The strong voice of a great community
2018

Σκις στην πορεα του Ερντογν προς την επανεκλογ

;

 

Του Κστα Ρπτη

Οι προεδρικς και ταυτχρονα βουλευτικς εκλογς του Νοεμβρου 2019, οι πρτες που θα διεξαχθον στην Τουρκα με βση το νο Σνταγμα, αποτελον το κεντρικ σημεο αναφορς για ,τι σκφτεται και πρττει ο Τορκος πρεδρος Ταγπ Ερντογν.

Ο συσχετισμς δεχνει να τον ευνοε συντριπτικ. Απ τα κμματα της αντιπολτευσης, το μεν φιλοκουρδικ HDP βρσκεται με το να πδι εκτς νομιμτητας και με τους ηγτες του στη φυλακ, εν το εθνικιστικ MHP χει, μετ απ δισπασ του, ενσωματωθε πλρως στη συμπολτευση και το κεντροαριστερ κεμαλιστικ CHP μοιζει εγκλωβισμνο σε να "εκλογικ γκτο”, καθς τα ποσοστ του μνουν απαρλλαχτα απ αναμτρηση σε αναμτρηση. Και το κυριτερο: καμα προσωπικτητα δεν θα ταν δυνατν να κερδσει την υποστριξη τσο διαφορετικν πολιτικν τσεων στε να αμφισβητσει με αξισεις τον Ερντογν στις προεδρικς κλπες.

λλωστε, οι κυβερνντες ξαναγρφουν τον εκλογικ νμο στα μτρα τους, προκειμνου αφενς να χαλαρσουν οι εγγυσεις για την ακεραιτητα της διαδικασας ψηφοφορας και καταμτρησης και αφετρου να επιτραπε η συγκρτηση εκλογικν συμμαχιν σαν αυτ που χει δη συμφωνηθε ανμεσα στο Κμμα Δικαιοσνης και Ανπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογν και το MHP, προκειμνου να εξασφαλιστε η κοινοβουλευτικ εκπροσπηση του τελευταου, χωρς να θιγε το ριο του 10% που αποβλπει στην αποτροπ της αυτελος πολιτικς κφρασης του κουρδικο στοιχεου.

Το παρδειγμα της συμμαχας αυτς αντιγρφει το εξωκοινοβουλευτικ ισλαμιστικ κμμα Saadet (προρχεται απ το τμμα της παρταξης του Ερμπακν που δεν ακολοθησε στις αρχς του αινα τον Ερντογν στην συγκρτηση του ΑΚΡ) που διαπραγματεεται με το Καλ Κμμα (Iyi partisi) της Μερλ Ακσενρ, που συγκροτθηκε απ σους εθνικιστς διαφνησαν με την πολιτικ ουρς του ΜΗΡ ναντι της κυβρνησης.

Ομοως, ο ηγτης του CHP Κεμλ Κιλιτσντρογλου συναντθηκε με τον ηγτη του εξωκοινοβουλευτικο Δημοκρατικο Κμματος, Γκιουλετκν Ουσλ με αντικεμενο την προετοιμασα κοινς εκλογικς καθδου, εν σκοπεει να συναντηθε τις επμενες μρες και με την Ακσενρ.

σοι πιστεουμε στις δημοκρατικς αρχς, υποστριξε την Πμπτη ο Κιλιτσντρογλου, χουμε τη δυναττητα να κατακτσουμε το 60% στις εκλογς.

Οι δημοσκοπσεις δεχνουν τι η αισιοδοξα του δεν εναι απαραιττως αθεμελωτη.

ρευνα της εταιρεας Piar, την οποα δημοσευσε την προηγομενη εβδομδα η κεμαλιστικ εφημερδα "Τζουμχουριτ" αναφορικ με την πρσθεση ψφου στις προεδρικς εκλογς, αν αυτς διεξγονταν την προηγομενη Κυριακ δεχνει τι σε μια μονομαχα δετερου γρου με αντπαλο τον Κιλιτσντρογλου ο πρεδρος Ερντογν θα συγκντρωνε ποσοστ 43,9% και ο ηγτης του CHP 40,5%, με τους αναποφσιστους να ανρχονται στο 7,6% και την αποχ να διαμορφνεται στο 8,0%.

Τα πργματα θα ταν πιο δσκολα για την Ερντογν, αν στον δετερο γρο ανταγωνιζταν την Μερλ Ακσενρ: αυτς θα συγκντρωνε το 41,9% και αυτ το 41,1%. Οι αναποφσιστοι θα φταναν το 11,1% και η αποχ το 5,9%. Ωστσο, τα τουρκικ μσα ενημρωσης εκτιμον τι θα ταν πολ δσκολο στον πρτο γρο να προσπερσει η Ακσενρ τον Κιλιτσντρογλου.

Σε κθε περπτωση τα προβλματα γιναν σαφ για τον Ερντογν και απ το δημοψφισμα του Απριλου 2017 για την αλλαγ του Συντγματος, καθς η πλειοψηφα υπρ του "Ναι" ταν οριακ και υπολειπταν κατ πολ του αθροσματος ΑΚΡ και ΜΗΡ στις προηγομενες βουλευτικς εκλογς. Ο χρτης δειχνε πντοτε τι η Τουρκα παρμενε διαιρεμνη σε να παρλιο τμμα αφοσιωμνο στο CHP, να νοτιοανατολικ που εκφραζταν δια του HDP, εν ο κορμς της χρας μενε πιστς στο ΑΚΡ. Ωστσο η εικνα δεν αποτπωνε το νο στοιχεο: το ργμα στο εσωτερικ της πλειοψηφας και μλιστα στα μεγλα αστικ κντρα. Αυτ εξηγε και το κμα εκκαθρισης φιλοκυβερνητικν δημρχων μεγλων πλεων που ακολοθησε.

μως το σημαντικτερο "χαρτ" βρσκεται πρα απ τον λεγχο του Ερντογν: πρκειται για την κατσταση της τουρκικς οικονομας, της οποας η ραγδαα ανπτυξη (στω και σε ασταθς δαφος) το προηγομενο διστημα αποτλεσε την κρια "συγκολλητικ λη" της εκλογικς πλειοψηφας του ΑΚΡ. Η υποχρηση της λρας και η περιδνηση στην οποα δεχνει να μπανει η τουρκικ οικονομα, λγω και του επαπειλομενου διεθνος εμπορικο πολμου, αποτελε το πιο ανησυχητικ νο για τον Τορκο πρεδρο.