The strong voice of a great community
2020

 

 

Μητσοτκης εναντον Δνδια; Γιατ σιωπον Καραμανλς – Σαμαρς…

 

Πριν 2-3 μνες ο Πρωθυπουργς Κυρικος Μητσοτκης εχε εξαγγελει τι θα προβε σε ευρ ανασχηματισμ της κυβερνσες του, απογοητευμνος προφανς απ το ισχν αδξιο υπουργικ ργο αρκετν υπουργν του, αλλ και κποιων που επιτλεσαν μεν, σπουδαο υπουργικ ργο, αλλ ενοχλοσαν δε, βαθτατα την Γερμανδα Καγκελριο γκελα Μρκελ, αφο ταν και εξακολουθον να εναι ιδιατερα σκληρο μπροστ στην επιθετικτητα, την παραβατικτητα και την θραστητα της τουρκικς πλευρς. Αλλ με το σμερα, με το αριο, αυτ η πρωθυπουργικ σκψη – απφαση μετατρπηκε σε ναν νευ ουσας μικρ και νευρο ανασχηματισμ (για να σωθον τα προσχματα), και εγκαταλεποντας τον ευρ ανασχηματισμ που θα συμπεριελμβανε και μεταθσεις εκπλξεις Υπουργν. Που σμφωνα με την πληροφρηση πολ καλ ενημερωμνης πηγς μου, συντελστηκε μετ απ “ομηρικς” εσωκομματικς “μχες.

Του Παναγιτη Αποστλου

Πολιτικο αναλυτ – αρθρογρφου

Περιελμβανε η “μετθεση” Υπουργν τους κυρους Δνδια και Παναγιωτπουλο;

Ττε λοιπν, που η πρωθυπουργικ απφαση κυβερνητικο ανασχηματισμο εχε μονοπωλσει το ενδιαφρον των ΜΜΕ, γραψα σε ρθρο μου στις 6 Ιουλου 2020 με ττλο: ΑΝΤΡΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΜΕ “ΠΕΙΡΑΤΕΣ” ΚΑΙ “ΚΟΥΡΣΑΡΟΥΣ”:

«Αλλ ακομε και λλο να κουφ, πως υπρχει δηλαδ ελχιστη (στω) πιθαντητα σε επικεμενο ανασχηματισμ να μετατεθε σε λλο υπουργεο, ο σημερινς υπουργς Εθνικς Αμνης Νκος Παναγιωτπουλος. Ο κατ γενικ ομολογα, πιο ξιος υπουργς της κυβρνησης της ΝΔ. Στον οποο πιστνεται το “πος του βρου” και το εξακριβωμνο γεγονς της παραζλης που χει υποστε ο Τορκος Σουλτνος Ρ. Τ. Ερντογν απ την τριαδικ ομδα Νκου Παναγιωτπουλου, Αλκιβιδη Στεφαν (ΥΦΕΘΑ) και Κωνσταντνου Φλρου (ΓΕΕΘΑ). Αυτ η Ομδα, επιβλλεται να μην αλλξει, εν ψει μλιστα και του “θερμο καλοκαιριο” με τους Τορκους, πως προβλπεται…

Εχαμε γρψει την περασμνη Κυριακ, πως ακογεται ντονα τι θα μετατεθε σε λλο υπουργεο στον επικεμενο ανασχηματισμ ο ΥΠΕΞ Νκος Δνδιας. Αυτ κι αν εναι τρελ ανατροπ, αν τελικ γνει. Και το λγω εγ, που δεν τρφω και τα τρυφερτερα πολιτικ αισθματα για τον κ. Δνδια. Αλλ στην παροσα φση θα ταν εγκληματικ μια ττοια μετθεση. ταν μλιστα ακογεται ντονα τι θα τον διαδεχτε ο Δημτρης Αβραμπουλος. πως επσης, δεν πρπει να περσει καν απ το μυαλ του Πρωθυπουργο πιθαν υπουργοποηση του Ευγγελου Βενιζλου και της ννας Διαμαντοπολου, προκειμνου να ικανοποιηθε  το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Επιστρφοντας μως στην φημολογομενη μετθεση Δνδια, θεωροσα, πως αν γινταν δεν θα εξυπηρετοσε πουθεν τον κ. Μητσοτκη.
Ωστσο, ψλλους στ αυτι μου βαλαν κποιοι επαοντες, μετ την επιτυχημνη συνντηση του ΥΠΕΞ μας με τον πρεδρο του Λιβυκο Κοινοβουλου Aguila Saleh στο Τομπροκ της Λιβης, που μου επαν, τι ο κ Μητσοτκης συνεχζει να “ακοει” στο γερμανικ παργοντα και την κ. γκελα Μρκελ. Εν ο κ. Νκος Δνδιας “ακοει” στον γαλλικ παργοντα. Λτε; Και τι ραγε να σημανει αυτ;
Ο Πρεδρος της Γαλλας Εμανουλ Μακρν, εξυπηρετντας τα γαλλικ συμφροντα στην ευρτερη περιοχ της Μεσογεου και ειδικτερα στη Λιβη, εξαπολει πολεμικς κραυγς – απειλς κατ του Ερντογν και συμπλει με την Ελλδα και την Κπρο. Δεν μπορε λλωστε να περσει απαρατρητο το γεγονς του λεκτικο σφυροκοπματος κατ της Τουρκας, απ τον Εμανουλ Μακρν στην κοιν συνντευξη Τπου που ακολοθησε της πρσφατης συναντσεως Μακρν – Μρκελ. που η Γερμανδα Καγκελριος παρακολουθοσε αποσβολωμνη και χαμνη στον δικ της κσμο. Οτε μπορε να περσει απαρατρητο το γεγονς, πως η Γαλλα απχει Νατοκς σκησης, αποσροντας τη συμμετοχ της γιατ θεωρε τι το ΝΑΤΟ δεν την κλυψε στην πρσφατη παρενχληση γαλλικς φρεγτας απ τουρκικ φρεγτα στη Μεσγειο. Οτε μπορε να θεωρηθε ασμαντη η επιστροφ του γαλλικο πλωτο γεωτρπανου στο λιμνι της Λρνακας, που αναμνεται να χρησιμοποιηθε απ την ΕΝΙ – ΤOTAL σε γεωτρσεις στην Κυπριακ ΑΟΖ.».

“Γερμαν-γαλλικς” πλεμος στην κυβρνηση;

Τα σα ανφερα στο ρθρο μου της 6ης Ιουλου 2020, σον αφορ την πρωθυπουργικ επιθυμα περ μεταθσεως σε λλο υπουργεο του κ. Νκου Δνδια, νομζουμε επιβεβαιθηκε απ ρθρο – ρεπορτζ του ρη Δημητρακπουλου στο Pronews.gr:

«Σμφωνα με το περιοδικ Der Spiegel, εν χθες ο Νκος Δνδιας ζητοσε δημσια απ τον Γερμαν ΥΠΕΞ Χικο Μας κυρσεις απ την ΕΕ για την Τουρκα, ο Κυρικος Μητσοτκης λγο αργτερα διαβεβαωνε τον Γερμαν σε κατ' ιδαν συζτηση πως η Αθνα δεν θα πισει την ΕΕ για μεση επιβολ κυρσεων στην γκυρα, δηλαδ οτε στο μεθαυριαν συμβολιο των ΥΠΕΞ, οτε στη σνοδο κορυφς του Σεπτεμβρου.
Με λγα λγια ο πρωθυπουργς “δειασε” τον υπουργ Εξωτερικν του στον Γερμαν, δεχνοντας να ευθυγραμμζεται με τις απαιτσεις του Βερολνου για μια πιο κατευναστικ στση απναντι στην Τουρκα.

Συγκεκριμνα το Spiegel αναφρει:

“Σε τελικ ανλυση, σε μια συνομιλα με τον Πρωθυπουργ Κυρικο Μητσοτκη, ο Γερμανς Υπουργς Εξωτερικν λαβε το μνυμα τι η Αθνα δεν θα πισει να επιβληθον μεσα κυρσεις. Ο εκπρσωπος εξωτερικς πολιτικς της ΕΕ, Josep Borrell, χει δη κληθε απ τα κρτη μλη να καταρτσει κατλογο πιθανν κυρσεων. Θα ταν αρκετ για την ελληνικ πλευρ, το αποτλεσμα της συνομιλας, εν η Τουρκα σταματοσε τις ρευνες”.

Μλιστα το γερμανικ περιοδικ περιγρφει μα γενικτερη δυσαρσκεια της γερμανικς κυβρνησης με τον Νκο Δνδια επειδ θεωρον πως κρατ “σκληρ στση” και “αρνεται τον διλογο”.
πως αναφρει χαρακτηριστικ το Spiegel:

“Ο Γερμανς ΥΠΕΞ γινταν λο να και πιο δυσαρεστημνος με κθε πρταση του λληνα”.

Χθες ο Νκος Δνδιας εχε ζητσει κυρσεις απ τον Γερμαν ΥΠΕΞ λγοντας:

“Προσβλπουμε στην κατρτιση καταλγου κυρσεων που χει υποχρωση να καταρτσει ο κ. Μπορλ και να παρουσισει στο επικεμενο τυπο συμβολιο, κυρσεις που θα καταστσουν σαφς τι η συνεχιζμενη τουρκικ παραβατικτητα εν συνεχιστε θα επιφρει συνπειες. τι η ΕΕ εναι τοιμη και πρθυμη να υπερασπιστε τα σνορ της”.
Το ερτημα πλον εναι πτε θα πισει η Ελλδα την ΕΕ για κυρσεις στην Τουρκα; ταν θα στνει τις πλατφρμες ντλησης στην ελληνικ υφαλοκρηπδα;
Επιπλον γνεται φανερ πως η Γερμανα και η ΕΕ πιζουν την Ελλδα να πει στον διλογο με την Τουρκα “χαμνη απ τα αποδυτρια” αφο της αφαιρον τσο το “πλο” των κυρσεων, εν ταυτχρονα την καλον και σε αποκλιμκωση.».

Το παραπνω ρεπορτζ του Pronews.gr προσλαμβνει μεγαλτερη εγκυρτητα, απ την στιγμ που την Τετρτη 26 Αυγοστου 2020 στην Βουλ των Ελλνων στη συζτηση για την κρωση των συμφωνιν της Ελλδος με την Ιταλα και την Αγυπτο για την οριοθτηση των θαλασσων ζωνν, ο Πρεδρος της “Ελληνικς Λσης” Κυρικος Βελπουλος κανε αναφορ στο ρεπορτζ του γερμανικο περιοδικο Der Spiegel, παρουσα του Πρωθυπουργο και του ΥΠΕΞ που βρισκταν δπλα του.
Ωστσο, ταν λαβε τον λγο ο ΥΠΕΞ Νκος Δνδιας, μετ την δευτερολογα του Πρωθυπουργο και λων των αρχηγν των κοινοβουλευτικν κομμτων, δεν φρντισε να “καλψει” τον Κυρικο Μητσοτκη.
Εναι λοιπν σγουρο, τι στην κυβρνηση χουμε ναν “Γερμαν-γαλλικ πλεμο” σε εξλιξη και ας ευχηθομε να αποβε προς φελος της Πατρδος μας.

Θα περιμναμε πρωτοβουλες απ τον Καραμανλ και τον Σαμαρ…

Στην Πατρδα μας αυτν την στιγμ χουμε εν ζω πντε πρην Πρωθυπουργος. Τον Κστα Σημτη, τον Κστα Καραμανλ, τον Γιργο Παπανδρου, τον Αντνη Σαμαρ και τον Αλξη Τσπρα (αν θλετε και τον Λουκ Παπαδμο).

Θα περμενε λοιπν ο ελληνικς λας στις σημερινς κρσιμες συγκυρες που βινει η Πατρδα μας, λγω της επιθετικτητας της Τουρκας που διεκδικε την μισ Ελλδα και μας απειλε με πλεμο, την στιγμ που ο Ελληνικς Στρατς εναι σε διαρκ επιφυλακ και με το δκτυλο στην σκανδλη, να προυν πρωτοβουλες και να υποβοηθσουν το ργο της σημερινς κυβρνησης.
Ββαια θα μου πετε, τι να μας πει και πο να βοηθσει ο Αλξης Τσπρας, ο οποος εναι μεν αρχηγς του ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικς αντιπολιτεσεως στη σημεριν Βουλ, μως βαρνεται με την προδοτικ Συμφωνα των Πρεσπν;

Τι να μας πει και πο να βοηθσει ο Κστας Σημτης, ο οποος βαρνεται με την γερμανφιλο υποτακτικ διαδρομ του ως Πρωθυπουργς, αλλ και με τα μια και την δουλοπρεπ του στση προς τους Αμερικανος;

Τι να μας πει και πο να βοηθσει ο Γιργος Παπανδρου, ο “εφευρτης” των Μνημονων και “σκηνοθτης” της 10ετος οικονομικς κρσεως στην Πατρδα;
Τι να μας πουν τσι αυτο; Καλτερα εναι να σιωπον.

Αλλ οι “κεντροδεξιο” Κστας Καραμανλς και Αντνης Σαμαρς που βρσκονται; Πο “παραθερζουν”; χουν “συνταξιοδοτηθε”. Εναι μπως εκβιαζμενοι και σιωπον; χουν λβει υποσχσεις (και απ πο;) να διαχειριστον τα συντρμμια πο θα αφσουν πσω τους οι ΗΠΑ, η Γερμανα και το “ψυχοπαδι” τους η Τουρκα;

Ο ελληνικς λας θα περμενε να ακοσει τη φων τους. Θα περμενε να αναλβουν μπρακτες πρωτοβουλες.

Να δηλσουν, επ παραδεγματι, τι η Ελλς πρπει να θσει προαπαιτομενα αρχς διαλγου. πως, για να καθσει σε να διαπραγματευτικ τραπζι η Ελλς με την Τουρκα, τοτο θα ταν εφικτ, αν δεχτε η Τουρκα το αναφαρετο δικαωμ μας, της αξησης των ναυτικν μας μιλων απ τα 6 στα 12, κι αν η Τουρκα καταργσει μεσα το Τορκο – λιβυκ Μνημνιο, του οποου η συνεχιζμενη διατρηση, χι μνο εναι απαγορευτικς ρος αρχς διαλγου, αλλ επ της ουσας εναι casus belli για την Ελλδα.

Θα μποροσαν να ενεργοποισουν τις υψηλς διεθνες διασυνδσεις τους, ευαισθητοποιντας τα αντανακλαστικ “συμμχων” και “εταρων”.
Αυτο μως σιωπον. Την ρα που γρφεται ιστορα, αυτο δηλνουν απντες. Και στις επμενες γενις, στα σχολικ βιβλα πιθαντατα να μην αναφρεται καθλου το νομ τους.
Αυτ θλουν; Αυτ επιζητον; Δεν νομζουμε