The strong voice of a great community
2018

Οι νοι "καννες του παιχνιδιο" στη Συρα

Του Κστα Ρπτη

Η επθεση που εξαπλυσαν απ κοινο οι ΗΠΑ, η Γαλλα και η Βρετανα τα ξημερματα του Σαββτου εναντον στχων που υποστηρζουν τι σχετζονται με το χημικ οπλοστσιο της Συρας χει επιπτσεις που, σμφωνα με λες τις ενδεξεις, θα γνουν περισστερο αισθητς στην ευρτερη διεθν σκην, με τη συνολικ επιδενωση των σχσεων των δυτικν και των ευρασιατικν δυνμεων, απ' ,τι στην συγκεκριμνη περιοχ.

Στο περιφερειακ εππεδο, η επθεση του Σαββτου δεν λλαξε κτι ως προς τον συσχετισμ δυνμεων επ του εδφους, εν αντθετα ενσχυσε τον Μπασρ αλ-Ασαντ, εφσον αποδεχθηκε πρτον τι το συριακ καθεστς δεν εγκαταλεπεται απ τους Ρσους συμμχους του (αντθετα αυτο εμφανζονται να συσφγγουν περισστερο τη συνεργασα τους και με τον τερο μεγλο προσττη της Δαμασκο, το Ιρν) και δετερον τι εναι σε θση να υπερασπιστε αρκετ αποτελεσματικ τον εαυτ του απναντι σε πλγματα μικρς κλμακας.

Ο ισχυρισμς των ρωσικν ενπλων δυνμεων τι τα σοβιετικς κατασκευς αντιαεροπορικ συστματα της Συρας μπρεσαν να αναχαιτσουν περ το 70% των εισερχμενων πυραλων δεν χει διαψευσθε και αποτελε λλη μα ευκαιρα για τη Δαμασκ (μετ την πρσφατη κατρριψη ισραηλινο μαχητικο αεροσκφους που εχε πραγματοποισει επιδρομ) να δοκιμσει σε πραγματικς συνθκες τις δυναττητες υπερσπισης του εναριου χρου της.

Οι δυναττητες αυτς θα αναβαθμιστον ββαια θεαματικ, σε περπτωση που υλοποιηθε το σενριο στο οποο αναφρθηκε το Σββατο ο συνταγματρχης Σεργκι Ρουτσκι, διευθυντς επιχειρσεων του ρωσικο Γενικο Επιτελεου. πως επε, η Μσχα επανεξετζει την απφαση που εχε λβει κατ παρκληση διεθνν εταρων της να μην υλοποισει την παραγγελα ρωσικν αντιπυραυλικν-αντιαεροπορικν συστημτων S-300 απ μρους της Δαμασκο. Τρα μως εναι υποχρεωμνη να το ξανασυζητσει, χι μνο για τη Συρα, αλλ και για λλες περιοχς του κσμου.

Κτι ττοιο θα σμαινε τι το Ισραλ θα χανε τη δυναττητα που χει κατοχυρσει να επιχειρε αν πσα στιγμ στον εναριο χρο της Συρας (και του Λιβνου) και η οποα δεν εχε διαταραχτε οτε με την ανπτυξη ρωσικς δναμης στην περιοχ.

Δεν εναι τυχαο, τι ο ισραηλινς πρωθυπουργς Βενιαμν Νετανιχου υπρξε νας απ τους ελχιστους ξνους ηγτες με τους οποους συνομλησε τηλεφωνικ ο Βλαντμιρ Ποτιν κατ την προηγομενη, εξαιρετικ τεταμνη εβδομδα. Στον απηχο της ισραηλινς επιδρομς εναντον συριακς βσης στην οποα φρεται να βρσκονταν Ιρανο νστολοι, ο Ρσος πρεδρος φρεται να ζτησε απ τον συνομιλητ του να κρατηθε εκτς Συρας, τερματζοντας τσι την πολιτικ της Μσχας να μην εμπλκεται στις συρο-ισραηλινς συγκροσεις.

Η προαναγγελθεσα απ τον Ρουτσκι παρδοση των S-300 στη Συρα εναι ο πρακτικς τρπος με τον οποο μπορε να επιβληθε η παρτρυνση Ποτιν προς Νετανιχου και στερε απ το Ισραλ το μχρι τρα αδιαμφισβτητο πλεονκτημ του στον αρα.

Με αυτ την ννοια, ως κρτος που βρσκεται πνω σε μα απ τις διαχωριστικς γραμμς που βαθανουν στον κατακερματιζμενο πλαντη, το Ισραλ πληρνει πρτο το τμημα. δη ο ισραηλινς τπος ασχολεται εκτενς με το τι μπορε να σημανουν οι νοι "καννες του παιχνιδιο”.

Πσο μλλον ταν το λεξιλγιο με το οποο ο Ντναλντ Τραμπ και το Πεντγωνο αξιολγησαν την επθεση του Σαββτου παραπμπει, πσω απ τις αναμενμενες θριαμβολογες, σε επιστροφ στη γραμμ που πρσφατα ανακονωσε ο πρεδρος των ΗΠΑ για σταδιακ αμερικανικ απεμπλοκ απ την περιοχ της Συρας και ανληψη της ευθνης απ λλες δυνμεις, πλησιστερα στην περιοχ.

πως επε ο Τραμπ χαρακτηριστικ, το αμα και το χρμα που μπορον να καταβλλουν οι ΗΠΑ δεν αρκε για τη σταθεροποηση μιας τσο προβληματικς περιοχς και χρες πως οι μοναρχες του Περσικο Κλπου πρπει να κνουν περισστερα για την ανσχεση της επιρρος του Ιρν.