The strong voice of a great community

Απρίλης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ.

 

   Τα νέα προστατευτικά μέτρα κάνουν τον Καναδά

   ιδανικό για τους σπουδαστές του εξωτερικού.

    Του Γιάννη Στεφ. Σαραϊδάρη

 

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα νέα μέτρα του Υπουργού Μετανάστευσης του Καναδά Joe Volpe, δημιουργούν μια νέα κατάσταση σε ότι αφορά την δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει σπουδαστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι δε γνωστό ότι ο Καναδάς μέχρι σήμερα αποτελούσε μία από τις πρώτες χώρες της διεθνούς κοινότητας οι οποίες είχαν κατορθώσει να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Τώρα με τα νέα μέτρα και από κοινού και σε συνεργασία με τις επαρχίες και τις νομαρχίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, επεκτείνει αυτή του την πολιτική προκειμένου να μετατρέψει την χώρα σε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούν να συναντιούνται νέοι και νέες από κάθε γωνιά της γης, ένα σημείο το οποίο θα έλκει τους φοιτητές και θα τους προσφέρει κάθε δυνατότητα για να επιτύχουν στις σπουδές τους, χωρίς ταυτόχρονα να γονατίζουν οικονομικά τους δικούς τους.

Το πρώτο πρόγραμμα της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να προσφέρει την ευκαιρία στους νεαρούς φοιτητές των Καναδικών Πανεπιστημίων να μπορούν να εργάζονται έξω από την Πανεπιστημιούπολη. Το μέτρο αυτό είναι σπουδαίο δεδομένου ότι θα επιτρέπει στον φοιτητή να μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τον εαυτό του εργαζόμενος μερικές ώρες την εβδομάδα, παράλληλα με τις σπουδές του. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να γνωρίσουν την Καναδική αγορά εργασίας και παράλληλα τις κοινωνικές συνθήκες ζωής. Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται στους φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών,  θα τους προσφέρει την δυνατότητα της εργασίας δύο ετών μετά το τερματισμό των σπουδών τους και την λήψη του πτυχίου τους, έναντι του ενός που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν θα ισχύει για τα Πανεπιστήμια του Μόντρεαλ, του Τορόντο και του Βανκούβερ, τα οποία συνήθως καλύπτουν τη δυνατότητα τους υποδοχής φοιτητών με άνεση, αλλά για τα υπόλοιπα ανώτατα  εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καναδικής επικράτειας.

Κάτι παρόμοιο είχε εφαρμοσθεί σε δοκιμαστικό στάδιο προηγουμένως για συγκεκριμένες περιοχές και είχε πραγματική επιτυχία για ορισμένες επαρχίες της ομοσπονδίας. Για τον σκοπό αυτό, εξ άλλου, η Κυβέρνηση επενδύει ένα ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για πέντε χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει και να κρατήσει το πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα χαιρέτισε με ενθουσιασμό τόσο η επαρχιακή κυβέρνηση του Οντάριο, όσο και άλλων επαρχιών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η εμπειρία την οποία θα μπορέσουν να αποκτήσουν οι πτυχιούχοι των μεταπτυχιακών σπουδών θα βοηθήσει τόσο τον Καναδά όσο και τους ίδιους και θα τους δώσει την ευκαιρία να σκεφτούν  εάν και κατά πόσο τους συμφέρει να παραμείνουν μόνιμα στην χώρα ή και να γυρίσουν αργότερα στην πατρίδα τους, φέρνοντας μαζί τους και τις εμπειρίες που απέκτησαν από την Καναδική αγορά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, εξ άλλου, φοιτητές των μεταπτυχιακών έχουν τώρα την δυνατότητα εναλλαγής προγραμμάτων σπουδών και ακόμα και Πανεπιστημίων, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση για αλλαγή των όρων που αναφέρονται στην φοιτητική τους άδεια.

Σπουδαστές, εξ άλλου, οι οποίοι έχουν τελειώσει το γυμνάσιο και έρχονται για Πανεπιστημιακές σπουδές, τώρα μπορούν να πάρουν φοιτητική άδεια παραμονής στον Καναδά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από τις 16 του Μάη, 2005, φοιτητές οι οποίοι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος για άδεια εργασίας δύο ετών  θα έχουν την δυνατότητα να την αποκτήσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νέα μέτρα εξυπηρετούν τους φιλόδοξους νέους που είναι αποφασισμένοι να σπουδάσουν, ενώ παράλληλα ευνοούν την Καναδική οικονομία η οποία με το τρόπο αυτό κατορθώνει να αισθανθεί τα ευεργετήματα των υπηρεσιών που πρόσφερε στους νέους επιστήμονες.