The strong voice of a great community
2020

 

Παζοντας με τις λξεις, “παζρι” για τα κυριαρχικ μας δικαιματα;

Ακοω και διαβζω, παρ τα αντικρουμενα tweets της Τουρκικς Πρεσβεας στην Ουσιγκτον και τις αμφσημες εκτιμσεις Ελληνικο Πενταγνου και επιτελικο κονκλαβου Εξωτερικς Πολιτικς της Ελλδας, τα περ αποχρησης των τουρκικν πολεμικν πλοων και σταδιακς αποκλιμκωσης… Αν πεις δε για το ρλο της Γερμανας, περπου ως μεγλος «ειρηνοποις». Αλλ για μα στιγμ.

Γιργος Σαχνης

Το Uruc Reis μχρι νωρς σμερα το απγευμα ταν χι αγκυροβολημνο στην Αττλεια; ταν και χι μνο αυτ, με βση την Navtex, που χει ισχ ως τις 2 Αυγοστου, ρχεται η λογικ απορα των ειδικν στις γεωφυσικς ρευνες: Βρε σεις, γνονται Γεωφυσικς ρευνες σε λιγτερο απ μια εβδομδα, παρουσα μιας ολκληρης αρμδας τουρκικς και του μισο Ελληνικο Στλου, ταν ο θρυβος και μας μνο προπλας πλοου, χαλει το σμα του ηχοβολισμο στο ερευνητικ σκφος; Για να μην τσιμπμε λοιπν, το θμα δεν εναι καθαυτς οι ρευνες αλλ το πολιτικ πλασιο και η νταση που στνεται γρω απ αυτς, με στχο ακμη και απευθεας διαπραγματεσεις, εφ λης της λης (;) κι ας λμε εμες ως Εθνικ Στρατηγικ, τι μνο μια διαφορ χουμε, την οριοθτηση υφαλοκρηπδας/αοζ; Προσοχ και στη λξη, «οριοθτηση», χι αν χουμε υφαλοκρηπδα/αοζ σε λη την ελληνικ επικρτεια ακτν ηπειρωτικν νησιωτικν. Τα δικαιματ μας αυτ εναι αναπαλλοτρωτα, ακμη και στις αποφσεις των Διεθνν Δικαστηρων δεν υπρχει καμα περπτωση να μην αναγνωριστον, ο καθορισμς τους εναι λλο θμα …

ρα, το πιθαντερο εναι ο Ταγπ, να επε στην νγκελα τι θα κρατσει προσρας το Oruc Reis, αρδου στην Αττλεια , σε απσταση απ το Καστελλριζο (αφο ρευνα της προκοπς πως εδαμε δεν μπορε για την ρα να κνει) και, σε αντλλαγμα, φρεται να ζτησε διλογο εφ’ λης της λης, δηλαδ λων σων ζητει και χι μνο την οριοθτηση υφαλοκρηπδας/ αοζ με την Ελλδα. Η Ελλδα, φανεται τι διαμηνει πως «διλογος με στρατιωτικ απειλ δεν μπορε να γνει», αν και οι «σμβουλοι» του Πρωθυπουργο, σε λες τις πτσεις και κλσεις ενικο και πληθυντικο αριθμο, επαναλαμβνουν μοντονα το «διλογος κποια στιγμ θα γνει , πρπει να γνει»… Αλλ διλογος εναι λλο, δαυλος επικοινωνας λλο και διαπραγμτευση λλο. Τι εννοον ραγε και πως σηματοδοτον αυτος τους ρους η Μρκελ και ο Ερντογν, ο καθνας απ την πλευρ του; Το κυριτερο δε, μπως οι «συζητσεις» (sic) που προωθε το Βερολνο, διασταυρνονται ακμη χειρτερα αλληλο-τροφοδοτονται με την «διαπραγμτευση» που θλει εφ λης της λης η γκυρα (ενδεχομνως σντομα να ονοματζεται Κωνσταντινοπολη) και που ο Τσαβοσογλου και ο Καλν σε απανωτς τους συνεντεξεις και διαρρος, λνε τι χει δη ξεκινσει προκαταρκτικ και μλιστα πριν την «καρφωμνη» τριμερ «μυστικ» που μετ την διαρο της, παψε να εναι ττοια;

Η αλθεια για το περιεχμενο μας ττοιας συζτησης, μπορε να χει δη αποκαλυφθε πριν δο εβδομδες, ταν ο καλεσμνος στις «Αντιθσεις» , γεωπολιτικς αναλυτς Σββας Καλεντερδης, παρουσασε τα σα λεγε σε να αναλυτικ της ρθρο στην «Deutsche Welle» στις 30-06-2020 , μα εκ των κορυφαων σε θματα Διεθνος Δικαου της Θλασσας, η Νλε Ματς-Λυκ, του Ινστιτοτου Διεθνος Δικαου Walther Schücking στο Πανεπιστμιο του Κιλου:

« χουν τα νησι μια παρμοια ΑΟΖ με την ηπειρωτικ χρα, δηλαδ 200 ναυτικ μλια;

Ναι, εν να νησ πληρο τις προποθσεις για τον ορισμ ενς νησιο σμφωνα με την ισχουσα νομοθεσα για τη θλασσα. Δηλαδ, εν πρκειται για μια φυσικ διαμορφωμνη περιοχ ξηρς που προεξχει απ το νερ ακμα και με πλημμυρδα, διαφρει δε ευδικριτα απ να γυμν βρχο - π.χ. επειδ εναι κατοικσιμο. Η δικριση μεταξ νησιν και βρχων μπορε σε μεμονωμνες περιπτσεις να εναι δσκολη. Τα «πραγματικ» νησι μπορον πως η ηπειρωτικ χρα να διεκδικσουν 200 ναυτικ μλια ΑΟΖ και 200 ναυτικ μλια υφαλοκρηπδα. Οι βρχοι, απ την λλη πλευρ, μπορον να διεκδικσουν μνο 12 ναυτικ μλια χωρικ δατα, συμπεριλαμβανομνου του αντστοιχου βυθο, αλλ χωρς ΑΟΖ και χωρς υφαλοκρηπδα. Αυτς εναι ο λγος για τον οποο η δικριση εναι τσο σημαντικ. Σε περπτωση που η ΑΟΖ ενς νησιο αλληλεπικαλπτεται με τις ζνες λλων κρατν, θα πρπει τα κρτη να συμφωνσουν την οριοθτηση των συνρων… Η γαλλικ ΑΟΖ εναι μα απ τις μεγαλτερες οικονομικς ζνες στον κσμο. Η Γαλλα διεκδικε στον Ντιο Ειρηνικ και τον Αρκτικ Ωκεαν πολλ μικρ νησι και αντστοιχες τερστιες θαλσσιες περιοχς γρω απ αυτ. Δεν εναι μια μεμονωμνη περπτωση, να μικρ νησ, το οποο απχει πρα πολ απ την ηπειρωτικ χρα, να διεκδικε θαλσσιες ζνες. Αυτ συνηθζεται και εξαρτται απ το σε ποια νησι τα κρτη διεκδικον κυριαρχα. Πολ πιο σημαντικ εναι το ζτημα αν αυτ η διεκδκηση επηρεζει την ΑΟΖ λλων χωρν. ταν στην περπτωση δο μορων κρατν, για παρδειγμα η Τουρκα και η Ελλδα, το μικρ νησ του ενς βρσκεται στα παρλια του λλου, ττε θα πρπει η οριοθτηση των συνρων να λαμβνει υπψη την αρχ της ευθυδικας. Δικαστρια διαιτησας και διεθν δικαστρια δε λαμβνουν υπψη τα μικρ νησι κατ τη χραξη των συνρων, σε περπτωση που αυτ θα προκαλοσε μια δυσαναλογα. Αυτ η πρακτικ δεν αναιρε μως το γεγονς τι επ της αρχς αυτ τα νησι μπορον ασφαλς να διεκδικσουν την οικονομικ ζνη που προβλπει το θαλσσιο δκαιο. λα τα λλα εναι ζητματα που θα πρπει να εξετασθον για κθε μεμονωμνη περπτωση ξεχωριστ…».

Αλλ η κυρα Νλε Ματς-Λυκ, ρχεται στον επλογο του ρθρου της, να γνει σαφς για το πς οι ειδικο της Γερμανας βλπουν μα «λση» στην ελληνοτουρκικ νταση, με συνεκμετλλευση (επ των δικν μας βεβαως κυριαρχικν δικαιωμτων), αφο πρτα αναφρεται σε μια ενδεχμενη προσφυγ στην Χγη ( που προποθτει συνυποσχετικ, ρα δοσμνους- συμφωνημνους καννες απ Ελλδα και Τουρκα πνω σε τι θα αποφανθε να δικαστριο και χι εν λευκ αποφσεις του Δικαστηρου, για να μην μας πουν κποιοι στο μλλον «χσαμε κερδσαμε» γιατ τσι αποφσισε το Διεθνς Δικαστριο, θα χουμε δη προαποφασσει εμες και η Τουρκα για αυτ, οι Δικαστς απλ θα επικυρσουν), η κυρα Λυκ λοιπν, υποδεικνει μια πιθαν «προσωριν» και «μνιμη λση»: «Μχρι να εκδοθε απφαση», γρφει, «οι δο χρες θα μποροσαν να συμφωνσουν σε μια προσωριν λση που προβλπει την κοιν οικονομικ ανπτυξη ((Joint Development) των επμαχων θαλσσιων περιοχν. Απ αυτ την προσωριν λση δε θα προκυπταν αξισεις και οτε θα προκαταλμβανε το αποτλεσμα μιας μεταγενστερης διευθτησης. Τα κρδη θα μοιρζονται σπου κποτε, σως, συμφωνηθε μια οριοθτηση. Στην πρξη, ωστσο, αυτ η κοιν διαχεριση μπορε τελικ να γνει η μνιμη λση». Την φρση λοιπν «Joint Development» κρατστε την, γιατ μπορε σντομα να την βρομε , ενδεχομνως μεχρι και τλους του 2020 μπροστ μας.

Για την ρα, επισμως, παραμνει δηλο εν, και υπ ποιες προποθσεις, θα τη θεωροσε αντικεμενο διαλγου, μια ττοια συζτηση εφ λης της λης η ελληνικ κυβρνηση. Μχρι στιγμς ο μνος απ κυβερνητικς πλευρς που χει θσει δημοσως ζτημα συνεκμετλλευσης εναι ο αναπληρωτς σμβουλος εθνικς ασφλειας του πρωθυπουργο Θνος Ντκος. Τον περασμνο Φεβρουριο εχε πει στον «Φιλελεθερο» της Κπρου τι «εφσον ανακαλυφθον σημαντικ κοιτσματα στο Αιγαο (το πιο πιθανν) στην Ανατολικ Μεσγειο, εφσον το κοτασμα εκτενεται στις θαλσσιες ζνες και των δο χωρν (περπτωση Κατρ-Ιρν), εφσον η ποστητα, η τιμ και οι τσεις απομκρυνσης απ τα ορυκτ κασιμα επιτρψουν την εμπορικ εκμετλλευση του κοιτσματος και, τλος, εφσον η Ελλδα αποφασσει τι αυτ τη συμφρει, ττε θα μποροσε να διαπραγματευθε μια συμφωνα συνεκμετλλευσης με ποσοστ που θα καθοριστον σμφωνα με τα συμφωνημνα θαλσσια σνορα».

Για την ρα οι τροχιοδεικτικς απ πλευρς του εκπροσπου της τουρκικς προεδρας Ιμπραχμ Καλν (του απλυτου συμβολου του Ερντογν σε αυτ τα θματα), σως δεχνουν την τροπ που παρνει η ιστορα: «Η Ελλδα χει μαξιμαλιστικς απψεις( ποψη που στην Ελλδα δεν διατυπνει μνο ο Χρστος Ροζκης). Εμες θλουμε η Τουρκα και η Ελλδα να συμφωνσουν σε μια ρθμιση. Εμαστε τοιμοι να συζητσουμε με την Ελλδα για λα τα θματα, το χει πει ο Πρεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπδα, βραχονησδες και λα τα λλα ανοικτ ζητματα».

Μνο που τσι γνεται φανερ τι η Τουρκα επιδικει να σρει την Ελλδα σε ναν «διλογο» με τους δικος της ρους. Πρκειται για ναν «διλογο»- διαπραγμτευση εφ’ λης της λης, ο οποος στη τελικ θα αφορ μνο τα ελληνικ κυριαρχικ δικαιματα και απ τον οποο προφανς η Ελλδα χει μνο να χσει. Και εδ βρσκεται και ο μεγλος κνδυνος, καθς ΗΠΑ και Γερμανα εναι πιθανν να πισουν για δικος τους λγους την Ελλδα για παραχωρσεις, η «συνεκμετλλευση» τους δνει ρλο μεσο στα ενεργειακ της περιοχς με ρλο επιδιαιτητ, επ ελληνικν τελικ δικαιωμτων.

Οποιαδποτε συμφωνα προκψει με αυτος τους ρους, δε θα συνιστ τελικ διευθτηση, ση αυταπτη κι αν σκορπσουν πολλο στην Ελλδα και πλι. Γιατ ,τι δεν αναγκαστομε να παραχωρσουμε σμερα, εναι ββαιο τι η Τουρκα θα μας ζητσει να της το παραδσουμε αριο, και μλιστα με τον διο περπου εκβιασμ. Για την Ελλδα λοιπν η επιλογ της αντιπαρθεσης και μλιστα με προβολ ισχος και αποτρεπτικ πολιτικ, που σημανει και ενσχυση των Ενπλων Δυνμεων της, ως μσο ισχος για τις ποιες συζητσεις, κανονικ θα πρεπε να ταν η μνη οδς. Εναι μως εκολα αντιληπτ, πως περπου οριζντια, δεν υπρχει βεβαιτητα για κτι ττοιο απ το ελληνικ πολιτικ σστημα εξουσας και την ελτ που το περιβλλει. Αντστροφα , η εντπωση που δνεται εναι πως, ακμη και μσα απ την υπαρκτ «τεχνητ» παραφουσκωμνη σε σχση με τα υπρχοντα δεδομνα, νταση, σαν να προετοιμζεται και να προετοιμζει την ελληνικ κοιν γνμη για ναν ακμη οδυνηρ συμβιβασμ, που απλ απ τα παρασκνιο, αναζητεται τρπος και μσο για αν ρθει στο προσκνιο ως «αναγκαιτητα»…

Καμα συζτηση για το μονομερς μας δικαωμα επκτασης της Αιγιαλτιδας Ζνης απ τα 6 στα 12 ναυτικ μλια, σημεα και ευθεες γραμμς βσης, κλεσιμο κλπων και ορισμς επσημα με συντεταγμνες μχρι και τον ΟΗΕ, ορισμο εξωτερικν ορων υφαλοκρηπδας και ΑΟΖ, εν η Τουρκα το χει πρξει απ το 2012 σε δικ μας υφαλοκρηπδα, χωρς καμα αντπραξη τουλχιστον απ ττε.

Μπως, αυτ δεν φανρωσε και η απροθυμα μας να ανταποκριθομε στην ρτρα αμυντικς συνδρομς που φανεται να μας προσφερε (προφανς με το αζημωτο και για τα συμφροντα της, που μως σε αυτ τη φση ταυτζονται με τα δικ μας στη Μεσγειο) η Γαλλα μαζ με τις φρεγτες Μπελαρ, ενδδοντας στα κελεσματα πως λα δεχνουν Γερμανας και ΗΠΑ;

Προφανς , οι λληνες πολτες τουλχιστον , χουν αντιληφθε, τι η στρατηγικ και σε τακτικ εππεδο της Τουρκας δεν εναι να απλς να πραγματοποισει- τρα- τις γεωφυσικς ρευνες στην ελληνικ Υφαλοκρηπδα/ ΑΟΖ, αλλ να κατοχυρσει – απ τρα- και με λα τα δυνατ νομικ και διπλωματικ μσα που διαθτει , την δθεν τουρκικ Υφαλοκρηπδα/ ΑΟΖ στην περιοχ του συμπλγματος του Καστελορζου και νοτιτερα , μχρι τα ρια με την Κυπριακ και Αιγυπτιακ ΑΟΖ , λειτουργντας απαγορευτικ σε οποιαδποτε ελληνικ σκψη για τα ντια και ανατολικ , απ τον ξονα Κρτη- Κσο- Κρπαθο- Καστελλριζο- Ρδος .

Η Τουρκα, βζοντας «υποθκη» την ΝΑVΤΕΧ για σεισμικς ρευνες, διακηρσσει διεθνς με λους τους τνους και τρπους τι δεν θα επιτρψει καμι «παρενχληση» απ την Ελλδα στην περιοχ της δθεν τουρκικς ΑΟΖ, την οποα θα υπερασπιστε με στρατιωτικ μσα, απελευθερνοντας για το λγο αυτ σε αντατο εππεδο τους καννες εμπλοκς και στα τρα πλα των τουρκικν Ενπλων Δυνμεων πως αποφασστηκε στο προχθεσιν Συμβολιο Εθνικς Ασφλειας της Τουρκας.

Αντ επιλγου , μεταφρω εδ μερικς απ τις σκψεις, μας μεγλης κυρας της ελληνικς δημοσιογραφας, χρνια αρθρογρφου και αναλτριας των θεμτων εξωτερικς πολιτικς και λου του φακλου των λεγμενων εθνικν μας Θεμτων της Κρας Αδμ:

« … Με λλα λγια, διαφανεται μια τυπη, προς στιγμν, συμφωνα Αθνας – γκυρας για την προσωριν αποκλιμκωση της ντασης. Τα στοιχεα αυτς της αποκλιμκωσης δεχνουν τι η γκυρα δεν θα πραγματοποισει τρα τις σεισμικς ρευνες της μσα στο σνολο της ελληνικς ΑΟΖ. Και η Αθνα απ την πλευρ της δε θα υψσει τους τνους στον τουρκικ ισχυρισμ τι η περιοχ του Καστελριζου ανκει στη δθεν τουρκικ ΑΟΖ.

Με το διεθνς διπλωματικ τηλεφωνικ γατανκι σε πλρη εξλιξη για να μην αποπλεσει το ρους Ρις, η Αθνα προχρησε σε δο πολ βασικς κινσεις υποχρησης προς τρψη της γκυρας και σε βρος ελληνικν κυριαρχικν δικαιωμτων:

• Δεν κατγγειλε στο Συμβολιο Ασφαλεας,(δηλαδ δεν στειλε στον εισαγγελα),την Τουρκα ως φειλε να πρξει για να προασπσει τα κυριαρχικ δικαιματα της στην περιοχ και απλς «ενημρωσε» τον γ γραμματα, για τις τουρκικς κινσεις. Εκ των πραγμτων, η γκυρα θεωρε τι αποκτ-με βση την ατολμα και αδυναμα της Αθνας -το νομικ πλεονκτημα να ισχυρζεται τι η Τουρκα απ το 2012 χει κατοχυρσει στον ΟΗΕ, με συντεταγμνες ,τις διεκδικσεις της (Claims) για την τουρκικ υφαλοκρηπδα του Καστελριζου αλλ και ολκληρου του Αιγαου, χωρς ΠΟΤΕ να υπρξει επσημη καταγγελα σε βρος της απ την Ελλδα. Επομνως, το μεζον πρβλημα που χει δημιουργηθε δεν εναι η τουρκικ ΝΑVΤΕΧ, αλλ το γεγονς τι η Τουρκα αποκτ το νομικ πλεονκτημα για κατοχρωση της τουρκικς ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομνης και της τουρκο/λιβυκς ΑΟΖ, εν η Ελλδα δεν χει ΠΟΤΕ στελει στον ΟΗΕ τις συντεταγμνες της ελληνικς ΑΟΖ.

• Η Αθνα δεν αντδρασε καθλου ταν η γκυρα απρριψε το σχετικ ελληνικ διβημα για τη ΝΑVΤΕΧ της μσα στην ελληνικ ΑΟΖ και επμεινε τι η περιοχ της ΝΑVΤΕΧ ανκει αποκλειστικς στην τουρκικ υφαλοκρηπδα, την οποα θα υπερασπιστε αν κποιος την «παρενοχλσει» στις σεισμικς ρευνες.

• Επιπροσθτως τα ελληνικ πλοα περιμνουν γρω και ξω απ την περιοχ της δθεν τουρκικς ΑΟΖ, διτι οποιαδποτε ελληνικ κνηση εισδου σε περιοχ της ελληνικς ΑΟΖ,(που ορζεται ως δθεν τουρκικ μσω της NAVTEX), κατ τη διρκεια τουρκικν ερευνν, θα ισοδυναμε με ναρξη θερμο επεισοδου, σμφωνα με τις δηλσεις το Ερντογν.

Με αυτ «δωρκια» της προς την γκυρα, η ελληνικ κυβρνηση δεχνει να ψχνει την οδ της «συμφιλωσης» με τον Ερντογν, υπ την προπθεση τι δεν θα αποπλεσει το ρους Ρις για την περιοχ των ερευνν, την οποα η Αθνα δεν χει κατοχυρσει με συντεταγμνες ως ελληνικ υφαλοκρηπδα.

Εναι απολτως χαρακτηριστικ η βεβαιτητα του αντιναυρχου εα Αλ. Διακπουλου, Συμβολου Εθνικς Ασφαλεας του Κ Μητσοτκη, τι τα πργματα βανουν σε αποκλιμκωση, καθ σον υπρχουν ανοιχτο «δαυλοι επικοινωνας κοντ στο στεν περιβλλον των Μητσοτκη Ερντογν», δηλαδ μεταξ των δο διπλωματικν συμβολων Ελ. Σουραν και Ι. Καλν, χαρακτηρζοντας μλιστα «σωτρια» την αρχικ μυστικ συνντηση Σουραν – Καλν στις 15 Ιουλου στο Βερολνο.

Ο κ Διακπουλος επιβεβαωσε εμμσως τι οι συνεχιζμενες συνομιλες Σουραν- Καλν αφορον «στο πλασιο συζτησης για τις Θαλσσιες Ζνες» των δο χωρν (σσ. δηλαδ πολιτικ διαπραγμτευση εφ λης της λης και για λα τα θματα), οι οποες κατ την ελληνικ πλευρ θα πρπει να διεξαχθον στο πλασιο των Διερευνητικν Συνομιλιν Ελλδας-Τουρκας. Υπενθυμζεται τι επ σειρ δεκαετιν και με συμφωνα των δο πλευρν, στις Διερευνητικς Επαφς συζητονται λα ανεξαιρτως τα θματα , αφο η κθε πλευρ χει δικαωμα να θσει στο τραπζι ποιο θμα θλει και γι’ αυτ Τουρκα τα χει θσει λα.(σσ. εναριος χρος , χωρικ δατα σχδια πτσης περιοχ FIR, περιοχ ευθνης SAR, υφαλοκρηπδα/ΑΟΖ Διεθνες Συνθκες καθεστς κυριαρχας νσων κα)

Τρα μως ο Ερντογν υπ τη μνιμη απειλ των πλων απαιτε την μεση κατληξη των διμερν συνομιλιν εφ λης της λης και με βση τη δικ του ατζντα θεμτων, το ταχτερο δυνατν…

…Η Τουρκα δηλαδ δηλνει προς λους και με λους τους τρπους τι εναι διατιθεμνη να συζητσει με την Ελλδα λα τα ανοιχτ θματα « στο Αιγαο και δυτικ» δηλαδ, μνον πραν της δυτικς πλευρς της τουρκο/λιβυκς ΑΟΖ,, στη νοητ γραμμ Ντλαμαν, Ρδος Κρπαθος Κρτη, Λιβη, εγκλωβζοντας και καταπνοντας το Καστελριζο μσα στη δθεν «τουρκικ υφαλοκρηπδα» την οποα προβλει τρα με την παροσα τουρκικ NAVTEX

Ουδες μως στην ελληνικ κυβρνηση μπορε να παριστνει τον κπληκτο για την δυσμενστατη πορεα των γεγοντων για τα ελληνικ κυριαρχα και τα κυριαρχικ δικαιματα. Και αυτ γιατ απ τις 10 Οκτωβρου 2019 με κατατεθειμνη απντηση του λληνα ΥΠΕΞ στην Ελληνικ Βουλ, η περιοχ του Καστελριζου πετχτηκε ξω απ το Αιγαο, στην Αν Μεσγειο. Ανογοντας τον δρμο και την ρεξη στην Τουρκα να κατασκευσει την τουρκο/λιβυκ Συμφωνα για την ΑΟΖ και να δηλνει τι θα υπερασπιστε στρατιωτικ τη δθεν «τουρκικ υφαλοκρηπδα» πριξ του Καστελριζου».

Να λοιπν γιατ και η αρχικ μας απορα στο ττλο σμερα: «Παζοντας με τις λξεις, γρω απ ρους, κινσεις, μεσολαβητς και Navtex, μπως τελικ εμαστε σε να “παζρι” για τα κυριαρχικ δικαιματα που απλ θα το «βαφτσουμε» αναγκαο διλογο μετ την αποκλιμκωση;

Υ.Γ. : νας απ τους ελχιστους χρτες με Γαδο και σμπλεγμα Καστελλριζου να υπρχουν μαζ!