The strong voice of a great community
2019

Ο Justin Trudeau χει μνο μα επιλογ τρα: Πλεμο

 

Stephen Maher: Αν ελπζει να κρατσει τη δουλει του τον Οκτβριο, ο πρωθυπουργς πρπει να αρχσει να κινεται, να επιτθεται στον Jason Kenney και τον Doug Ford, τσο ανελητα, πως επιτθενται εκενοι σε αυτν

απ τον Stephen Maher

Ο Jason Kenney πρκειται να γνει πρωθυπουργς της Αλμπρτα επειδ κατφερε να μετατρψει τις εκλογς σε δημοψφισμα για το ποιος εχε καλτερο σχδιο για την επαρχα του: ο διος ο Justin Trudeau. Μχρι τον Οκτβριο, ο Trudeau θα πρπει να επιστρψει την αβροφροσνη, πραγματοποιντας την προεκλογικ του εκστρατεα χοντας ως στχο τον Kenney στην υπλοιπη χρα, κυρως χρησιμοποιντας τον Kenney ρητορικ ως σκο ασκσεως, ακριβς πως τον χρησιμοποησε ο Kenney.

Οι δημοσκοπσεις δεχνουν τι στους κατοκους της  Alberta ρεσε η Notley καλτερα απ τον Kenney, οπτε ταν λογικ για τον Kenney να τρξει εναντον του Trudeau, υποσχμενος να τερματσει τη "συμμαχα Notley-Trudeau" σε αγωγος και εκπομπς.
Η επιτυχα της στρατηγικς του Kenney δημιουργε μια πρκληση για τον Τρουντ, που τρα αντιμετωπζει πντε πρωθυπουργος ορκισμνους να κνουν , τι μπορον για να τον σταματσουν απ την επιβολ ενς εθνικο σχεδου μεωσης εκπομπν.

Η πολιτικ αφορ κυρως τον τρπο με τον οποο οι νθρωποι αισθνονται, επομνως το γεγονς τι τα επιχειρματα κατ του φρου εναι παραπλανητικ και αδνατα εναι σχετο. Οι γγλοι Καναδο Συντηρητικο εννονται ενντια στον φρο νθρακα, ο οποος χει πολιτικ νημα, δεδομνου τι εναι νας boogeyman που μπορε να ενσει τους προαστιακος εργαζμενους και τους εργτες των αγροτικν πρων στην αντιπολτευση εναντον μιας κυβρνησης που φτνει στα πορτοφλια τους.

Αλλ σε αντθεση με τον Kenney, τον Doug Ford τον Andrew Scheer, ο Trudeau χρειζεται τις ψφους των καναδν που εναι φιλικο προς το περιβλλον, οι οποοι χουν λλες επιλογς στους ψφους τους τον Οκτβριο. Εν οι Πρσινοι κερδσουν την κυβρνηση στο νησ του Πργκιπα Εδουρδου την Τρτη, το ομοσπονδιακ κμμα θα πρπει να πσει στις δημοσκοπσεις. Οι Πρσινοι θα μποροσαν να αναρροφσουν ψφους απ τους Φιλελεθερους και τους Νους Δημοκρτες σε ολκληρη τη χρα στις εκλογς του Οκτωβρου, ακριβς πως ο Μαξμ Μπρνιερ θα παραλβει ψφους απ τους Συντηρητικος.

Τρα που ο Jagmeet Singh βρσκεται στη Βουλ των Κοινοττων, παραδδοντας να μνυμα που απευθνεται σε παραδοσιακς εκλογικς περιφρειες του NDP, ο Trudeau εναι πιο ευλωτος σε επιθσεις απ τα αριστερ. Ο πρωθυπουργς λαμβνει δη τακτικ θερμτητα για την αγορ του αγωγο Trans Mountain ψους 4,4 δισεκατομμυρων δολαρων, αποξεννοντας τους οικολογικ σκεπτμενους ψηφοφρους. Μχρι την Τρτη, θα μποροσε να δικαιολογσει τι ως μρος μιας δσμης πακτων με την Αλμπρτα, δεδομνου τι η Rachel Notley εχε επιβλει φρο νθρακα και να καπκι στις εκπομπς πετρελαου.

Ο Κννε χει υποσχεθε να εξαλεψει τον φρο νθρακα της Αλμπρτα, να καταπολεμσει τον φρο νθρακα της Οτβας στο δικαστριο και να αφαιρσει τον περιορισμ  για τις εκπομπς ρπων απ τις πηγς πετρελαου που πηγζουν απ την μμο, υπσχεται να επιταχνει τις εγκρσεις ργων. Οι Albertans του δωσαν μια ισχυρ εντολ να αυξσουν την ποστητα των εκπομπν αερων θερμοκηπου που παργει η επαρχα και να βρεθε αντιμτωπος με εκενους που θα θελαν να μεισουν αυτς τις εκπομπς.

Η Αλμπρτα, η οποα εξακολουθε να παργει το μεγαλτερο μρος της ηλεκτρικς ενργειας με νθρακα, εναι μεταξ των μεγαλτερων ρυπαντν αν τομο αν τον κσμο. ταν ταν πρωθυπουργς η Notley, ο Trudeau θα μποροσε να πει τι η επαρχα εχε σχδιο να μεισει την παραγωγ νθρακα. Με τον Kenney ως πρωθυπουργ, δεν υπρχει σχδιο, οπτε η δικαιολογα για τον αγωγ προς τον Ειρηνικ χει φγει.

Οι φορολογομενοι χουν δη πληρσει για αυτ, μως, και οι Φιλελεθεροι ελπζουν να κερδσουν δρες στο ντμοντον τον Οκτβριο, οπτε εναι δσκολο να φανταστομε τι ο Trudeau τραβξει το βσμα. Εν δεν το κνει μως, θα εναι δσκολο να πουλσει τον εαυτ του ως οικολγο ηγτη. Πρπει να πολεμσει τον Kenney, ο οποος θα εντενει τη σγκρουση μεταξ της Alberta και της υπλοιπης χρας.

Ο Trudeau δεν χει λλη επιλογ απ τρα, αλλ να ξεχσει τους "ευγενικος τρπους" και να αρχσει να επιτθεται, στον Κννε και στον Ford, σο σκληρ και σπλαχνα, σο εναι αυτο. Το αποτλεσμα της επμενης εκλογς εξαρτται απ το αν ο Τρουντ εναι σε θση να επιτεθε στους εχθρικος πρωθυπουργος, ζωγραφζοντας τους ως λευκος ρατσιστς, αρθρωτος σεξιστς που μηχανορραφον με τον Andrew Scheer για να μετατρψουν τον Καναδ σε ναν μη βισιμο χρο, βγαλμνο  απ την ιστορα της Υπηρτριας.

Ο Trudeau μπορε να υπολογζει στους αντιπλους του τι θα τον βοηθον, ειδικ αν ο Kenney απελευθερσει στην Alberta τους κοινωνικος συντηρητικος, αλλ δεν εναι ξεκθαρο τι ο Trudeau θα βγει στην κορυφ στα επμενα επιχειρματα για να κερδσει το φθινπωρο.

Την τελευταα φορ που νας πρην πρωθυπουργς με πλειοψηφα απτυχε να κερδσει την επανεκλογ ταν το 1935, κατ τη διρκεια της Μεγλης φεσης, οπτε ο Trudeau εξακολουθε να φανεται πιθαν να διατηρσει τη δουλει του, αλλ αυτ θα εξαρτηθε απ τον διο, αν θα χειρισθε τα γεγοντα με καλτερο τρπο απ αυτν που κατφερε τελευταα.
Στην υπθεση SNC-Lavalin, ο Trudeau επτρεψε μια εσωτερικ διαμχη να ξεφγει απ την αθουσα του υπουργικο συμβουλου, κυριαρχντας στους ττλους για δο μνες, παραλεποντας να διαχειριστε τον λα του το μνυμ του. Σε καμι περπτωση σε ολκληρο το θλιβερ πος δεν βρκε μια αφγηση που ακμη και οι υποστηρικτς του θα μποροσαν να αγκαλισουν, αφνοντας το πεδο στους κριτικος του αριστερ και δεξι.

Απ την αναχρηση του κριου γραμματα Gerald Butts, ο Trudeau φανεται να ενεργε ως ο στρατηγικς προγραμματιστς, κτι που δεν φανεται να εναι το ισχυρ του κοστομι.
Την πρτη φορ που αντιμετπισε τον Kenney,ταν πσω στο 2011, ο Trudeau βρθηκε μπερδεμνος απ τον βετερνο πολεμιστ του πολιτισμο. Θα πρπει να εναι καλτερος στις μχες μπροστ αν θλει να διατηρσει τη δουλει του τον Οκτβριο.

Απδοση Ι. Σ.Σαραδρης