The strong voice of a great community
Απρίλιος 2021

Πίσω στο ευρετήριο

 

Ο Σινγκ επιδιώκει να συσπειρώσει τους Νέους Δημοκράτες καθώς ολοκληρώνεται το δυσάρεστο συνέδριο της πολιτικής του κόμματος

Του Γιάννη Σαραϊδάρη

OTTAWA - Ο ηγέτης των Ομοσπονδιακών Νέων Δημοκρατών, Jagmeet Singh, στόχευσε στην Κυβέρνηση των Φιλελευθέρων την Κυριακή, εκφωνώντας μια εναρκτήριο ομοβροντία πριν από τις  πιθανές εκλογές αργότερα φέτος.

Ολοκληρώνοντας ένα τριήμερο συνέδριο πολιτικής που μαστίζεται από λόξυγγα και απογοητεύσεις, ο Σινγκ προσπάθησε να ενώσει το κόμμα πιστό γύρω από ένα μήνυμα δίκαιης μεταχείρισης, οικονομικής ανακούφισης και φιλελεύθερων αποτυχιών.

Η ακλόνητη εστίασή του στους τριγμούς ήταν αντίθετη με τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Justin Trudeau, ο οποίος έκανε μια αόριστη αναφορά στους Νέους Δημοκράτες στην κεντρική ομιλία του σε μια φιλελεύθερη συνέλευση το Σάββατο.

Με τη δέσμευση των Φιλελευθέρων να εφαρμόσουν το εθνικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης και παιδικής μέριμνας - το κόμμα έχει υποστηρίξει και τις δύο ιδέες από τη δεκαετία του 1990, αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο σε ένα από τα δύο - ο Σινγκ οδηγεί το κόμμα πιο αριστερά μέσω προτάσεων για ακύρωση δισεκατομμυρίων φοιτητικών χρεών, εξάλειψη των κερδοσκοπικών  Κέντρων μακροχρόνιας φροντίδας και επιβολής φόρου περιουσίας.

Μέρος αυτής της ώθησης μηδέν στο «πλούσιο» - μια λέξη που εμφανίστηκε 15 φορές στην ομιλία του Σινγκ, συχνά προηγήθηκε από το "εξαιρετικά".

"Δεν είμαστε στην ίδια βάρκα. Σίγουρα βρισκόμαστε στην ίδια καταιγίδα. Αλλά μερικοί από εμάς βρίσκονται σε τρύπιες σωσίβιες λέμβους, ενώ άλλοι βρίσκονται σε πολυτελή γιοτ", δήλωσε ο Σινγκ.

"Οι φιλελεύθεροι συνεχίζουν να συνεργάζονται με εκείνους στα σκάφη πολυτελείας."
Ο Σινγκ ζήτησε επίσης πίστωση για ενισχυμένες επιδοτήσεις μισθών, παροχές αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και πληρωμές λόγω άδειας ασθενείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

"Οι Φιλελεύθεροι θέλουν να πάρουν την πίστωση, αλλά οι Νέοι Δημοκράτες πέρνουν αποτελέσματα", είπε.

Μιλώντας από ένα στούντιο παραγωγής στην Οτάβα, ο Σινγκ μίλησε σε περισσότερους από 2.000 αντιπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στο Διαδίκτυο για να συζητήσουν και να ψηφίσουν ψηφίσματα που θα καθοδηγήσουν την πλατφόρμα εκστρατείας του NDP πριν από έναν πιθανό αγώνα στις εκλογικές κάλπες.

Έχει αναδειχθεί με συνέπεια ως ο πιο δημοφιλής ομοσπονδιακός ηγέτης σε πρόσφατες έρευνες για την κοινή γνώμη, αλλά το ίδιο το κόμμα συχνά υπολείπεται της υποστήριξης του 20%.
Εάν τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίσουν τον επικείμενο φιλελεύθερο προϋπολογισμό - που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου - η κυβέρνηση θα πέσει.
Ο Σινγκ έχει υποσχεθεί ότι το κόμμα του δεν θα προκαλέσει εκλογές καθώς η πανδημία επιμένει.

Ο Trudeau θα μπορούσε να αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές μόνος του και οι φιλελεύθεροι του στενού κύκλου ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπό την προϋπόθεση ότι η διάθεση του εμβολίου συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και η πανδημία, που σήμερα εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά για άλλη μια φορά, είναι αρκετά υπό έλεγχο.

Στα σκαριά, ο Σινγκ θα αγωνιζόταν να κερδίσει τις φιλελεύθερες έδρες, ενώ θα προσπαθούσε επίσης να αποτρέψει τις προκλήσεις από τους Συντηρητικούς που πυροδοτούν ψήφους συνδικαλιστικών οργανώσεων και τους Πράσινους που στοχεύουν ρητά τους υποστηρικτές του NDP.

Έκανε μια χωριστή αναφορά στους Συντηρητικούς την Κυριακή, λέγοντας ότι "δεν είναι φίλοι με τους εργαζόμενους" αναφερόμενος στο πρόβλημα με άδεια ασθενείας, την φαρμακευτική αγωγή ή την αλληλεγγύη στο σωματείο.

Η ομιλία του Σινγκ έμοιαζε επίσης να ενισχύει την αλληλεγγύη εντός του κόμματος σε μια σύμβαση που είδε δυσλειτουργίες και διαδικαστικές καθυστερήσεις να απειλούν να παρακάμψουν τη συζήτηση πολιτικής εν μέσω κλιμακωτών εντάσεων σχετικά με το πόσο αριστερά έπρεπε να προχωρήσει το κόμμα.

Τα ψηφίσματα που τέθηκαν για ψηφοφορία την Κυριακή περιλαμβάνουν προτάσεις για την εισαγωγή της λέξης "σοσιαλισμός" στο σύνταγμα του κόμματος και την εφαρμογή και των 231 συστάσεων που διατυπώθηκαν από την Εθνική Έρευνα για τις Αγνοούμενες και δολοφονηθείσες αυτόχθονες γυναίκες και κορίτσια.