The strong voice of a great community
2017

Oι σπνιες γαες στο Αιγαο, οι συνταξιοχοι γεωλγοι και η χρεοκοπα του ΙΓΜΕ

Του Δημτρη Δελεβγκου

Tο 2013 το ΙΓΜΕ και το Ελληνικ Κντρο Θαλσσιων Ερευνν, στο πλασιο προγρμματος ερευνν, συνολικο ψους 1,8 εκατ. ευρ, ξεκνησαν την αναζτηση ενδεξεων για κοιτσματα σπανων γαιν στην υφαλοκρηπδα του Βρειου Αιγαου, απ τον Κλπο της Ιερισσο ως τη Σαμοθρκη.

Οι ρευνες αυτς, που πραγματοποησαν το ερευνητικ σκφος ανοιχτς θλασσας "Αιγαο” και το πλοο επιστημονικν εφαρμογν "Αλκυν”, ολοκληρθηκαν το 2015.
Λγω μως, της κυβερνητικς αλλαγς του Ιανουαρου του 2015 και της προοδευτικς κατρρευσης του ΙΓΜΕ, τα αποτελσματα των ερευνν οτε γιναν ποτ γνωστ οτε αξιοποιθηκαν.

Η ΔΕΚΟ, εξλλου, χει να επιλσει περισστερο "καυτ" προβλματα που σχετζονται μεσα με τη βιωσιμτητ της. Για παρδειγμα, τους τελευταους μνες, το ΙΓΜΕ για να καλψει την μισθοδοσα των υπαλλλων του, παρνει χρματα απ τον λογαριασμ του ευρωπακο προγρμματος Eurare που αφορ την αναζτηση σπνιων γαιν.

Τι φανρωσαν οι ρευνες στο Αιγαο

λα αυτ, ταν, πως αποκαλπτει το Capital.gr, οι ρευνες της περιδου 2013-2015 φανρωσαν την παρξη υψηλς περιεκτικτητας στοιχεων σπνιων γαιν. Ειδικτερα, απ τον Κλπο της Ιερισσο ως τον Κλπο της Καβλας χει εντοπιστε Τιτνιο, Λανθνιο, Ζιρκνιο και Χρμιο σε διαφορετικς περιεκτικτητες.

Επσης, υψηλς περιεκτικτητες σε στοιχεα σπνιων γαιν

εντοπστηκαν στον Κλπο Στρυμονικο, περιμετρικ της υφαλοκρηπδας της Σαμοθρκης, στο Δλτα Νστου και βρου. Η ρευνα σε συγκεντρσεις απ τα λεγμενα προσχωματικ κοιτσματα βαρων ορυκτν φανρωσε την παρξη του φυσικο ραδιενεργο μετλλου Θριου που μπορε να αντικαταστσει το ουρνιο στους πυρηνικος αντιδραστρες για παραγωγ νετρονων που συντηρον την αλυσωτ αντδραση.

Εντοπστηκαν ακμη τα ορυκτ Αλλαντης, Μοναζτης και Ξεντιμο απ τα οποα εξγονται χημικ στοιχεα που ανκουν στις σπνιες γαες, πως το Σαμριο.

πως πληροφορεται το Capital.gr, η περιεκτικτητα των κοιτασμτων καθιστ ενθαρρυντικ την αξιοποησ τους. Ωστσο, απαιτεται ακμη δρμος προκειμνου να διαπιστωθε εν αυτ θα μποροσε να εναι οικονομικ βισιμη.

Πραν λεφτ ευρωπακο προγρμματος

Ωστσο, με το ΙΓΜΕ να χρεοκοπε και την κυβρνηση να σφυρζει αδιφορα, ο φκελος των σπνιων γαιν αναμνεται να παραμενει, επ μακρν, στο συρτρι.

Εναι χαρακτηριστικ τι ο Μρτιος ταν νας απ τους πολλος, κατ σειρ, μνες που το ΙΓΜΕ δεν ταν σε θση να καλψει τις υποχρεσεις (μισθοδοσα, ασφαλιστικς εισφορς, φροι) του.
Γι' αυτ το δ.σ. του ΙΓΜΕ ενκρινε την μεταφορ ποσο 120.000 ευρ απο τo ανταγωνιστικ ργο Eurare, εν για να καλψει τις υποχρεσεις του περασμνου Δεκεμβρου πρε χρματα τσο απ το Eurare σο και απ τον αποθεματικ λογαριασμ ευρωπακν ργων (βλ.σχετικ απφαση).

Το Eurare εναι ευρωπακς χρηματοδτησης και αποσκοπε στην ανακλυψη πιθανν κοιτασμτων σπνιων γαιν στην Ευρωπακ νωση με στχο την απρσκοπτη προσφορ των απαρατητων για την αυτοκινητοβιομηχανα, τις ηλεκτρονικς συσκευς και τη χημικ βιομηχανα χημικν στοιχεων.

Στο πργραμμα, με προπολογισμ που ξεπερν τα 13,8 εκατ. ευρ, ξεκνησε την 1η Ιανουαρου 2013, ολοκληρνεται το 2018. Σε αυτ συμμετχουν πολυεθνικο κολοσσο, πως η Nokia, η Neorem magnets, η Siemens και η Vestas Wind Systems, εν στους εταρους απ την Ελλδα ανκουν το Εθνικ Μετσβιο Πολυτεχνεο και η Αλουμνιο της Ελλδας.

λα αυτ εναι "ψιλ γρμματα" τσο για την κυβρνηση σο και για τον κρατικ φορα που αναφρει στις σχετικς αποφσεις πς "τα χρματα θα επιστραφον στους δικαιοχους μλις εκταμιευθε η δση της επιχοργησης που θα λβει το ΙΓΜΕ".

Ββαια, οι τραπεζικο λογαριασμο του ΙΓΜΕ χουν μπλοκαριστε, εν η διοκησ του χει παραιτηθε.

Οι κατασχσεις

Εναι γνωστο εν θα σταματσει να ξηλνεται το πουλβερ του ΙΓΜΕ, το οποο βρσκεται αντιμτωπο με σειρ τελεσδικων δικαστικν αποφσεων πρην εργαζομνων / συνταξιοχων που προβλπουν την κατσχεση απ τις τρπεζες των χρηματικν διαθεσμων του οργανισμο.

Ο λγος;

να ομαδικ συμβλαιο υγεας, εν εδει ιδιωτικο "εφπαξ”, που το ΙΓΜΕ χει πραγματοποισει με την Εθνικ Ασφαλιστικ.

πως εχε αναφρει το 2013, ο ττε πρεδρος του μετονομασθντος ΙΓΜΕ σε Εθνικ Κντρο Βισιμης και Αειφρου Ανπτυξης (ΕΚΒΑΑ) Βασλης Κωστπουλος, το συμβλαιο με την Εθνικ Ασφαλιστικ υπογρφηκε το 1989 και αφορ να πρσθετο εφπαξ για τους εργαζομνους, το οποο δημιοργησε πρσθετη δημσια δαπνη 50 εκατ. ευρ χωρς να υπρχει σχετικ νομοθετικ ρθμιση. Μλιστα, υπρχε ρος στο συμβλαιο ο οποος ριζε τι οποιαδποτε τροποποησ του πρπει να εγκριθε απ το συνδικτο των εργαζομνων.

Οι συνδικαλιστς του ΙΓΜΕ υποστηρζουν τι λα γιναν μσω συλλογικν συμβσεων και διαιτητικν αποφσεων και οι τροποποισεις γιναν εν γνσει της εκστοτε πολιτικς ηγεσας. Κατ τους διους, δεν πρκειται για συμβλαιο συνταξιοδτησης, αλλ για παροχ αντ αυξσεων απ τις οποες παραιτθηκαν οι εργαζμενοι του ΙΓΜΕ.

Πντως, φρεται να εχε προβλεφθε τι το Νομικ Πρσωπο Δημοσου Δικαου θα καλπτει τμμα των ασφαλστρων. Ωστσο, ορισμνες απ τις διοικσεις του ΙΓΜΕ που γειραν ζητματα νομιμτητας δεν κατβαλαν τα ασφλιστρα. Και κπως τσι, η αντιπαρθεση οδηγθηκε στα δικαστρια, με τους συνταξιοχους του ΙΓΜΕ που δικαινονται να αυξνονται, γεγονς που ανογει το δρμο για αντστοιχες αποφσεις.
Μλιστα, τον Ιονιο του 2016, το ΙΓΜΕ (αποφ.34/7/8-6/2016) ζτησε κτακτη επιχοργηση 2,4 εκατ. ευρ λγω δικαστικν δαπανν!

Και δεν προκαλε κπληξη τι τους τελευταους μνες, μα απ τις πιο βασικς δραστηριτητες της παραιτηθεσας διοκησης του ΙΓΜΕ εναι η ανθεση σε εξωτερικος δικηγρους του χειρισμο των σχετικν υποθσεων.

Για την ιστορα σημεινεται τι τλη 2011, ο ττε πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλξης Τσπρας χαρακτριζε εγκληματικ τη διλυση του ΙΓΜΕ, το οποο, σμερα, εμφανζει ολονα και περισστερα συμπτματα χρεοκοπας.

dimitris.delevegos@capital.gr

 

capital.gr