρυθμιστικ νομοθεσα για το ξπλυμα χρματος και την παρνομη διασπορ του...

Οι εκατοντδες (χιλιδες σε κποιες φσεις) επιχειρσεις "ζμπι" που ζοσαν απ τα λεφτ του κορβαν και τα προγρμματα της Ε.Ε., για 10ετες, θα πληρωθον τρα με τις εκκαθαρσεις που φρνει το νο πτωχευτικ. Η νομοθεσα που θα εφαρμοστε για να ξρουμε και εμες αλλ και οι δανειστς με τι επιχειρηματικ αγορ χουμε να κνουμε πριν αρχσει η διανομ των 22 δισ. επιδοτσεων,  απ τα 52 δισ. του Ταμεου Ανκαμψης που δικαιοται η χρα.

Η σκπιμη διλυση της βιομηχανας (προς εξυπηρτηση και πολλν εισαγωγικν συμφερντων) με υποκατστασ της απ τη μικρ και μεσαα βιοτεχνα (που περνει στο 2021 με τις μισς μονδες απ εκενες που εχε γραμμνες στα μητρα το 2008) θα πληρωθε με μεγλες μεταβολς στις εγκρσεις των Βρυξελλν για το ΕΣΠΑ αλλ και τις επιδοτσεις επενδσεων απ τα 52 δισ. του Ταμεου Ανκαμψης.

 
Η κομματικ διαπλοκ της τοπικς αυτοδιοκησης με ομδες οικοπεδοφγων, ψηφοφρων,  κυβερνητικν παραγντων και κυβερνσεων που βοηθοσαν την οικοπεδοφαγα και την ναρχη δμηση (με σκπιμη χωροταξικ και πολεοδομικ ανυπαρξα) θα πληρωθον τρα με τις μεταρρυθμσεις στο χωροταξικ, που βεβαως και δεν εναι απλ εφερημα της κυβρνησης αλλ επιβαλλμενη ρθμιση,  για τα χρνια που η οικονομα θα ζει και απ το Ταμεο Ανκαμψης.

Η εγκατλειψη της γεωργας και της αγροτικς βιομηχανας, με τις τοπικς κομματικς και κυβερνητικς ευλογες, που εχαν τη μορφ των επιδοτσεων στην ελαιοπαραγωγ θα πληρωθε τρα με την αναθερηση της Κοινοτικς επιδοματικς πολιτικς στη γεωργα και τις νομοθεσες των κρατν μελν που θα υποχρεωθον να προσαρμοστον στις οδηγες των Βρυξελλν.

Η ανεξλεγκτη κρατικ τιμολγηση στο ηλεκτρικ βιομηχανικ ρεμα, στα κασιμα προς την παραγωγ, και σε κθε ενεργειακ κατανλωση, με σκοπ να συντηρηθον τα κρατικ μονοπλια ενργειας και μσα απ αυτ η διαπλοκ πολιτικν-κυβερνσεων και κρατικοδαιτων επιχειρηματιν θα πληρωθε με την αναγκαστικ αποκρατικοποηση λων των κλδων ενργειας που ακμη και τρα ελγχουν κμματα και κυβερνσεις.

 

Η πολιτικ επιβαρνσεων των εργασιακο κστους και των γελοων αναπροσαρμογν των συλλογικν συμβσεων προς εξυπηρτηση πολιτικν και κυβερνητικν σκοπιμοττων θα πληρωθε με νο τερστιο κμα ανεργας που θα επαναφρει τα ποσοστ πνω απ το 20% εν θα αφανσει την εποχικ απασχληση την οποα "αγκαλιζει" εξ ολοκλρου η μαρη αγορ εργασας.

Η ανυπαρξα δικαστικν μηχανισμν και λειτουργα δικαου για τις επιχειρσεις,  για να ρυθμζει τα προβλματα σε σντομο χρνο στε να κινονται ομαλ και οι επενδσεις, θα πληρωθε με αναμρφωση της νομοθεσας σε σημεο μως που θα κνει αναπφευκτες τις συγκροσεις των δικαστικν με την Πολιτεα.

Τα τερστια κεν στη λειτουργα του συστματος αδειοδοτσεων και διαδικασιν ιδρσεων και επεκτσεων επιχειρηματικν μονδων,  για να εξυπηρετονται κυκλματα διαπλοκς κρατικν παραγντων, (ελεγχομνων και κομματικ) με την επιχειρηματικ αγορ, θα πληρωθε με τη μεταφορ αρμοδιοττων (αναγκαστικ μεταφορ καθς δεν προσφρεται λλη λση- αν πργματι θλουμε επενδσεις-) σε διαπιστευμνα γραφεα και επαγγελματες του ιδιωτικο τομα.

Οι σκπιμες καθυστερσεις στις αποκρατικοποισεις που ξεκνησαν το 1995 (απ τη ΔΕΗ) και πρασαν στο χρονοντολαπο (παρ το κυνηγητ και των δανειστν) θα πληρωθον με πωλσεις του σκοτωμο κρατικς περιουσας αρχζοντας απ τα υπλοιπα λιμνια και τα αεροδρμια, που,  τσι κι αλλις, κακς παραμνουν ακμη στα χρια του κρτους.

Οι εξελξεις εναι μονδρομος. Και τα σενρια της περιπτειας, ως κστος του πολιτικο προβλματος της οικονομας, δεν εναι θμα της κυβρνησης Μητσοτκη της ποιας λλης κυβρνησης μχρι και το 2030, που θα εξελσσονται τα γεγοντα. Χαρακτηρζω περιπτεια τα σα θα συμβον γιατ εναι αναπφευκτα δο πργματα. Οι συγκροσεις με ομδες που θα κινον οι διαπλεκμενοι, οι οικοπεδοφγοι, τα κυκλματα μεσολβησης στις κρατικς παροχς και λλοι του εμφανος και αφανος συνονθυλεματος της οικονομας και της κοινωνας μας. Και η σνδεση της ρος των 72 δισ. (Ταμεο Ανκαμψης και ΕΣΠΑ) και με τις νομοθετικς μεταρρυθμσεις-παρεμβσεις,  που περιγρψαμε. 

george.kraloglou@capital.gr