The strong voice of a great community
2019

ταν μια χοφτα Ελλνων συγκλνισε την υφλιο –

Του Χρστου Κωνσταντινδη

Σαν σμερα το 1826 οι Ελεθεροι Πολιορκημνοι του Μεσολογγου γιναν σμβολο αντστασης και φωτειν παρδειγμα αυταπρνησης
«Ττες εταραχτκανε τα σωθικ μου και λεγα πως ρθε ρα να ξεψυχσω κι ευρθηκα σε σκοτειν τπο και βροντερ, που εσκιρτοσε σαν κλων στρι στο μλο που αλθει ογλγορα, ωσν το χχλο στο νερ που αναβρζει· εττες εκατλαβα πως εκενο ταν το Μεσολγγι· αλλ δεν βλεπα μτε το κστρο, μτε το στρατπεδο, μτε τη λμνη μτε τη θλασσα, μτε τη γη που επτουνα, μτε τον ουραν· εκατασκπαζε λα τα πντα μαυρλα και πσσα, γιομτη λμψη, βροντ και αστροπελκι· και ψωσα τα χρια μου και τα μτια μου να κμω δηση, και ιδο μες στην καπνλα μα μεγλη γυνακα με φρεμα μαρο σαν το λαγο το αμα, που η σπθα γγιζε κι εσβεντουνε· και με φων που μου εφανονταν πως νικει την ταραχ το πολμου ρχισε:

Το χραμα επρα
Το λιου το δρμο,
Κρεμντας τη λρα
Τη δκαιη στον μο.
Κι απ' που χαρζει, ως που βυθ,

Τα μτια μου δεν εδαν τπον ενδοξτερον απ τοτο το αλωνκι», γρφει στο προομιο του πρτου Σχεδισματος των Ελεθερων Πολιορκημνων ο Διονυσος Σολωμς, του οποου οι στχοι περιγρφουν με τρπο λυρικ τις τραγικς ρες και στιγμς που προηγθηκαν της 11ης Απριλου 1826 ταν τα ξημερματα συνβη να απ τα σημαντικτερα γεγοντα της παγκσμιας στρατιωτικς ιστορας.

Σαν σμερα, πριν απ 193 χρνια, οι πολιορκημνοι, μαχητς και μαχοι, του Μεσολογγου, εξαντλημνοι απ την πενα και τις κακουχες, λγω της δωδεκμηνης πολιορκας απ τα τουρκοαιγυπτιακ στρατεματα, συνειδητοποησαν τι οι δυνμεις τους εξαντλθηκαν. Δεν μπρεσαν να συνεχσουν την αντσταση, αλλ δεν παραδθηκαν! Αποφσισαν να διαλξουν την σχατη λση της αυτοθυσας.

Σαν... καμικζι της εποχς εκενης προβησαν σε μα... επθεση αυτοκτονας. Εξλθαν των τειχν της πλης και ρμησαν στα πανσχυρα στρατεματα που τους πολιορκοσαν. ταν Κυριακ των Βαων. Μα εβδομδα πριν την Ανσταση του Κυρου οι Επανασττες αναζτησαν τη δικ τους λτρωση μσω του θαντου, αφο λγοι απ αυτος επζησαν της επθεσης. Οι νθρωποι εκενοι γιναν φωτειν παρδειγμα και σμβολο αντστασης, αφο το γεγονς καταγρφηκε στο πνθεον της Ιστορας και εναι γνωστ παγκοσμως ως η «ξοδος του Μεσολογγου».

Ποιητς, γλπτες και ζωγρφοι, μεταξ των οποων ο Βκτωρ Ουγκ, ο Γκατε, ο Ουζαν, ο Δαυδ ντ’ Ανζ, ο Ντελακρου, ο Ευγνιος ντε Λανσκ, αποθαντισαν στα ργα τους την Δξα του Μεσολογγου, το οποο σμερα φρει τον ττλο της Ιερς Πλεως.

«Εμαστε υπδουλοι στην παρακμ μας»

Σμερα η Ελλδα αν και δεν εναι σε εμπλεμη κατσταση βρσκεται υπ πολιορκα. Τ εναι μως οι λληνες εν τει 2019, Ελεθεροι Πολιορκημνοι Υπδουλοι Ελευθερωμνοι;

«πως ττε και τσι και σμερα, ο ελληνισμς βρσκεται υπ κατοχ. χουμε φτσει σε να σημεο που στην πραγματικτητα εμαστε χειρτερα απ ττε. Γιατ το λω; Η δημογραφα και η πνευματικ μας κατσταση δεχνει, τι εμαστε σε παρακμ. Ττε μως μασταν σε ακμ. Αν αυτν τη στιγμ δεν επιχειρσουμε μα ξοδο απ την παρακμ μας δεν χουμε μλλον! Ποτ δεν εχαμε φτσει σε ττοια κατσταση πως τη σημεριν. Επομνως το σνθημα εναι “ξοδος απ την παρακμ και την κατθλιψη”», λει στο Newpost ο Γιργος Καραμπελις και στη συνχεια αναλει τους παργοντες που οδηγον στη συρρκνωση και τον αφανισμ του ελληνισμο.

«Υπρχει μεγλη υπογεννητικτητα, ο μσος ρος ηλικας εναι τα 45. χουμε συν τοις λλοις εσοδο ξνων πληθυσμν. λα αυτ μαζ οδηγον στην εξαφνιση. Ττε μεν μασταν υπδουλοι, αλλ ο ελληνισμς εχε δυναμισμ. Σμερα εμαστε υπδουλοι στη δικι μας παρακμ. ρα πρπει να ξεσηκωθομε ενντια στην κατοχ. Εμαστε δη αποικα χρους. Μετ τη Δση ακολουθε η Ανατολ, δηλαδ η Τουρκα. Αυτ ζομε σμερα», επισημανει ο συγγραφας και πολιτικς αναλυτς, ο οποος την Τετρτη (10-4-2019) παρουσασε τον συνδυασμ του για τον Δμο Αθηνν (Αθνα για την Ελλδα).

Μπετε στο ειδικ αφιρωμα τουNewpost για την ξοδο του Μεσολογγου: