The strong voice of a great community
Απρίλης 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

Φωτογραφίες

Προξενική Δεξίωση για την εθνική Εορτή

 

Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ, Γιώργος Αραβοσιτάς, παρέθεσε δεξίωση με πλούσια εδέσματα μέσα στα πλαίσια των πανηγυρισμών της ημέρας της εθνικής παλιγγενεσίας. Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 26 Μαρτίου στις αίθουσες τελετών της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ, αμέσως μετά το τέλος της θρησκευτικής

Τελετής στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και την κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο στο προαύλιο του ναού.

Θα πρέπει να τονίσω ότι κατά την διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι πόρτες του πολιτιστικού κέντρου παρέμειναν κλειστές, μολονότι αρκετοί ήταν εκείνοι των ομογενών οι οποίοι κατόρθωσαν να εισβάλουν στους διαδρόμους στην προσπάθειά τους αναζήτησης προστασίας από την ψηλή βροχή που έριχνε έξω.

Όταν τελικά άνοιξαν οι πόρτες, ο Πρόξενος βρέθηκε πρόσχαρος και πρόθυμος να υποδέχεται τους ομογενείς επισκέπτες του. Πρόβλημα δημιουργήθηκε ωστόσο από τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών ομογενών, αρκετοί των οποίων προτίμησαν να αποφύγουν την γραμμή που είχε σχηματισθεί για την επίσημη υποδοχή, και να παν κατευθείαν στα τραπέζια με τα φαγητά τα οποία φάνηκε ότι απόλαυσαν. Ύστερα από ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλοι σχεδόν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα νόστιμα εδέσματα του μπουφέ, άρχισαν οι χαιρετισμοί και ομιλίες της ημέρας. Με την ευκαιρία αυτή ο Παναγιώτης Κλητάς, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ, καλωσόρισε όλους τους ομογενείς και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στους πανηγυρισμούς, ακολούθησε η ομιλία του Προξένου η οποίας πραγματικά ήταν αντάξια της μεγάλης εορτής της ημέρας.

Αυτή, εξ άλλου, ήταν η πρώτη φορά  από την ημέρα που ο κ. Αραβοσιτάς διορίσθηκε στη θέση του Προξένου της Ελλάδος στο Βανκούβερ, που διοργάνωσε μία τόσο πετυχημένη εκδήλωση για την ομογένεια της Βρετανικής Κολόμβιας.

Το 2005, ο Πρόξενος διοργάνωσε τις εκδηλώσεις του στην ομογενειακή κοινότητα της Βικτόριας και την προηγούμενη από αυτήν είχε διοργανωθεί στις άλλες επαρχίες του Δυτικού Καναδά, σε μια προσπάθεια να τονώσει το εθνικό φρόνημα των μικρών ομογενειακών κοινοτήτων των Σασκάτσουα και Αλμπέρτας. Μια πραγματικά υπέροχη πρωτοβουλία η οποία τον τιμά ιδιαίτερα.

 

    Στη  Μηνιάτικη  Εκδήλωση του “Φάρου”:

         “Οι βιβλιοθήκες της αρχαιότητας.”

 

Τη Δευτέρα 27 του Μάρτη, ο Έλληνο-Καναδικός εκπολιτιστικός σύλλογος “Φάρος” πραγματοποίησε τη προτελευταία εκδήλωσή του για τη περίοδο του 2005/2006. Ήταν μια υπέροχη  επιστημονική παρουσίαση και πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ.

Η ομιλία του ακαδημαϊκού Hector Williams, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας , τμήμα κλασικών σπουδών, συνοδευόταν από διαφάνειες και ας μου επιτραπεί να τονίσω ήταν μοναδική στο είδος της. Σαν θέμα της είχε το “οι βιβλιοθήκες της αρχαιότητας.”

Ο ομιλητής είναι μέλος του “Φάρου”  από την περίοδο της δημιουργίας του, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και έχει υπηρετήσει με πίστη και αγάπη αρκετές φορές στη διοίκηση του εκπολιτιστικού οργανισμού το διάστημα αυτό, μεταξύ των οποίων και ως πρόεδρος. Ο καθηγητής διέθεσε αρκετά χρόνια της ζωής του κάνοντας ανασκαφές και έρευνες στην Ελλάδα. Είναι επίσης βασικό στέλεχος της οικονομικής προσπάθειας για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Καναδικό πολιτιστικό Ίδρυμα των Αθηνών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις μεγάλες βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Εφέσου και των Αθηνών, καθώς επίσης και ορισμένες ιδιωτικές βιβλιοθήκες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι Αίγυπτος ήταν μια μεγάλη πηγή εξαγωγής παπύρου. Η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται κάτω από τη σημερινή Ισλαμική πόλη, ήταν ένα πραγματικό κέντρο παιδείας μέχρι της αρχές του χριστιανισμού. Η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης περιείχε περισσότερους από ένα και μισό εκατομμύριο πάπυρους. Άλλες βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου επίσης  είχαν μεγάλες συλλογές παπύρων. Σύμφωνα με τον ομιλητή αποτελεί ένα πραγματικό περίεργο το πως αυτές οι βιβλιοθήκες κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τόσους πολλούς τόμους πάπυρων οι περισσότεροι των οποίων απαιτούσαν επίπονη εργασία ετών για να ετοιμαστούν και να γραφούν με το χέρι.

Ενώ δε η εκτύπωση και το χαρτί ανατρέχουν πίσω στην αρχαιότητα για χιλιετηρίδες, το γνωστό μας βιβλίο αντίθετα αποτελεί σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη με μια ιστορία μόνον 550 χρόνων, η οποία αρχίζει με την εφεύρεση της τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου.

Ο “Φάρος” πρόκειται να ολοκληρώσει την σειρά των μηνιάτικων ομιλιών του για την περίοδο με την τελευταία εκδήλωση την Δευτέρα πρώτη του Μάη, ( αντί της τελευταίας  Δευτέρας του Απρίλη), με τη πραγματοποίηση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του οργανισμού και τη πραγματοποίηση αρχαιρεσιών για την  ανάδειξη νέας διοίκησης. Την ίδια ημέρα πρόκειται να γίνει η παρουσίαση της Dr. Anna Christake Cornwall, και το βραβευμένο βιβλίο της “Μόνο τα πουλιά είναι Ελεύθερα”, μια αληθινή ιστορία βασισμένη πάνω στις προσωπικές της εμπειρίες από τον ένοπλο αγώνα των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.