The strong voice of a great community
2018

Al Mayadeen: “Η κρση μεταξ Τουρκας και Ελλδας θα οδηγσει σε ναν νο πλεμο;”

«Δεδομνης της σταθερς πολιτικς της Τουρκας να μεταφρζει την υπεροχ της  με κυριαρχα, εναι πιθανν μσα απ μια σειρ βημτων που ακολουθε να οδηγηθε σε μια ευρτερη  σγκρουση με την Ελλδα και την Κπρο.  Η γκυρα μπορε να εισβλλει και να καταλβει ορισμνα απ τα ελληνικ νησι που βρσκονται κοντ στο δαφς της.

 

Η πρσφατη εμπειρα της,  με τις στρατιωτικς  εισβολς στην Συρα και το Ιρκ, χει συμβλλει στην ενσχυση της εμπιστοσνης των πολιτικν ηγετν της για να λβουν απφαση και σε αυτ το θμα. Επιπρσθετα, υπρχει και η συσσωρευμνη εμπειρα πολμου εναντον των ομδων του PKK εντς του εδφους της», γρφει η λιβανικ Αλ Μαγιαντν σε μια πολιτικ της ανλυση.

 

«Η τουρκικ στρατιωτικ επμβαση στην Κπρο το 1974 αποτλεσε μια στρατηγικ καμπ στις σχσεις μεταξ των δο χωρν, οι επιπτσεις της οποας εξακολουθον να εναι ορατς. Η Ελλδα, απ την πλευρ της απσυρε τις προηγομενες δεσμεσεις της με το γετον της μετ την κατοχ και τη διαρεση του νησιο.

 

» Η αππειρα πραξικοπματος στην Τουρκα το 2016 ρθε  για να ενισχσει την κατσταση της διαρεσης και της ντασης μεταξ των δο χωρν, ιδιατερα ταν η Ελλδα δειξε ετοιμτητα να φιλοξενσει οκτ Τορκους στρατιωτικος που τρπηκαν σε φυγ μετ την αποτυχημνη προσπθεια και αρνθηκε να τους παραδσει στην γκυρα. Επιπρσθετα, πρσφατα η Τουρκα  συνλαβε δο λληνες στρατιωτικος που χασαν το δρμο τους στα βρεια σνορα και τους κατηγορε με κατασκοπεα.

 

Η κατσταση επιδεινθηκε τελευταα, ταν η τουρκικ πολεμικ αεροπορα αποφσισε να ‘παρενοχλσει’ να ελληνικ στρατιωτικ ελικπτερο που μετφερε τον πρωθυπουργ, Αλξη Τσπρα, που συνοδεονταν απ τον αρχηγ του επιτελεου της Εθνικς Επιτροπς της μυνας, κατευθυνμενο προς το νησ της Ρδου στο Αιγαο Πλαγος, κοντ στις τουρκικς ακτς. Το πλρωμα του ελικοπτρου αρνθηκε τις «οδηγες» των Τορκων και κλθηκαν στην περιοχ ελληνικ μαχητικ, αναγκζοντας τα τουρκικ να απομακρυνθον.

 

Το περιστατικ προηγθηκε  απ το θνατο ενς λληνα πιλτου σε αεροσκφος Mirage που συνετρβη κοντ στο νησ της Σκρου, στην επιστροφ του μετ την αναχατιση δο  τουρκικν F-16 που διεσδυσαν στον ελληνικ εναριο χρο.

 

Προηγθηκαν οι δηλσεις του Τορκου προδρου που ζτησε την τροποποηση της Συνθκης της Λωζννης (1923) για την επκταση της κυριαρχας της Τουρκας.

 

Εν τω μεταξ ο λληνας πρωθυπουργς, λγες ρες μετ το συμβν με το ελικπτερο δλωσε απ νησ του Αιγαου τι ‘η Ελλδα θα υπερασπισθε κθε σπιθαμ του εδφους της», τονζοντας, «οι γετονς μας δεν ενεργον πντοτε πως αρμζει σε καλος γετονες», καλντας για συνεργασα και ειρηνικ συνπαρξη με την γκυρα.

 

Μσα σε λα αυτ το σκηνικ, ο υφυπουργς μυνας της Ελλδας ανακονωσε τι για την ενσχυση της στρατιωτικς παρουσας στο Αιγαο, η χρα θα λβει δο φρεγτες απ τη Γαλλα για τον λεγχο των θαλσσιων συνρων. Μια συνεννηση που εχε προηγηθε μεταξ του λληνα πρωθυπουργο και του Γλλου προδρου.

 

Το κριο εμπδιο για την Ελλδα εναι η παροχ κεφαλαων υπ το φως της πνιγμνης οικονομικς κρσης και της συσσρευσης χρεν της προς την Ευρωπακ νωση, ιδιατερα στη Γερμανα.
Η Ελλδα αναγκσθηκε να αναβλει την αγορ 20 σγχρονων πολεμικν αεροσκαφν F-35 πως σχεδαζε.

 

Τα ενεργειακ αποθματα στο Αιγαο παρχουν μια ιδανικ ευκαιρα στην Ελλδα να αυξσει επειγντως τα εισοδματ της, γεγονς που θα μποροσε να επιταχνει την υιοθτηση σχεδων εκσυγχρονισμο των στρατιωτικν της δυνμεων.

 

Η Τουρκα ετοιμζεται για πλεμο

Η Τουρκα βρσκεται στα πρθυρα της προετοιμασας ενς μελλοντικο πολμου, ανακοιννοντας πρσφατα  την πρθεσ της να ανακτσει τα αποθματα χρυσο της απ την Ομοσπονδιακ Τρπεζα των ΗΠΑ και τα ρευστοποισει στο χρηματιστριο της Κωνσταντινοπολης.

 

Η Τουρκα κανε παρμοια κνηση πριν απ μερικ χρνια για να ανακτσει 220 τνους χρυσο απ ξνες τρπεζες, συμπεριλαμβανομνων περπου 29 τνων απ τις αμερικανικς τρπεζες.

 

Το συνολικ απθεμα της Τουρκας σε χρυσ, σμφωνα με τα στατιστικ στοιχεα του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου, ανρχονται σε 591 τνους χρυσο, αξας νω των 23 δισεκατομμυρων δολαρων και η Τουρκα βρσκεται στην ενδκατη θση μεταξ των χωρν του κσμου σε μγεθος αποθεμτων χρυσο.

 

Αξζει να σημειωθε, τι ο χρυσς αντικαθιστ το δολριο στις διεθνες εμπορικς σχσεις για την αντιμετπιση εμποδων του παγκσμιου τραπεζικο συστματος.

 

Αυτοκτονα της Τουρκας η επθεση στην Ελλδα

 

Ωστσο, σε μια ενδεχμενη σγκρουση με την Ελλδα, προκειμνου να καταλβει ορισμνα νησι, δεν εναι να εκολο εγχερημα πως οι επεμβσεις σε Συρα και Ιρκ.

 

Ασφαλς εναι τι σε μια ττοια περπτωση, οι νοπλοι Κορδοι που πολεμον συνεχς την γκυρα,  θα διπλασισουν την παρουσα τους  και θα συγκρουσθον με τα τουρκικ στρατεματα, ανογοντας να περισστερα πρσθετα μτωπα.

 

Αλλ η ναρξη ενς πολμου απ την Τουρκα, δεν εναι απ τις ευκολτερες επιλογς. Η σημεριν πολιτικ ηγεσα εν προχωρσει προς αυτν την κατεθυνση θα θεωρονταν ως αυτοκτονα.

 

Η Τουρκα σημειωτον εναι δσκολο να αποκτσει συμμχους, λγω των ιστορικν διαφορν με λους τους γετονες της: τη Ρωσα, τη Συρα, ακμη και το Ιρν καθς χει οδυνηρ την οθωμανικ κληρονομι.

 

 Αλλ εκτς απ τους συσσωρευμνους εχθρος της – λες οι γειτονικς χρες- υπρχουν και οι πλον εξχουσες χρες του ΝΑΤΟ που περιμνουν σχδια για την αποσυναρμολγησ της…

 

(Στοιχεα απ την Λιβανικ almayadeen.net)

Μετφραση επιμλεια,  Γιργος Εχδορος