The strong voice of a great community
2020

 

Απ το Καστελλριζο στην Κπρο

Μνος Καραγιννης

Η τουρκικ αναγγελα για σεισμικς ρευνες εντς της ελληνικς υφαλοκρηπδας δεν αιφνιδασε κανναν στην Ελλδα.  Μετ την υπογραφ του τουρκολιβυκο συμφνου ταν καθαρ θμα χρνου να γνει ,τι γινε. Αυτ που πραγματικ αιφνιδιστηκε ταν η τουρκικ πολιτικ και στρατιωτικ ηγεσα. Χαμνη μσα στην υπερβολικ της αυτοπεποθηση, η γκυρα υποτμησε την αποφασιστικτητα και ετοιμτητα της Αθνας. Η ελληνικ αποτροπ πτυχε τον βασικ της στχο, που δεν ταν λλος απ την αποθρρυνση μιας εχθρικς ενργειας. Η ταχεα ανπτυξη του Πολεμικο Ναυτικο στο Αιγαο αξησε δραματικ το δυνητικ κστος των τουρκικν επιλογν.

Χωρς σως να το συνειδητοποιε, η Αθνα αρχζει να εφαρμζει μια στρατηγικ ανσχεσης της Τουρκας. Καταρχς, γνεται ολονα και συχντερα επδειξη σκληρς ισχος. Απ τη «μχη του βρου» μχρι τη διαχεριση του μεταναστευτικο προβλματος και τρα την κρση στο Καστελλριζο, η ελληνικ πλευρ χει χρησιμοποισει με επιτυχα τις νοπλες Δυνμεις και τα Σματα Ασφαλεας για να προστατεσει τα εθνικ συμφροντα. Παρλληλα, η Ελλδα επιζητε τη στριξη συμμχων και εταρων προκειμνου να τιθασεσει την τουρκικ επιθετικτητα.

Στο πλασιο αυτς της προσπθειας, η ελληνικ διπλωματα χει προσεταιριστε αραβικς χρες, πως η Σαουδικ Αραβα και τα Ηνωμνα Αραβικ Εμιρτα, που μοιρζονται τις διες ανησυχες για τις τουρκικς φιλοδοξες στην περιοχ. Επσης, μετ την επικοινωνα Μητσοτκη-Ποτιν, διαφανεται μια προοπτικ εξομλυνσης των ελληνορωσικν σχσεων. Αξζει να σημειωθε τι η Τουρκα ξεκνησε την επεμβατικ της πολιτικ στη Συρα και τη Λιβη, ταν νιωσε ασφαλς στα ντα της. Χωρς τον φβο της Ρωσας, η Τουρκα μπορε νετα να εφαρμζει μια καταναγκαστικ πολιτικ προς δυσμς.
Απ εκε και πρα, υπρχει να σημαντικ λλειμμα πολιτικς στο ζτημα της κυπριακς ΑΟΖ που πρπει να καλυφθε μεσα. Δηλσεις του τπου «λλο Καστελλριζο, λλο Κπρος» προκαλον σγχυση και υπονομεουν την ελληνικ προεκταθεσα αποτροπ στην Ανατολικ Μεσγειο. Η συμπαρσταση προς τη δοκιμαζμενη Κυπριακ Δημοκρατα δεν μπορε να περιορζεται μνο σε λεκτικ εππεδο. Η Ελλδα μπορε και πρπει να κνει προβολ ισχος στην περιοχ. Η επανασσταση του ενιαου αμυντικο δγματος συνιστ μονδρομο για την προστασα του Κυπριακο Ελληνισμο.

Εναι πολ νωρς λοιπν για πανηγυρισμος, αφο τποτα δεν τελεωσε. Αντιθτως, τρα λα αρχζουν. Η Ελλδα πτυχε μια τακτικ, χι στρατηγικ, νκη. Οι νοπλες Δυνμεις φεραν σε πρας την αποστολ τους με επιτυχα και η τουρκικ ηγεσα αναγκστηκε σε μια αναδπλωση. Η γκυρα μως δεν πρκειται εκολα να αλλξει συμπεριφορ. Η τουρκικ ηγεσα θλει να καταστσει την Ελλδα να κρτος μειωμνης κυριαρχας που πρπει να αποδεχθε τις απαιτσεις μιας περιφερειακς δναμης. Ο διλογος με την Τουρκα χει νημα μνο αν η ελληνικ πλευρ θσει τις δικς της διεκδικσεις (π.χ. καθεστς αυτοδιοκησης μβρου και Τενδου, Οικουμενικ Πατριαρχεο και θρησκευτικς ελευθερες, τουρκικς «γκριζς ζνες», νομικ καθεστς των Στενν μετ τη δημιουργα νας διρυγας). Αν δεν γνει κτι ττοιο, ττε ο διλογος-διαπραγμτευση, πως αλλις το ονομσουμε, θα οδηγσει σε εθνικ ττα.

* Ο Μνος Καραγιννης εναι Αναπληρωτς Καθηγητς στο King’s College London και στο Πανεπιστμιο Μακεδονας.