The strong voice of a great community
Απρίλιος 2021

Πίσω στο ευρετήριο

Ελληνική Κοινότητα Τορόντο

Της σύνταξης

Μολονότι αργά, τα νέα έρχονται ευχάριστα, καθώς η ερανική επιτροπή δηλώνει ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες του οργανισμού έχουν ήδη ξεπεράσει τις τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια.

Αυτό είναι ένα ποσόν το οποίο υποδηλώνει το ενδιαφέρον και την αγάπη των μελών της παροικίας, καθώς επίσης και τον σεβασμό τους προς το έργο που επιτελεί αυτό το ομογενειακό ίδρυμα.

Αλλά όμως η αλήθεια είναι ότι για τη σωτηρία και ανάπτυξη του οργανισμού δεν αρκούν μόνον τα ποσά που προσφέρουν οι ομογενείς. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε και δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να βοηθήσουμε είτε τις εταιρίες μας, είτε τα μη κερδοσκοπικά μας ιδρύματα να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και δυσκολίες των ημερών και να τα προετοιμάσουμε έτσι ώστε να μπορέσουν εύκολα να αναπτυχθούν αμέσως μετά το τέλος των δυσκολιών.

Η αλήθεια είναι ότι η ομογενειακή κοινότητα του Τορόντο, με την πάροδο των ετών έχει αναπτυχθεί σε έναν μεγάλο και πολυσχιδή οργανισμό προσφοράς υπηρεσιών τόσο στους συμπάροικους, και κυρίως τις νεότερες γενιές των παιδιών των Έλληνό-Καναδών, στα οποία διδάσκει τη γλώσσα, την ιστορία και το Ελληνικό πολιτισμό. Το έργο αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι και σπουδαίο και απαραίτητο, πλην όμως απαιτεί κεφάλαια τα  οποία  στερείται η κοινότητα λόγω του συνθηκών που δημιούργησε η εμφάνιση του κορόνα ιού, ενώ παράλληλα ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει λειτουργικά και διοικητικά έξοδα και άλλες δαπάνες που δημιουργεί η καθημερινότητα.

Στο παρελθόν και ενώ ο οργανισμός πάσχιζε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί είχε χρησιμοποιηθεί το σύστημα των εθελοντών, από τον πρόεδρο, τους συμβούλους, και κάθε άλλο υπεύθυνο που προσέφερε υπηρεσίες σε αυτόν, κανένας απολύτως δεν δεχόταν κάποιο είδος επιμισθίας και  όλοι εργαζόταν εθελοντικά για την πρόοδο και ανάπτυξη του οργανισμού, ώστε αυτός να έχει τη δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών στα μέλη του.

Σήμερα, ωστόσο, και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, ο οργανισμός παρουσιάζει ένα σοβαρό ποσόν μηνιαίων χρηματικών υποχρεώσεων, εξ αιτίας προφανώς του οποίου και σε συνδυασμό με τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο κορόνα ιός, ο οργανισμός βρέθηκε στην έσχατη ανάγκη της συνδρομής των μελών της ομογένειας.

Με όλη τη καλή διάθεση και καμία πρόθεση αντιπολιτευόμενης κριτικής, ας μας επιτραπεί λοιπόν να ζητήσουμε από τους υπεύθυνους της διοίκησης, να ρίξουν και μια σοβαρή  ματιά στην κατάσταση των δαπανών και του μισθολογίου του οργανισμού. Δεδομένου του ότι εάν οι μηνιαίες δαπάνες του οργανισμού συνολικά ξεπερνούν τις διακόσιες χιλιάδες δολάρια, και η ερανική επιτροπή μέχρι στιγμής κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσόν των τετρακοσίων χιλιάδων δολαρίων, το ποσόν αυτό, δίχως καμία αμφισβήτηση, καλύπτει τις ανάγκες δαπανών του οργανισμού των δύο μηνών από την δημιουργία της επιτροπής. Μια λεπτομέρεια η οποία  μας διαβεβαιώνει ότι στην ουσία δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για να στηρίξουμε τον οργανισμό πάνω σε νέες στέρεες βάσεις, αλλά μάλλον πασχίζουμε να εξασφαλίσουμε τις καθημερινές του ανάγκες. Εάν αυτή είναι η φιλοσοφία της διοίκησης και των μελών της επιτροπής, τότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία  αμφιβολία ότι τα προβλήματα του εθνικού μας αυτού ιδρύματος, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ίσως να διευρύνονται.

Και κλείνοντας αυτές μας τις σκέψεις, ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε στα σεβαστά μέλη της διοίκησης του οργανισμού ότι κάποτε η όλη εργασία γύρω από αυτόν γινόταν  από εθελοντές. Ομογενείς οι οποίοι προσέφεραν το χρόνο τους προκειμένου να βοηθήσουν το ίδρυμα. Και όταν μεν οι καιροί μας επιτρέπουν την πολυτέλεια της χρήσης μισθωτών, τα πάντα είναι κατορθωτά. Σε περιόδους, ωστόσο, που το ίδρυμα κινδυνεύει με αφανισμό, είναι καιρός όλοι οι περί αυτό να αντιληφθούν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε κάποιες θυσίες.

Γνωρίζουμε όλοι ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες του κορόνα ιού, η ομοσπονδιακή και η επαρχιακή κυβερνήσεις διαθέτουν ποσά στήριξης των απασχολουμένων σε οργανισμούς οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί να πάψουν τη λειτουργία τους, λόγω των έκτακτων περιστάσεων. Βέβαια τα ποσά αυτά καλύπτουν μόνον μέρος των αμοιβών, πλην όμως δεν αφήνουν κανέναν σε απόγνωση, έστω και με αυτή τη μορφή της βοήθειας. Προσωπικά λοιπόν πιστεύουμε ότι όφειλαν να στραφούν στο πρόγραμμα αυτό, τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του οργανισμού, όσο και οι ιερείς των ναών, άπαξ και αυτοί παραμένουν κλειστοί και στερούνται εσόδων.

Ίσως είναι και αυτή μια κάποια βοηθητική λύση, απλά τη θέτουμε υπόψη των υπευθύνων, μόνον έτσι θα κατορθώσει ο οργανισμός να ξεπεράσει τις χρηματικές του δυσκολίες και ανάγκες, να αποπληρώσει το δάνειο που συνεχίζει να χρωστά και να βάλει βάσεις για ένα καλύτερο μάλλον.

“Πατρίδες"