The strong voice of a great community
2018

Θρκη: Θα διδσκουν την τουρκικ γλσσα στα μειονοτικ νηπιαγωγεα!

Ισμνη Χαραλαμποπολου

‘’ Ερωτηματικ για την απφαση του υπουργεου Παιδεας - Εκτς απ τον νηπιαγωγ που μιλει ελληνικ, θα υπρχει στην τξη δετερος εκπαιδευτικς, που θα μπορε να υποστηρξει την τουρκικ γλσσα - Δγλωσσα νηπιαγωγεα δεν προβλπονται απ τη Συνθκη της Λωζνης
Ερωτηματικ προκαλε η απφαση του υπουργεου Παιδεας να προχωρσει στην επκταση προγρμματος διδασκαλας της τουρκικς γλσσας σε μειονοτικ νηπιαγωγεα, στα οποα, εκτς απ τον νηπιαγωγ που μιλει ελληνικ, θα υπρχει στην τξη δετερος εκπαιδευτικς, που θα μπορε να υποστηρξει την τουρκικ γλσσα.

Σημεινεται οτι δγλωσσα νηπιαγωγεα δεν προβλπονται απ τη Συνθκη της Λωζνης, αλλ στηρζονται σε πργραμμα του υπουργεου Παιδεας, που προβλπει και ορζει την διδασκαλα της τορκικης γλσσας σε νηπιαγωγεα της μειοντητας στη Θρκη. Αυτ μως μεταφρζεται απ εκπαιδευτικος ως “δουρειος ππος” που , μμεσα, εισγει εκ παραθρου την τουρκικ γλσσα και την επακλουθη προπαγνδα στα δημσια σχολεα της Ελλδας.

Αιφνιδιαστικ, λγο πριν απ τον εορτασμ της 25ης Μαρτου, το υπουργεο Παιδεας προσπθησε να θσει σε λειτουργα τα δγλωσσα νηπιαγωγεα στην Θρκη, στα οποα ορζεται η διδασκαλα της τορκικς γλσσας. Η κνηση αυτ προκλεσε προβληματισμ στην τοπικ κοινωνα, αλλ και τους εκπαιδευτικος που αντδρασαν, καθς στη συγκεκριμνη ευασθητη χρονικ συγκυρα η απφαση του υπουργο Παιδεας Κστα Γαβργλου χαρακτηρστηκε τουλχιστον ως νδειξη εμμονς και ιδεοληψας.

Δσκαλοι και νηπιαγωγο καναν στση εργασας και το πργραμμα δεν ξεκνησε. Η ΔΟΕ, το κορυφαο συνδικαλιστικ ργανο των δασκλων, ζτησε συνντηση με τον υπουργ Παιδεας Κστα Γαβργλου, κνοντας λγο για “στση εμμονς απ την πλευρ του υπουργεου στην αππειρα υλοποησης του προγρμματος, που επιβλλεται δχως τον απαρατητο ουσιαστικ διλογο και, το πλον σημαντικ, δχως τη συνανεση τσο των εκπαιδευτικν σο και της τοπικς κοινωνας, οδηγε σε αδιξοδο”.

Οπως λει στο 'Πρτο Θμα” ο πρεδρος της ΔΟΕ, Θανσης Κικινς, δεν χει προηγηθε διλογος για να τσο σοβαρ θμα, πως αυτ. Ο πρεδρος τνισε επσης τι με τη φρση “μητρικ γλσσα” που αναφερταν απ το ΙΕΠ, θα μποροσε η γλσσα αυτ να εναι τα πομακικ και τα ρομαν. Ο κ. Κικινς εκφρζει τον ντονο προβληματισμ του σχετικ με την εφαρμογ του προγρμματος του ΙΕΠ «Εκπαδευση των παιδιν της μουσουλμανικς μειοντητας στη Θρκη» και συγκεκριμνα στην Ξνθη και την Ροδπη.

Σμφωνα με πληροφορες, πριν απ τον εορτασμ της 25ης Μαρτου εκπαιδευτικο στα νηπιαγωγεα της Θρκης, στερα απ απφαση του ΙΕΠ, εδαν τουρκφωνους νηπιαγωγος στα σχολεα, οι οποοι θα μπαιναν στην τξη για να κνουν συνδιδασκαλα με τις νηπιαγωγος, με στχο να προχωρσει η υλοποηση της απφασης «Πιλοτικς παρεμβατικς δρσεις υποστριξης μουσουλμανοπαδων στα νηπιαγωγεα της Θρκης».

Ακολοθησε στση εργασας των νηπιαγωγν στις 19 Μαρτου, πρτη ημρα που εχε προγραμματιστε απ το Υπουργεο Παιδεας να ξεκινσει η υλοποηση της πρξης «Πιλοτικς Παρεμβατικς Δρσεις Υποστριξης Μουσουλμανοπαδων στα Νηπιαγωγεα της Θρκης». Η κνηση αυτ τυχε της καθολικς συμμετοχς των εκπαιδευτικν των δομν αυτν, καθς συμμετεχαν λοι στη στση εργασας.Σμφωνα με πληροφορες οι εκπαιδευτικο στα νηπιαγωγεα Αρριανν, Πσσου και Ασωμτων συνομλησαν με τις συνεργτριες του προγρμματος, εξηγντας τους λγους για τους οποους αντιδρον και δεν δημιουργθηκε κποιο πρβλημα.

Το πργραμμα υλοποιθηκε πρυσι πιλοτικ σε ξι νηπιαγωγεα, εν ως αποτλεσμα της πλρους λειτουργας του προγρμματος αυτο θα εναι τα ελληνπουλα που ζουν σε μεικτ χωρι και μειονοτικος δμους να πνε σε δγλωσσο νηπιαγωγεο, εν οι μη τουρκογενες της μειοντητας που αποτελονται απ Πομκους και Ρομ δεν θα χουν τη δυναττητα να αφομοισουν την ελληνικ γλσσα στο νηπιαγωγεο. Το Ι.Ε.Π. αναλαμβνει την υλοποηση πιλοτικο προγρμματος προσχολικς εκπαδευσης σε νηπιαγωγεα που λειτουργον σε αμιγς μειονοτικος οικισμος της Θρκης.

Η πιλοτικ παρμβαση προβλπει τη χρση της μητρικς γλσσας ως γλσσας στριξης με στχο την αρμονικ κοινωνικοποηση των νηπων της μειοντητας στον εκπαιδευτικ θεσμ του νηπιαγωγεου, την αποτελεσματικτερη εκμθηση της ελληνικς γλσσας και την ισορροπημνη γλωσσικ και κατ προκταση γνωστικ ανπτυξη, καθς και την καλτερη προετοιμασα για επιτυχ επδοση στις πρτες τξεις του δημοτικο».

Σμφωνα πντως με στελχη του υπουργεου Παιδεας δεν πρκειται για δγλωσσα νηπιαγωγεα αλλ το πργραμμα χει στχο την αρμονικ κοινωνικοποηση των νηπων της μειοντητας στον εκπαιδευτικ θεσμ του νηπιαγωγεου. Επσης, εκπονεται κθεση εσωτερικς αξιολγησης των αποτελεσμτων της παρμβασης και υποβολ προτσεων στο υπουργεο Παιδεας σχετικ με τη σκοπιμτητα και τους τρπους γενικευμνης εφαρμογς του μτρου σε λα τα νηπιαγωγεα της Θρκης με αμιγ μειονοτικ πληθυσμ.

Θυμζουμε οτι το στλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμλ Σιτζκ Εμν πρυσι τον Δεκμβριο στην εφημερδα «Αυγ», γραψε ρθρο με το οποο προτρπει την κυβρνηση να μετατρψει τα δεκδες δημσια νηπιαγωγεα που λειτουργον στην περιοχ σε δγλωσσα. Στο ρθρο αναφρει χαρακτηριστικ: «σον αφορ το ατημα της μειοντητας της Θρκης για δρυση δγλωσσων νηπιαγωγεων, μπορε εκολα να ικανοποιηθε αφο οι δομς (σχολικς μονδες), παρ τις ελλεψεις, υπρχουν. Το μνο που χρειζεται εναι η καθιρωση νομικ της δγλωσσης προσχολικς εκπαδευσης στη Θρκη». Το ατημα πντως για δγλωσσα νηπιαγωγεα χει σκοπ να ανακψει την τση που παρατηρεται σε μουσουλμνους μαθητς οι οποοι προτιμον τα δημσια σχολεα, που πιστεεται τι προσφρουν μεγαλτερες δυναττητες ενσωμτωσης στην ελληνικ κοινωνα και καλτερες επαγγελματικς προοπτικς.

Ο βουλευτς Ξνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεν Ζεμπκ σε δηλσεις του εχε χαρακτηρσει « πολ σωστ πρωτοβουλα που παρνει η κυβρνηση και το υπουργεο Οικονομικν που σε αυτ την δσκολη στιγμ για την χρα μας μπρεσε να δσει να σημαντικ κονδλιο για τους εκπαιδευτς στα νηπιαγωγεα, κτι πολ σημαντικ διτι για μας η διγλωσσα εναι πλοτος.

Το πιλοτικ πργραμμα χει ττλο «Πιλοτικς παρεμβατικς δρσεις υποστριξης Μουσουλμανοπαδων στα Νηπιαγωγεα τς Θρκης», με προπολογισμ €401.594,84.

Κθετα αντθετο ταν επ Νας Δημοκρατας το υπουργεο Παιδεας στη λειτουργα μειονοτικν νηπιαγωγεων στην ελληνικ και τουρκικ γλσσα, πως προκπτει απ απντηση οτι με τον τρπο αυτ “ σε επιστολ του Κμματος Ιστητας Ειρνης και Φιλας γνωστ και ως DEB.Θα υπηρετοσαν την λογικ του κατακερματισμνου σχολεου κι αποτελον παρωχημνη παιδαγωγικ αντληψη».