The strong voice of a great community
2019

Τουρκα: Ενς κακο δοθντος...

Γρφει ο Λεωνδας Κουμκης

Μπορε ο Πρεδρος της Τουρκικς Δημοκρατας απ τις αρχς του 2019 να μεταμορφθηκε σε κομματρχη του ΑΚΡ για τις δημοτικς εκλογς της 30ης Μαρτου, μπορε να γρισε ολκληρη την Τουρκα με εκατ και πλον εμπρηστικς ομιλες καθυβρζοντας λους σους θεωρε «εχθρος» της Τουρκας, μπορε ο εφοπλιστς – ταμας της «Φαμλιας» Μπιναλ Γιλντιρμ να σπευσε λγες ρες μετ το κλεσιμο της κλπης να προαναγγελει την «νκη» του, το κακ μως γινε:

Η αντιπολτευση μσα στους 10 μητροπολιτικος δμους που κρδισε, πρε και τους δμους – σμβολα της Τουρκας (Κωνσταντινοπολη, γκυρα, Σμρνη) οδηγντας το καθεστς της «Φαμλιας» σε αμφισβτηση των αποτελεσμτων και προκαλντας μια ασυνθιστη παρμβαση του αντιπροδρου της Ευρωπακς Επιτροπς Φρανς Τμερμανς, ο οποος προτρεψε το κυβερνν κμμα Δικαιοσνης και Ανπτυξης (AKP) να αποδεχθε τα αποτελσματα των δημοτικν εκλογν στην γκυρα και στην Κωνσταντινοπολη αντ να τα αμφισβητε! (8 Απριλου 2019).

Την δια ημρα, ο Πρεδρος της Τουρκικς Δημοκρατας μετβη στην Μσχα για συνομιλες με τον Βλαδμηρο Ποτιν. Κριο μενο η προμθεια του πυραυλικο συγκροτματος S-400 «Triumph», η «φκα» της Συρας στην οποα πιστηκε η μεγαλομανα του Ρ.Τ. Ερντογν (σε προεκλογικς συγκεντρσεις υποσχταν «αντιμετπιση του προβλματος χι στο τραπζι των διαπραγματεσεων»), το πυρηνικ εργοστσιο του κουγιου κ.α.

Η Αμερικανο εχαν βεβαως φροντσει, πριν απ τη  επσκεψη (5 Απριλου 2019), να ξεκαθαρσουν με δλωση του State Department πως μια μονομερς Τουρκικ επμβαση στην Συρα θα εχε «ολθριες συνπειες».

Και για να «βοηθσουν» στο κατλληλο κλμα της συνντησης Ποτιν – Ερντογν, ο μεν αντιπρεδρος των ΗΠΑ Μικ Πνς κλεσε την Τουρκα «να επιλξει αν θα παραμενει σμμαχος στο ΝΑΤΟ αν θα διακινδυνεσει την ασφλεια αυτς της εταιρικς σχσης με τις παρτολμες αποφσεις της, πως εναι η αγορ του ρωσικο αντιπυραυλικο συστματος S-400», αφ ? ετρου δε το Πεντγωνο, που ανακονωσε πως εξετζει την πληση του προηγμνου μαχητικο F-35 «στην Ελλδα, τη Ρουμανα, την Ισπανα, την Πολωνα και την Σιγκαπορη».

Τα αποτελσματα της επσκεψης Ερντογν στην Μσχα ταν -στα λγια τουλχιστον- εντυπωσιακ: Η συμφωνα για τους πυραλους S-400 χει λξει, γνονται συζητσεις και για λλα στρατιωτικ – εξοπλιστικ συστματα, τα ρωσικ πλα θα πληρνονται με τουρκικς λρες, διεξγονται εντατικς διαβουλεσεις για «πολιτικ λση» στη Συρα, ολοκληρνεται ο  αγωγς Turkish Stream (χει δη κατασκευαστε το 85% περπου) και αποφασστηκαν κοινς περιπολες στο Ιντλμπ.

Η απντηση των ΗΠΑ δεν ργησε παρ μα μνο ημρα: Εν συνεδραζαν στην Μσχα οι επιτροπς Εξωτερικν Υποθσεων της Ρωσικς, Τουρκικς και Ιρανικς βουλς, οι Αμερικανο γερουσιαστς Μπομπ Μενντεζ (επικεφαλς των Δημοκρατικν στην επιτροπ Εξωτερικν Υποθσεων της Γερουσας) και Μρκο Ρομπιο (Ρεπουμπλικνος, μλος της επιτροπς Εξωτερικν Υποθσεων), κατθεσαν να «Νομοσχδιο για την Ασφλεια και την Ενεργειακ Συνεργασα στην Ανατολικ Μεσγειο του 2019» που δυσκολεει εξαιρετικ την θση της Τουρκας στο δυτικ στρατπεδο. Συνοπτικ, ζητεται:

(α) Η ρση εμπργκο πλων προς την Κυπριακ Δημοκρατα που εχε επιβληθε (κατπιν απατησης της Τουρκας) πριν απ πολλς δεκαετες,

(β) Η επκταση της εξωτερικς στρατιωτικς βοθειας προς την Ελλδα και η χοργηση βοθειας, υπ τη μορφ στρατιωτικς εκπαδευσης, ψους 2.000.000 δολαρων προς Ελλδα και Κπρο,

(γ) Η υποβολ καταλγου με τον αριθμ των παραβισεων του Ελληνικο εναριου χρου και της ΑΟΖ της Κυπριακς Δημοκρατας απ την Τουρκα,

(δ) Η παρεμπδιση της μεταφορς των μαχητικν F-35 στην Τουρκα εφσον η γκυρα συνεχσει την υλοποηση του σχεδιασμο της για την αγορ του ρωσικο συστματος αεροπορικς μυνας S-400 και

(ε) Σε μια ττοια περπτωση, η επιβολ κυρσεων εναντον της Τουρκας, σμφωνα με τον  Νμο Περ Αντιμετπισης των Αντιπλων της Αμερικς Μσω Κυρσεων (CAATSA).

Το «κερασκι στην τορτα» μπκε με ρθρο στους New York Times που υπογρφουν τσσερις Αμερικανο γερουσιαστς  – Δημοκρατικο και Ρεπουμπλικνοι (James Inhofeπρεδρος και Jack Reed, μλος της Επιτροπς μυνας της Γερουσας, Jim Rischπρεδρος και Robert Menendez μλος της Επιτροπς Εξωτερικν Σχσεων της Γερουσας): «Στο τλος του χρνου η Τουρκα θα χει στο δαφς της ετε F-35 ετε S-400, χι και τα δο».

Στις 10 Απριλου 2019 η Τουρκα, με οργισμνη απντηση του Υπουργο Εξωτερικν Μεβλοτ Τσαβοσογλου, απειλοσε πως «Ενδχεται να αγορσει περισστερα αμυντικ συστματα S-400 λλα, σε περπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλσουν τα πυραυλικ συστματα Patriot» και πως «αν η γκυρα δεν λβει τα μαχητικ F-35 θα πρπει να καλψει απ αλλο τις ανγκες της».

Την επομνη, 11 Απριλου 2019, ο εκπρσωπος του κυβερνντος κμματος της Τουρκας (ΑΚΡ) Ομρ Τσελκ, απευθυνμενος στις ΗΠΑ αναρωτθηκε «πς μια σμμαχος χρα στο ΝΑΤΟ μπορε να στλνει νταλκες με πλα σε τρομοκρατικς οργανσεις που απειλον την ασφλεια της Τουρκας».

Πριν προλβουν να συνλθουν οι Τορκοι απ τις επιπλοκς της αδιξοδης πολιτικς «και με τον χωροφλαξ και με τον αστυφλαξ», νες κακς ειδσεις εδαν το φως της δημοσιτητας (11 Απριλου 2019):

Ο διεφθαρμνος, επ τριντα χρνια πρεδρος του Σουδν και «αδελφς» του Ρετζπ Τ. Ερντογν  μαρ αλ Μπασρ, ανετρπη απ να στρατιωτικ πραξικπημα. Ο αρχηγς του πραξικοπματος, Υπουργς μυνας του Σουδν, Ιμπν Αοφ λγες μρες πριν απ το πραξικπημα εχε ιδιατερη συνντηση με τον πρεδρο της Αιγπτου Αμπντλ Φατχ αλ Σσι, γεγονς που θτει σε μεγλο κνδυνο τις τερστιες «επενδσεις» της Τουρκας στην Αφρικανικ χρα.

Ο Γλλος πρεδρος Εμανουλ Μακρν υπγραψε την απφαση η οποα  θεσπζει την 24η Απριλου σαν ημρα μνμης της γενοκτονας των Αρμενων. Ταυτχρονα, το Ιταλικ κοινοβολιο ενκρινε ψφισμα με το οποο καλε την κυβρνηση να «αναγνωρσει επισμως τη γενοκτονα των Αρμενων και να δοθε στο θμα διεθνς προσοχ».

Η Τουρκα κατηγρησε την μεν Γαλλα για στση «που απχει πολ απ το να εναι φιλικ» και πως «θα χει αρνητικς συνπειες στις σχσεις της με την Τουρκα», την δε Ιταλα πως «Ο Ματο Σαλβνι χει αφοσιωθε στο να σαμποτρει τις σχσεις Τουρκας-Ιταλας».

Εχε προηγηθε, αρχς Απριλου, η εδηση της προλασης του ηγτη του Λιβυκο Εθνικο Στρατο Χαλφα Χφταρ προς την Τρπολη. Ο Λβυος στρατηγς, μλις πριν απ λγους μνες (Δεκμβριος 2018), εχε καταγγελει την Τουρκα στο Συμβολιο Ασφαλεας των Ηνωμνων Εθνν τι παραβιζει το εμπργκο πλων που επιβλθηκε στην Λιβη απ τον Φεβρουριο του 2011 εξοπλζοντας νοπλες ομδες, υποστηρζοντας τρομοκρατικς οργανσεις  και προκαλντας χος στην χρα.

Στις 12 Απριλου 2019, το Αμερικανικ Υπουργεο Εξωτερικν εξδωσε ταξιδιωτικ οδηγα με την οποα καλε τους Αμερικανος πολτες να αναθεωρσουν τυχν σχδια ταξιδιο στην Τουρκα διτι «αντιμετωπζουν κνδυνο απαγωγν και τρομοκρατικν επιθσεων».

Σε λα αυτ, θα πρπει να προσθσει κανες τον καλπζοντα πληθωρισμ μσα στην Τουρκα, τη συνεχ διολσθηση της Τουρκικς λρας, τις πτωχεσεις σημαντικν επιχειρηματικν ομλων και την ταυτχρονη αξηση της ανεργας – ιδως στους νους.

Μνη παρηγορι μσα σε αυτ το αρνητικ τοπο, η δλωση του Ντμτρι Πεσκφ, εκπρσωπου του Ρσου πρεδρου, ο οποος χαιρτησε «την σταθερ στση της Τουρκας σχετικ με την αγορ του ρωσικο πυραυλικο συστματος αντιαεροπορικς μυνας S-400, παρ τις Αμερικανικς πισεις» (14 Απριλου 2019).

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Οι αθρυβες, με Αμερικανικ υποστριξη, Ελληνικς και Κυπριακς διπλωματικς πρωτοβουλες (τριμερς σνοδοι κορυφς Ελλδος-Κπρου-Ισραλ, Ελλδος-Κπρου-Αιγπτου, Ελλδος-Κπρου-Ιορδανας και τριμερς σνοδος Υπουργν Εξωτερικν Ελλδος-Κπρου-Λιβνου), σε συνδυασμ με την διαρκ διπλωματικ απομνωση της Τουρκας απ τις Η.Π.Α., την Ευρπη, το Ισραλ, πολλς και σημαντικς Αραβικς χρες, ακμα και την Κνα με την αφορμ των Ουιγορων Τορκων, εναι ββαιο πως δημιουργον εντελς καινοργια γεωπολιτικ δεδομνα στην Ανατολικ Μεσγειο.

Πρκειται, χωρς αμφιβολα, για διαδικασες οι οποες, εφ ? σον ολοκληρωθον στην κατεθυνση που χουν δη πρει, θα σημνουν τις πιο σπουδαες γεωπολιτικς ανακατατξεις απ την εποχ του Δετερου Παγκσμιου Πολμου. Οι ανακατατξεις αυτς φανονται τσο θετικς για τα Ελληνικ και Κυπριακ εθνικ συμφροντα, στε αναρωτιται κανες αν εναι too good to be true!

Πντως η Τουρκα δεχνει να οδεει σε να κατφορο αυτοκαταστροφς στην καλτερη γι ? αυτν περπτωση, σε μια ουσιαστικ γεωπολιτικ υποβθμιση ακμα και στην περπτωση της πιο θεαματικς κολοτομπας που θα μποροσε να κνει ο ψευτο-σουλτνος της γκυρας!