The strong voice of a great community
2020

 

Πο και πς το πει η Τουρκα μετ την… «αποκλιμκωση»

Κωνσταντνος Λουκπουλος

Ποιος εχφρων λληνας δεν βλπει θετικ την προαναγγελθεσα απ τον Σμβουλο Εθνικς Ασφλειας του Πρωθυπουργο «αποκλιμκωση» της μνι κρσεως με την Τουρκα η οποα εξελσσεται αργ αλλ σταθερ. Σμφωνα με αξιπιστες πληροφορες  σμερα μνο 4-5 Μονδες του Τουρκικο ΠΝ απ τις περπου 20-22 συνολικ που εχαν αναπτυχθε στο Αιγαο και στην ΝΑ Μεσγειο βρσκονται ανεπτυγμνες στην ευρτερη περιοχ εν παρλληλα χουν απομακρυνθε και αρκετς Μονδες του Στλου μας ο οποος πντοτε μως βρσκεται σε επαγρπνηση πως και το σνολο των Ενπλων μας Δυνμεων.

Το ερτημα που προκπτει πλον εναι αν τελικ χουμε ντως αποκλιμκωση και το πιο βασικ τι γνεται απ εδ και πρα. O Ερντογν μως φροντζει να μην αφσει περιθρια παρερμηνεας με τις απειλς του, το περασμνο Σββατο που τα απδωσε ο Θανσης Μαυρδης χθες στο βασικ του ρθρο στο liberal: « βγανεις στο πεδο και πληρνεις το τμημα της επιλογς σου με αμα  πας τρχοντας και με σκυμμνο κεφλι σε διαπραγματεσεις για να δσεις ,τι μπορες να κουβαλσεις στην πλτη σου» !

Εναι  αφελς μως να υποστηρζεται απ κποιους τι η Τουρκα «κανε πσω» και η κρση αυτ αποκλιμακνεται  τσι απλ επειδ …φοβθηκε. λλο ββαια τι  θα θελε απναντι της μα «κατατονικ» στση της Ελλδος που θα της δινε  «μεγαλτερη σιγουρι» και χι αυτ που συνντησε! Δεν θα εικσουμε εδ τους λγους, οτε θα πομε ποιος «κρδισε». Η αναδπλωση μως των Τορκων  εκτιμται τι εναι τακτικ κνηση στα πλασια της «Στρατηγικς Πειθαναγκασμο» που συνεχζει να εφαρμζει, πως υποδηλνει και η δλωση Ερντογν. Η περφημη πλον ΝAVTEX 0977/20 που εκδθηκε την Τρτη 21 Ιουλου εκτς του τι ισχει μχρι την Κυριακ 2 Αυγοστου μπορε αν πσα στιγμ  να ανανεωθε και να επεκταθε περαιτρω χρονικ, σως και μχρι 20-30 Αυγοστου. Αλλ ακμα και αν δεν ανανεωθε επειδ δυστυχς η Τουρκα χει την πρωτοβουλα θα επανλθει ταν αυτ το κρνει σκπιμο λγω ευνοκτερων συνθηκν με τι αυτ σημανει παρατεταμνη νταση με σκοπ να μας εξαντλσει και να μας καταστσει αναξιπιστες τις καταγγελες μας στους συμμχους και εταρους.

σως κποιοι να μας πουν  τι καλς αποφγαμε την στρατιωτικ εμπλοκ αυτ την φορ, αλλ για να μην ξαναφθσουμε σε μα ττοια κρση που ανεξλεγκτη θα μποροσε να μας οδηγσει σε μεγλη μικρ στρατιωτικ σγκρουση, επιτλους ας «καθσουμε στο τραπζι των διαπραγματεσεων» για να …τελεινουμε. μως στο «τραπζι διαπραγματεσεων» υπρχει απολτως μνον η οριοθτηση της υφαλοκρηπδας και αυτ μλιστα με κποιες προποθσεις που θα πρπει να σεβαστε η Τουρκα. Αυτ αποτελε σταθερ διαχρονικ εθνικ γραμμ την οποα  καμα κυβρνηση δεν σπασε και θλουμε να πιστεουμε τι αυτ η γραμμ θα παραμενει αταλντευτη. Στην γκυρα αν θελαν ειλικριν λση για το ζτημα της υφαλοκρηπδας, θα την εχαμε απ καιρ.

μως η Τουρκα δεν ενδιαφρεται για λση αλλ στην ουσα για εξαναγκασμ της Ελλδος σε ουσιαστικ συνθηκολγηση, επιβολ της κυριαρχας της και τλος δορυφοροποηση της,  για να πει ακμα παραπρα πως επισημνθηκε στο σχετικ  ρθρο του Σαββτου 25 Ιουλου. Για τον λγο αυτ  το alter ego του Ερντογν, ο μειλχιος κ. Ιμπραμ Καλν, συνομιλητς των Διπλωματικν Συμβολων του νυν (Σουραν) και του πρην (Καλπαδκη) Πρωθυπουργο,  ζτησε και πλι  διλογο «εφ’ λης της λης των «προβλημτων». Προβλματα μως η Τουρκα χει δημιουργσει και   στρφονται κατ του σκληρο πυρνα των κυριαρχικν μας δικαιωμτων. 

Ο Πρεδρος της Τουρκας  χει λγους να βιζεται. Αφ’ ενς δεν γνωρζει αν η θητεα Τραμπ με τον οποο χει «ιδιατερη σχση» θα ανανεωθε και θεωρε αυτ την περοδο μχρι τον Νομβριο ευνοκ για αυτν. Αφ’ ετρου δεν γνωρζει πσες λλες ευρωπακς χρες  που χουν αντιληφθε τις προθσεις του, θα σκληρνουν την στση τους και θα συμπαραταχθον με την Γαλλα της οποας  στρατηγικς στχος εναι  ανσχεση και αν θλετε το «κντεμα» Ερντογν και Τουρκας. Εκτιμται λοιπν τι η Τουρκα  θα επιλξει τον χρνο και τον τπο της επμενης κρσεως στο αμσως προσεχς χρονικ διστημα χωρς δυστυχς να μπορομε να αποκλεσουμε και την περπτωση να καταλξει αυτ σε θερμ  επεισδιο  ακμα και σε γενικευμνη σγκρουση.

Εκτιμται τι η κυβρνηση χει κατανοσει τι η κρση μπορε να χαμηλνει πρσκαιρα σε νταση αλλ τα δσκολα εναι μπροστ μας. Ευελπιστομε τι κανες δεν σκφτεται να αλλξει την εθνικ γραμμ για διλογο εφ’ λης της λης πως επιδικει εκβιαστικ η γκυρα. Το γνωρζουν αυτ και στις νοπλες Δυνμεις οι οποες παραμελθηκαν για πολλ χρνια και πρπει να το καυτηρισουμε αυτ, που εναι οπλισμνες με υψηλ φρνημα, δναμη, και υπομον για να αντιμετωπσουν μα παρατεταμνη κρση για σο χρειαστε.

 Απαιτεται ψυχραιμα, αποφασιστικτητα, ντονη διπλωματικ δρση αλλ κυρως σοβαρ στρατιωτικ προετοιμασα. Το νοπλο τμμα του Ελληνικο λαο εναι το κριο «εργαλεο» της κυβρνησης. μεσα μτρα …χθες! Η επτευξη διακομματικς  συνανεσης για μεση αξηση της θητεας σμερα, χι αριο τουλχιστον κατ 3 μνες προκειμνου να αυξηθε η χαμηλ στελχωση των μονδων βρου και Νσων μνον! Η πλρης  απαλλαγ των ΕΔ απ λα τα πρεργα που με μεγλη ευκολα ο κρατικς μηχανισμς τους αναθτει. Η πραγματοποηση Ασκσεων των Μονδων και Σχηματισμν βρου και Νσων με περιοδικς  προσκλσεις εφδρων. Γνωρζουμε τι εναι δσκολο αλλ απαιτονται θυσες. Αντχουμε; φησα τελευταο την μεση  κατακρυφη αξηση της επιχειρησιακς διαθεσιμτητας των κυρων μσων των ΕΔ και την εξασφλιση επρκειας αποθεμτων.

Οτε την κ. Μρκελ και τις «σωτριες» πρωτοβουλες της περιμνουμε να βλουν φρνο στην Τουρκα, οτε τις αμφσημες δηλσεις των Αμερικανν και το πρασμα των αεροπλανοφρων τους που εκτς απ εμς ασκονται και  με τους Τορκους. Εμες οι διοι χουμε αυτν την υποχρωση. Τα σα προανφερα εναι οι ισχυρς ενδεξεις αποφασιστικτητας κυβρνησης και θνους που θα εκτιμηθον απ την γκυρα προκειμνου να αποτραπε οποιαδποτε επιθετικ ενργεια σε βρος των συμφερντων μας.

Η αποτροπ πως λει και η λξη αποσκοπε στο να αποτρψει  τον  αντπαλο να ενεργσει εναντον μας εκτιμντας τι το κρδος που μπορε να αποκομσει θα εξουδετερωθε απ τουλχιστον ισποση ζημα. Εναι στην ουσα πρληψη οποιαδποτε ενργειας. Η «αποφυγ του πολμου» με οποιοδποτε τμημα  εναι κτι τελεως διαφορετικ απ την «αποτροπ του πολμου» και τελικ και τον  φρνει στην πρτα μας μαζ με την ατμωση.  Ο  Νβιλ Τσμπερλαιν και ο  Εντουρ Νταλαντι νομζω τι χουν δη «πει πολλ» απ εκε που εναι. Εκτς και αν…. εκτς και  αν χουμε  αποδεχτε να καταστομε δορυφρος της Τουρκας!