The strong voice of a great community
Απρίλιος 2021

Πίσω στο ευρετήριο

Ο Trudeau ολοκληρώνει το φιλελεύθερο συνέδριο με μια ομιλία τύπου προεκλογικής εκστρατείας

Του Γιάννη Σαραϊδάρη.

OTTAWA - Ο Justin Trudeau ολοκλήρωσε το τριήμερο φιλελεύθερο συνέδριο το Σάββατο με μια κομματική ομιλία που έμοιαζε με εναρκτήριο  προεκλογικής εκστρατείας.

Ενώ ο πρωθυπουργός είχε επιμείνει ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να βυθίσει τη χώρα σε εκλογές εν μέσω του θανατηφόρου τρίτου κύματος του COVID-19, η ομιλία του είχε ως στόχο να τοποθετήσει τους κυβερνώντες Φιλελεύθερους ως το μόνο κόμμα με "πραγματικές λύσεις στο πραγματικό προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καναδοί.

Αντίθετα, ο Trudeau χαρακτήρισε τους Συντηρητικούς ως αποσυνδεδεμένους αρνητές του προβλήματος με το κλίμα και υπεύθυνους για την παραπληροφόρηση με έναν διπρόσωπο ηγέτη.

Και παρουσίασε το Bloc Québécois ως ένα κόμμα που είναι όλο λόγια χωρίς καμία δράση, κατασκευάζει δικαιοδοτικές διαφωνίες, ανίκανο να προσφέρει τα συγκεκριμένα μέτρα που χρειάζονται οι κάτοικοι του Quebec.

Δεν ανέφερε ούτε τα κόμματα των Νέων Δημοκρατών ή των Πράσινων, παρόλο που παρότρυνε τους Φιλελεύθερους να απευθυνθούν σε φίλους και γείτονες που φύτεψαν "γαλάζια, πορτοκαλί ή πράσινη" πινακίδα στο γρασίδι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2019 για να διαδώσουν τα νέα για το φιλελεύθερο σχέδιο επιβίωσης από την πανδημία και την αναβίωση της κατεστραμμένης οικονομίας.

Η κομματική ομάδα των Φιλελευθέρων, εν τω μεταξύ, ενέκρινε το Σάββατο μια σειρά από πολιτικά ψηφίσματα που θα μπορούσαν να καταλήξουν να κόψουν το NDP και την βάση των οπαδών του κόμματος των Πράσινων εάν καταλήξουν στο πρόγραμμα των εκλογών των Φιλελευθέρων, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για καθολικό βασικό εισόδημα, εθνικό πρόγραμμα Φαρμακευτικής Φροντίδας  και εφαρμόσιμα εθνικά πρότυπα για τα κέντρα μακροχρόνιας Φροντίδας

Η τελική ομιλία του Trudeau ήρθε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση του πρώτου προϋπολογισμού της  μειοψηφικής κυβέρνησής του σε δύο χρόνια, ενός εγγράφου που θα στάζει σε κόκκινη μελάνη ένα ποσό μεγαλύτερο των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προήλθε από την πανδημία αξίας και θα παρουσιάσει ένα ποσό έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο στις νέες δαπάνες που λένε οι Φιλελεύθεροι ότι θα τονώσουν μια πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Εάν και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης της αντιπολίτευσης καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα πέσει. Ωστόσο, ο ηγέτης του NDP Jagmeet Singh υποσχέθηκε ότι το κόμμα του δεν θα προκαλέσει εκλογές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Trudeau θα μπορούσε να αποφασίσει να κηρύξει εκλογές  και οι φιλελεύθεροι εμπιστευτικοί υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπό την προϋπόθεση ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι ομαλή και η πανδημία, που εξαπλώνεται επί του παρόντος σαν πυρκαγιά για άλλη μια φορά, θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Στην ομιλία του στο διαδικτυακό συνέδριο το Σάββατο, ο Trudeau υπενθύμισε στους Φιλελεύθερους όλα τα μέτρα που η κυβέρνησή του εισήγαγε βιαστικά για να βοηθήσει εκατομμύρια Καναδούς να παραμείνουν στη ζωή κατά τη διάρκεια της κρίσης για την υγεία: την Καναδική Επείγουσα βοήθεια την επιδότηση των μισθών, τη μίσθωση, τα επιχειρηματικά δάνεια, μεταξύ άλλων .
«Οι φίλοι μου, όλα αυτά καταλήγουν σε αυτό το σημείο: ποιο κόμμα έχει ένα πραγματικό σχέδιο για τα πραγματικά προβλήματα στον πραγματικό κόσμο», είπε, καθώς στεκόταν μόνος του σε ένα στούντιο με ένα  κόκκινο υπόβαθρο των  Φιλελεύθερων, βλέποντας μια γιγαντιαία οθόνη διάσπαρτη με τα πρόσωπα των υποστηρικτών του κόμματος που παρακολουθούν στο διαδίκτυο.
"Μερικοί αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα, ενώ προσφέρουν ψευτιές και διαιρέσεις."
Επιτέθηκε στους Συντηρητικούς του Erin O'Toole, ρωτώντας επανειλημμένα «πόσο αποσυνδεδεμένος πρέπει να είστε» για να υποστηρίξετε τη μείωση των πληρωμών CERB κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «να καλέσετε τους νέους ανθρώπους τεμπέληδες όταν εξαφανίστηκαν οι καλοκαιρινές τους δουλειές», «να φλερτάρετε με παραπληροφόρηση για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια "και να αρνηθείτε να παραδεχτείτε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική;
"Το πρόβλημα για τον Erin O'Toole είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα", δήλωσε ο Trudeau.
Κατηγόρησε τον ηγέτη των Συντηρητικων ότι ήταν «πρόθυμος να πει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», ισχυριζόμενος ότι θέλει ασφαλέστερες κοινότητες και ότι είναι προσωπικά υπέρ της επιλογής, ενώ κοιτάζει στο λόμπι όπλων και την ομάδα των αντι-αμβλώσεων του κόμματός του για να κερδίσει η ηγεσία των Tory.
Όσο για το μπλοκ, τον πρωταρχικό αντίπαλο των Φιλελευθέρων στο Κεμπέκ, ο Τρουντού είπε ότι "προσποιείται ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να μιλήσει για τους κατοίκους του Quebec", ενώ οι Φιλελεύθεροι είναι αυτοί που παραδίδουν "τα αγαθά σε αυτούς τους κατοίκους με άμεση βοήθεια για ηλικιωμένους, επιχειρήσεις, οικογένειες και εργαζόμενους. "
"Όταν έρθει η ώρα για εκφραστούμε για τους κατοίκους του Quebec , χρειάζονται οι κάτοικοι του Quebec στην κυβέρνηση", είπε.
Τόνισε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του συνεργάστηκε με τις αρχές του Κεμπέκ για την καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού για βοήθεια στα σκληρά πλήγματα στα κέντρα της  μακροχρόνιας περίθαλψης.
"Προτιμούμε να επιλέξουμε δράση αντί για διαίρεση. Είμαστε πάντα εκεί για τους κατοίκους του Quebec και για όλους τους Καναδούς", είπε. "Και θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ενοποιητικό μήνυμα αντί να ψάχνουμε για διαφωνίες."
Ο βουλευτής των Νέο  Δημοκρατών Τσάρλι Άνγκους αντέδρασε με μια δήλωση που κατηγορούσε τον Trudeau ότι προσπαθεί να «δειπνήσει για τα οφέλη του COVID που τον ανάγκασε το NDP να παρέχει στους Καναδούς».
"Ο Justin Trudeau ήθελε να αφήσει πίσω εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά το NDP δεν θα τον άφηνε", δήλωσε ο Angus, του οποίου το κόμμα διοργάνωσε το δικό του διαδικτυακό συνέδριο το Σάββατο.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, η οπαδοί της κομματικής βάσης των Φιλελευθέρων κατέταξαν ένα εθνικό πρόγραμμα φαρμακευτικής περίθαλψης - ένα αγαπημένο αίτημα των Νέων Δημοκρατών - ως κορυφαία προτεραιότητά τους ανάμεσα σε 26 ψηφίσματα που επιλέχθηκαν να αποτελέσουν την επίσημη κομματική γραμμή.  Η κυβέρνηση του Trudeau υποσχέθηκε να προωθήσει την φαρμακευτική Περίθαλψη, αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο σταδιακά μέτρα για την επίτευξή της.
Δύο ελαφρώς διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος κατατάχθηκαν στη δεύτερη και στην πέμπτη θέση, παρά την προφανή έλλειψη ενθουσιασμού του Trudeau για την ιδέα. Πρότεινε τώρα ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει μια δαπανηρή αναθεώρηση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας της χώρας.
Ο αξιωματούχος του κοινοβουλευτικού προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα καθολικό βασικό εισόδημα θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν το μισό του ποσοστού φτώχειας του Καναδά σε μόλις ένα έτος, αλλά με απότομο κόστος: 85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021-22, αυξάνοντας τα σε 93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025-26.
Ο συντηρητικός βουλευτής Ed Fast είπε ότι ο Trudeau θα πρέπει να "αυξήσει τους φόρους προσωπικού εισοδήματος κατά σχεδόν 50 τοις εκατό ή να τριπλασιάσει το GST" για να πληρώσει την καρτέλα βασικού εισοδήματος.

«Το απλό γεγονός είναι ότι αυτό το επικίνδυνο και άγνωστο πείραμα θα αφήσει εκατομμύρια περισσότερους Καναδούς πίσω», δήλωσε ο Fast.
Οι Φιλελεύθεροι κατέταξαν εθνικά πρότυπα για τα κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης ως την τρίτη υψηλότερη προτεραιότητά τους.
Άλλα ψηφίσματα που ήταν μεταξύ εκείνων που σχημάτισαν τον κατάλογο των κορυφαίων 26 περιλάμβαναν εκκλήσεις για αύξηση 10% στην ασφάλεια γήρατος για αυτούς που ξεπερνούν τα 70 και άνω, μια «πράσινη νέα συμφωνία» για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και καλοδεχούμενη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και επενδύσεις σε προσιτή στέγαση, μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας trans-Καναδά και διευρυμένη πρόσβαση σε Internet υψηλής ταχύτητας.

Οι φιλελεύθεροι απέρριψαν το ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να πληρώσει για όλες τις άλλες προτεινόμενες δαπανηρές νέες πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν από τους συμμετέχοντες σε συνέδρια.

Αυτό το ψήφισμα  που απορρίφθηκε καλούσε την κυβέρνηση να επιβάλει φόρο κληρονομιάς σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει την απαλλαγή από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών κατά 40%.