The strong voice of a great community
Áðñßëçò 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Oι σπÜνιες γαßες στο Αιγαßο, οι συνταξιοýχοι γεωλüγοι και η χρεοκοπßα του ΙΓΜΕ

Του ΔημÞτρη ΔελεβÝγκου

Tο 2013 το ΙΓΜΕ και το Ελληνικü ΚÝντρο ΘαλÜσσιων Ερευνþν, στο πλαßσιο προγρÜμματος ερευνþν, συνολικοý ýψους 1,8 εκατ. ευρþ, ξεκßνησαν την αναζÞτηση ενδεßξεων για κοιτÜσματα σπανßων γαιþν στην υφαλοκρηπßδα του Βüρειου Αιγαßου, απü τον Κüλπο της Ιερισσοý Ýως τη ΣαμοθρÜκη.

Οι Ýρευνες αυτÝς, που πραγματοποßησαν το ερευνητικü σκÜφος ανοιχτÞς θÜλασσας "Αιγαßο” και το πλοßο επιστημονικþν εφαρμογþν "Αλκυþν”, ολοκληρþθηκαν το 2015.
Λüγω üμως, της κυβερνητικÞς αλλαγÞς του Ιανουαρßου του 2015 και της προοδευτικÞς κατÜρρευσης του ΙΓΜΕ, τα αποτελÝσματα των ερευνþν οýτε Ýγιναν ποτÝ γνωστÜ οýτε αξιοποιÞθηκαν.

Η ΔΕΚΟ, εξÜλλου, Ýχει να επιλýσει περισσüτερο "καυτÜ" προβλÞματα που σχετßζονται Üμεσα με τη βιωσιμüτητÜ της. Για παρÜδειγμα, τους τελευταßους μÞνες, το ΙΓΜΕ για να καλýψει την μισθοδοσßα των υπαλλÞλων του, παßρνει χρÞματα απü τον λογαριασμü του ευρωπαúκοý προγρÜμματος Eurare που αφορÜ την αναζÞτηση σπÜνιων γαιþν.

Τι φανÝρωσαν οι Ýρευνες στο Αιγαßο

¼λα αυτÜ, üταν, üπως αποκαλýπτει το Capital.gr, οι Ýρευνες της περιüδου 2013-2015 φανÝρωσαν την ýπαρξη υψηλÞς περιεκτικüτητας στοιχεßων σπÜνιων γαιþν. Ειδικüτερα, απü τον Κüλπο της Ιερισσοý Ýως τον Κüλπο της ΚαβÜλας Ýχει εντοπιστεß ΤιτÜνιο, ΛανθÜνιο, Ζιρκüνιο και Χρþμιο σε διαφορετικÝς περιεκτικüτητες.

Επßσης, υψηλÝς περιεκτικüτητες σε στοιχεßα σπÜνιων γαιþν

εντοπßστηκαν στον Κüλπο Στρυμονικοý, περιμετρικÜ της υφαλοκρηπßδας της ΣαμοθρÜκης, στο ΔÝλτα ΝÝστου και ¸βρου. Η Ýρευνα σε συγκεντρþσεις απü τα λεγüμενα προσχωματικÜ κοιτÜσματα βαρÝων ορυκτþν φανÝρωσε την ýπαρξη του φυσικοý ραδιενεργοý μετÜλλου Θþριου που μπορεß να αντικαταστÞσει το ουρÜνιο στους πυρηνικοýς αντιδραστÞρες για παραγωγÞ νετρονßων που συντηροýν την αλυσωτÞ αντßδραση.

Εντοπßστηκαν ακüμη τα ορυκτÜ Αλλανßτης, Μοναζßτης και Ξενüτιμο απü τα οποßα εξÜγονται χημικÜ στοιχεßα που ανÞκουν στις σπÜνιες γαßες, üπως το ΣαμÜριο.

¼πως πληροφορεßται το Capital.gr, η περιεκτικüτητα των κοιτασμÜτων καθιστÜ ενθαρρυντικÞ την αξιοποßησÞ τους. Ωστüσο, απαιτεßται ακüμη δρüμος προκειμÝνου να διαπιστωθεß εÜν αυτÞ θα μποροýσε να εßναι οικονομικÜ βιþσιμη.

ΠÞραν λεφτÜ ευρωπαúκοý προγρÜμματος

Ωστüσο, με το ΙΓΜΕ να χρεοκοπεß και την κυβÝρνηση να σφυρßζει αδιÜφορα, ο φÜκελος των σπÜνιων γαιþν αναμÝνεται να παραμεßνει, επß μακρüν, στο συρτÜρι.

Εßναι χαρακτηριστικü üτι ο ΜÜρτιος Þταν Ýνας απü τους πολλοýς, κατÜ σειρÜ, μÞνες που το ΙΓΜΕ δεν Þταν σε θÝση να καλýψει τις υποχρεþσεις (μισθοδοσßα, ασφαλιστικÝς εισφορÝς, φüροι) του.
Γι' αυτü το δ.σ. του ΙΓΜΕ ενÝκρινε την μεταφορÜ ποσοý 120.000 ευρþ απο τo ανταγωνιστικü Ýργο Eurare, ενþ για να καλýψει τις υποχρεþσεις του περασμÝνου Δεκεμβρßου πÞρε χρÞματα τüσο απü το Eurare üσο και απü τον αποθεματικü λογαριασμü ευρωπαúκþν Ýργων (βλ.σχετικÞ απüφαση).

Το Eurare εßναι ευρωπαúκÞς χρηματοδüτησης και αποσκοπεß στην ανακÜλυψη πιθανþν κοιτασμÜτων σπÜνιων γαιþν στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση με στüχο την απρüσκοπτη προσφορÜ των απαραßτητων για την αυτοκινητοβιομηχανßα, τις ηλεκτρονικÝς συσκευÝς και τη χημικÞ βιομηχανßα χημικþν στοιχεßων.

Στο πρüγραμμα, με προûπολογισμü που ξεπερνÜ τα 13,8 εκατ. ευρþ, ξεκßνησε την 1η Ιανουαρßου 2013, ολοκληρþνεται το 2018. Σε αυτü συμμετÝχουν πολυεθνικοß κολοσσοß, üπως η Nokia, η Neorem magnets, η Siemens και η Vestas Wind Systems, ενþ στους εταßρους απü την ΕλλÜδα ανÞκουν το Εθνικü Μετσüβιο Πολυτεχνεßο και η Αλουμßνιο της ΕλλÜδας.

¼λα αυτÜ εßναι "ψιλÜ γρÜμματα" τüσο για την κυβÝρνηση üσο και για τον κρατικü φορÝα που αναφÝρει στις σχετικÝς αποφÜσεις πþς "τα χρÞματα θα επιστραφοýν στους δικαιοýχους μüλις εκταμιευθεß η δüση της επιχορÞγησης που θα λÜβει το ΙΓΜΕ".

ΒÝβαια, οι τραπεζικοß λογαριασμοß του ΙΓΜΕ Ýχουν μπλοκαριστεß, ενþ η διοßκησÞ του Ýχει παραιτηθεß.

Οι κατασχÝσεις

Εßναι Üγνωστο εÜν θα σταματÞσει να ξηλþνεται το πουλüβερ του ΙΓΜΕ, το οποßο βρßσκεται αντιμÝτωπο με σειρÜ τελεσßδικων δικαστικþν αποφÜσεων πρþην εργαζομÝνων / συνταξιοýχων που προβλÝπουν την κατÜσχεση απü τις τρÜπεζες των χρηματικþν διαθεσßμων του οργανισμοý.

Ο λüγος;

¸να ομαδικü συμβüλαιο υγεßας, εν εßδει ιδιωτικοý "εφÜπαξ”, που το ΙΓΜΕ Ýχει πραγματοποιÞσει με την ΕθνικÞ ΑσφαλιστικÞ.

¼πως εßχε αναφÝρει το 2013, ο τüτε πρüεδρος του μετονομασθÝντος ΙΓΜΕ σε Εθνικü ΚÝντρο Βιþσιμης και Αειφüρου ΑνÜπτυξης (ΕΚΒΑΑ) Βασßλης Κωστüπουλος, το συμβüλαιο με την ΕθνικÞ ΑσφαλιστικÞ υπογρÜφηκε το 1989 και αφορÜ Ýνα πρüσθετο εφÜπαξ για τους εργαζομÝνους, το οποßο δημιοýργησε πρüσθετη δημüσια δαπÜνη 50 εκατ. ευρþ χωρßς να υπÜρχει σχετικÞ νομοθετικÞ ρýθμιση. ΜÜλιστα, υπÞρχε üρος στο συμβüλαιο ο οποßος üριζε üτι οποιαδÞποτε τροποποßησÞ του πρÝπει να εγκριθεß απü το συνδικÜτο των εργαζομÝνων.

Οι συνδικαλιστÝς του ΙΓΜΕ υποστηρßζουν üτι üλα Ýγιναν μÝσω συλλογικþν συμβÜσεων και διαιτητικþν αποφÜσεων και οι τροποποιÞσεις Ýγιναν εν γνþσει της εκÜστοτε πολιτικÞς ηγεσßας. ΚατÜ τους ßδιους, δεν πρüκειται για συμβüλαιο συνταξιοδüτησης, αλλÜ για παροχÞ αντß αυξÞσεων απü τις οποßες παραιτÞθηκαν οι εργαζüμενοι του ΙΓΜΕ.

ΠÜντως, φÝρεται να εßχε προβλεφθεß üτι το Νομικü Πρüσωπο Δημοσßου Δικαßου θα καλýπτει τμÞμα των ασφαλßστρων. Ωστüσο, ορισμÝνες απü τις διοικÞσεις του ΙΓΜΕ που Þγειραν ζητÞματα νομιμüτητας δεν κατÝβαλαν τα ασφÜλιστρα. Και κÜπως Ýτσι, η αντιπαρÜθεση οδηγÞθηκε στα δικαστÞρια, με τους συνταξιοýχους του ΙΓΜΕ που δικαιþνονται να αυξÜνονται, γεγονüς που ανοßγει το δρüμο για αντßστοιχες αποφÜσεις.
ΜÜλιστα, τον Ιοýνιο του 2016, το ΙΓΜΕ (αποφ.34/7/8-6/2016) ζÞτησε Ýκτακτη επιχορÞγηση 2,4 εκατ. ευρþ λüγω δικαστικþν δαπανþν!

Και δεν προκαλεß Ýκπληξη üτι τους τελευταßους μÞνες, μßα απü τις πιο βασικÝς δραστηριüτητες της παραιτηθεßσας διοßκησης του ΙΓΜΕ εßναι η ανÜθεση σε εξωτερικοýς δικηγüρους του χειρισμοý των σχετικþν υποθÝσεων.

Για την ιστορßα σημειþνεται üτι τÝλη 2011, ο τüτε πρüεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΑλÝξης Τσßπρας χαρακτÞριζε εγκληματικÞ τη διÜλυση του ΙΓΜΕ, το οποßο, σÞμερα, εμφανßζει ολοÝνα και περισσüτερα συμπτþματα χρεοκοπßας.

dimitris.delevegos@capital.gr

 

capital.gr